Friday, March 25, 2011

...hakikat yang harus diterima...

mase first year,kene terima hakikat ahad sekolah(pergi u)
setelah 13 tahun dah set dalam mind yang ahad adalah hari dragon ball
(2 tahun tadika+6 tahun sekolah rendah+5 tahun sekolah menengah=13)
ahad hari cuti.ahad hari duduk rumah diam-diam

dan setelah 16 tahun set kat cerebral cortex
~kire sendiri macam mane dapat 16.malas aih tunjuk kire2 dah
hari sabtu adalah hari cuti.hari kartun sedunia.hari ninja boy.hari conan
dan esok sabtu.ade kelas.haa ye ade kelas
itulah hakikat yang harus diterima.
maka sume orang jangan buat2 lupe ye esok ade kelas
embryology+motor nervous system=motor nervous system of embryology

dah macam sekolah ganti lak sabtu pun de kelas huhu...

~tema blog sejak 2 menjak 3 menjak neh 'hakikat' ke??

Wednesday, March 23, 2011

...hakikat yang sedang berlaku...

result mid year dah kuar.antara respon:
~ala markah aku sikit nye!!
(padahal lagi 1 je nak full mark)
~uish,giler turun la result aku
(padahal result orang lain lagi bawah2)
~errkk...dapat ni je ke??
(padahal rasa macam dah banyak baca buku sampai name penulis buku pun bace)
~aaa...tak bape nak ok la...
(padahal tak expect langsung dapat result macam tu,ingatkan dapat la markah banyak sikit)
~erm...redha je laa
(dalam hati memang patut pun dapat result macam tu,sape suruh main2)

markah hampir full mark,masih lagi mengeluh.
markah punye high,masih lagi menunjukkan sedih
mungkin ingin merendah diri,atau tak dapat full mark
orang lain yang markah hampir tak full mark(ayat pe neh??)haruslah lagi mengeluh
dan segala persoalan kenape,macam mane sume keluar
(kenape dapat markah macam ni??kenape result macam tu??macam mane nak buat ni??)
walau ape pun natijahnye,
selalu ucapan 'alaaa' 'aduhhh' atau apa2 yang melambangkan keluhan yang keluar dulu dari mulut
dan 'alhamdulillah' kuar lambat sikit.dalam 2 saat lepas tu baru kuar dari mulut
tak bersyukurkah kita??eh silap.saya.
ye saya.saya cakap pasal diri sendiri

apabila yang markah high berkata,si A berkata "markah aku mid neh bese je weh"
maka yang markah low,si B hanya mampu buat muke redha,feelingless mungkin
markah si A yang high itu 90
markah si B yang low itu 60
maka tak kan si B nak reply "markah aku pon bese je"
90 dengan 60 tak sama kan.banyak beza.belajar kan tolak@subtract.kan banyak beza tu
tak baik menipu.maka diam sahaja.
sebab terasa dipsiko di situ

so,
usaha,usaha,usaha lagi.
nak psiko diri sendiri la pulak
em.bukan susah nak motivate orang lain
tapi belum tentu mudah nak motivate diri sendiri
maka haruslah brain wash tuan blog neh laju-laju hoho

~sorry kalau ade yang selalu singgah blog ni,tapi tak terupdate...ohcee ade ke yang singgah??huhu...kalau ade,terima kasih sudi singgah :)
~post tiada kaitan dengan sape-sape.siyes cakap pasal diri sendiri je neh.memang nak psiko diri sendiri.maka jangan ade yang terase.kalau ade,maafkan saya
~tajuk macam tak boleh bla.haha...

demi cinta yang suci,ku rela korbankan kepentingan diri
demi sinar bahagia,ku hambakan diri padaNya yang Esa
demi cinta hakiki,ku sanggup redahi 
apa yang terjadi....

