Tuesday, August 31, 2010

...tunjuk perasaan...

adik : ummi, adik nak ikot abah
my mom : tak boleh.abah nak cepat tu
adik : ala nak ikot gak
my mom : tak boleh.abah kan de keje.sape nak jage nanti
adik : alaaaaaaaaaaa
(pergi tengok tv dengan muncung  panjang seinci)

my mom : adik!meh sini cepat try baju ni jap
diam tanpa suara...
my mom : adik!!cepat sini!!
melangkah dengan lemah longlai
my mom : marah la tu tak bagi pergi
adik : (diam)
my mom : ala tengok kat tv je.lagi best
adik : (diam lagi)

adoyai adik yang sorang ni.orang lain punye semangat nak sambut merdeka die boleh wat tunjuk perasaan kat rumah dan mendiamkan diri tanda protes...
~selamat menyambut kemerdekaan yang ke-53 :)

genggaman tanganku semangatku
terus membara
janji ku padamu harapanku
ingin ku laksanakan...

...ceria...

si kakak terjumpe kereta control
si adik nanges2 nak kete tu
si kakak pon bagi dengan terpakse dan tak relanye
tengah si adik syok main
tibe2 si kakak berkata
"adik,kete tu de yipas(lipas)"
si kakak tahu kelemahan adiknye adalah lipas
maka die menggunakan pendekatan lipas
untuk mendapatkan kembali kereta itu...
haha kanak-kanak....ade2 je...


si kakak,iman umairah @ akak


si adik,kasyfur rahman zakir @ aman

budak yang paling susah nak tido,paling awal bangun..kene tanye die neh macam mane nak bangun awal...

akak dan adik...2 2 comel dan bulat haha...

kanak-kanak sume senyum!!!boleh wat iklan tom tom bak kat astro ceria ni...

~zie cakap die teringat kat orang bile dengar lagu cukup indah-aziz satar...apakah??hehe...zie saje nak wat orang malu+tersipu sipu+blushing...hahaha...ok stop perasan.zie,kalau pergi terawih nanti ingat saya di sini :)

...ammar mursyid...

k.long,ummi suroh tengok baby
ummi g mane??
ummi g beli ikan
aaa...soh tengok je kan..kan..
~wat muke kesian sambil berharap si kecik ni tak nanges

maka bermulalah misi dan visi kami
mengambil gambar si kecik a.k.a kacau die tido hahaha...

haa die tengah syok tido neh..bolehlaa ambik gambar
~tido gaye ala2 cute lagi stylo hehe

adoi tido tak ingat nak bangun...

haha tak nampak mate...~haipp spe wat ni???

alamak dah bangun!!aiyok...
~haisy spe dok kacau orang tengah tido tadi??

aaa ni yang rase nak nanges neh de orang kacau tido..report kat ibu!!!

ammar kene cukur...muke tak bersalah langsung and relek je

haha muke pe ni ammar??
~geli la kepale kene cukor huhu...

yaa saye sudah botak!!!mawi tengok pon jeles neh...

~kesian ammar dapat sepupu yang suke kacau die neh haha...takpe,nanti kite jumpe mesti die dah besar.so sekarang la nak kacau pon...
~kalau dulu orang tengok baby bese je tanpe ade perasaan.tapi sekarang ni tengok ammar macam tengok sesuatu yang menarik untuk dikaji huhu..ni sume embryology punye pasal...
~sangat cute time die sedu~hickup haha...

Monday, August 30, 2010

sejak 2 menjak 3 menjak

sejak
2 menjak
3 menjak ni

tibe2
rase sensifit je
sikit2 nak touching
tengok upin ipin pon touching
haisy lerlebih sensifit
tidak tabah langsung kamu ni

tibe2
rajin sangat jalan2 kat blog orang lain
rajin wat math adik darjah 3
rajin kacau adik nak tido
rajin tengok buku masakan
rajin tengok cite "cantik tak??!!!"~yang de eric leong tu
rajin g kelas kete
rajin layan adam dengan ben-10 nye
sume nye secara tibe2...

ni sume gara2 dah tak de keje sangat...
sape ade assignment bagi saya cepat nak tolong wat..hehe...

