Tuesday, December 28, 2010

...keakhwatan...

sebenarnya nak komen pasal isu semasa yang terhangat di pasaran sekarang ni
isu musyrif atau isu akhawat kene kacau
sekarang ni macam makin menjadi-jadi je akhawat kene kacau
dan ini menyebabkan orang pon tak berani dah jalan sorang2 dengan hanya ditemani beg 'sadida' huhu...maka berjalanlah kami secara berjemaah
lagipun kalau orang jalan sorang,take time bila nak melintas jalan
tunggu jalan tu betul2 clean n clear dengan kenderaan baru berani lintas
dan kalau jalan dengan noni memang macam fear factor la.die main redah je jalan tuuu....sabar jela dengan hang noni oiii
eh dah tersimpang cite lak...cite pe tadi kita ek??haa ni.akhawat kene kacau...maka kepada semua akhawat dan diri sendiri,kalau nak jalan malam tu ambeklah musyrif.jadual musyrif ade kan kat rumah.jangan wat origami lak jadual musyrif tu...
dan lagi satu jangan laa jalan sorang2 even time tu tengahari dan matahari terpacak atas kepala..aaa..tapi kalau siang jalan sorang secara pecut 80km/h tak pe kan??kan??hehe...

p/s :nampaknye nak kene belajar taekwondo dari athiah ni...tulaa dulu belajar silat tak abes.kalau tak memang dah bukak kuda2 sekali dengan naga2 dah dengan dak2 arab neh.

~saya belajar dari kesilapan.tak mahu dah jalan malam sorang2...terima kasih kepada yang prihatin
~saya suka ade orang panggil saya doktor.it give me high motivation u know :)

keakhwatan adalah tajuk buku yang sedang dibaca sekarang.insyaAllah ada masa saya akan share kat post akan datang.syukran to k.sya yang bagi pinjam buku ni...

Sunday, December 26, 2010

...pendapatan...

bulan depan tuan rumah mintak duit untuk bil
maknanya kene bayar lebih bulan depan
plus duit dapur pun kene tambah
maknanya next month perbelanjaan makin bertambah....

tu baru duit rumah
nak bayar duit kereta lagi
yuran astro lagi
nak bawak family pergi jalan2 lagi
nak bawak adik2 pergi shopping lagi
owh duit duit...

okey yang second paragraph itu ilusi semata....tapi abah dah cakap awal2 yang kereta persona kat rumah tu saya yang sambung bayar bila dah keje nanti..erkk..alamak abah.pendapatan tak seberapa lagi time tu.terpaksa la pakai kancil je time houseman nanti huhu.okey gak tu pakai kancil je.senang nak pecut 120 km/h kalau-kalau oncall tiba-tiba ke kan...ke ade yang nak sponsor kereta time saya keje nanti??haha...berfikiran jauh jugak saya ni rupenye...

yeah..dok berangan je..eh bukan berangan laa.memikirkan masa hadapan.untuk mendapatkan pendapatan yang lumayan,saya harus mempunyai kerjaya.maka untuk itu saya harus berjaya.jadi,silalah tinggalkan laptop anda dan dengan segala hormatnya jemput ke meja study anda sekarang!!~baeeeekkkkk

p/s :sila ikhlaskan niat anda nak jadi doktor.bukan nak jadi doktor sebab nak kaya.buat bisnes via internet pun boleh jadi kaya,tak perlu kerja 24 jam,hanya duduk rumah tunggu income masuk,tiada oncall,cuti bila2 masa.habis tu kenape nak jadi doktor??sebab saya nak menjana pendapatan sederhana di dunia dan membeli saham untuk akhirat :)

~saje nak hilangkan ngantuk kejap...
~alhamdulillah,jumpa pun mefenamic acid kat mesir ni...tak perlu risau dah kalau stok habis huhu...

Saturday, December 25, 2010

...JKKK...

ape korang nak buat kalau tiba2 ade orang yang tidak dikenali datang ke rumah
tanpa dijemput dia masuk
agak cuak disitu
kali ke dua dia datang
kami bukan nak menghalau
cuma tak nak menjemput masuk je
dan dia terus menerus tekan loceng rumah tu
sampai nak tercabut anak tekak loceng rumah
lalu kami terpaksa ambil keputusan
meminta bantuan dari jiran bawah
jadi saya rasa kita perlu mengadekan JKKK
jabatan keselamatan dan kebajikan kampung
betul ke singkatan dia JKKK??ke ade 4 K ek huhu...
rasa nak pasang sistem penggera keselamatan kat rumah
~ohcee bajet rumah sebesar mahligai Dato' Siti je...

~walau dimana kita berada,apa yang kita buat.kita memang sentiasa diperhati!!maka berdoalah sebelum keluar dan masuk rumah.insyaAllah kita akan sentiasa berada di bawah jagaanNya sepanjang masa setiap ketika.
~tawakal itu penting.namun usaha itu perlu :)

...matang...

matang
tak semestinye perlu nampak tua
tak semestinya perlu serius sahaja
tak semestinya perlu berusia
yang penting
matang dalam berfikir
matang dalam bertindak
ini pendapat saya
tidak perlu bangkang
tidak perlu sokong
tidak perlu pertikai
kerana saya tahu
anda juga mempunyai pendapat
dan pendapat kita berlainan
kalau sama pun
mungkin kerana kita sehati sejiwa...ahaha

oh ye
saya tak suke diperli
maka jangan memerli
saya tak suka ditegur
maka jangan menegur
begitukah yang sepatutnya??
saya rasa macam ada yang tidak kena disini...
memerli itu perlu
kerana ada orang tak boleh terima sesuatu directly
teguran itu harus
untuk memperbaiki kesalahan yang tidak disedari
tetapi,biarlah perli yang suam2 pedas~selalunya perli itu hot n spicy
biarlah teguran yang membina
bukan untuk memperlekeh
apatah lagi untuk menjatuhkan
dalam hal ini,kematangan dalam berfikir sangat penting

p/s :apasal post ni ayat macam matang je??orang rase post ni tak bez huhu...

~bagi saya anda matang...siapa anda??siapa2 sahaja yang rasa diri dia matang...
~dan kamu perlu matang sekarang!!jangan nak tunggu tahun 6 hoho...matang itu subjektif

Friday, December 24, 2010

...yang dicari...

alhamdulillah
dari petang sampai hampir malam
mencari
akhirnya berjumpa jua
dengan yang berkenan di hati
biarlah tak mahal mane pun
birlah tak segah DSLR
biarlah tak berape nak branded
yang penting fungsinye ade
nak beli yang mahal-mahal
saya ni pendapatan tak seberape lagi setakat ni huhu
em...bolehlaaa daripada takde langsung kan...
atas nasihat insan yang boleh dipercayai
dia cakap kalau nak save budget
BenQ tu okey je
saya pon sependapat dengan die..cewah
yelah,saya berkenan dengan canon yang comel tu
tapi harganya pon comel la jua
kita pandang dari jauh je la ek...
kamu belajar rajin2,dah keje nanti
nak beli 1 kedai dengan tuan kedai tu pon boleh
okey! :)

p/s :yang dicari biarlah simple,biarlah sederhana.yang penting berkenan di hati,menarik di mata sendiri...ek eh..ni ayat untuk pe ek...ape yang dicari??haha...anda fikirlah sendiri...

~saya dah beli kamu BenQ,hope kamu bekerjasama dengan baik ye sebab segala barang yang saya beli sendiri saya akan sayang sampai bila-bila sebagaimana saya sayang acer-saya-yang-setiap-2-jam-akan-restart-sendiri-ni...walaupun ramai yang menasihatkan ia harus dicampak ke dalam sungai nil.owh tidak sanggup saya...

...kehilangan...

hari ni terima 2 berita yang agak mengejutkan
ayah angkat kepada adik meninggal dunia
kerana brain damage and heart attack
al-fatihah buat beliau...
dan tadi jugak
baru perasan message kat inbox
seorang yang saya kenal
hanya melalui blog
telah meninggal dunia

pelik kan??saya tak berapa mengenali beliau
berjumpe dengan beliau pon tak pernah
hanya mengikuti cerita2 beliau
melalui blognya
tapi apabila mendapat berita tentang pemergiannya
air mata membasahi pipi.sebak.tak terkata.sedih
seorang pelajar medic yang disahkan menghidap kanser
menjalani hidupnya dengan penuh tabah.seriously sangat tabah!
sehingga berjaya menjadi seorang doktor
sangat malu,segan dengan beliau
diri yang sihat ini
andai ditimpa ujian yang sedikit
sudah ada rasa putus asa,give up

sepupu beliau,yang juga junior saya bercerita
proses pengebumian beliau berjalan dengan lancar
malah Allah permudahkan segalanya
Subhanallah...
Allah nak tunjuk
seseorang yang berbuat baik di dunia
di dunia lagi Allah balas kebaikannya...

dalam usia yang muda
menerima ujian yang begitu berat
namun tidak pernah menyalahkan takdir
tidak pernah menyesali apa yang terjadi
kerana beliau tahu dan yakin
segala perancangan Allah itu adalah yang terbaik
dan ada hikmahnya
dan setiap ujian itu,menunjukkan Allah sayang kepada hambaNya
sekali lagi diri sebak.tertampar dengan kesabaran beliau
al-fatihah buat beliau
semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...

~agak sukar melepaskan insan2 yang kita sayang untuk pergi selamanya...namun itulah lumrah alam.setiap yang hidup pasti akan menemui kematian,termasuklah orang yang sedang menulis post ni...muhasabah di pagi jumaat
~syukran jazilan buat sarah yang bagi link beliau.insyaAllah memberi semangat kepada diri untuk meneruskan perjuangan dalam medic hingga ke akhirnya.saya nak jadi tabah macam beliau!!doakan....