Friday, March 18, 2011

...main masak-masak...

dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim
masuk dapur dengan niat nak masak
bukan masak sambil makan okey


potong carrot
(sambil teringat yang carrot ade carotenoid-betul ke ejaan die neh- baik untuk mata)
kemudian kobis bunge lak
(sambil membelek kubis bunge membayangkan rupe die macam brain la.ni macam cerebral hemisphere,occipitale lobe,central gyrus,calcarine sulcus)
potong ayam
(lemak2 ni kene buang ni.nanti hypercholesterolemia lak dgn artherosclerosis...harga ayam makin naik sekarang.pe dah jadi dengan pasaran semasa.ok tetiba masuk bab ekonomi pe kes huhu)
tambah garam
(tak boleh letak garam banyak2.nanti ABP naik hypertension lak jadinye)
goreng telur
(owh telur adalah sumber protein~sambil teringat kat glycine,arginine,leucin dan amino acid-ine yang lain)

pum pang pum pang kebaaboww kat dapur
ktang ktung ktang ktung~menumbuk dengan lesung batu
setelah bersilat dengan ayam telur minyak kuali senduk sume
akhirnya terhasil la ini....

laaaaa...tomyam dengan telur dadar je pon hoho.kecooooohhhh.air teh-o-limau bukan sekadar hiasan okey.boleh diminum

ini yang terjadi bila aplikasi medic masuk dapur.yang bab ekonomi tibe2 masuk tu special kes eheh...

kawan-kawan
orang yang menuntut ilmu itu adalah orang yang berjuang
banyak pahala kalau bagi makan kat orang yang sedang menuntut ilmu
maka ikhlaskanlah diri ketika memasak
walaupun masakan anda simple,kurang rasa ke,tak setaraf chef kat hotel
tapi keikhlasan anda adalah perasa tambahan yang terbaik!ajinekmoto pon tak boleh lawan woo
sebab tu masakan ibu tiada tandingan.kerana dibuat dengan penuh kasih sayang
penuh keihlasan tanpa mengharapkan apa-apa balasan:)
(owh tibe2 teringat ketam masak lemak cili api)


~sound efek kebabow bukan bermakne blender meletup.tahun ni tiada lagi scene blender meletup sebab dah gune lesung batu.lebih gadis melayu gitu (padahal suruh orang lain yang tolong blenderkan)
~agak2 ammar mursyid tengah watpe ek skang.tengah makan ke tengah tidur??makin besar ke,makin tembam??huhu...
~tibe2 rasa macam nak demam gak la.boleh tak??hehe...

Wednesday, March 16, 2011

...mars...

cerita lalu sememangnya indah apabila menjadi kenangan
dan kenangan itu sememangnya indah untuk dikenang...

kan ku jadikan kau kenangan yang terindah dalam hidupku
namun takkan mudah bagiku
meninggalkan jejak hidupmu yang telah terukir abadi
sebagai kenangan yang terindahhhhh.....
ah sudah...pe dah jadi dengan tuan blog??

bila phisiology kidney campur dengan motor neuron macam ni la jadinye...
jangan layan penulis blog.die memang sokmo macam ni bila upper motor neuron sedikit terganggu huhu...
bukan bukan.die jadi macam ni sebab die jumpe kertas kecik warne purple.tak tau mentera pe kat kertas tu sampai die jadi macam ni hoho...
tak tak.maybe sebab coklat mars yang tiqah bagi petang tadi..em..maybe tiqah de jampi pape kot sampai die jadi macam tu...

salah salah!!!
saya tak de pape okey.
i'm normal.stable.
saje je.tak salah kan kalau tiba2 teringat kenangan lama.kan?kan??~tolong backup hahah
orang cakap,jalan pandang depan,jangan toleh ke belakang.
tapi saya belajar kereta,haruslah tengok cermin pandang belakang.
(selalu kene marah dengan abah sebab jarang jeling cermin ni huhu)

tapi bagi saya,dalam hidup ni walaupun kita melangkah ke hadapan
sekali sekala tolehlah ke belakang
supaya kita tak mengulangi kesilapan yang sama yang kita pernah buat dulu
dan mengambil inspirasi daripada kejayaan yang kita pernah kecap suatu masa dahulu
ah sudah lah nye.berfalsafah pulak dah...pe yang terjadi sebenarnye kat tuan blog ni??

