Thursday, December 31, 2009

kene ke lukis2 ni??

yela.kene.mesti.wajib.of course.
kene lukis pe ni??
ni haa lukis2 kt histology..
lukis compact bone mnde ntah ni..
adoyai
bab ni yg den lomah neh...
tapi nk x nk kne wt gak
nk wat mcm ne
ala relek r,kne lukis je pon
memang r
tp masalahnye bile org x berseni melukis
mnde simple pon ambk mse lme..
ni yg rse mcm nk ambk pendidikan seni balik ni huhu...


yg kt atas tu decalcified compact bone,yg wrne hitam ni ground compact bone...em..xde la xlawa sgt pon kn haha...boleh tahan gk neh...~ceh puji dri sendiri



luna staedtler yg sudi meneman...~dh lme xwat kje asah mengasah colour neh...teringat lak zaman kecik2,klu asah pensel mesti patah balik colour tu,pastu sharp lg,laz2 sampai kontot colour tu...mksudnye xpndai asah pensel wrne haha...

~setiap kali kene lukis histology,mesti cite kt blog..nape ye??huhu...sje nk release tensyen kot...;-D

Sunday, December 27, 2009

umpama rembulan jatuh ke riba...

ari ni kelas start awal...dlm kol 8..so kami2 ini dgn penuh bersemangat memulakan perjalanan untuk ke universiti...em..xdela jauh sgt pon..dalam 10 minit klu jalan kaki dgn kelajuan seperti merentas desa,xpon dalam 15 or 20 minit kalau jalan macam g shopping kt megamall..em macamtu lah..tp selalunye kitorg berjalan dengan penuh ketenangan(walaupon dh kne hon huhu..)xpe la kan..xbaik gopoh gapah,biar lambat asal selamat(prinsip ni akn dilupakan klu dh lmbt g kelas..)


on the way nk g u..~smpt lg bergambar tu...



ltk gmbr ni coz gmbr nisa xde kt atas~jgn mrh nisa hehe..



bagi laluan..vvip nk lalu neh...

tapi pagi td,kami sangat teruja coz keadaan sekeliling sangat berkabus...n lebih teruja bile asap kuar dr mulut..haha...macam klaka je tp kitorg dh lme dh tgu saat ni..coz bile kuar asap dr mulut,nmpk la yg mesir sekarang ni tgh sejuk sgt2..mcm dlm cite korea tu..bile ckp je kuar asap..haa macam tu lah..so masing2 pon berangan kalau2 salji turun ke xlme lg..blh men salji lak hehe...

em...umpama rembulan jatuh ke riba kalau salji turun wahai kawan2 ku huhu...ingin diumumkan disini bahawa kt mesir xdenye nk turun salji...

Thursday, December 24, 2009

alamak terpegang lak!!!

ari ni org de anatomy spotting exam..em..die bg tulang,n tnde kt satu bahagian,then kite kne bgtau tu bahagian pe..em..lebih kurang mcam tu lah..die de 5 meja..kire macam checkpoint la..setiap meja tu hanya diberi masa seminit je untuk kenal pasti tu bahagian pe or tu muscle pe...so agak berdebar la time nk tgu turn...
then bile mase yg ditunggu telah tibe..ohcee ayat skema lak..smpaila turn
meja 1st,de humerus..die de wt landmark kt satu mark..alhamdulillah blh jwb...
meja 2nd,de scapula.kene determine scapula ni belah kanan ke kiri..alhamdulillah pass..
meja 3rd,kne state tu nerve pe...
meja 4th,kalau xsalah kne determine musle pe kt forearm..ok part ni dh gelabah cket...org dhla lupe bwk glove.tp nasib bek de sahabat bg 1 glove.so pakai glove kt tgn kanan je...so xpe2,pegang mayat dgn tgn kanan coz tulis dgn tgn kiri..
meja 5th...alamak muscle ni agak kurg jelas..em..cube try agkt muscle ni..ala susah la gne sebelah tgn je..pe lg,letak pen n pegang muscle mayat tu dgn 2 belah tangan...okey..dh siap jwb..

then baru teringat yg tangan kiri td xpakai glove,n pegang mayat tu,then pegang pen lak...n..alamak de pegang mane2 ke td??fuh mujur ingat nk basuh tangan.kalau x sampai balik rumah la org dgn tangan berbau formalin..dh la ari ni turn memasak huhu...kang xpsl2 de rse formalin kt makanan..eii!!

~kesimpulan:rajin2 lah basuh tangan ye hehe...