...undi anda rahsia...

yeah..kawan2!!jom turun arma~cewah macam dok kat kayangan je kene turun2 neh
kite pergi mengundi
dah fikir belum nak undi bulan ke dacing??
eh eh..silap2..bawah umur lagi maa
undilah calon yang anda rasakan layak
dan boleh menjadi pemimpin
tapi rasenye calon ajkt perubatan ni sumenye mantap2 belaka
terbaik lah katekan!!
untuk presiden,saya menyokong.......rahsia
timbalan presiden,nak undi ....rahsia
haa korang.pangkah tau!!jangan pergi wat tanda right ke,tanda bintang ke,lukis goblet cell ke
kang tak pasal2 undi rosak pulak...kan dah kene buang kalau undi rosak tu

~soalan maha :ko nak tak jadi ajkt perubatan tahun depan...fuhh..orang rase tu pembunuh punye soklan(soklan killer).saya rasa nak jadi ajkn makanan pon belum tentu layak huhu...
~semangat ni nak pergi mengundi.maklumla,orang tak pernah pergi mengundi hehe....

Thursday, December 23, 2010

...jeles...

saya jeles okey!!
ingat saya tak pandai jeles ke??
ingat korang je boleh jeles
I pon nak jeles gak tau...
huhu....
okeyh.noni soh siap nak g kelas ustaz barbar

Wednesday, December 22, 2010

...kau dan aku...

lokasi :smka tahap
2004,form one

aku ditakdirkan duduk kat kelas 1 ibnu sina,dorm L.dan ditakdirkan menjadi penolong ketua kelas(PKK) dan bendahari dorm,agaknye muke aku ni memang muke amanah kot tu la asek kene jadi bendahari je..hakhak..riak lak...nak dijadikan cite,kami dak dorm L sangat anti-Dorm M.kalau anti-insulin tak pe gak.aku ni lagi la anti kat ketua dorm M tu.bajet bez je kan...dak dorm M ni lak suke sangat wat meeting kat kelas aku.meeting kat dalam dorm sudaahh...aku sebagai PKK yang berdedikasi perlu mengambil tindakan untuk membendung pekara ini..maka apabila aku menegur dak dorm M ni,secara rasmi nya sah la aku dan dia sebagai musuh of the year...whoaa..mengumpat2 tu takyah cakapla.aku mengumpat dia,dia memandang tajamku,aku pandang slack kat dia,dia mengata tentangku.pendek kata kami memang umpama tom and jerry.aku tom,sebab aku kecik dan cute.ko ambek jerry la ye haha...



aku tak berapa kenal sangat pon dia.tapi entah.tak suke la tengok dia.menyampah.dahlah kecoh.lagipon aku tak pernah pon tegur dia nak berbaik baik ke.kate musuh ketat.tak profesional la tegur musuh kan.so kami pon meneruskan kehidupan masing2 sebagai form 1 tanpa aku mengenali siapa dia yang sebenarnye...bila fikir balik,jahat gak ek aku time form 1 dok menyampah kat orang.bajet la aku ni baik sangat huahua...


Form 2
kami ditakdirkan untuk sama2 memikul amanah sebagai ketua pelajar (KP).form 2 hanya 6 orang sahaja yang dilantik sebagai KP termasuklah aku dan dia.ohcee nak bangga la sikit kan pergi perhimpunan pakai blazer...aku KP sekolah dan dia KP asrama.maka kami akan kerap bekerjasama.tambah lak,aku dengan dia jadi ketua siak,aku dan dia jugak jadi AJK pendidikan agama islam (PAI) atau nama lain BADAR.haisy,macam banyak gak pangkat aku time ni kan.gipang betol la hakhak...nak wat macam mane.dah dilantik.aku yang tak berape sempurna ni berusaha la memperbaiki diri untuk memegang amanah yang diberi.

pada suatu hari,sedang kami membersihkan kawasan surau(ketua siak berwibawa la katekan kahkah)kami berbual-bual.yeah the ice is broken!!baru aku kenal dia siapa,baru dia tahu aku macam mane.die dengan jujurnye meminta maaf sebab banyak mengumpat aku.aku pon mintak maaf gak la sebab banyak mengata dia.maka relationship bernama musuh pon bertukar menjadi sahabat.die okey.kelakar.paham aku.aku selalu ikut dia balik rumah.die jugak yang ajar aku tak pe balik asrama lebih dari pukul 6 petang(aku ni skema sikit huhu)

kami sering berkongsi cerita,makanan...dia ni memang selalu bawak makanan.boleh dikatakan tiap2 hari aku lepak dengan die.oh ye.lupe nak cakap.aku jadi penyelia dorm M dan dia penyelia dorm L.hambek ko.anti sangat dengan dorm M,tengok2 aku lak yang kene jage dorm tu...tu la orang cakap,tak kenal maka tak cinta.so lepas kami kenal tu,aku takdelah cinta dia.sayang sebagai sahabat okey!

form 3
aku masih lagi baik dengan dia.kami bertambah rapat.kalau tensyen,aku cari die.kalau nak makan,cari die gak.banyak dugaan aku kene time form 3 ni.die la bagi pendorong..cewah...daripada tom and jerry,kami jadi macam upin dan ipin.kat mane aku ade,dia mesti ade gak.sebok je ikut mane aku nak pergi hahaha...tak delah...tapi kami memang sentiasa serasi berdua.macam pinang dibelah belah gitu...


form 4
aku dapat tawaran smap kajang,dia kisas.time ni aku rasa dah macam drama swasta je.banyak kali kami nanges sebab tak dapat terima kalau ada diantara kami yang pindah.tak tahu nak buat macam mane.kawan2 aku kat tahap sume mengharap kami tak pindah.yela,aku calon timbalan ketua umum 1.dia calon timbalan ketua umum 2.kalau kami pindah sape nak pegang jawatan tu..~giler perasan!!huhu..main2 je.mula2 kami memang decide tak nak pindah.siap hasut lagi sape2 yang dapat tawaran tak yah pindah,uish teruk gak kami ni.sekali kami lak yang pindah.ahah...aku ingat lagi ayat dia yang membuatkan aku tukar keputusan nak pindah "kita ni asek dok kat pahang je.sekali sekala kite g negeri lain ok gak.jom kite try dulu g sekolah kat selangor neh".maka hari yang sama aku dan dia keluar dari tahap..sobsob..tinggal la kawan2 lame,senior2 yang baik,cikgu2 sume,makcik pakcik dewan makan...sebulan gak la orang schoolsick~selalunye homesick

form 5
aku kat smapk.dia kat kisas.aku librarian(saje nak pegang jawatan kecik2 je huhu)die pembimbing rakan sebaya(PRS) tapi aku merasakan die ni lebih kepada perosak rakan sebaya je..ahah gurau je weh...result SPM kami sama,10A 1B.tapi kami B subjek yang berlainan.see,sahabat sejati.result spm pon sme tuu...

itulah sedikit sebanyak kisah kami.eh tak abes lagi cite ni.korang ingat sinetron indon jeke yang panjang.cite kami panjang gak tau.nasib tak jadi telenovela je.kalau nak bace,tengok kat sini.kalau nak la.kalau tak nak takpe.tak kesah...ala..klik je kat situ.bukan nak kene berlari 100 meter secara pecut pon~ceh ayat memakse lak huhu


nama je same2 dok kat intec.tapinye 1 gambar ni jela gambar dengan dia yang orang ade.tu pon ambek gambar kat library macam orang tak pernah jumpe 10 tahon

~wana,epi besday yang ke 19..don't ever n ever perasan mude okey sebab tahun depan umur kite tetap same..kire bertuah la ni orang cite pasal kamu kat blog orang.pasni time besday orang,kamu kene tulis segala kebaikanku kat blog kamu hahaha...
~kalau kamu ambek veterinar-yg-6-tahun-lamenye tu,hope to see you in NZ!!!wat preparation orang nak datang nanti tau.

Tuesday, December 21, 2010

...rindu kamu lagi...

kenape si kecil ni makin lama makin debab
kamu makan ape kat sane ammar oi!!!
nak kate winter kat malaysia tu,rasenye tak
~bese orang cakap time winter sume orang tembam
kamu ambik appeton lysine yee...

saya mahu makan!!owh..patotlah tembam..makan je ye keje kamu...


yaa...sangat bez melihat kanak-kanak ini tidur..mesti anda pon rase nak tido jugak sekarang kan??~adam nampak hensem tidur dengan baju melayu..memang teruna melayu la hakhak...

ni muke baru bangun tidur la ni...

errk...bergustikah kamu??ammar redha je...~waa sudah pandai meniarap sekarang...bagus2.pencapaian yang memuaskan


muka kamu2 ni buat saya rasa nak balik winter ni...tapi...eheh...kite jumpe nanti la ek...

p/s :tiba-tiba rasa macam tak balik tahun depan sebab...tapi...adoi.exam mid year pon belom.apatah lagi final.sudah fikir balik ke??saya tak manja okey huhu...cuma sangat ingin jumpe kamu!!geram nak cubit pipi ammar-tembam-lagi-chubby

~agak2,kalau saya tak balik,orang malaysia marah tak??em...rasenye tak.ekau dok rumah pon wat abeh boras yo...tapi...ah tak kire.orang nak balik raye malaysia gak!haish..pening cerebral cortex aih dok pk pasal ni.sudah2.pergi study sane!!




