Wednesday, November 24, 2010

...di malam kelam...

di malam yang sejuk ni kan
tiba-tiba je rasa...

di saat kita berjauhan
rasa ingin ku berlari
mendakapi mu penuh girang
bak si kecil kehilangan
kau insan penyayang
betapa ku merindu
lembutnya belaian ibu
membuatku terlena...

teringat orang jauh
anda dan mereka yang disayangi disana...

tiada aku tanpa ibu
hanya kau satu di dunia
bertakhta dikau di jiwaku
kaulah ibu yang tercinta
kau insan pengasih
betapa ku mengharap
hadirnya restumu ibu
membawaku ke syurga


love u mum!love u dad!

bersemi belaian kasih sayang yang berpanjangan
darimu insan yang mendoakan kebahagiaan
anak-anakmu
oh ibu...

akan ku ingat segala pesanan kalian,iaitu kalau nak bertunang tunggu tahun 4...haha...ade dalam banyak2 pesanan,pesanan itu yang diingat...ok saya main2 je.tak delah.saya akan ingat segala pesanan kalian...ok nak sambung histo!

~warna yang beli kat histo department ni tak menarik la.nak gune luna gak.ni warna buatan german la ni tak bez huhu

...alhamdulillah...

sedang dalam keadaan rushing
untuk pergi ke tahrir membuat visa
tanpa disedari telah dilanggar oleh sesuatu
ketika melintas jalan
impact langgaran yang agak kuat membuatkanku jatuh terduduk
di tengah jalan
di tengah lalu lintas
kemudian apabila ku bangun
ku lihat 2 buah bas besar berwarne hijau sedang bergerak laju ke arahku
dan kawan2 ku di seberang jalan sedang menjerit namaku
kemudian....


waa saspen tak??huhu
sedar2 pika dah tarik tangan
sedar2 dah de kat seberang jalan


alhamdulillah wa syukur lillah
masih diberi peluang
untuk menaip post ni
kalau tak rasenye
sekarang ni mungkin kat icu
atau bilik mayat mungkin
nauzubillah
rase syukur yang tak terhingga

tapi kan
bukan ape la
time nampak 2 bas tu
tak pikir lain dh
pikir
orang tak abes study lagi
belum jadi doktor lagi
dan...
tak kahwin lagi kahkahkah
boleh lagi pikir tu
pikir r macam mane nak elak bas ke kan
macam mane nak tahan dari kene langgar bas ke


tapi point sebenar nak highlight kat sini
ajal maut itu dimana sahaja
kepada sesiapa sahaja
dan pada bila2 masa
maka
sentiasalah mengingati kematian
"orang yang bijaksana adalah orang yang selalu mengingati kematian"

Monday, November 22, 2010

...tak puas hati??...

apabila orang separuh sedar pergi ke kelas
jasad kat kelas,jiwa dah melayang pergi mane-mane
haisy pe nak jadi ni
tapi better g lecture kan daripada tak pergi
jadi tahniah kepada diri sendiri
kerana berjaya pergi ke kelas
dalam keadaan serabut2 tu
kecik besor je mata tengok lecturer kat depan
terima kasih kepada sume yang mengambil berat
terima kasih kepada mereka yang memberi souvenir
yang diterbangkan dari jordan

sebenarnye
nak lepas geram
siyes geram
dengan budak2 arab dekat rumah kitorang ni
tak tau la pe masalah dorang
suka kacau kitorang!!
kalau setakat kacau secara lisan tak pe lagi
tapi kalau dah sampai keganasan physical
tu memang melampau la kan
tau la negare die
kita ni menumpang je
tapi siap r korang kalau korang datang malaysia!!
ohcee main ugut2 lak
ingat korang besar kitorang takot ke??
takut r gak sebab korang besar
orang punye susah belajar neck
ade pergi 'katok' kat leher
kalau orang pengsan kat situ haa jawab dengan kedutaan malaysia
tambah lagi dengan saman 1 juta malaysia...waa over lak huhu
pe yang korang tak puas hati
cakap depan2 r
cakap arab pon tak pe
kitorang wat2 jela paham
tak pe,hari ni orang bagi peluang
lagi sekali korang wat
memang orang bukak silat gayung pattani silat cekak sume

~esok spm ea??sudah 2 tahun rupenye saya meninggalkan zaman spm.tibe rase nak pakai baju sekolah lak hehe...
~getting better.ubat antibiotic amat lah besar gedabak.dah la warne pink.saya lebih rela ambik antibiotic syrup yang doktor bagi kalau time demam masa kecik2.dan ubat batuk dia sangat pelik rasenye.maka anda yang batuk di malaysia tu jangan malas2 ambik ubat batuk ok sebab ubat batuk kat malaysia lagi bez.