~kepada celcom,tolong la jangan send msg soh topup coz nak dapat bonus..orang tak nak topup lagi laaa!!

...abah oh abah...

ummi : k.long,lepas g bazar ni kite g the store
me     : nak beli pe
ummi : beli baju untuk abah
me     : mesyi

jalan2 kat the store
rasenye first time kot pergi men's attire
before ni pergi kat tempat perempuan je
tak pon kat tempat kiki lala~baju adik ea

antara brand yang ade
Snails,Urban,Cheetah..
eeuuww name tak menarik langsung
dan baru perasan
baju orang laki ni boring
asek2 belang2 je..
warne pon sejenis je
cik kak,tak kan nak wat corak bunge2 lak kot huhu...
tapi ade je corak bunge2...tapi tapi takdela segala kerawang manik2 bagai
siyes tak menarik haha...
lame dok tercegat kat baju2
nak pilih yang mane??

de orang bagi idea best
ambik warne sedondon dengan ummi
cewah macam romantik je
orang men ambik je yang mane
hope abah suke la warne ni

tapi bukan warne yang abahku lihat
mahupun corak
apatah lagi jenis kain
namun
harga yang abahku tengok
"biat betul nak beli yang ni"
abah ambik je,k.long bayar
~nasib tak wat iklan xpe,bumiputra commerce dekat aje

apa yang orang tahu
abah tak kesah pun pakai baju lame time raye
yang penting anak2 dia ada baju
abah tak kesah pun baju dia paling murah
yang penting anak2 dia baju berkualiti
jadi,apa la salahnye kali ni orang yang bayarkan
dan tak layak rasenye
nak terime ucapan terima kasih
dari seorang abah...
p/s:ummi pernah pesan,kalau nak cari calon,cari orang macam abah...tibe2 je orang tersipu sipu time tu haha..ape kes??

~tibe2 je rase nak keje cepat2 sebab nak belikan baju raye untuk family..haha pe motif..
~dan tibe2 rase semangat nak belajar rajin2 sebab nak keje cepat2
~seterusnya tibe2 rase nak cepat umur 25 tahun...haha apakah??

Saturday, August 28, 2010

...teringat..

Salam ramadhan..sedar tak sedar dah masuk fasa ke-2 ramadhan atau separuh masa kedua...
hari tu pergi bandar,nak cari tudung sebenarnye..tapi sekarang banyak sangat jual tudung yang ade awning tu..orang tak bape suke sebab...hehe adela.tak nak cakap nanti kene gelak..
nak cari tudung bese2 je..ingat nak cari yang macam tudung hijau* tu tapi tak jumpe..
memang skang orang ramai wat komplot pakai tudung awning tu ea...
tapi,ape yang saya tengok kalau kat tv la,dorang ni pakai tudung tapi de bonggol..
tibe teringat kat 1 hadith yang pernah belajar kat skul dulu...

Daripada Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu beliau berkata, Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam telah bersabda, “Dua kelompok daripada penghuni Neraka yang aku tidak pernah melihatnya (semasa hidupku): Kaum yang memiliki cambuk seperti ekor lembu dan mereka melibas-libas orang dengannya. Yang kedua adalah wanita yang akan telanjang walaupun mereka sedang berpakaian, perempuan ini berjalan sambil berlenggang lenggok dan sanggol rambutnya seumpama bonggol unta. Dan perempuan yang sebegini keadaannya tidak akan mencium bau syurga. Ketahuilah bau syurga sudah boleh diciumi dari jarak begini dan begini. “[Hadith riwayat Muslim]

so kawan2,kalau nak berfesyen pon,biarlah berpada2..lagipon orang tengok bukan lawa sangat pon fesyen tudung sekarang ni.bese je..ohcee..
pe yang penting,menutup aurat kan.haa kan cantik je tu.lagi satu,kalau akhlak cantik,secara automatik akan nampak cantik gak walaupun tanpa mengenakan fesyen ala2 kelawar ke..~ade ke fesyen neh?pandai2 je huhu..

ni iman umairah..comel kan??

peace!!

iman ni macam dah jadi model tudung je...

alolo tudung dah comel dah..skali bawah singkat huhu...tak pe raye nanti iman pakai baju kurung la...