Monday, December 20, 2010

...zaman dulu...

solat subuh awal waktu berjemaah,kemudian disertai dengan al-ma'thurat
pergi kesekolah dengan pakaian seragam
bertudung labuh
semasa form 1,sangat kagum dengan akak upper 6
tudung mereka sangat labuh,tak de pon nak sinsing2
tangan baju kurung elok bercekak,tak de pon nak tunjuk2 lengan
dan tata tertib sopan santun sangat terpelihara
tak de pon nak terjerit-jerit,ketawa kuat2
melambangkan mereka sebagai seorang senior muslimah yang menjadi contoh kepada adik2
hampir setiap waktu solat berjemaah di musolla
setiap kali selepas asar,satu muka al-quran akan dibaca secara beramai-ramai
sebelum maghrib,baca al-ma'thurat
berzikir sementara menunggu masuk waktu
antara maghrib dan isyak,akan ada pengisian seperti ceramah oleh ustaz,
tazkirah ringkas oleh pelajar atau usrah
sebelum tidur,membaca surah2 tertentu atau surah al-mulk

itu semua dulu
zaman sekolah,old school kate orang putih
zaman muda,tak pon zaman nerd kate orang german
zaman pengawas,zaman nuqaba',zaman librarian
zaman beratur kat dewan makan
zaman muke masing2 suci lagi
zaman tak kenal fb,blog,ym
zaman umur belasan
zaman batu.zaman sifu dan tongga~ek eh tibe je
zaman paleolitik.zaman dinasour.ice aged

sekarang
zaman IT,zaman maju
zaman-dah-besar-sikit
zaman-lagi-5 6 tahun-nak kawen~uish
zaman universiti,zaman dewasa
zaman-masak-memasak-sendiri
zaman-bace-buku-medic
zaman transformer
zaman on-the-way nak jadi doktor
susah sungguh nak solat subuh di awal waktu.apatah lagi berjemaah
baru sedar,peraturan di sekolah sebenarnya
adalah wasilah dalam mentarbiyah diri
solat berjemaah,qiamulail,al-ma'thurat,tazkirah,usrah
semuanya saya kenal semasa zaman dulu
walaupun kadang2 terasa diri ini terpaksa,tidak ikhlas,buat sebab senior suruh
tapi akhirnya menjadi sebati dalam diri
buat tanpa disuruh,mengamalkan tanpa alasan

alhamdulillah saya berada dalam bi'ah yang baik
sahabat2 yang baik
yang boleh menegur
andai ada aurat yang perlu dijaga
andai ada tingkah laku tutur kata yang terover
mereka mampu perbetulkan
alhamdulillah
Allah takdirkan untuk berada di bumi anbiya'
untuk berada dalam bi'ah yang terpelihara
untuk lebih mendekatkan diri kepadaNya....

semoga diberi ketabahan untuk mujahadah
semoga diberi kekuatan untuk istiqamah
dan semoga amalan kita sentiasa bertambah
bukan makin bertambah usia makin berkurang amalan ea...

~rindu time beratur kat dewan makan sambil memandang tajam akak2 yang potong barisan atau dalam bahasa kami 'menyentot'...huhu...mintak maaf akak2,kami bukan nak jadi adik derhaka,tapi saje je nak wat jelingan maut ahah...
~jom kita sama-sama jadi baik!!! :)

p/s :nanti nak hantar anak kat sekolah agama seperti kisas.honestly time form 4 memang nak sangat masuk kisas...tapi tak de jodoh huhu...respect dengan sahabat2 kisas :)owh yea.imtiaz kuala berang pon ok gak.sebagai contoh fatin adalah produk kuala berang yang berjaya...~mesti fatin tengah dok sengih2 sebab orang promote skul die dan die eheh...

p/s 2 :bukan nak cakap sekolah biasa tak ade tarbiyah.malah ada je sahabat saya yang sekolah harian sangat2 baik dan saya pun rasa inferior dengan dia.sebenarnya tak kesah pon sekolah mane,yang penting diri sendiri tahu apa yang terbaik untuk diri dan agama,pandai menyesuaikan diri dengan suasana,bijak daripada terpengaruh atau dipengaruh...

Saturday, December 18, 2010

...di hati ini...

musim sejuk.
kalau boleh rasa tak nak sentuh air sejuk
rasa nak basuh beras gune air panas je
tak nak pijak lantai.nak pijak carpet je
maka tak nak sentuh apa2 yang sejuk

hujung minggu
nak revise ape yang dah belajar minggu ni
tapi
bila pegang buku
erkk...kenape buku ni sejuk sangat
wat nota laa
erkk...kenape pegang pen macam pegang ais krim??sejuk!!
hah,lukis2 kat buku histo laa
erkk..kenape pegang pensel warna macam pegang air batu
macam mane ni??

sejuknye saya kat sini!!!bolehla berangan tengah duduk kat antartika jap
rasanya tahun ni macam lagi sejuk
maybe sebab faktor rumah yang tinggi 9 kaki dari paras laut kot...(tingkat 9 sebenarnye)
tertunggu tunggu ni,bila asap boleh kuar dari mulut.baru boleh berangan tengah duduk kat kutub utara hehe...

~di hati ini,hanya tuhan yang tahu...pada pendapat anda,kalau kita tulis atau beritahu sesuatu dari hati,adakah perkara itu akan sampai @ terkesan kat hati orang lain jua??ek eh..pe kes cakap pasal hati??huhu...
~pegang laptop update blog tak rase sejuk lak laptop ni..haisy..musykil2...

Thursday, December 16, 2010

...sangsi...

kelmarin
time naik lif kami dengar orang tengah gerudi
kami saspek orang bawah renovate rumah
sekali keluar lif,2 3 orang pakcik kat depan pintu rumah kami
sorang pakcik pegang mesin gerudi tengah gerudi berdekatan dengan atas pintu rumah
agak sangsi disitu
tapi kalau nak fikir logik,kot ye pon nak masuk rumah kitorang
takkan gune gerudi kan.gerudi lak dinding kat atas pintu rumah
takkan nak buat lubang masuk ikut situ
isy isy isy...tak patut su'ulzhon dengan pakcik tu
tapi,dengan orang arab ni kadang2 tak boleh gak nak bersangka baik
abes tu macam mane??
apabila bertembung 2 perkara,maka tinggalkan kedua dua nya huhu...
~punye banyak point ceramah ustaz tu bagi,ini yang hang dapat time SC gabungan??isy isy..

hari ini
pakcik tu masuk rumah,masuk tandas
gerudi2 lagi
asek menggerudi je keje pakcik ni
mungkin tu memang keje die kot
kami masih lagi berhati hati
pakcik tu cakap
nak buat sambungan paip ke pe entah
~tak paham sangat kerje2 paip dan pembetungan ni
supaya air tak putus2 dah lepas ni
erkk..air kene cincang dengan pedang samurai pon memang takkan putus
okeylah pakcik
buat la ape yang patut
jangan gerudi 1 rumah sudah

~terima kasih mayat2 kerana memberi kerjasama yang baik semasa spoting exam tadi.em..oklaaa...kot...tu pon kaki dah ketar2...owh sebab winter kot.bukan sebab cuak haha
~selamat berbuka puase kepada semua yang berpuasa :)

Wednesday, December 8, 2010

...selingan...

berape kali anda ucap terima kasih
kat ibu dan ayah??
hah!!tak pernah??
ape??cakap terima kasih time dapat duit belanje je??
kenape jadi macam tu ye...
segan??malu??
tak tau nak cakap macam mane??
baiklah
hayati nasyid kat blog ni
tak pon,kalau nak bernasyid depan mak ayah pon boleh jugak
sebut tajuk nasyid ni terima kasih ayah ibu :)
~refleks kat diri sendiri

lahirku ke dunia,ku disambut penuh syukur
bisikan azan ketelinga hikamah kalimah yang luhur
lahirku kedunia kudiasuh mengenal Allah
ku diajar sebut namaNya juga nabi rasul mulia
my abah tengah keje ni..sempat lagi ambek gambar tu haha...

salam sayang ayah dan ibu
mendidikku tak pernah jemu
halalkanlah makan minumku
maafkanlah makan minumku
tanpa maaf dan juga restu
hidupku jadi tak menentu


ummi saya...cikgu memasak kat rumah ahah...
tiada yang lebih bernilai
dari pengorbanan yang suci itu
tak berdaya aku membalasnya
moga ku jadi anak yang bertakwa

terima kasih ibu, terima kasih duhai ayah


owh ni bukan gambar kahwin ye.ni gambar raya tahun lepas

Jasamu oh ayah dan ibu
akan ku kenang selamanya
hidup saling berkasih sayang
membina keluarga bahagia


pada mu Allah aku berdoa
pada Mu jua aku meminta
rahmatilah ibu ayah tercinta
ampunilah dosa- dosa mereka
panjang umur, murahkan rezeki
sejahtera dalam ketaatan
moga berbahagia di dunia, di akhirat
beroleh syurga

~~ek eh tibe je gambar die
daku mengharap redha mu ibu
juga redha darimu ayah
hanya itulah yang ku pinta
agar hidupku lebih bermakna....

p/s :okeyh,jangan tanya apa-apa pasal gambar last.hantaran belakang tu orang lain punye ea...

~haisy,mengapakah sejak dua menjak tiga menjak ni asek teringat kat malaysia je...apakah??...
~selingan sambil-sambil lukis histo..mane pergi semangat-melukis-histo saya yang bekobar kobar dulu??tertinggal kat pharaoh village kah??huhu...pe tu pharaoh village??belakang cite...next post maybe..

Monday, December 6, 2010

...rindu kamu...

hey kamu dan kamu
rindu sangat sama kamu
hari tu dapat jumpa kejap je
tu pon jarang nampak kamu senyum
sebab kamu masih lagi feelingless
dan sekarang saya sangat rindu kamu
ni yang rase nak balik malaysia ni
aik??ari tu dengan penuh tekad dan keazaman cakap tak nak balik huhu
maka,betullah kate sorang rakyat malaysia tu
die cakap "yeye je tak nak balik,kite tengok la macam mane nanti"
nampaknye,ye saya akan balik hehe...
untuk jumpe kamu!!


rindu kamu dak hensem dan dak tembam...~ammar tensyen adam tindih tangan die


uish sayang nyee die kat adik..pasni jangan gaduh gusti dan saling menggigit ea...


ammar dahulu.masih lagi slim


ammar sekarang.sudah bulat,tembam,chubby...waa nak jumpe kamu sekarang!!jangan membesar dah ea.maintain je macam ni sampai orang balik huhu... 


yaa comelnye kamu!!siyes rase nak cubit-cubit je pipi budak ni.siap lah kamu kalau saya dapat nanti...

ammar mursyid dengan topinye yang bertanduk :)

p/s : salam ma'al hijrah 1431 kepada semua...dan selamat hari lahir kepada saya yang ke...errkk..berape ek huhu...tak mau cakap
~ammar,kamu sangat comel macam sepupu kamu ni haha...
~ammar tembam macam hadziq kan??kan??hehe...



Friday, December 3, 2010

...meeting...

disini saya ingin sertakan minit mesyuarat agung tahunan rumah kami.mesyuarat yang diadakan di ruang tamu rumah kami dipengerusikan oleh pka.agenda bermula pada pukul 5.45 malam semasa dinner.sambil meeting,sambil dinner.syok gak.boleh la diaplikasi untuk meeting akan datang.

