Friday, May 30, 2014

kami bukan come from another star.

dari semalam lagi aku panas isu orang tak puas hati dengan HO pastu dok sebar gambar kat FB.

aku tak kisah kalau nak kutuk doktor pelatih kat fb.ye doktor pelatih tak terror macam doktor pakar.doktor pelatih banyak buat silap.doktor pelatih lembab.tak reti buat kerja.takde pengalaman.

banyak dah aku dengar cerita macam neh sampai ada masa aku takut jugak nak kerja nanti.tapi bila fikir balik,lepas aku belajar nanti aku nak buat apa dengan mbbch tu kan.dan tu memang dah jadi cita-cita aku lepas aku belajar kat cairo uni dari september 2009.

tapi pengalaman dari senior-senior sedikit sebanyak buat aku bukak mata kerja doktor pelatih tu takdelah azab mana.memang bila time kerja nanti kau akan start dari zero.nada.yillek.*bahasa apa aku pon tak tahu*
yang penting grab segala teori dan tunjukkan sikap ingin belajar.

tapi perbuatan memalukan individu kat fb atau mana-mana laman sosial tu sangat laa tidak profesional.aku sendiri pon kadang-kadang ade je tak puas hati kat mana-mana pastu aku luah kat twitter pastu aku delete balik sebab menyesal lol.tapi aku dah belajar dari kesilapan yang lalu dan terima teguran dari kengkawan.well,bila manusia penuh beremosi macam-macam mende yang kita akan buat diluar kawalan kita.kita tak sedar pon kita buat perkara yang melibatkan orang lain.macam tu.

tapi sekarang ni aku tengok masyarakat banyak yang menyalahkan daripada memahami letak duduk perkara sebenar.wahhh melayu rasmi sangat ayat aku.dorang tak faham kenapa doktor tu buat macam tu macam ni.dulu aku pon macam tu jugak.apasal doktor tu cek tempat lain padahal sakit kat tempat lain.tapi bila dah belajar ni baru aku faham apa yang doktor buat tu ada sebab dia bukan saje-saje seronok tengok orang sakit malah dengan niat nak menyelamatkan lagi.

tetapi,doktor juga makhluk biasa.insan biasa,hamba Allah yang banyak kelemahan.sudah semestinya akan melakukan kesilapan tapi bagi aku kalau kesilapan tu melibatkan nyawa pesakit for sure doktor tu akan menyalahkan diri dia sendiri.doktor BUKAN malaikat atau sempurna sangat sampai TAK BUAT SALAH LANGSUNG.haa saje bagi capslock.

jadi kepada bakal doktor,tugas kitalah sekarang neh belajar betul-betul.bukan sekadar nak lulus exam.bagi aku,attitude pon penting dan itu yang aku sedang ubah kat diri aku neh.banyak mende aku kene renovate diri aku neh.cakap kene lemah lembut,senyum sopan santun berbudi bahasa,tahan marah,tahan maki,tahan makan,tahan tidur,sabar paling tinggi dan macam-macam lagilah untuk mengharungi hidup yang penuh pancaroba lagi 2 tahun insyaAllah.

tapi serius.anda telah memalukan dia di khalayak ramai,membuka aib dia kemudian ada pihak lain pula yang sebarkan.sape nak jawab tu?minta maaflah kat individu tu.mende ni bukan sahaja memalukan dia,tapi boleh menyiksa psikologi dia.siapa boleh buat tak tahu kalau diri dimalukan.masyarakat nak doktor perempuan jadi obstetrician dengan gynacologist tapi bila jadi macam neh boleh menjatuhkan semangat entah berapa ramai doktor perempuan yang nak jadi pakar sakit puan.haa tak puas hati sangat dengan doktor kan haa buat sendiri!eh emo pulak aku lol.

dan aku pernah rasa dimalukan.effect dia sampai sekarang.aku dah maafkan dah sume mende tu kalau boleh taknak ingat pon tapi nak buat macam mana memori dalam otak kita ni apabila cell-cell neuron bergabung maka jadilah coco crunch!aku bab memori lama kenangan bagai neh memang aku ingat tapi buku teks obgyn lima ratus lebih tu bukan main nak ingat nye fuh.

okey dah setel cerita.aku harap time aku kerja nanti bila aku stress adalah insan yang come from another star sudi dengar cerita stress aku lol.sudi tak?kalau sudi baguslah hilang terus stress aku macam tu haha.

akhir kata,mungkin kita pernah buat sesuatu yang kita tak suka kat orang lain,at the end orang lain akan buat mende yang kita tak suka tu kat kita.apasal ayat aku macam berbelit umpama cord prolapse neh?jadi berbuat baiklah kat sesiapa sahaja walau dimana sekalipon kita berada.ni aku pesan kat diri sendiri laa neh.

