Friday, January 22, 2010

...blog ditutup sementara...

Kepada,
sesiapa yg bce blog ni(tu pon klu de org bce la haha)

Perkara di atas adalah dirujuk.Saya dengan ini mengisytiharkan bahawa blog ini akan ditutup sementare..em..xdela tutup sgt pon.juz xkn de post yg latest tu je huhu...

Hal ini demikian(btol ke gne frasa ni??) kerana sekarang ini saya sdg menghadapi peperiksaan pertengahan tahun..ala sng ckp mid year exam la...so all the best for me la ye..n for sume yg tgh exam...

Kemungkinan besar post yg latest akn de lps exam mid year ni..dlm 5 februari nti ade la kot post terbaru..tu pon klu rajin nk tulis la hehe...Sekian sahaja.Segala kerjasama anda didahului dgn ucapan terima kasih...and doakn untuk kami yg tgh exam ye...;-)

p/s:kepada kema,perasan r de org tertunggu tunggu nk bce post kt blog ni huhu...;-p
kema:ala sje je wt post ni...juz sebagai peringatan kt dri sndiri yg tgh exam supaya x leka blogging....kn?kn??



Wednesday, January 13, 2010

...kepahlawanan yang terbilang...

kepahlawanan yg terbilang...spe die??nk tau??jom bace ni...

Sultan Murrod mempunyai seorang anak yg masih kecil iaitu Muhammad.Muhammad diberi didikan agama disamping ketenteraan..yela anak raja kn..msti kne bljr mcm ne nk tadbir negare...haa begitulah..Apabila Muhammad berumur belasan tahun,ayahnya ingin melantiknya untuk dijadikn sultan..Namun Muhammad merasakan dia tidak mampu untuk menjadi sultan kerana banyaknye serangan..so ayah die la yg jadi sultan sehingga ayahnya mangkat.

Sultan Muhammad menjadi sultan ketika berumur 20 tahun..em..agak mude..beliau mempunyai seorg guru yg bernama Muhammad bin Hamzah yg telah byk memberi motivasi kpd sultan Muhammad untuk membebaskan kota constantinapole.tok2 guru pd zaman dahulu sgt hebat.mereka bkn sahaja pakar dlm bidang agama malah juga pakar dlm bidang astronomi,sains,fizik dan sebagainya..

Pada setiap ptg,Sultan Muhammad selalu pergi ke pantai dan melihat kota constantinapole dr jauh...dalam mase yg sama beliau menanam tekad untuk menawan kota itu suatu hari nti..tp kota ni bkn sebrang kota..kota ini sangat kuat dan teguh.temboknya berlapis lapis dan tinggi lak tu...em..dpt bygkn x betapa susahnye nk menawan kota ni..agknye klu kite la kn,tgk mnde susah cket,tros xnk wt.xpon bg org len je la yg buat..so kt cni kite blh nmpk kesungguhan Sultan Muhammad untuk menawan kota tu...bgosnye klu kite blh contohi beliau kn..

Pada waktu malam,Sultan Muhammad ni senyap2 msok kota tu,then ambik tanah kt c2..beliau bkn ambik tanah sebab negare die x cukop tanah,tp die ambk coz nk kaji struktur tanah tu so die dpt tau kekuatan yg mcm ne yg dpt meruntuhkan tanah tu...haa ni la nmenye strategi...untuk menjayakn sesuatu,kite perlukn strategi.bkn men redah je.bile ade strategi,bru kite dpt menyusun dgn tepat ape tindakan yg harus kite wat..eh phm ke ayt ni??em..kirenye mcm klu nk bina bangunan,msti de plan kn...mcm tu lah..tp agk2 piramid tu de gne plan x??huhu...eh pe lak msok piramid neh..

ok sambung2...Sultan Muhammad juga telah mengadakan hubungan yg baik dgn negara2 jiran..beliau juga telah bekerjasama dgn org bkn islam yg pakar dlm wat meriam...1 persoalan di sini,xpe ke kite wt kerjasama dgn org bkn islam??haa..soalan ini akan dijwab dlm slot yg kedua..iklan dlu haha..

~dh penat menaip ni,smbg lain kali la ye adik2...cewah mcm bg bedtime story lak...