-pka membentangkan jadual tugasan yang telah dirombak.semua hanya mengangguk setuju tanpa bantahan.
-noni mencadangkan setiap ahli supaya alert kepada plak heater @ sarkonah (macam ni ke eja die weh) supaya plak tu tak cair lebur dah.melayang woo 50 nak wat plak heater tu..hisy,kaya pakcik kahroba'(kalau salah eja bagitahu) yang merangkap pegawai TNB la kot...err..cadangan disokong oleh saya
-fatin tidak menyuarakan sebrang bantahan kerana khusyuk dengan hidangan makan malam yang disediakan oleh fathiyyah.die mengangguk je tanda setuju.
-saya sebagai bendahari mengingatkan semua ahli membayar hutang 28 ringgit seorang bagi membayar stok beras yang baru sampai petang tadi..dan juga 50 yang plak heater tu..bayar tau korang.jangan tak bayar

isu-isu berbangkit :
-setiap bilik perlu memberi nama kepada bilik masing-masing...erkk..perlu ke pka??orang rase dah macam dok asrama dah ni kene bagi name dorm huhu...
-keceriaan rumah akan bermula esok.tugasan gotong royong telah diberitahu.
-sebarang claim duit,sila beri senarai barang yang dibeli kepada bendahari.anda akan dapat duit anda secara tunai at that time gak.waa sistematik kan bendahari ni haha...
-semua ahli meminta maaf antara satu sama lain jikalau ade salah dan silap...adelah macam sesi muhasabah sikit..bagus kan kami hehe

mesyuarat berakhir apabila habisnya hidangan makan malam kami.sape yang abeskan nasi dan lauk...biarlah rahsia...~weh minit mesyuarat mane ade letak tajuk lagu ct nurhaliza

disediakan oleh:
~nanti saya sign~
(setiausaha rumah)

pengesahan minit mesyuarat
cadangan:____________       jawatan :________________
sokongan:____________       jawatan:________________
~sape nak sahkan ni weh??

p/s :macam mane??boleh lulus jadi setiausaha tak ni??pka,noni,fatin dan fahiyyah,saya dah letak minit mesyuarat ni.kalau tak baca siap anda!!saya naikkan yuran bulanan rumah hahaha....

~rumah kitorang menyambut seruan mahasiswi berteknologi dan berIT.minit mesyuarat letak kat blog.ade cadangan supaya meeting lepas ni kite wat conference via ym lak...
~tadi terbawak beg "kesayangan" lalu pasar ikan...arghhh abes r beg tu bau ikan huhu...~tibe je

...jambatan...

 Hadis Keempatpuluh

Dari Ibn Umar r.a., katanya : " Rasulullah SAW telah memegang bahuku dan bersabda : ' Anggaplah dirimu di dunia ini sebagai seorang perantau, atau pengembara. ' Maka Ibn Umar berkata : "Jika engkau berada di waktu petang, maka janganlah engkau menunggu pagi. Dan jika engkau berada di waktu pagi maka janganlah engkau menunggu petang. Gunakanlah waktu sihatmu sebelum datang waktu sakit. Dan gunakanlah waktu hidupmu sebelum datang waktu mati."
  


Bismillahirrahmaanirrahim....
di pagi yang mulia ni,nak berkongsi sesuatu dengan anda :)

pernah dengar tak hadith diatas??sape pernah dengar angkat tangan!!
bagi yang tak pernah dengar or baca tu,tak pe.sekarang dah dapat baca kan?kan?kan??

secara ringkasnya,hadith ini menerangkan kepada kita bahawa dunia ini adalah satu tempat persinggahan yang sementara kerana destinasi sebenar dan terakhir adalah di akhirat sana.

kadang-kadang,bila tengok cadaver kat anatomy department tu,pernah tak anda terfikir yang satu hari nanti kita akan jadi macam dia...tak dela macam cadaver tu dok terbaring kat lab anatomy.bukan.maksud saya jadi macam dia itu adalah kita akan menemui kematian...tapi tak tahulah kan kalau anda nak derma mayat anda untuk dijadikan kajian.sanggup ke??huhu...

hidup kita tak kekal,bukan untuk selamanya.even de ilmu kebal pun,tapi takdenye nak kebal time malaikat izrail nak ambek nyawa.betul tak??maka,dalam tempoh yang ada inilah peluang kita untuk melakukan sebanyak mana amalan untuk dijadikan bekalan ke sana.

bak kata orang yang kite selalu dengar,dunia ini adalah tempat untuk menanam,dan akhirat adalah tempat untuk menuai...ni kira macam perumpamaan la.jangan pergi direct translate lak ek ayat ni.puas la saya nak menjawab kalau de orang tanye nak tanam pokok ape...nak tanam apa??tanam amalan.nanti hasilnya kita dapat kat akhirat.contohnye...em...ape ek..macam kita menginfakkan harta kita ke jalan Allah.kita takkan nampak ganjarannya kat dunia ni,tapi insyaAllah kita sebenarnya telah membeli saham di akhirat...betul la kan contoh ni.kalau nak tambah contoh atau nak betulkan ke,boleh tulis kat komen ye...

lagi satu,hadith ni pun ade cakap pasal menghargai waktu.spesifik sikit,tidak bertangguh~ok terase
hah,tunggu pe lagi,jangan tangguh2 dah nak wat sesuatu tu terutamanya kalau nak wat baik.kalau rase tibe nak jadi mulia hari tu,tibe nak bagi sedekah ke kan,buat je.tak yah tunggu dapat duit biasiswa masuk.kalau rase tibe nak qiam hari tu,wat je.tak yah tunggu hari cuti.bukan pe,kita tak tahu kan bila Allah tarik nyawa kita.mungkin kita kembali kepadaNya sebelum kita sempat nak wat kebaikan tu...hah nak bertangguh lagi ke tak??~"tak naaaakkkkk!!!!"jawab saya dalam hati...~kalau anda nak jawab kuat2 depan laptop pun takpe,saya tak tahu.

banyak lagi sebenarnya yang kita boleh ambik dari hadith diatas.kalau nak kongsi,sila-sila.kecil tapak tangan,klia saya tadahkan...salah dan silap harap maaf ye.terima kasih kerana luangkan masa membaca post ni~apasal orang macam sopan je neh haha...

oh ye.kalau ade ayat2 saya kat atas ni yang salah,sila betulkan okey...jangan risau,saya takkan marah anda sampai nak cari kat lubang cacing.tak muat kot nak masuk lubang cacing....

~ade orang abes exam ari ni.merdekalah kamu...sekejap haha...kepada wana,doa banyak2 weh.nanti kite wat hubungan dua hala egypt-oz okey!!
~dunia adalah jambatan akhirat.ni tajuk hadith.mintak maaf la kalau anda ingat saya nak cite pasal jambatan runtuh ke,jambatan goyang2 ke..tak de ye cite pasal tu...

Wednesday, December 1, 2010

...2 kali...

huh...dah kali ke-2
dan ke-2 kali
my spek patah lagi!!!
ini dah 2 kali
kalau terjadi kali ke-3
terpaksa la saya membuat eye laser surgery
ohcee bajet berani la nak mengadap mende laser tu
em...ke nak wat contact lens ek??
tapi macam susah la
nak kene pengawasan dan penjagaan yang rapi
kang wat contact lens tapi kalau patah dua gak contact lens tu tak tau laa nak kate ape huhu :p
konklusi : jagalah mata anda.makan lobak merah banyak2

~kepada ummu athiah,tulah asek ngadap laptop je.kan dah kene pakai spek haha...welcome to the club!!
~esok exam histo and susah nak fokus tak de spek.tibe2 je rase ngantok.maka disini lah saya mengupdate blog...erkk pe kaitan nye tak de spek dengan ngantok huhu.alasaneogenesis betol...
~all the best untuk saya,untuk dia,untuk kamu dan untuk anda semua :)

Wednesday, November 24, 2010

...di malam kelam...

di malam yang sejuk ni kan
tiba-tiba je rasa...

di saat kita berjauhan
rasa ingin ku berlari
mendakapi mu penuh girang
bak si kecil kehilangan
kau insan penyayang
betapa ku merindu
lembutnya belaian ibu
membuatku terlena...

teringat orang jauh
anda dan mereka yang disayangi disana...

tiada aku tanpa ibu
hanya kau satu di dunia
bertakhta dikau di jiwaku
kaulah ibu yang tercinta
kau insan pengasih
betapa ku mengharap
hadirnya restumu ibu
membawaku ke syurga


love u mum!love u dad!

bersemi belaian kasih sayang yang berpanjangan
darimu insan yang mendoakan kebahagiaan
anak-anakmu
oh ibu...

akan ku ingat segala pesanan kalian,iaitu kalau nak bertunang tunggu tahun 4...haha...ade dalam banyak2 pesanan,pesanan itu yang diingat...ok saya main2 je.tak delah.saya akan ingat segala pesanan kalian...ok nak sambung histo!