Friday, December 18, 2009

taman larangan??

ari ni ni de Smart Circle...mule2 igt xnk pergi..yela kn still demam,tbe nk g taman lak...
tp rindu gk nk jupe dgn ahli SC n kak Zahidah...
so org mengambil keputusan dgn pergi...tp xsgke lk ari tu g HADIQAH AL-AZHAR...
kitorg pergi dgn menaiki teksi.em..xde la jaoh sangat pon..
dh sampai tu,nk masok taman tu kene bayar rupenye..r..aik nk masok taman pon kne bayar ke??kt rumah org xkene bayar pon,ikot ske je nk kuar masok...~eei berkire btol..7 genih je pon huhu..
xdela bukan nak berkire tp macam pelik...kt Malaysia masok zoo je kne byr huhu...~oit cik kak,tu MALAYSIA,ni MESIR
tapi...sebaik sahaja kaki melangkah masuk ke dalam taman(cewah ayat skema lak)...
Subhanallah!!cantiknye taman ni!!em...siap de air pancut lg...adela macam taman KLCC kot..tp xde kolam boleh mandi2 la...
agak banyak bunga2 kat situ...kalau time musim bunga mesti lagi cantik...
dan obviously sangat ramai keluarga datang berkelah kt situ...
kami pon meneruskan aktiviti kami dari pukul 9 a.m sampai 12.30...
antara perkara yg dibincangkan:awal muharam sudah menjelma,azam baru bagaimana??
sempena Ma'al Hijrah ni,kite sepatutnya berubah kepada yg lebih baik..btol x??
so..org berjanji n berazam untuk....aaa mne blh bgtau kt cni..sogan r den..biarlah rahsie..haha..
pepon,kitorg sempat berjalan,bergambar,berangan...(erk...ade ke??huhu...)
taman ni sangat luas siap de tasik lagi..sangat sesuai untuk release tension sambil memikirkan keagungan dan keindahan ciptaan ALLAH S.W.T....
apepon,satu pengalaman yg indah coz dapat g taman ni...
walaupun ia taman larangan hehe....

~taman larangan coz dilarang untuk org yg x bayar...


dila n me...kt atas tembok..jd muke tembok jp hehe...



waa...wat cover album pe ni cik kak oi...



budak ni saaaangat comel!!~pinjam jp anak arab ni hehe..

Thursday, December 17, 2009

~haraara...



haraara...
mknenye demam..fever..
dr ari rabu...(ptot r muke org mcm muke katak tercekik kedondong=muke kelat)
ALLAH je yg tau dlm ati ni nk cpt2 abes kls...
mne xnye,dh xdpt catch up dh lecturer ckp pe..
mate tgk lecturer,hati kt rmh...jasad kt klas,jiwa dlm saratoga huhu...
anyway,thanx kt ahli beit yg byk tlg...

~khamis...
xg kelas...sedih woo...histology lk tu...
trok rupenye klu demam...
make hargailah nikmat sihat...

~jumaat...
de Smart Circle ari ni
wt kt Hadiqah Al-Azhar..
tbe je demam dh bek haha..
bgos r,klu dmm nti g taman...

~sabtu...
g ambk visa
alhamdulillah dh ok sket...
deria rase masih xde...

so kesimpulannya,jge kesihatan...tp musim sjuk ni tersgt sgt sejuk huhuh...semoga Allah bg kekuatan untuk menghadapi hari2 yg mendatang di Mesir....xpe,Allah nk uji sket...smoge dgn demam ni dpt mendektkan diri ini denganNya...

Monday, December 14, 2009

what a single cigarette can do??

SMOKING A SINGLE CIGARETTE CAN IMMOBILIZE THE CILIA FOR SEVERAL HOURS...

aaa...nk kne translate ke mkne ayt kt atas ni??xyah la kot..phm2 sendiri r ye...
tp xpela..meh cni org explain dgn jelas,terang n nyata...
klu nk trg ikot phisiology,mcm agak panjang...so org juz wt summary je la ek..mcm english paper time spm tu...~dh lme x wt summary huhu..
ok adik2,kite bernafas melalui ape??nose n mouth...yeah that's right.but mainly is through nose..
nk dipendekkan cite,the airways passage has 2 zones:conducting zone n respiratory zone
kt conducting zone ni la de cilia..cilia tu pe???
em...cilia tu mcm berus..em...mcm villi tp die bergerak...but the movement is in one direction...
so,any dust or foreign particle will trap by mucus,n cilia ni la yg akn tolak mucus contain foreign matter tadi ke pharynx and then swallowed...
~almk kte summary..dh mcm essay neh...
so,klu cilia tu immobilize atau dlm erti kte sbnr xbergerak,so cilia tu xdpt la nk tolak mucus yg de foreign substance td..
so,mucus will accumulate in the airways n...em..bile dh accumulate kt airways,mknenye akn tersekat r kn...so this will effect to the respiratory system...

actually,nk ckp kt cni yg even single cigarette can effect the whole respiratory system...tu je yg nk dihighlightkn kt cni...hehe..
~semangat cite psl ni coz bru bljr psl respiration td huhu...

