Friday, December 28, 2012

...planner...

salam 'alaik

hari ni sebenarnya rancang nak tidur awal.lepas isyak nekad nak lupekan dunia dan masuk alam lain.errr alam mimpi maksud saya.sebab semalam dah tidur dalam 2 pagi lebih.then bangun subuh,meeting,balik meeting buat kerja dan tak tidur dah lepas tu.maka setelah dibuat kira-kira,semalam tidur 4 jam je.je??

bagi saya,tidur 4 jam tu adalah waktu tidur yang tak cukup.paling kurang pon 6 jam.kalau lebih lagi bagus.haha suke hati je.no lah.6 hours is good enough.TAPI dalam musim sejuk menggigil dengan malam yang panjang,memang ujian yang mencabar.

dan tadi sebelum tidur,terfikir sekejap perancangan perjalanan hidup

2013 - tahun 4,insyaAllah tahun 5 bulan 9
2014 - tahun 5,insyaAllah tahun 6 bulan 9
2015 - tahun 6 dan final exam
2016 - insyaAllah graduate as a doctor in February(amiinn) dan balik malaysia dan housemanship 2 tahun
2018 - habis housemanship.jadi MO yang baik hati lagi comel lagi awet mude(zzzzzzzzzz)
2020 - Master in Peadiatrics??or anesthetic??or O n G??
2022 - menjadi pakar yang tekun dan amanah dalam menjalankan tugas lagi pemurah dan bertolak ansur
lepas tu....nak ambik P.hD ke ek??emm kene mintak izin si dia.ehhhh jap...ni nak kahwin tahun bila ni weh??tak nak laa kawin umur dah 31.tua sangat tuuuu huhu.alamak kene ubah balik plan.patut laa rasa macam tak lengkap je timeline atas neh kehkeh

emmm...mungkin kah tentatif kahwin termasuk dalam tahun belajar?errrr no.perancangannya nak kahwin after belajar.saya nak kerja dulu,nak ada gaji pertama dan terus beli kereta dengan gaji pertama.haaa lepas tu baru kawen.bila dah kahwin,gaji kedua tu save sikit sebab bayar kereta orang lain pulak tolong sambung bayar.hahaha suke hati jeee.alaaa myvi je pon.boleh ea tolong bayar.eh?

mak pon dah cakap kahwin lepas belajar.sehari lepas balik malaysia after graduation pon bolehhh.amboiii hari isnin sampai klia hari selasa terus kahwin gitu.eh ade ke orang ramai nak datang buat kenduri time weekdays?ek eh cakap pasal bab ni dah ada calon ke?errrrrr -.-

okey pasal kerjaya.saya memang ada cita-cita nak jadi pakar.dan ada jugak niat nak jadi lecturer.tapi tak boleh laa time mude lagi jadi lecturer.nanti kang asek dapat bunga je dari student.amboiiii konon femes macam ain hawani dalam cite adam hawa laa.

emm.klinik sendiri??jujur cakap macam tak de laa semangat sangat nak buat klinik sendiri sebab saya rasa saya lebih suka kerja kat hospital kerajaan.i mean suka hospital dari klinik sebab....sebab besar??huhu.

okey itu adalah timeline yang saya plan.insyaAllah umur panjang dan diizinkan Allah.saya merancang,Allah jua merancang.namun perancangannya yang terbaik :)

p/s :macam menggatal je plan nak kahwin bagai.buat plan untuk kerja sudah.well.perkahwinan adalah sebahagian dari masa hadapan.i talk about it not because menggatal nak kawin dan sebagainya.it is just all about our plan for the future.plus i'm 21 right now and 22 next year.saya rasa umur 20 tahun keatas adalah umur yang matang untuk bercakap tentang ini.so jangan fikir bukan-bukan ea.no no no

~berdoa semoga semuanya dipermudahkan.gagal merancang,bermakna merancang untuk gagal.eh betul kan ayat ni?

~bila kita merancang,kita akan nampak hala tuju kita.bila kita nampak hala tuju kita dengan jelas,kita akan ada semangat untuk memulakan gerak kerja dan usaha.nak tampal planner depan meja study?owh silakan.errr tapi planner anda laa ye.jangan copy paste yang saya buat kat atas tu.yang tu plan saya >_<

terlibat sebagai ajk pelaksana program,membuat saya sedar pentingnya perancangan awal!~~memori mesyuarat agung khas PERUBATAN 2012,mustasyfa faransawi,mounira,kaherah.







Friday, December 7, 2012

...nukilan hati buat yang memahami...


ada rasa
cemburu dengan kejayaannya
ada kala
rendah diri dengan pencapaiannya

sepanjang masa
terselit kagum terhadapnya
tumpang gembira dengannya
tersenyum melihat senyumannya
ambil semangat darinya
ingin berjaya sepertinya
sejak dulu,dari jauh,dalam diam

T.A.H.N.I.A.H
kerana
cemerlang 
tapi nak bagi 2 kali
T.A.H.N.I.A.H T.A.H.N.I.A.H
kerana berjaya dengan cemerlang
dan
sangat cemerlang dalam menilai kejayaan yang cemerlang
:)

memang
kejayaan sekarang
hanya sementara
tidak bermakna segalanya
dan bukan indikator berjaya selamanya
kerana ada kejayaan yang lagi bermakna
memang
mengagumkan!!!

apa yang tidak dinilai di atas kertas peperiksaan
apa yang tidak dilihat oleh pensyarah
apa yang tidak disaksikan oleh orang lain
semua itu dinilai,dilihat,dan disaksikan-Nya
maka letakkan sasaran jauh
apa yang dilakukan bukan untuk dunia semata
tapi juga untuk akhirat sana

T.A.H.N.I.A.H,T.A.H.N.I.A.H,T.A.H.N.I.A.H
em
nak hadiah tak?
kejap
nak bagi ke ye??haha

~~emmm nak fikir dulu.haha(dah fikir dah pon hee :D)

em
tunggu dan lihat(baca : wait and see forever)

~ehem*sambil sapu-sapu buang debu dekat white coat*coat baru setelah white coat lama terkorban dalam kejadian air hitam membanjiri rumah.siyes ini size paling kecik yang dapat saya kesan di mesir.dan siyes white coat ini besar!!errr besar untuk saya.huhu

~mohon sesiapa baik hati lagi pemurah tolong carikan white coat yang sesuai,sepadan,secocok,bagai pinang dibelah belah(ehh??) untuk saya.tak pon nak mintak hadiah stethoscope untuk 13/7/2013 nanti hehehe...

~gambar before pergi visit ke Imbaba Fever Hospital.2nd visit selepas visit hospital environment kat hospital Kasr el Aini(hospital dalam universiti yang selama 3 tahun daku dok ulang alik pergi kuliah kat cairo uni neh baru tahu itu adalah hospital.owh nampak sangat pergi uni jalan pergi lecture hall and pergi beli makanan je T_T)