~warna yang beli kat histo department ni tak menarik la.nak gune luna gak.ni warna buatan german la ni tak bez huhu

...alhamdulillah...

sedang dalam keadaan rushing
untuk pergi ke tahrir membuat visa
tanpa disedari telah dilanggar oleh sesuatu
ketika melintas jalan
impact langgaran yang agak kuat membuatkanku jatuh terduduk
di tengah jalan
di tengah lalu lintas
kemudian apabila ku bangun
ku lihat 2 buah bas besar berwarne hijau sedang bergerak laju ke arahku
dan kawan2 ku di seberang jalan sedang menjerit namaku
kemudian....


waa saspen tak??huhu
sedar2 pika dah tarik tangan
sedar2 dah de kat seberang jalan


alhamdulillah wa syukur lillah
masih diberi peluang
untuk menaip post ni
kalau tak rasenye
sekarang ni mungkin kat icu
atau bilik mayat mungkin
nauzubillah
rase syukur yang tak terhingga

tapi kan
bukan ape la
time nampak 2 bas tu
tak pikir lain dh
pikir
orang tak abes study lagi
belum jadi doktor lagi
dan...
tak kahwin lagi kahkahkah
boleh lagi pikir tu
pikir r macam mane nak elak bas ke kan
macam mane nak tahan dari kene langgar bas ke


tapi point sebenar nak highlight kat sini
ajal maut itu dimana sahaja
kepada sesiapa sahaja
dan pada bila2 masa
maka
sentiasalah mengingati kematian
"orang yang bijaksana adalah orang yang selalu mengingati kematian"

Monday, November 22, 2010

...tak puas hati??...

apabila orang separuh sedar pergi ke kelas
jasad kat kelas,jiwa dah melayang pergi mane-mane
haisy pe nak jadi ni
tapi better g lecture kan daripada tak pergi
jadi tahniah kepada diri sendiri
kerana berjaya pergi ke kelas
dalam keadaan serabut2 tu
kecik besor je mata tengok lecturer kat depan
terima kasih kepada sume yang mengambil berat
terima kasih kepada mereka yang memberi souvenir
yang diterbangkan dari jordan

sebenarnye
nak lepas geram
siyes geram
dengan budak2 arab dekat rumah kitorang ni
tak tau la pe masalah dorang
suka kacau kitorang!!
kalau setakat kacau secara lisan tak pe lagi
tapi kalau dah sampai keganasan physical
tu memang melampau la kan
tau la negare die
kita ni menumpang je
tapi siap r korang kalau korang datang malaysia!!
ohcee main ugut2 lak
ingat korang besar kitorang takot ke??
takut r gak sebab korang besar
orang punye susah belajar neck
ade pergi 'katok' kat leher
kalau orang pengsan kat situ haa jawab dengan kedutaan malaysia
tambah lagi dengan saman 1 juta malaysia...waa over lak huhu
pe yang korang tak puas hati
cakap depan2 r
cakap arab pon tak pe
kitorang wat2 jela paham
tak pe,hari ni orang bagi peluang
lagi sekali korang wat
memang orang bukak silat gayung pattani silat cekak sume

~esok spm ea??sudah 2 tahun rupenye saya meninggalkan zaman spm.tibe rase nak pakai baju sekolah lak hehe...
~getting better.ubat antibiotic amat lah besar gedabak.dah la warne pink.saya lebih rela ambik antibiotic syrup yang doktor bagi kalau time demam masa kecik2.dan ubat batuk dia sangat pelik rasenye.maka anda yang batuk di malaysia tu jangan malas2 ambik ubat batuk ok sebab ubat batuk kat malaysia lagi bez.

Sunday, November 21, 2010

...diuji...

ambil panadol..sudah
minum vita c..dah bercawan
makan ubat demam..3 biji dah selamat
apa lagi yang harus dilakukan
untuk menurunkan suhu badan??
nak cari air kelapa,macam susah
kalau kat rumah,ummi selalu ambik daun bunge raye
ramas dengan air
bukan wat minum ea air tu
tapi boleh lower kan body temperature
saya tidak mampu melakukan apa2
untuk 4 hari 3 malam
dah macam pakej percutian ke disneyland je bunyinye 4 hari 3 mlm tu

~Allah sedang uji nikmat sihat.apabila sakit,nak cakap pun tak mampu,maka boleh terhindar daripada dosa mengumpat dan sebagainya.apabila sakit juga,akal akan refleks bahawa segala-galanya datang dari Allah.kita berusaha untuk mencari rawatan namun hakikatnya Dia lah yang menyembuhkan.bukan sembuh sebab doktor yang merawat tu teror atau ubat yang dimakan itu power.tetapi,harus diingat usaha untuk sembuh itu perlu ada,kemudian tawakal kepada Allah...
~catatan rekod demam paling lama

Tuesday, November 16, 2010

kambing tu pergi mane??

kenape orang bertakbir hari ni
hari ni hari rayejugak ke??

yup,hari raya aidiladha
ataupun hari raya haji
hari ni kambing,unta,lembu sume kene korban

aik??kenape??tuan lembu tu dah tak sayang kat lembu die ke??
unte tu tak nangis ke kene sembelih??
kambing tu nanti lepas kene sembelih pergi mane??

em...ingat tak cerita Nabi Ibrahim???
kerana ketaqwaan,sanggup menyembelih anaknya
Nabi Ismail tidak melawan
kerana ia adalah arahan dari yang Esa
tetapi diganti dengan Qibas
itulah pengorbanan seorang Nabi

owh..macam tu...
maknenye nanti unte dengan kambing ni
masuk syurga la ye
sebab dorang berkorban....
berkorban nyawa lagi
maknenye banyak pahala kalau kita berkoban kan

~dialog seorang kanak-kanak yang ingin belajar erti pengorbanan

salam aidiladha :)

Sunday, November 14, 2010

marked m.h.a.

jom revise blood!!

total blood volume : 5600 ml in 70 kg man(contituting 8% of body weight)

average number of erythrocyte :
male-5.4 million/mm3.
female-4.8 million/mm3
high in newly born infants and less in growing children and old age
people living at high altitudes and athletes have higher erythrocyte count

Hemoglobin content
-amount of Hb in 100 ml of blood
male : 15-16 gm/dL
female : 13-14 gm/dL
may reach up to 19 gm/dL in normal newly born infants due to relative intraurine O2 deficiency(hypoxia)

hematocrite value(packed cell volume/PCV)
male- 46 %
female-42 %
greater in venous than arterial blood
increase in dehydration and high altitude due to polycythemia
deacrease in anemia and hydration

MCH(Mean Corpuscular Hemoglobin)
-amount of hemoglobin in a single RBC
normal : 25-32 picograms
less than 25 pg called hypochromic

MCV(Mean Corpuscular Volume)
-volume of single RBC
normal : 80-95 cubic micro
less than 80 : microcytes
more than 95 : macrocytes

MCHC(Mean Corpuscular Hb Concentration)
-Hb in 100 ml of packed red cells
normal : 32-38 gm/dL
below normal is hypochromic anemia

so,sape2 yang buat complete blood picture,boleh laa refer kat sini ek...haha tibe..

~marked m.h.a=marked microcytic hypochromic anemia.
~mane entah pergi iron yang doktor prescribe ari tu...

...surirumah...

bangun pagi buat *breakfast
then basuh kain,jemur...
sambil tunggu washing machine,basuh bilik air
kemas2 rumah
sapu2 sampah
kemas bilik,kemas meja study
*masak tengahhari
angkat kain kat ampai
lipat kain
*masak malam
rehat jap sambil2 tengok house

pergh...de macam surirumah eskalator sepenuh masa tak??untuk perkataan yang bertanda * adalah rekaan semata.tak de nye nak masak untuk 2 orang makan.buat membazir gas je.erkk...maknenye kalau hidup berdua tak yah masak la??macam tu la nampak gayanye..hahahaha....abeslah saya di cop pemalas!!

pesanan untuk diri sendiri :
-manfaatkan cuti dengan sebaiknya
-bukak buku tu.buku medic.bukan buku lima
-bukan bukak je.bace.revise.wat note sikit
-setiap kali cuti nak kene pesan bace buku.teruk benor kamu ni
-makan tu jage.jangan ikut suke je makan ikut waktu malaysia
-jangan abaikan tanggungjawab kat ahli beit.cuti,cuti gak.amanah tetap kene jalankan
-kate nak jadi doktor.buat cara nak jadi doktor pediatrik
-dah2 update blog.g bukak buku sane!!!

~rindu nak dengar mak membebel...huhu....

...sebelum hati jauh dari iman...

sambungan daripada "...iman nak cakap sikit..."

oo...patutlah hati jadi macam ni,
hati dah terpaut pada benda lain yang bukan haq untuk hati cintai!
kenapa hati?
jawab la!
tak sedar ke hati dah banyak sangat langgar prinsip hati
dek kerana cintakan benda lain tu?
sedarlah hati...
iman rasa dah makin lemah ni,
bila hati dah teguh pendirian nak kawan dengan nafsu,
last2 akal dan iman yang jadi kawan baik hati selama ni
hati tinggal macam tu je.hati tak adil!!!
hati,
sebelum hati dah jauh sangat dari iman,
iman mintak sangat2,
hati please turn to your oldself,
kembali jadi hati yang dulu,
yang cinta sangat kepada Allah dan Nabi.
yang pegang kuat pada prinsip
"there is no space in me except my Rabb,my Prophet,my parents,my ummah n my excellent."
mintak tolong sangat2 pada hati,
taubatlah sebelum akal dah tak peduli,
sebelum nafsu makin kuat,
sebelum iman makin lemah,
dan
sebelum Allah
TARIK NYAWA JASAD YANG MENEMPATKAN HATI...
~sincerely from : your iman~

syukran jazilan kepada rafidah ariffin yang menghantar pesanan iman ini kepada saya via mms.jazakillah khairan kathiran.miss u so much!semoga ada ruang dan peluang untuk kita berjumpe.insyaAllah :)

Friday, November 12, 2010

...saya dan makanan...

saya dan makanan
makanan dan saya
ops.bukan saya yang kene masak
dari pagi sampai petang
dok menghadap makanan
bez rupenye tenung makanan
pastu kene wat air sikit
pastu kene hidang2
rase macam keje kat hotel lak hidang2 ni huhu...
then ade makanan lebih
tak nak cakap sape yang abeskan makanan vip hehe...
overall...seronok.menarik.

~time wat air gule rase macam wat eksperiment biochem.seriously
~boleh tak nak layan house jap.tibe rase cite house ni kelakar.before ni rase cite ni macam bese je

Thursday, November 11, 2010

...pergilah...

esok dorang sume nak gi tanta
orang nak ikut gak
tapi tak dapat ikut
mulut cakap takpe
hati cakap siyes nak pergi gak
muka macam tak de perasaan
hati dah nangis sedu-sedu
hukhuk
sape2 cepatlah ambik saya bawak lari ke malaysia.sedih ni :(

~selamat bergembira korang.semoge Allah merahmati perjalanan kalian.daku di sini makan hati masak kicap la sorang2 nampaknya...

Saturday, November 6, 2010

...iman nak cakap sikit...