~thanx atiqah azman for the mars.setelah imbas kembali,anda adalah orang kedua yang bagi mars.first time dapat mars free mase spm hee :D
~kamu,sila get well soon!! 8-)
~mars yang menjadi tajuk tiada kene mengena dengan planet marikh ataupun name orang.ia adalah coklat.ye coklat.dan coklat itu best :)

Saturday, March 12, 2011

...how??...

hari ni hari sabtu dan start kelas hari ni
subjek phisiology kidney yang merasmikan kelas ari neh
kemudian neuroanatomy pula menyusul
fuh naseb tak 3 jam ouh
dan bersedialah untuk hari2yang seterusnya
jadual macam padat-maksima-milo
lebih padat dari ikan-sardin-dalam-tin
ohcee ayat nak over je kan...
sebenarnya nak compensate balik yang cuti 2 minggu tu
so maknenye maybe final tak delay
dan cuti summer tak berubah
nak balik rumah yeay!!!

err...tak rase awal sangat ke nak fikir balik
yaa...inilah yang sedang terjadi kepada saya
tayar MAS yang comel tu tak sempat landing lagi kat airport cairo dah fikir nak balik malaysia semula
tak tau kenape.tiba2 rasa homesick,ingat rumah,rindu family,nak bilik
saya manja??peduli ape.tak kesa.manja dengan family sendiri pon kan huhu
tapi serius.tak pernah2 rasa macam ni
simptom apakah ini??how??

mungkin kerana merasakan yang mesir sekarang tak macam dulu
mesir sekarang tak kondusif macam dulu~erkk bila mase mesir kondusif
dan saya sekarang tak dapat nak adapt dengan mesir sekarang
rasa cuak je bila jumpe orang arab
ya saya fobia tengok orang bergaduh
maka saya fobia dengan orang arab sebab dorang wat rusuhan(kire macam gaduh gak la kan hehe)
okey.dah dah.
fokus
concentrate
bagi tumpuan.

~kamu,sila jangan demam lagi 8-)

Thursday, March 10, 2011

...MH...

alhamdulillah,selamat sampai mesir
dan rumah yang dipenuhi debu
maka haruslah menguatkuasa ops sifar debu secepat mungkin
rumah okey.barang2 pon okey
~barang kesayangan sume okey hehe...

terima kasih kepada semua pihak
flight MAS yang disewa,MH 8186
(first time naik flight dua tingkat,dok kat tingkat atas)
maknenye flight ini tersangat la besar dan boleh memuatkan 450 penumpang
tak de gambar sebab tuan blog malas nak ambil gambar
(aik,macam tak de mood nak balik je huhu)
yang sure,saya suka nasi lemak dia :)
~ingat nak mms gambar nasi lemak,nasi dengan ayam,desert coklat bagi de orang jeles haha

~MH is Malaysia Hospitality and .............. hehe
~blogging via laptop kesayangan-yang-restart-selepas-2 jam.dia masih okey dan boleh berfungsi dengan laju sekali.

Tuesday, March 8, 2011

...got to go...

first of all,
thank you so much to jpa
for sponsoring our flight back to egypt
sila maafkan english saya yang tunggang terbalik ni
de orang cakap tak pe grammar tak betul,janji bunyi macam sedap ayat tu huhu

agak spontan,tiba2,dan segera
tapi dah janji dengan diri sendiri tak nak merungut
tak nak salahkan sape2
sebab jpa nak sponsor pon kire bersyukur
lagipon,saya kan memang suke wat keje last2 minute ni
nah ambek.esok gak kene fly pagi2 huhu...
aci tak kalau orang men masuk je baju2 sekali dengan hanger tak yah lipat2
ala macam dalam tv tu kan kalau orang nak lari luar negara wat gitu je
boleh gitu??hoho...

tket flight maybe pukul 5.30 a.m
macam nak fly mule2 ari tu
so haruslah kemas barang sekarang
sebab pergi KLIA petang nanti
mulekan sesi menyumbat barang ke dalam luggage 3 jam dari sekarang!!
got to go

~alaaa,tak dapat la tengok cite ustaz amirul jumaat ni.sape2 yang berada kat malaysia tolong tengok ea huhu...
~saya nak duduk tepi tingkap.tak kire!nak jugak

Monday, March 7, 2011

...dugaan ni...

tiada niat nak menyelongkar
cume terdetik untuk memeriksa
dan ternyata apa yang dijumpe
adalah sesuatu yang tak disangka-sangka...

Ya Allah,
berikan ku kekuatan dan ketabahan
untuk berdepan dengan ujian ini
dan bantulah hambamu ini Ya Rabb..

