Friday, April 25, 2014

kema's logics

"kema,incarceration tu ape?"

aku diam.tak tahu.adakah ini complication of benign ovarian neoplasms?
terus capai dorland's pocket medical dictionary kat rak buku kuning sebelah meja study.

terbukak page depan sekali.terlihat nama aku,tulisan jawi dan rumi.depannya ade title doktor dengan tulisan yang tersendiri.special writing tuu.from special request.aku tersenyum sekejap.macam kelakar pon ada.mintak orang lain tuliskan nama.apa buruk sangat ke tulisan sendiri?memang buruk pon lol.aku rasa makin lama makin buruk tulisan dah tak boleh nak cantikkan dah(bila masanya tulisan cantik?).maka aku rasa buku yang aku akan hadap time aku keje nanti,haruslah ditulis dengan tulisan cantik supaya tidaklah berbulu mata aku nanti haha.dah kenapa ayat macam novel?

mencari word incarceration : unnatural retention or confinement of a part.

unnatural retention?retention?kepala otak aku membayangkan yang ade mende jadi memanjang.

incarceration,buku teks tahun 5 gynaecology page 244 : ovarian cyst may be impacted in Douglas pouch(kalau dalam buku kadang-kadang dia tulis DP je.ade sekali tu aku terbaca sebagai 'display picture'),particularly in large size tumor.

"isy jauh sangat tu ovary boleh pegi dekat DP"kata kawan.

emm...mungkin sebab kat ovary tu ade tumor yang besar dan berat sehinggakan dia tarik ovary tu sampai ke DP?aku menjawab.ikut logik aku.

"emm.logik logik"kawan jawab.

"errrr weh aku ikut logik aku je ko janganlah ikut sangat"risau aku kalau bawak ajaran sesat dalam medic.

ini yang aku buat.dari tahun 1 sampai tahun 5.eh tak.dari sekolah sampai sekarang.suka ikut logik sendiri.macam manalah sejarah tingkatan 3 nak dapat A kalau aku bulat-bulat je jawapan abc sejarah ikut logik aku?

anatomy pon aku jawab ikut logik padahal mende tu kene ingat.tapi aku buat teknik imagination-but-still-with-kema's logic.emm bolehlaa membantu sikit-sikit.

bagi aku,kalau aku nak faham sesuatu tu,aku akan imagine mengikut kefahaman aku,bukan kefahaman orang lain.maka wujudlah teori kema's logic.

owh aku apply ni dalam medic sahaja.tapi tak seratus peratus.just in case untuk aku nak ingat certain things je.

dan logik aku tahun ini :

1)hanya orang yang beli tiket sekali dan ummi abah dan orang terdekat je aku bagitahu bila aku balik.

2)aku tak nak mengharap apa-apa berlaku dalam bulan 7 sebab nanti aku sedih.lol sangat kan?anyway takde ape-ape pon dalam bulan 7.sama je macam bulan lain.eh tak bulan 7 ni puasa dan akhir bulan 7 raya.


~jujur.aku memang tak sabar nak balik rumah neh.kalau boleh aku nak balik rumah time cuti hari pekerja 1mei nanti.owh logik sangat pemikiran sebegitu.

~rasa berilmiah sikit post blog ada masuk unsur O&G lollllzzz





Friday, April 11, 2014

dont't play play!

hari tu exam end round surgery memang sempoi.surgery subjek minor je untuk tahun 5 so takde laa complicated sangat case nye.most common case is swelling,hernia dan thyroid.dok pusing 3 mende ni je dalam kelas clinical tu.

tapi swelling bukan sebarang swelling.swelling(bengkak ke bisul dalam melayunye?)ada macam-macam woo.ibarat macam perbagai aneka cheese cake kat seret recipe.lipoma,ganglion,sebaceous.swelling kat leher,tangan,lutut kat mane-mane lah.

hernia ni pulak.errr macam mane ye nak cakap dalam melayu.die macam anda rasa ada benjolan kat perut ke,something 'terjojol' kat pusat ke,kat peha ke.haa macam tu lah.nama dia pon banyak ikut kat mana lokasi dia.epigastirc hernia,umbilicus hernia,femoral hernia,inguinal hernia.