Assalamualaikum...
hati..0o hati,dengar kejap,dok baik-baik.
iman nak cakap something.em..macam mane nak cakap ye??
kalau iman tak cakap sekarang,
nanti takut hati dah pergi jauh dari iman,
nanti time tu tak dapat dah nak tegur hati.
iman mule ye??
Bismillahirrahmanirrahim...
sebenarnye 2-3 menjak ni iman tengok hati dah makin jauh dari Allah,
kalau dulu,iman tengok setiap kali hati buat ibadat,dengar nasihat,
hati mesti relate dengan Allah dan cepat2 muhasabah.
hati jangan ingat iman tuduh melulu,akal pun sependapat dengan iman tau,
tak ingat ke kite dulu sahabat akrab
mane ada iman kat situ la hati dan akal ade sekali
tapi sekarang nmpaknye,sejak hati kawan dengan nafsu,
hati macam dah tak nak kawan dengan kami.
bila nafsu suruh buat something,hati terus ikut n tak tanye pendapat kami dulu.
sedih tau kami bila hati buat macam ni
kenape dengan sekejap sangat hati berubah??
kenape sejak kawan dengan nafsu,hati dah langgar semua prinsip2 kecintaan hati pada Allah??
ataupun...jangan cakap hati dah isi kecintaan tu pada bende lain?
ya Allah,hati!!macam mane boleh jadi macam ni?
bukan ke dulu hati dah ikrar sunguh-sungguh
tiada tuhan selain Allah,nabi Muhammad itu pesuruh Allah?
tak kan tak cukup lagi alasan tu untuk hati abadikan diri dan cinta hati pada Allah dan RasulNya semata-mata??
keluarga dan sahabat tu lain kire la,itu memang patut pun hati sayang,
tapi kalau bende lain??

~bicara iman pada hati akan bersambung di lain post :)

Wednesday, November 3, 2010

...speechless...

something make me speechless
seriously speechless
sangat sedih sampai speechless
mungkin sebab dah lama kumpul kesedihan tu
rasa sedih dari zaman batu nye dok kumpul2
so bila dah tak tertahan sangat tu
tambah pulak ade bende yang initiate kesedihan tu
tembok ketabahan sebesar tembok besar cina pon boleh roboh
bila dah sampai threshold-anda-perlu-menangis-sebab-sedih-sangat
maka lacrimal gland yang ambil alih peranan sublingual gland
dan airmata adalah pengganti vocal cord
so speechless la saya
sebab saya hanya insan biasa
bila kita rasa kita dah tabah,kita akan diuji dengan something yang lebih berat
something yang sekali lagi menguji ketabahan dan kesabaran
kadang2 tu rasa macam dah over limit kesabaran
so kita akan down lagi sekali
then bangun lagi
dan jadi tabah untuk lagi sekali
sampai dah immune dengan ujian kecil
kemudian datang lagi ujian besar
begitulah cycle itu akan berulang seperti kreb's cycle,cori's cycle dan juge glucose-alanine cycle

"dan janganlah kamu(merasa)lemah,dan jangan(pula)bersedih hati,sebab kamu paling tinggi darjatnya,jika kamu orang beriman"~Ali Imran,139.

al-quran sememangnya adalah penawar hati baik tika suka atau duka....okey.tutup cerita sedih.saya rasa blog ni macam tengah gerhana je skang ni.macam mode berkabung pon de...

okey lagi sekali saya speechless
bila ade orang bagitahu yang die dah jumpe
VT dengan denyut kasih medic
baru tahu
macam ni rasenye
bila dapat something yang gembira time tengah sedih
die punye gembira tu kire overdose la gak
rasa gembira macam dapat coklat berguni huhu
so jangan tanye kenape saya dok sengih macam tak cukup facial nerve
dahlah.macam panjang sangat je ni.nak abeskan lukis histo.nyway seni lukis saya sudah maju sekarang
semangat nak lukis ni sebab gune warna baru.warna lama dah kontot huhu...

~thanks for those who lighten up my day.keep me away from the tears and bring me back the smile:)
~entah betul entah tak ayat english atas ni.main redah je kan kamu....

Monday, November 1, 2010

cool!!

salam 'alaik
hye sume!!ape khabar??~eeuww tolong la soklan macam dalam rancangan adik di disney je
tukar la soalan
apa khabar iman anda?
apa khabar jiwa anda?
bagaimana anda hari ini?
adakah lebih baik dari semalam??
haa baru betul kan soalan ni.soalan ditujukan untuk tuan blog~baiklah saya jawab dalam hati je okey

nak bagitau anda,yang mesir dah sejuk!!
siyes sejuk
sejuk macam masuk dalam peti ais letak aiskrim
rasa macam awal lak sejuk tahun ni
adoi sejuk salah,panas salah huhu...

~hari ini saya sedih :( dan saya tak nak bagitahu kenape.personal and confidential~yaaa dah tu watpe type kat blog!!em...suka hati la nk tulis :p..tapi tak pe.cool je

~selamat berbuka puase bagi anda yang berpuase hari ini :) noni,masak special sikit tau ari ni hehe...

Saturday, October 30, 2010

...subuh...

Tabuh berbunyi gemparkan alam sunyi
Berkumandang suara azan
Mendayu memecah sepi
Selang seli sahutan ayam

Tetapi insan kalaupun hanya ada
Mata yang celik dipejam lagi
Hatinya penuh benci
Berdengkurlah kembali
Begitulah peristiwa di subuh hari
Suara insan di alam mimpi

Ayuh bangunlah
Tunaikan perintah Allah
Sujud mengharap keampunan-Nya
Bersyukurlah bangkitlah segera
Moga mendapat keredhaan-Nya
Begitulah peristiwa di subuh hari
Setiap pagi setiap hari
-raihan-

pukul berape anda bangun subuh hari ni??kalau awal alhamdulillah.kalau yang subuh gajah tu,tak pon subuh dinosour ke,renungkan lah nasyid ni ye :)

nak bangun subuh adalah satu ujian yang agak besar kan.kalau kita berjaya bangun subuh adalah satu kejayaan.kalau kita subuh berjemaah adalah satu lagi kejayaan besar.kalau bangun qiam kemudian subuh lagilah kejayaan yang teramatlah besar!!

selepas subuh,tambah pulak dengan al-ma'thurat...insyaAllah hati yang gelisah akan tenang,otak yang serabut akan aman,jiwa yang resah akan tenteram

segala lirik lagu dan pesanan dibawa oleh diri saya untuk diri saya sendiri..dan untuk anda yang membaca :)

~set alarm yang bunyi bom meletup ke,ayam berkokok ke,xpon suare mak kejut subuh nak bagi bangun huhu...

...entah...

~salam...

tak ade ape pon yang nak cerite
entah
rase macam nk update blog
tapi tak tahu nak update pasal pe
lebih kurang macam update blog tanpa motif la ni huhu...

pagi tadi brekfes dengan cik mek molek~macam ni ke ejaan die
fatin tukang lenyek keledek dengan gaul
pka tukang goreng
and me tukang rase a.k.a tukang makan a.k.a tukang komen
bolehlaaaaaaaaa....~sedap r gak hehe

my spek dah siap dibaiki
ade hikmah spek patah~menjaga pandangan huhu
dan membuatkan diri ini lebih berhati-hati menjaga spek
jangan letak spek merata okey seperti di bawah katil,bawah meja,dalam buku dan sebagainya
contact lens??em...tak merancang lagi untuk pakai itu


bahagia je ikan ni berenang dalam periuk
ikam masak asam pedas
special resepi niii hehe
walaupun tanpa serai,masih lagi menerima positive feedback
siap ade yang mintak resepi tuuuuu
nanti lah saya buat buku resepi kat blog
~ohcee bajet la terer masak macam chef wan nak wat buku resepi huhu


phisiology with popia simpul itu sangat bez!!
lain kali nak bawak banyak lagi popia simpul ni
macam bez lak makan sambil mengadap buku phisio


anatomy with yogurt sangat menarik!!!
belajar the eyeball sambil menguji taste bud anda eheh
~apsal gambar buku dengan makanan je neh

sorry la kalau post ni tak bermanfaat langsung...entah pape kan post ni haha...tapi nak pesan kat diri sendiri,hargailah masa terluang yang ada.utamakan ape yang lebih utama...jangan asek makan je even time study..~time tu ngantok sebenarnye.tu yang buat keje makan sambil study tu huhu...

~ayat fatin : nape maju awok masok le ning?awok belajor masok ke cuti ari tu??eheh...sekarang saya masak sedap ea fatin??nampak sangat dulu masak tak sedap kan hahaha...first year ari tu tahun percubaan untuk memasak.haruslah ade kemajuan untuk second year hehe...

~time slows down,when....

Tuesday, October 26, 2010

...VT...

bismillahirrahmaanirrahim....

sebenarnya dah lama tak post kat blog something yang memberi manfaat kan.asek mengarut je.kepala masuk air kot huhu..tak pon terlebih carbohydrate metabolism...~erkk..pe kaitannye??
hari tu,kak sya ade bagi pinjam satu novel ni.VT tajuk die karya Hilal Asyraf.time kat malaysia selalu je nampak novel die tapi tak terbeli huhu..sebok kumpul novel Hlovate kot

gaya penulisan hilal asyraf pun menarik gak,simple tapi penuh makna.kirenye macam banyak gak la pengajaran dari novel ni.VT tu singkatan daripada Volleyball Team.so novel ni menceritakan perihal ahli VT yang pada mulanya bermasalah tetapi akhirnya berjaya menjadi satu pasukan yang mantap ukhwahnya serta hebat akhlaknya hasil bimbingan coach dorang iaitu coach hussam..cehwah dah macam ayat saudara hilal asyraf je ni hehe...

dalam novel ni pun ade teknik-teknik bermain volleyball yang agak blur untuk saya paham.maklumla orang tak reti main volleybal huhu...tapi overall novel ni sangat bez!!nampaknya tahun depan saya harus pulang ke malaysia untuk mengumpul novel hilal asyraf~aik,ari tu de orang tu cakap tak nak balik tahun depan...

so,walaupun dah baca novel VT ni tapi tak salah kan kalau nanti nak beli gak novel ni :)



~sedang mencari novel denyut kasih medic

Saturday, October 23, 2010

...muamalat medic...

jalan-jalan dengan pka,fatin and aqilah
kat city star,antara shopping mall yang femes kat mesir ni
agak besar,luas...adela macam ala-ala mid valley
mentang-mentang saya bendahari kehormat rumah
sesedap secukup rasa je dorang mintak duit kat saya
suruh bayar itu,bayar ini (sebab dorang tak bawa duit banyak huhu)
tapi tak pe,bayarkan jela..~ape yang korang nak ambek,ambek je.saya bayar.hoho
sebab balik dari rumah nanti terus claim
biarlah dorang nak cakap saya macam ceti atau ah long pun
yang penting saya ceti yang berhikmah
ayat nak mintak hutang~"korang,kalau tak bayar hutang nanti roh tergantung"
maka mereka pun terus bukak dompet dan tanya "eh aku hutang ko brape ek??"
yang penting saya bagi pinjaman tidak ade bunge,tak de riba'...
bagus tak saya punye konsep muamalat??hehe...
tapi tak dapat lawan pentadbiran muamalat la kot.