Sunday, November 21, 2010

...diuji...

ambil panadol..sudah
minum vita c..dah bercawan
makan ubat demam..3 biji dah selamat
apa lagi yang harus dilakukan
untuk menurunkan suhu badan??
nak cari air kelapa,macam susah
kalau kat rumah,ummi selalu ambik daun bunge raye
ramas dengan air
bukan wat minum ea air tu
tapi boleh lower kan body temperature
saya tidak mampu melakukan apa2
untuk 4 hari 3 malam
dah macam pakej percutian ke disneyland je bunyinye 4 hari 3 mlm tu

~Allah sedang uji nikmat sihat.apabila sakit,nak cakap pun tak mampu,maka boleh terhindar daripada dosa mengumpat dan sebagainya.apabila sakit juga,akal akan refleks bahawa segala-galanya datang dari Allah.kita berusaha untuk mencari rawatan namun hakikatnya Dia lah yang menyembuhkan.bukan sembuh sebab doktor yang merawat tu teror atau ubat yang dimakan itu power.tetapi,harus diingat usaha untuk sembuh itu perlu ada,kemudian tawakal kepada Allah...
~catatan rekod demam paling lama

Tuesday, November 16, 2010

kambing tu pergi mane??

kenape orang bertakbir hari ni
hari ni hari rayejugak ke??

yup,hari raya aidiladha
ataupun hari raya haji
hari ni kambing,unta,lembu sume kene korban

aik??kenape??tuan lembu tu dah tak sayang kat lembu die ke??
unte tu tak nangis ke kene sembelih??
kambing tu nanti lepas kene sembelih pergi mane??

em...ingat tak cerita Nabi Ibrahim???
kerana ketaqwaan,sanggup menyembelih anaknya
Nabi Ismail tidak melawan
kerana ia adalah arahan dari yang Esa
tetapi diganti dengan Qibas
itulah pengorbanan seorang Nabi

owh..macam tu...
maknenye nanti unte dengan kambing ni
masuk syurga la ye
sebab dorang berkorban....
berkorban nyawa lagi
maknenye banyak pahala kalau kita berkoban kan

~dialog seorang kanak-kanak yang ingin belajar erti pengorbanan

salam aidiladha :)

Sunday, November 14, 2010

marked m.h.a.

jom revise blood!!

total blood volume : 5600 ml in 70 kg man(contituting 8% of body weight)

average number of erythrocyte :
male-5.4 million/mm3.
female-4.8 million/mm3
high in newly born infants and less in growing children and old age
people living at high altitudes and athletes have higher erythrocyte count

Hemoglobin content
-amount of Hb in 100 ml of blood
male : 15-16 gm/dL
female : 13-14 gm/dL
may reach up to 19 gm/dL in normal newly born infants due to relative intraurine O2 deficiency(hypoxia)

hematocrite value(packed cell volume/PCV)
male- 46 %
female-42 %
greater in venous than arterial blood
increase in dehydration and high altitude due to polycythemia
deacrease in anemia and hydration

MCH(Mean Corpuscular Hemoglobin)
-amount of hemoglobin in a single RBC
normal : 25-32 picograms
less than 25 pg called hypochromic

MCV(Mean Corpuscular Volume)
-volume of single RBC
normal : 80-95 cubic micro
less than 80 : microcytes
more than 95 : macrocytes

MCHC(Mean Corpuscular Hb Concentration)
-Hb in 100 ml of packed red cells
normal : 32-38 gm/dL
below normal is hypochromic anemia

so,sape2 yang buat complete blood picture,boleh laa refer kat sini ek...haha tibe..

~marked m.h.a=marked microcytic hypochromic anemia.
~mane entah pergi iron yang doktor prescribe ari tu...