thyroid ni pulak,kita tengok kalau thyroid die enlarge(membesar).membesar pon tapi banyak jenis gak.physiological,thyrotoxicosis,simple nodular goitre,simple multi nodular goitre,thyroglossal cyst.nampak tak macam menu kat burger king ade macam-macam jenis burger gitu.

nak cerita kalau time exam dapat patient swelling atau thyroid ana(ohcee) okey lagi.tapiiii inguinal hernia mintakkkk jauhhhhh.sebab ape?errr.

okey inguinal hernia neh selalu kat orang lelaki sebab chronic cough ke(batuk lama sangat),sembelit dah lama ke,tak pon kerja angkat berat ke.dan site die dekati inguinal laa.err google sendiri boleh?dan nak cek inguinal hernia ni dekat dengan testis.sebab itu lah memang mintak jauh.dan doa makbul sebab time exam memang takde patient inguinal hernia.tapi time kerja nanti haruslah kene handle jugak kan kalau ada.

so 3 patient tu aku dapat thyroid,swelling kat belakang leher(lipoma),dan umbilicul hernia ke ek.tak ingat dah lol.mule-mule kene cek patient tu diagnose laa lebih kurang die ade apa dan tengok semua yang berkaitan penyakit dia tu.bentuk,temperature,sakit ke tak,merah ke idok.boleh gerakkan ke tak swelling tu.macam tu laa lepas tu gerak kat station soalan.aku tak pasti die bagi masa berapa lama untuk cek patient tu.5 minit mungkin.

lepas tu last sekali kene clerk patientt.jumpe patient tu tanye apa complaint dia lepas tu cek-cek sikit then present kat doktor.part neh paling aku cuak.dah nama belajar mesir haruslah keluar ayat "tisytiki min eh?"
(what is your complaint) idok ler boleh kuar ayat "makcik sakit ape?" nampak tak susah tak susah dia.kalau orang yang fasih al laju cakap arab takde masalah tapi aku bab bahasa asing ni memang lemah sikit.

ape lagi lepas habis 3 station before last station tu,aku nampak kawan-kawan aku yang dah siap tengah berkumpul.rupenye doktor tak datang lagi.apa yang kitorg buat?tulis siap-siap kat kertas ape mende kene tanya.kirenye dah karang siap-siap tinggal tulis apa complaint patient je.santai tak?lol

time turn aku,aku baru nak mesra dengsan makcik tu,baru nak cek tetibe masa dah habis.heyyy why my time macam sekejap sangat?ini tidak adil!!tapi aku tahu makcik tu incisional hernia.hernia kat tempat previous operation.okey setel.

lepas tu kitorg kene tunggu lagi dan time neh paling sempoi.sementara nak tunggu present depan doktor tu kitorg neh buat 3 halaqah sebab ada 3 patient berlainan.aku pergi kat halaqah patient incisional hernia dan lengkapkan history taking kitorng yang tak lengkap.saling melengkapi lol.

sampai depan doktor :

"what case did you get?present your case."-doctor
"Female patient (nama dia ape tak ingat dah) 60 years old married and a housewife has 7 offsprings with the youngest is 27 years old.She doesn't has any speial habit of medical importance.Her complaint is had swelling at upper right side of abdomen and pain at site of swelling.The swelliing is about 8x8 cm with tenderness.increase when stand and decrease when lying down has impulse on cough.there is scar buat no redness no pus no dilated vein no pigmentation....."-me
"okey good.so what is your provisional diagnosis?"-doctor
"most probable diagnosis is incisional hernia at right lumbar region due to cholecystectomy incision"-me
"okey good.do you know the name of operation?"

...ah sudah memang aku tak tahu blur kosong...."errr i don't know"
"okey.what is the complication of hernia?"
"irreducible,inflammation,strangulation,obstruction"

and the rest is history.tapi aku stuck kat soalan macam mana nak kenal hernia tu ada strangulation?by TENSE and TENDER.

kesimpulan,exam surgery hari tu tak menakutkan sangat dan emm best laa kot.padanlah dengan hasil usaha yang tak seberapa.dan aku tak boleh main-main dah!lagi 25% to be a doctor ameen!

~obstetric dan gynecology best tapi too complicated huhu.aku ada nampak status member "siapa yang faham menstrual cycle neh die boleh faham perempuan"lol sangat.aku pon tak faham sangat perempuan tu macam mana.banyak sangat hormone.that's why we're special hee :D