                                                          kolam kat dalam city star tu.

lif dan tangga pusing-pusing.kami memilih eskalator


aaaa....okey siyes tak boleh tahan tengok mende neh~coklat!!coklat!!


nak ambek yang mane satu niii...ambek sume tak boleh ke~punye lame fikir last-last tak beli pun eheh


makan tetap tak boleh lupe walau sejauh mana pun anda berjalan hehe...


barang yang dibeli di Spinney...errkkk apasal macam banyak makanan je neh...

~walau seseronok mana pun kita,sebanyak mana pun membeli,yang penting tidak berlebihan dan jangan membazir okey.kami hanya mengusya sahaja barang-barang yang agak 'murah' di situ hehe...
~nenas dari langkawi ade dijual di spinney.halia pun ade..tibe promote huhu...




Wednesday, October 20, 2010

20.10.2010

20.10.2010
tarikh ape ni??
tarikh terima pinangan ke??saya rasa kalau ade orang datang rumah masuk meminang time ni confirm kene balik semula.bukan sebab kene reject tapi sebab tak de orang kat rumah.hari ni kan orang keje
tarikh bertunang??nak bertunang macam mane nye tarikh ni orang de kelas kot.tak kan nak ponteng kelas
tarikh kahwin??mak ai umur saya baru 19 okey.terlalu mude..ohcee...
tak ade tarikh ape2 pun.tarikh hari ni je haha
noni cakap tarikh ni lagi lawa dari 10.10.2010
orang pun rasa tarikh ni macam best
dan mengharapkan sesuatu terjadi
agar tarikh ni menjadi kenangan
dan memang terjadi sesuatu
bukan se(1),tapi dua
firstly
spek kesayangan saya patah tanpa ada kesan siapa yang membuat ia patah
takpelah.memang salah diri sendiri pun salah letak
second
tiba-tiba sahaja kene jawab soalan kuiz phisiology
dan saya telah melakukan test power..ahaks~kot ye ade power
dua perkara berlaku dalam tarikh ini.ya hari ini dalam sejarah.

~post yang ke 121 bertarikh 20.10.2010.
~jika ada yang terserempak dengan saya dan memberikan senyuman,mintak maaf kalau saya tidak membalas senyuman anda kerana bukan saya buat-buat tak nampak.tapi pandangan saya blur.my spek under reconstruction huhu...

p/s : alamak,macam mane nak tengok drawing nerve and vessel time anatomy esok?macam mane nak tengok data slide time histology esok??ya Allah permudahkanlah segala urusanku...

Tuesday, October 19, 2010

...nyaris-nyaris...

hari ini
nyaris-nyaris nak accident dengan kereta
nyaris-nyaris nak jatuh terpeleot (ade ke perkataan ni sebenarnye)di khalayak ramai
nyaris-nyaris nak terlepas waktu solat zuhur
ni sume gara-gara masjid yang ditutup
kerana kerja pembersihan sedang dijalankan
argghhh!!!
tak tahu lah nak marah kat sape
hati cakap sabar,akal cakap tenang
dan apabila amarah,sabar,rasa bersalah dan cuak bercampur jadi satu
maka adalah di tengah-tengah mesir itu seseorang sedang berjalan
yang ala-ala nak berlari marathon la jugak meredah kesesakan lalu lintas kaherah
dan nyaris-nyaris jugak
nak menangis bila sampai depan pintu rumah...eheh...
sabar ye awak,hidup ni memang banyak ujian :)

~at least,saya sampai rumah dengan selamat dalam catatan masa yang singkat.alhamdulillah :)

p/s : ade orang panggil saya akak ribena...haha...apakah??okla kot name tu dari kene panggil akak garang :)

Thursday, October 14, 2010

...pintu masak...

yaa..what a hactic life today
kelas dari pukul 8.00 pg straight to the ampang point sampai kol 4 ptg
waa...muke macam dah tak de facial nerve je tadi (muke feelingless)
tahon 1,hari khamis la hari yang agak best coz kelas start kol 10 pg sampai 2 ptg je...
tapi tahun ni...uish jangan merungut!!never and ever...
takpe.baru pagi sampai petang.orang tengok houseman kat hospital tu langsung tak balik rumah
kerja dari pagi sampai malam sambung sampai pagi esoknye..erkk...lebih 25 jam tuuu...
so jangan merungut okey.nak menuntut ilmu memang perlu pengorbanan.
tapi hari ni dapat makan kat cookdoor di tahrir
dah lama tak pergi
terima kasih kak sya bawak saya pegi cookdoor!!siap belanja lagi :)

tadi main dengan anak bawab.nawal nama dia.tengok dia teringat ammar mursyid..owh really miss him!!ammar nak kenal dengan nawal tak??nawal tu cun...hehe...~baru bape bulan budak tu dah cakap cun hahah...

~internet masih lagi slow tahap nerve fibre type C.al maklumlah internet wireless yang diperoleh secara tiba-tiba...laptop orang pon macam kurang receptor nak combine dengan wireless ni.kejap dapat.kejap hilang.kejap laju.tiba-tiba disconnect.sungguh la saya tak paham naluri mende bernama internet ni....

pintu masak = cookdoor = salah satu restoran makanan segera kat sini..nanti la letak gambar ye.nanti ade orang terliur lak eheh...yang sure orang suke french fries die.sangat best!!!

~balik dari cookdoor pun cari nasi jugak.banyak makan betul huhu...biarlah.saya memang suka makan :p

Monday, October 11, 2010

...be a man...

happy birthday yang ke-16 to my bro!
be a good person.be a good man
may Allah bless you

Saturday, October 9, 2010

...sila jaga skull anda...

foramen retundum
foramen spinosum
foramen lacerum
clivus
crista galli
jugum sphenoidale
hypoglossal canal
dan banyak lagi

erkk...
ni bukan ramuan nak masak ayam percik ea
ni adalah bahagian2 dan lubang2 yang de kat skull anda..eh skull kita...
aaaaaaaaaaaa
macam mane nak ingat sume ni??
saya rasa saya harus membeli atau menyewa sebuah...sebijik...skull..eh pe penjodoh bilangan untuk skull ek??
ye saya mesti.
sape de maklumat nak beli kat mane sila bagitahu saya okey

so jangan senang2 nak hantuk kepala anda ke dinding sebab nak mengingat bahagian kat skull tu punye la mencabar.sayangi skull anda okey!!dan bahagian lain juga seperti thorax,upper and lower limb,abdomen,pelvis and perineum...~baik cakap 1 badan je kan senang

~pakcik bangunan,bila nak baiki lif??kot ye nak suruh saya bersenam turun naik tangga ke tingkat 9 pon seminggu dahla pakcik.ni yang saya rasa nak cabut eskalator kat midvalley angkut bawak sini neh...adoyai tekanan perasaan naik tangga tingkat 9.rase macam daki gunung senyum pun ade.

p/s : mesir banyak mengajar saya bersabar :) dan juga mengajar menjadi atlet pejalan kaki jarak jauh...

Tuesday, October 5, 2010

...saya junior...

sekarang ni dah tahun kedua
tak boleh main-main.fokus
eh saya dah senior ea..
tapi rase macam still junior je hehe...
perasan
dah senior tu wat cara senior
~tapi rasa macam adik junior matang-matang.ke kitorang yang tak matang??eheh...sendiri fikir la ea...

subjek second year cairo university

ANATOMY :
setakat ni ade 5 buku..rasenye akan ade 6 buku kot...
~head and neck
~neuroanatomy
~pelvis and perineum
~abdomen
~special embryology

PHYSIOLOGY :
setakat ni ade 2 buku yang agak tebal.satu buku pasal
~sensory nervous system
~special senses
~motor nervous system
satu buku lagi pasal
~endocrine
~reproduction

BIOCHEMISTRY :
setakat ni baru sebuku.rasenye akan ada 2 textbooks kot...

HISTOLOGY
macam first year.one textbook yang tebal dan penuh tulisan dan juga diagram dan satu buku praktikal yang berwarna warni...

Behavioral science a.k.a psychology ni subjek tambahan...dengan arabic sekali...

all the best for you!!
semoga Allah permudahkan urusan belajar di negara orang.sesungguhnya perjuangan menuntut kita untuk berkorban walaupun terpaksa berpisah dengan insan tersayang buat sementara dan setiap kejayaan perlu pengorbanan...never quit!keep your dream alive despite the challenges along the way :)

~saya nak study sekarang.jom study.