~menghitung hari.hari balik rumah bukan hari lain.tak sabar aku nak makan sambal udang dengan ketam masak lemak makcik aini.
~tapi exam o&g dengan paeds ni agak mencuakkan aku.nak nanges laju-laju boleh tak*kengkonon tabah laa sangat tahan marah tahan maki bagai tapi hakikatnya aku neh mudah fragile jugak orangnye lol*

p/s : aku dah buat post ni dari semalam tapi kerana blackout aku tangguhkan post neh.



Tuesday, May 27, 2014

sambal udang.

"alang-alang dah ada kat rumah neh boleh laa mintak sambal udang kat ummi"

lepas tu terus tersedar dari tidur tanpa sempat makan sambal udang T_T

mimpi balik rumah memang best!kalau macam neh gaya baik aku pergi kelas laa takdelah asek nak teringat rumah laa teringat orang malaysia laa sambal udang laa ketam masak lemak laa ape laa.tahun 6 ade kelas lagi kan nak join boleh?

2 3 minggu neh memang aku selalu mimpi rumah,mimpi pergi jalan-jalan dengan family.dapat jalan-jalan dalam mimpi pon jadilah.

makin lama memang aku makin tak sabar nak balik.doa laa aku cepat-cepat habis cepat-cepat grad lepas tu memang aku terus balik malaysia.nanti kat malaysia time kerja tu cerita lain doa aku konvo februari 2016 okeyh!

ini semua sebab aku rasa semangat aku dah terbang balik malaysia gune tikar terbang.

cepat hantar mesir balik semangat saya tu please!

*ku seru semangat ku kembali*

~ni kalau aku call rumah time aku tengah fragile syndrome neh sure sure ade yang banjir ni kang.acane neh

Sunday, May 25, 2014

touching.

petang neh tetibe je aku touching.rasa nak nanges sangat-sangat.

bukan sebab malaysia kalah piala thomas ea.aku tgk je bebudak neh update tapi aku tak berminat.mungkin kalau tengok kat rumah ade abah atau tengok dengan sesiapa yang minat badminton baru semangat kot tengok.

tab aku buat hal.terpaksa aku reset balik sume mende.tapi aku dah transfer semua gambar siap-siap kat laptop.

aku rasa aku neh jenis sentimental laa.kot.bila aku bukak balik tab aku,sume mende kosong,start dengan zero.mesej,whatsapp sume dah takde.aku rasa nak nanges gak laa sebab sume mende tu ade kenangan.*jenis yang susah nak move on memang macam neh*

aku terfikir,senang betul tab neh delete sume memori dalam tu.kalaulah aku boleh delete sume mende yang aku nak macam tu kan bagus.takdelah aku nak touching macam sekarang neh :'(

tapi kang amnesia pulak hilang ingatan.uisy mintak jauh lah.

people change kema.semua orang berubah.kau pon kene berubah.

even your tab pon berubah.elok-elok okey tetibe restart banyak kali.owh serius laa aku sedih!

eleh tu pon nak sedih.
biarlah.ni blog aku.
blog yang dah takde orang baca pon :(

*the most difficult part is,when you still put some hope,hoping that eveythings gonna be back as usual as before.although it seems like it couldn't happen.move on kema!

*aku rasa memang dah takde orang baca blog aku.good.biar aku membebel sorang-sorang kat sini.dear blog,mohon bertahan dengan bebelan aku huhu

Monday, May 19, 2014

yang sebenarnya...

tahun neh kalau telefon rumah topik paling hangat antara aku dengan ummi ialah pasal kehidupan adik aku kat asrama.suka hati je mengumpat adik haha okey nanti raya kaklong mintak maaf.

adik aku ni beza perangainya dengan aku.maklumlah anak bongsu.ummi cakap tiap-tiap minggu pergi melawat budak sorang tu kat asrama.amboiiii bertuah betul aku dulu adelaa dalam 3 kali je kot ummi abah melawat aku dari form 1 sampai form 5.mujur tinggal die sorang je yang tengah sekolah maka ummi abah pon layankan je laa.

macam-macam gak laa cerita budak tu.mungkin adik aku tu perlukan masa lagi untuk dia adapt kehidupan kat asrama.bagi aku,kalau tak nak sedih-sedih,teringat rumah tu pandai-pandai laa cari kawan bagi hilang sedih dan buatlah apa-apa aktiviti yang rare untuk menghilangkan kesedihan sebagai contoh beratur awal-awal kat dewan makan masa makan malam*semangat nak makan betul padahal orang dewan makan tak siap masak lagi*,pergi surau bawak sejadah*sejadah paling besar aku bawak*,susun selipar depan dorm,jeling akak senior yang potong barisan iron baju dan macam-macam lagi.

harapnya dia dapat laa sesuaikan diri dengan kehidupan kat asrama tu.enjoy je beb.tapi aku nampak dia rindu dengan ummi abah sebenarnya.tapi dia tak cakap.but still ummi abah tahu lol.