Friday, January 8, 2010

umur itu amanah....



epi besday kpd sesiapa yg lahir bulan ni...n juge kpd sesiapa yg lahir bln lps..n bln dpn...susah2 sgt kpd sume la yg menyambut hari lahir ke 19 huhu....n to me...ohcee lmbt lg..tp juz sekadar nk mengingatkan...semakin bertambah tahun,semakin bertambah umur,semakin dkt kite dgn kematian...em..mknenye semakin pendek umur la kn...n semakin tue haha...

Sabda Rasulullah S.A.W
"sebaik baik kamu adalah yang panjang umurnya serta baik amalannya"

em...pasni kne byk2 muhasabah diri balik..ape yg dh kite buat sepanjang 19 tahun hidup ni..makin baik ke..makin kurg baik ke.. de kemajuan ke x..so kne wt plan n tetapkan matlamat untuk tahun ni..lbh kurang mcm azam la..so ape ye azam tahun ni??

muhasabah diri,tanyelah hati nurani,apa yang dicari selama ini,dalam usaha menjadi insan hakiki..semoga ketemu jalan munuju cinta sejati...bertemu cinta Ilahi...;-)

~ckp psl plan,org xdpt lg planner perubatan.nk gk planner tu huhu....

Thursday, January 7, 2010

apa ada dengan blog...

ade org buat blog
kerana pelbagai sebab
ade org buat blog
untuk menyampaikan dakwah~sgt2 bagos
ade org buat blog
atas sebab suke2~like me hehe..
ade org jadikan blog
sebagai tempat melepaskan tensyen~jgn tulis bkn2 sudah
ade org wt blog
coz sje2 je nk isi mse lapang
ade yg wt coz nk share experience~s'thing to share??
de gk yg wt untuk mengkritik ketidak puasan ati~ini tidak bagos
sehingga ade yg menjatuhkan nme dan maruah org lain

whatever it is
setiap org de sebab n alasan tersendiri
knape mereka wt blog...
but for me..
blog ni boleh jd 1 platform
yg dpt membawa kpd kebaikan
TAPI
bergantung kpd niat penulis blog tu gk
same ade die tulis atas niat nk membawa org lain kpd kebaikan
ATAU
juz nk menunjuk nunjuk baik..uish xdela kot
tapi ana rase
sebaik baik blog
adalah blog yang bermanfaat
sebagaimana
sebaik baik manusia adalah yg memberi manfaat kepada orang lain
anda pula bagaimana???~waa mcm iklan pe je...




Saturday, January 2, 2010

2010....

ari ni dh 2010...em..diulangi 2010...
nk wt imbas kembali la tahon 2009....
pe jd ek tahun lps??rsenye xbyk mnde bez..
januari-duduk kt rumah...smbil tu de wt kje sementare
februari-time ni rupe mcm org de mslh alam semesta je..cuak tgu result spm
mac-result kuar...em...time ni tgh bahagie..
april-g interview jpa...ble terigt blk pe jd time ni mmg klaka
mei-msok intec...xpernah terpk pon akn msok cni...
jun-still kt intec....busy dgn assignment(busy la sgt huhu)
julai-pergi BTN...baru la de smgt patriotik hoho...
ogos-busy final exam...xde perasaan lg nk fly
september-fly without wing but with flight MAS.first time nek flight...rse mcm nek bas je...tp yg bez dpt FERRERO ROCHER....
oktober-starting of new life as a university student...dh jd student u ke??~terime la hakikat anda dh msok u...
november-everything is new...semangat!!aja2 fighting!!
disember-prepare for mid year exam...

em...tu jelah s'thing happen in my life sepanjang 2009...sgt rindu zaman skul...~ngade time skolah berie nk abes cpt...yela..time skul de dewan makan,blk skul je mknn dh de.tp skang kne msk sendiri...time skul dok asrama,xyah kne byr sewa rumah mcm skang...so hargailah zaman sekolah huhu...

whatever it is,semakin bertambah tahun,semakin bertambah umur..n NEVER forget semakin dekat kita dengan waktu kematian..tapi cume xtau je bile..so,perbanyakkan amalan.but in the same time strive for my dream....insyaAllah!!!