...mimpi dalam nyata...

first of all,want to say.....tajuk nak best je kan...tak tau nak letak tajuk ape dah..terima jela ea...

kite mula cite time kat airport la ek..bukan pe saje nak mengimbau kembali memori..ohcee ayat nak best je...
gara-gara nak bawak lesung batu,berat luggage jadi 36.6 kg.tak tipu ni.ini betul-betul..hambek nak..muke akak kat kaunter tu punye la risau bila tengok berat luggage orang.die takut nanti flight senget sebelah kot sebab beg orang berat sangat...so nak tak nak terpaksa la mengeluarkan sedikit barang untuk kurangkan berat.bapak touching la bila tengok lesung batu dengan ribena dibawa keluar..wuaaa sedihhh!!!

kali kedua tu boleh la lepas beg yang agak berat dari tuan beg tu..tu pon kene kuar duit sikit..pengajarannya lepas ni kalau balik malaysia haruslah balik dalam keadaan sehelai sepinggang je okey...parents dah pesan awal2 kalau balik malaysia tak yah bawak barang..eh nak balik lagi ke tahun depan??hehe..entah.tak tahu.rasa-rasa?agak-agak nak balik tak??

sampai kat airport doha saya ditahan kerana membawa senjata..whoaa bunyi macam orang ni pengganas antarabangsa je..padahal gunting je pon..alaa makcik kastam saya nak gune gunting tu nak balut buku nanti..dahla gunting kesayangan tu..redha jela.kang kene tinggal flight ke cairo tak pasal-pasal je kene bermastautin kat doha tu...tak sempat nak duduk kat doha tu kitorang dah kene naik flight ke cairo..pergh rasa macam dalam cite mission imposibble je kene kejar flight ni~erkk cite tu ade ke scene kejar flight

alhamdulillah petang tu pukul 5.00 p.m waktu cairo sampai la kami kat airport cairo tu..dan berteleku lah kami disitu beramai-ramai sampai lepas isyak..yelah dok tunggu kot-kot la de driver jemput pakai mercedes ke...eheh kuat berangan betol.last-last seorang ustaz yang tolong kami selesaikan hal transport nak balik rumah...syukran banyak2 kat ustaz yang jadi musyrif kami tu...

anyway terima kasih gak kat ikhwah yang tolong angkat beg kitorang ari tu...nak harapkan kitorang angkat sendiri agak-agak pagi esoknye la kot baru kitorang sampai rumah dengan keadaan energy low tahap tak boleh nak cas..seriously sangat penat!

kejap.apa yang mimpi dalam nyata nye??
rase macam mimpi dah balik mesir semula
rase macam mimpi je dah second year~saya dah jadi kakak okey
rase macam mimpi je bila....haha...yang ni rahsia...~ceh baik tak yah tulis kat sini ~ biar laa ni my blog :p

~rindunyee kat ammar!!mesti die dah tak feelingless dah skang...kite jumpe tahun depan ye ammar...adam gak..iman sekali..dengan aman pun...dan my beloved family!!

sempat menikmati pemandangan matahari terbenam di cairo airport...sambil memikirkan sape la yang nak ambik kitorang kat airport ni huhu...






Monday, October 4, 2010

...take time...

salam alaik...

sudah seminggu sampai mesir
lebih kurang seminggu di rumah baru
apa perasaan??
em...
tak boleh nak cite banyak-banyak
internet kurang membantu
nanti dah dapat internet laju tahap bullet train orang update lagi panjang ye...

p/s: kepada wana,tunggguuuuuuuu...already miss me??haha....

~anyway,thanx yang tak terhingga for the cute lovely kayu yang macam frame tu :)

Saturday, September 25, 2010

...what to say...

lagi berapa minit je nak meninggalkan rumah
tak rase pape pun
tipuuuuuuuu
siyes tak rase pape pon
just rasa terkilan sebab tak dapat nak bawak novel-novel ku huhu...
so duduk berteleku jela depan novel selama beberapa jam
tata semuaaaa...

~adakah lesung batu berjaya dibawa??haa nantikan jawapannya...haha...

kuala lumpur>>doha>>cairo
26/9/2010.sunday.10 a.m

...kehilangan...

ada satu yang hilang
didalam hatiku...
.....

malas tulis panjang-panjang lirik die.~baik tak yah tulis langsung haha..
just nak highlight kan yang saya dah hilangkan satu barang dan kehilangan ia tanpa disedari kerana ia terhilang secara tiba-tiba dan kini ia menjadi barang yang hilang.haruskah buat report  untuk mencari semula barang yang hilang itu??

habislah saya kene fire nanti!!terpaksalah kene belajar jurus putaran angin puting beliung nak tepis "fire" nanti.sape suruh hilangkan barang tu??sendiri buat sendiri tanggung laaa...*sob sob*

tak suka cari barang yang hilang.sebab nanti terasa nak nanges kalau tak jumpa pastu rasa nak marah kat diri sendiri sebab buat barang hilang~teremosi seketika haha
kalau cari barang sendiri yang hilang susah nak jumpe.bila cari barang orang lain yang hilang selalu la pulak jumpe nye...adoyai!!

so,say sorry!!yeah i'm sorry,mintak maaf,aasif giddan....~dengan muke yang bersalah ni

p/s : tapi saya belajar apa yang paling penting jangan hilang cintaNya...


~lagu cite qalesya..adam pon minat cite ni sampai boleh tiru gaya haji mustafa haha...

~malam terakhir kat rumah..ohcee macam tak balik-balik rumah dah pasni.kan best kalau mesir macam narnia.masuk je dalam almari dah sampai.pastu boleh balik suka hati.pastu jumpe aslan the lion yang saaangat cute eheh...~akibat pengaruh tv

Thursday, September 23, 2010

...buntu...

isnin
beg yang besar gedabak ni dah terbukak.tinggal nak isi barang je

selasa
dah beli barang.tinggal nak masukkan dalam beg je

rabu
bilik dah macam titanic terbelah dua hampir-hampir nak karam.
sume mende rase nak angkut
tahun lepas rase macam tak nak bawak apa-apa
tahun ni macam nak bawak semua~bak kate orang tu macam tak nak balik2 dah
nasib baik orang tak rase nak angkut kucing coklat belang-belang yang selalu landing kat garaj kete ayah
akhirnya
menemui jalan buntu
esok sahaja kemas

khamis
sume men sumbat je dalam beg
mintak maaf la ye barang-barang ku semua kalau anda rasa macam berada dalam tin sardin cap ayam kecik yang dah kemek
pelu kemas kini balik barang2 ni...
kalau berlebih berat jugak macam mane??
arghhh
buntu
serabut
tukar la.beg duduk kat seat then orang dudok kat kargo.can or cannot??
cannot.nanti tak dapat jumpe pkck pramugara..hahaha..ok kidding

~mak cakap tak payah bawak lesung batu.bapak cakap tahun depan je bawak.sob sob...
masuk lesung batu dalam beg laptop..bolehkah??

...prism and non-prism...

mula-mula dia tengok tv
tengok wonderpet mungkin
tiba-tiba dia masuk kebilik
mengeluarkan buku teks matematik darjah 3 dan sebuah buku tulis
~dalam hati bagusnye adik org ni boleh tengok tv tiba-tiba teringat homework.ni mesti ikut genetic akak die eheh
tiba-tiba...
"kaklong,macam mane nak lukis ni?"
"lukis ape??"adoi orang dahla tangan tak berseni nak mintak lukis-lukis lak
"ni haa"
"owh lukis ni..."ahah.lukis mende ni senang je.tak yah seni-seni.main garis-garis je
orang pon dengan rela hati tanpa mengenakan sebarang cas dan cukai pun tolong la lukis
"adik,prism dengan non prism ni ape??"saje nak menguji.
dan jawapannya..
"prism ni prisma..non prism tu tak prisma..entah adik pun tak tahu prism tu ape"
sangatlah jujur jawapannya itu....

dan begitulah yang terjadi apabila seorang yang berumur 19 tahun membuat math darjah 3.alamak,orang dah lupa sikit demi sedikit maths sekolah rendah ni...rindunyeeeeee kat maths..kat cikgu haliza,kat cikgu norul...(antara cikgu skul rendah yang ajar maths)orang suke kertas 1.yang bulat-bulat tu daripada kertas 2 sebab pernah sekali tu,orang hilang 1 markah nak dapat 100 kerana tertinggal 1 perkataan kat kertas 2.

pernah jugak menangis sebab dapat B3 dalam maths moden...and mau gak la melalak bila pernah fail add maths time form 4...
tapi bile kita fail tu la yang membuatkan kita terfikir,sesuatu yang kita rasa senang dan pasti kita boleh buat tu tidak seharusnya dipandang ringan.haruslah diberi layanan yang sama.no pilih kasih.tidak boleh over confident.

ni pendapat saya.macam prism.depend orang tu tengok dari pandangan mane.just like prism.ade mase kita nampak 3 segi.tapi bila tengok dari side yang lain sebenarnya ia adalah piramid.nak cakap,mungkin kita nampak sesuatu tu mudah and simple.tapi sebenarnye ia complicated.but then,depend from what side you look at it.if you see it easy,then it will be easier.if you see it complicated,then it will be complicated for you..aaa ayat dah belit-belit...orang pon dah hampir tak paham ni...

but honestly,truely deeply and madly...i love maths :)

~aaa macam mane ni beg terlebih berat...si 'dia' tak masuk lagi..takkan nak tinggal 'dia' kot...huhu...barang  kesayangan tuuu...

Wednesday, September 22, 2010

s.k.t.l

SKTL namamu kujaga
SKTL sekolah tercinta...

di atas adalah 2 rangkap lagu yang orang ingat.yang lain2 tak bape ingat.nak tak nak memang kene nyanyi lagu ni setiap perhimpunan hari isnin.tak kesahlah pitching lari ke,melompat ke yang penting kene nyanyi.kalau cikgu nampak tak semangat kene ulang balik huhu.dan orang antara yang duduk depan sekali(s/u badan pengawas la katekan haha) haruslah menyanyi dengan penuh semangat yang berkobar kobar...dah 7 tahun kot meninggalkan zaman sekolah rendah.zaman kanak2 ribena tuu...kanak2 ribena pon tak macam kitorang...

dan yang bestnye,time raya hari tu geng2 lama datang ke rumah.macam wat reunion lak...walaupun tak dela ramai sangat tapi kecohlah jugak rumah.nasib baik rumah batu.kalau rumah kayu mau roboh kot dibuatnye...

belakang dari kiri : khairunnisa',farahain roslan,ainul afifah
depan dari kiri : tuan rumah,farahiyah,atiqah


hisyam satu-satunye kumbang di antara bunge haha...die orang pertama sampai kot

haa ni sume geng skul rendah yang datang...yang baju hitam tu ex-ketua pengawas,faiz...


yang baju oren ala-ala nak belasah orang tu asyraf...time skul rendah selalu gak gaduh dengan dia


candid yang dirancang~sorry ye sape yang tidak termasuk dalam gambar


pape pon,thanx banyak2 korang for coming :)

~mi kari dan koktel habis.nasi impit dengan kuah kacang je yang tinggal...yelah de vvvvip yang tidak dapat hadir huhu...
~hope boleh kumpul lagi macam ni...and lagi ramai yang join gethering macam ni...