...surirumah...

bangun pagi buat *breakfast
then basuh kain,jemur...
sambil tunggu washing machine,basuh bilik air
kemas2 rumah
sapu2 sampah
kemas bilik,kemas meja study
*masak tengahhari
angkat kain kat ampai
lipat kain
*masak malam
rehat jap sambil2 tengok house

pergh...de macam surirumah eskalator sepenuh masa tak??untuk perkataan yang bertanda * adalah rekaan semata.tak de nye nak masak untuk 2 orang makan.buat membazir gas je.erkk...maknenye kalau hidup berdua tak yah masak la??macam tu la nampak gayanye..hahahaha....abeslah saya di cop pemalas!!

pesanan untuk diri sendiri :
-manfaatkan cuti dengan sebaiknya
-bukak buku tu.buku medic.bukan buku lima
-bukan bukak je.bace.revise.wat note sikit
-setiap kali cuti nak kene pesan bace buku.teruk benor kamu ni
-makan tu jage.jangan ikut suke je makan ikut waktu malaysia
-jangan abaikan tanggungjawab kat ahli beit.cuti,cuti gak.amanah tetap kene jalankan
-kate nak jadi doktor.buat cara nak jadi doktor pediatrik
-dah2 update blog.g bukak buku sane!!!

~rindu nak dengar mak membebel...huhu....

...sebelum hati jauh dari iman...

sambungan daripada "...iman nak cakap sikit..."

oo...patutlah hati jadi macam ni,
hati dah terpaut pada benda lain yang bukan haq untuk hati cintai!
kenapa hati?
jawab la!
tak sedar ke hati dah banyak sangat langgar prinsip hati
dek kerana cintakan benda lain tu?
sedarlah hati...
iman rasa dah makin lemah ni,
bila hati dah teguh pendirian nak kawan dengan nafsu,
last2 akal dan iman yang jadi kawan baik hati selama ni
hati tinggal macam tu je.hati tak adil!!!
hati,
sebelum hati dah jauh sangat dari iman,
iman mintak sangat2,
hati please turn to your oldself,
kembali jadi hati yang dulu,
yang cinta sangat kepada Allah dan Nabi.
yang pegang kuat pada prinsip
"there is no space in me except my Rabb,my Prophet,my parents,my ummah n my excellent."
mintak tolong sangat2 pada hati,
taubatlah sebelum akal dah tak peduli,
sebelum nafsu makin kuat,
sebelum iman makin lemah,
dan
sebelum Allah
TARIK NYAWA JASAD YANG MENEMPATKAN HATI...
~sincerely from : your iman~

syukran jazilan kepada rafidah ariffin yang menghantar pesanan iman ini kepada saya via mms.jazakillah khairan kathiran.miss u so much!semoga ada ruang dan peluang untuk kita berjumpe.insyaAllah :)

Friday, November 12, 2010

...saya dan makanan...

saya dan makanan
makanan dan saya
ops.bukan saya yang kene masak
dari pagi sampai petang
dok menghadap makanan
bez rupenye tenung makanan
pastu kene wat air sikit
pastu kene hidang2
rase macam keje kat hotel lak hidang2 ni huhu...
then ade makanan lebih
tak nak cakap sape yang abeskan makanan vip hehe...
overall...seronok.menarik.

~time wat air gule rase macam wat eksperiment biochem.seriously
~boleh tak nak layan house jap.tibe rase cite house ni kelakar.before ni rase cite ni macam bese je

Thursday, November 11, 2010

...pergilah...

esok dorang sume nak gi tanta
orang nak ikut gak
tapi tak dapat ikut
mulut cakap takpe
hati cakap siyes nak pergi gak
muka macam tak de perasaan
hati dah nangis sedu-sedu
hukhuk
sape2 cepatlah ambik saya bawak lari ke malaysia.sedih ni :(

~selamat bergembira korang.semoge Allah merahmati perjalanan kalian.daku di sini makan hati masak kicap la sorang2 nampaknya...

Saturday, November 6, 2010

...iman nak cakap sikit...