~mood sedih,kecewa,putus harapan...
~em...tak nak susahkan kamu...

Thursday, March 3, 2011

...last minute...

last minute
saya memang suke wat keje last minute
dari sekolah rendah.suke wat keje last minute
kecuali homework math.
dan homework penulisan selalunya memang jadi mangse last minute
tak tak.bukan last minute.last second la rasenye huhu
pernah je buat homework karangan bahasa arab
kene send hari isnin,dan saya buat hari isnin gak.time perhimpunan
sebab time perhimpunan kene bawak buku nota kecil
untuk salin ucapan@pesanan guru bertugas sebenarnya
tapi pergi bantai wat keje sekolah hoho...bertuahnye budak

kalau nak balik asrama hari ahad
hari ahad gak baru nak packing barang,baru nak cek cukup ke tak barang
baru nak iron baju sekolah sume,baru nak tengok kasut skul dah bersih ke belum~uisy giler terok haha
tu pon lepas kene lecture dengan mak
homework untuk cuti sekolah yang panjang,2 minggu katekan
sabtu malam ahad nak balik skul baru terkial kial nak buat sambil tengok cerekarama lak tu
yang best tu boleh sambung buat dalam kereta on the way nak balik sekolah
(rumah ke asrama lebih kurang 2 jam.banyak masa tuu hehe)
haisy.pe mende yang kamu tak buat last minute neh??

dan selepas exam biochemistry ari tu
kami diberi tajuk assignment
kirenye dapat before cuti lagi
maka....
dapat agak la kan pe jadi dengan assignment tu hoho...
hope tak dela yang print assignment kat KLIA ni kang...

hello kamu.
abes nanti patient datang takkan nak tunggu koma baru nak rawat??
tapi kalau datang2 dah memang kene hyperglycemic coma tu nak wat macam mane kan huhu...
yang penting,amalan jangan buat last minute.jangan umur dah senja baru nak buat segala amalan
ingat!ajal akan datang menjemput bile2 minit je...dan bila2 saat.

remind me please
not to do anything in last minute.
thank you.

~sekarang pukul 2 pagi.make sense tak kalau nak makan nasi sekarang??hehe...pe nak jadi la budak neh.makan pon last minute :)

Wednesday, March 2, 2011

...kamu kenape...

nak balik ke tak nak ni??
tak nak balik boleh tak??
alaaahai.macam ni la jadinye bila cuti lama sangat
kan dah datang sindrom nak-duduk-malaysia-je-tak-nak-balik-mesir

dah lama ade niat nak packing barang
tapi bila pegang luggage,mood tiba2 hilang entah ke mana
maka sampai sekarang la tak kemas2 huhu...
okey.esok saya kemas.betul ni nak kemas.serius

dan sampai sekarang saya memang takde perasaan nak balik ni...
aaa...tolong bagi motivation kat tuan blog ni

kamu,
tak rindu ke dekat buku anatomy yang banyak tu
tak teringat ke kat buku phisio yang setia menunggu
tak sayang ke kat buku biochem yang kertasnye berkualiti tu
tak ingat ke kat buku histology yang boleh lukis2 tu??


al-quran dan tafsir saya kat sane...sangat terkilan sebab tertinggal tafsir before pergi turki hari tu huhu...
tak nak ke jumpe laptop kamu yang restart-setiap-2-jam tu
macam ne laa laptop tu sekarang ye...boleh ke on lagi...ohcee ayat sedih lak
my memory stick...banyak kenangan dalam tu...
meja study...mesti habis berdebu neh...
dan juga...something-like-frame tu...
okey tau pun banyak barang kesayangan tinggal.maka saya harus balik!

dan cita-cita kamu juga disitu.
takpe.lagi 5 tahun je.insyaAllah
nanti time keje mest rindu nak study balik kat mesir...
macam rindu nak balik semule zaman sekolah
okey.dah cukup motivation belum ni??

~serius tak boeh tengok cerita bersamamu.feeling mengalahkan orang yang kat dalam cite tu.makcik tu pon tak nanges beria yang kamu nak over tu kenape eheh.terlebih empathy kot
~dah berjangkit dengan mak tengok cite astana.giler besar rumah die.garaj kete pon de kipas woo...