macam aku laa.hakikatknya makin lama aku duduk mesir neh,makin rindu kat ummi abah dan family sume,makin tak sabar-sabar nak balik.sebab aku rasa bila tengok muka mereka masalah aku hilang.lupa yang subjek o&g ni complicated,lupe pasal buku-buku yang banyak.hilang sume stress exam dan stress dengan hidupan yang sama waktu dengan aku.

yang sebenarnya aku rindukan ummi abah lebih dari rindu adik aku.at least adik aku boleh jumpa ummi abah tiap minggu.aku?skype tak boleh dah.dengar suara je mampu.tu pon tersekat-sekat T_T .okey iolllss is touching.

muke je garang feelingless konon control macho laa sangat tapi manja.so what?


~cepatlaa tanya saya balik malaysia bila hehe >_<

Thursday, May 8, 2014

scary day.

semalam sesuatu yang menakutkan aku telah berlaku.

lagi takut daripada kejadian blender meletup.
lagi takut dari kejadian pam air meletup.

aku tak nak ingat.tapi tak boleh.
mungkin Allah nak beri peringatan untuk aku lebih berhati hati.
'ala kulli hal,aku bersyukur takde ape-ape jadi kat aku.
tapi seharian jugaklah aku lemah semangat.trauma terus.

kalau aku takut,aku jadi blank terus.
terima kasih kerana menenangkan.
i will remember that advices.

dan hari ni aku meneruskan kehidupan macam biasa.
dengan extra carefull.insyaAllah,Allah jaga,tapi kite juga perlu berusaha berhati-hati jaga diri.

dah aku nak kene buat air gula.
aku memang suka buat air gula ni dari tahun 2 lagi heh.

Tuesday, May 6, 2014

aku,dinner,dan lipas.

minggu ini jadual makan aku ke laut.

pagi-pagi memang sempat capai kurma je buat alas perut.untung-untung ada coklat yang entah berapa hari yang dah penyek dalam beg.lepas tutorial dalam pukul 11 barulah dapat menikmati roti seketul atau kadang-kadang nak rasa kaya sikit makan krib atau pizza.(itupun 1 piza medium kongsi 4 orang.jimat tak?lol)

tak kisah laa tu.dari dulu lagi brakfast aku memang macam tu cuma tahun ni semakin dekat nak jadi doktor neh(ececece) aku nak laa mengamalkan hidup sihat sebab dengar nya bila dah housemanship(HO) memang tak sempat makan dah.jadi aku nak makan banyak-banyak time belajar neh boleh?bajet laa bila makan banyak time HO nanti tak payah makan dah -.-

tapi minggu neh bukan setakat breakfast.dengan dinner sekali ke sungai nil.argghhh i cannot except this.dah 2 kali aku postpone dinner aku.postpone dinner tu maksudnya dinner hari neh aku makan esoknya.sebab kalau malam ada hal balik memang dah mengantuk ayam goreng pon aku nampak macam bantal maka baiklah tidur.

dan bila aku rasa macam nak ada gastritis terus aku cari makanan.semalam laa paling teruk.time lecture aku minum lagi nescafe 8 genih.lepas lecture tu aku rasa nausea (macam nak muntah) yang amat.aku tak tahu laa nausea sebab lecture banyak sangat ke.pastu aku teringat yang kelmarin aku tak makan nasi langsung.patutlaaa rasa ringan je lol.

anyway kalau perut kosong jangan ambek nescafe.caffein will incerease gastric acidity.tapi aku ambek jugak sebab nak stay fokus dalam lecture malpresentations yang aku rasa complicated amat.even normal vaginal delivery pon aku rasa macam apa je ni kan pulak yang abnormal.

kesimpulannya take your dinner.and breakfast.and lunch.sume laa senang cite haha.

owh semalam seharian aku tak keruan bila ada lipas besar depan pintu bilik aku.aku tak tahu macam mana dia boleh pengsan kat situ mungkin aku terpijak masa bangun subuh.tapi sampai ke sudah aku tak berjaya nak buang sampai housemate aku buangkan.

"ko jangan sampai nanti laki ko tahu ko takut lipas kema.kalau dia tahu habislaa ko"

alamak aku dah banyak kot cerita pasal lipas dalam blog neh.haruskah aku delete sume post itu?atau aku delete blog neh?atau dia tak baca pon?eh mana kau tahu kema dia tak baca?eh tahu pulak aku die baca ke tak?lol

kalau dia baca aku harap dia tak ingat lollllzzzz.

aku tak tahu lipas ade berapa chromosome sampai aku tak boleh tengok ia.semacam tahu.

~summer in egypt = blackout + takde air + lalat + lipas.paling aku tak boleh terima lipas.

~adakah aku kene pergi kursus projek menangkap lipas?

~aku suka jujur.