Assalamualaikum...
hati..0o hati,dengar kejap,dok baik-baik.
iman nak cakap something.em..macam mane nak cakap ye??
kalau iman tak cakap sekarang,
nanti takut hati dah pergi jauh dari iman,
nanti time tu tak dapat dah nak tegur hati.
iman mule ye??
Bismillahirrahmanirrahim...
sebenarnye 2-3 menjak ni iman tengok hati dah makin jauh dari Allah,
kalau dulu,iman tengok setiap kali hati buat ibadat,dengar nasihat,
hati mesti relate dengan Allah dan cepat2 muhasabah.
hati jangan ingat iman tuduh melulu,akal pun sependapat dengan iman tau,
tak ingat ke kite dulu sahabat akrab
mane ada iman kat situ la hati dan akal ade sekali
tapi sekarang nmpaknye,sejak hati kawan dengan nafsu,
hati macam dah tak nak kawan dengan kami.
bila nafsu suruh buat something,hati terus ikut n tak tanye pendapat kami dulu.
sedih tau kami bila hati buat macam ni
kenape dengan sekejap sangat hati berubah??
kenape sejak kawan dengan nafsu,hati dah langgar semua prinsip2 kecintaan hati pada Allah??
ataupun...jangan cakap hati dah isi kecintaan tu pada bende lain?
ya Allah,hati!!macam mane boleh jadi macam ni?
bukan ke dulu hati dah ikrar sunguh-sungguh
tiada tuhan selain Allah,nabi Muhammad itu pesuruh Allah?
tak kan tak cukup lagi alasan tu untuk hati abadikan diri dan cinta hati pada Allah dan RasulNya semata-mata??
keluarga dan sahabat tu lain kire la,itu memang patut pun hati sayang,
tapi kalau bende lain??

~bicara iman pada hati akan bersambung di lain post :)

Wednesday, November 3, 2010

...speechless...

something make me speechless
seriously speechless
sangat sedih sampai speechless
mungkin sebab dah lama kumpul kesedihan tu
rasa sedih dari zaman batu nye dok kumpul2
so bila dah tak tertahan sangat tu
tambah pulak ade bende yang initiate kesedihan tu
tembok ketabahan sebesar tembok besar cina pon boleh roboh
bila dah sampai threshold-anda-perlu-menangis-sebab-sedih-sangat
maka lacrimal gland yang ambil alih peranan sublingual gland
dan airmata adalah pengganti vocal cord
so speechless la saya
sebab saya hanya insan biasa
bila kita rasa kita dah tabah,kita akan diuji dengan something yang lebih berat
something yang sekali lagi menguji ketabahan dan kesabaran
kadang2 tu rasa macam dah over limit kesabaran
so kita akan down lagi sekali
then bangun lagi
dan jadi tabah untuk lagi sekali
sampai dah immune dengan ujian kecil
kemudian datang lagi ujian besar
begitulah cycle itu akan berulang seperti kreb's cycle,cori's cycle dan juge glucose-alanine cycle

"dan janganlah kamu(merasa)lemah,dan jangan(pula)bersedih hati,sebab kamu paling tinggi darjatnya,jika kamu orang beriman"~Ali Imran,139.

al-quran sememangnya adalah penawar hati baik tika suka atau duka....okey.tutup cerita sedih.saya rasa blog ni macam tengah gerhana je skang ni.macam mode berkabung pon de...

okey lagi sekali saya speechless
bila ade orang bagitahu yang die dah jumpe
VT dengan denyut kasih medic
baru tahu
macam ni rasenye
bila dapat something yang gembira time tengah sedih
die punye gembira tu kire overdose la gak
rasa gembira macam dapat coklat berguni huhu
so jangan tanye kenape saya dok sengih macam tak cukup facial nerve
dahlah.macam panjang sangat je ni.nak abeskan lukis histo.nyway seni lukis saya sudah maju sekarang
semangat nak lukis ni sebab gune warna baru.warna lama dah kontot huhu...

~thanks for those who lighten up my day.keep me away from the tears and bring me back the smile:)
~entah betul entah tak ayat english atas ni.main redah je kan kamu....

Monday, November 1, 2010

cool!!

salam 'alaik
hye sume!!ape khabar??~eeuww tolong la soklan macam dalam rancangan adik di disney je
tukar la soalan
apa khabar iman anda?
apa khabar jiwa anda?
bagaimana anda hari ini?
adakah lebih baik dari semalam??
haa baru betul kan soalan ni.soalan ditujukan untuk tuan blog~baiklah saya jawab dalam hati je okey

nak bagitau anda,yang mesir dah sejuk!!
siyes sejuk
sejuk macam masuk dalam peti ais letak aiskrim
rasa macam awal lak sejuk tahun ni
adoi sejuk salah,panas salah huhu...

~hari ini saya sedih :( dan saya tak nak bagitahu kenape.personal and confidential~yaaa dah tu watpe type kat blog!!em...suka hati la nk tulis :p..tapi tak pe.cool je

~selamat berbuka puase bagi anda yang berpuase hari ini :) noni,masak special sikit tau ari ni hehe...