Saturday, December 12, 2009

dalam hati hanya ALLAH yg tahu..

mmg susah nk phm org len
tp lg susah nk phm dri sdiri...
kdg2..
kite rse kite happy
tp kite menangis gk...
kdg2..
kite rse kite sedih
but then kite still senyum...
luar nmpk happy
muke senyum...
blh ketawa,gelak2..
wt klakar...
but...
dlm hati
xde spe tau
kite tgh sedih..
xde org tau..
we're frustrated
xde kwn tau
kite memendm rse..
rse yg sedih...duka...kecewa..down...
tp..
DIA tau...
hanya DIA yg maha mendengar...
hanya DIA yg mengerti...
hanya DIA yg memahami...

xpe,xpe..
biar xde org mengerti,
biar xde spe tau...
yg penting kite xjauh dariNya..
remember...
kite x prnh keseorangan...
coz DIA xpernah tinggalkn kite
juz kite je yg selalu melupakan DIA

biar sendiri hingga hujung nyawa
asal xsepi dari kasihNya....
dalam hati,hanya ALLAH S.W.T. sahaja yg tau
segalanya
yang tersurat dan yang tersirat...

~tbe rse nk wt ayt yg m'punyai mksud tersirat...



Thursday, December 10, 2009

insan bernama ummi...

ibu,emak,ummi,mama,mummy....
mcm2 panggilan ade
tapi insan yang sama
insan yg mengandungkan dan melahirkan kita
insan yang membesarkan dan mendidik kita
berkorban nyawa,harta,masa dan segalanya...

apabila seorang ibu mengejutkan anaknya
~alaa jp lg la org bangun
apabila seorang ibu memasak untuk anaknya
~ibu!xnk sayur!!xnk tu...xnk ni...
apabila seorang ibu menghantar anaknya kesekolah
~ibu nak duit blnje lebih ye
apabila seorang anak yg duduk di asrama pulang ke rumah
~ibu,ari  ni masak tu..pastu wat ni...lepas tu buatkan...
apabila seorang anak ingin menghadapi peperiksaan
~ibu,jgn kacau org tau.nk study ni
apabila seorang anak telah berjaya
~ibu,tgk org dh de ijazah.pandai x org??
apabila seorang anak telah berkerjaya
~ibu,gaji bln ni xdpt la nk bg,nk bli kete
apabila seorang anak telah berkeluarga
~ibu,len kali jela blk kg ye..raye tahun depan ke..

tapi apa jawapan seorang ibu??
baiklah,mak xkesah asalkan kamu bahagia..
mak xmkn pon xpe,jnji kamu cukup mkn..
xpe,mak xnk duit kamu,kamu lebih perlukan duit tu..

apalah salahnya
kalau kita ganti ayat2 diatas dgn
~terima kasih ummi sebab kejut subuh
~sedapnye ummi masak ari ni
~ummi,biar org tolong wt keje rmh
~ummi,org nk exam.doakan org berjaye ye
~saya berjaya sebab ade insan yg mendoakan sy,terima kasih ummi
~ummi,mintak maaf sebab gaji org ni x seberape klu nk bandingkan dgn ape yg ummi dh bg
~ummi,jom duduk serumah dgn org,org nk jge ummi lak

tapi kenape ye..
kate2 tu tak terucap
spt lagu unic-lafaz yg tersimpan~huhu
ego sgt ke kite??
em..segan nk ckp..malu la nk ckp mcm tu..mcm anak mak je..
abes tu nk ckp mse bile??
em..ntah..xyah cakap..mak msti tau nye..

jangan sampai saat terakhir
jangan sampai nafas dh terhenti
jangan sampai mata dh tertutup
jangan sampai saat2 terakhir
jangan sampai dah terlambat
baru nk terucap
~terima kasih ibu
~sayang ummi


sayangi ayah dan ibu selagi mereka masih ada
biar mereka menangis kerana gembira
tetapi bukan kerana kecewa
buat mereka tersenyum
dengan kejayaan
beri mereka kesenangan
selagi masih ada waktu...


ya Allah,jadikanlah aku anak yg solehah,yg dpt menggembirakan ummi n abah...

~ilham kol 3.00 a.m...