*tudung hijau itu...kain die best coz senang nak bentuk..

Tuesday, August 24, 2010

...adam in da house!!...


tengok rambut adam ni terpacak..kacak tak??


k.yah,adam nak main jugak

adam,poce tak??poce~die menjawab sambil menyuap coco crunch ke dalam mulut

adam makan ni,kak tiyah jangan terliur ea..
."abes coco crunch orang..."~athiah risau adam abeskan coco crunch die


bile ibu nak datang ambek adam ni??


adam malu laa...
~"nape ultraman tak pakai selipar??"ni soalan adam.haa sape tau jawab...


Friday, August 20, 2010

...post-mortem...

post-mortem ini tidak ade kene mengena dengan mana2 mayat...
ni post-mortem ujian kelayakan tadi..pe ntah namenye..QTI...KTI..pape jela...

kalau ikut borang tu,orang LULUS...hee...
tapi kalau tengok markah,90/100...
maknenye ade yang slack la tu..

antara kesalahan yang telah saya lakukan:
1)tidak melihat cermin pandang belakang bila berhenti
-dah kene tolak 3 marks
-laa kene tengok ke.bape banyak cermin nak kene tengok ni.orang tak suke la tengok cermin banyak2...
2)tidak membebaskan gear semasa berhenti
-kene tolak 2 marks
-yaa..my fault...adoi nak kene bebas2 pe lagi
3)gagal berhenti dalam jarak berhenti yang selamat(2 meter)
-3 marks are deducted
-lorh mane sempat nak ukur jalan tu sampai 2 meter...
4)tidak menggunakan brek tangan semasa berhenti
- 2 markah diltolak
-ala kete tu dah berhenti kire ok what...orang tak nak menyusahkan gear tangan..

~4 things to remember.don't do the same mistakes...
~de ciri2 pemandu berhemah ohcee...huhu..

Thursday, August 19, 2010

...gm0k,your partner...



haha...sungguh cute kamu ini..dahla bulat,tembam,chubby lak tu.agaknye tuan die bagi appeton lysine kot tu yang selera sangat makan sampai jadi bulat macam tu...tapi die saaaaaaangat COMEL!!!kat mane nak cari yang macam ni ek...

to gm0k,orang rase ni member yang sesuai kot nak ajak main...hang men je dengan die.tak payah layan tuan hang.kite boikot tuan gm0k!yeay!!!

~siape gm0k??it's a cat...an orange cat...

Wednesday, August 18, 2010

...complicated...

yeah..
some kind of complicated
really hard to understand
~yaa ape yang saya mengarut ni...
ni lah gayenye kalau nak tulis blog
tapi tak de mende nak tulis
meaningless la kema oi!!!!
susah nak paham orang lain sebenarnya
tipu la kalau kita cakap kita paham dia 100 percent kan
padahal nak paham diri sendiri pon susah
tapi macam mana nak bagi orang lain paham kita??
well,just berterus terang jela
cakap jela apa yang kita rasa,apa yang kita nak,pe yang kita taknak
bagi dia paham kan...
yaa...kalau la sesenang itu..dah lama orang wat!!
abes tu nak wat macam mane ni...urrmmm...
wat xtau jela...let it gone by time...cewah ntah btol ntah tak ayat ni...
yeah!!tabah tabah...
tengah tabah la niii...
kalau tak tabah dah lame orang bawak *kancil tu laju2
pastu langgar lembu tengah makan rumput ke kan..
haa..pastu orang gak yang merana masuk hospital...ape punye plan laa...
macam ni laa...
bersabar banyak2...give time..and keep praying
insyaAllah everything wil be okey...
okeylah,macam dah puas kot mengarut kat sini

~macam best je cakap sorang2 dalam blog sendiri...huuu apakah mknenye itu??
*bukan kancil orang,tapi kancil pkck yg ajar memandu nye..bez gak bawak kancil tu.senang nak pecut

Wednesday, August 11, 2010

rindu.ramadhan.rahmat.rahsia

rindu padanya
ramadhan bulan istimewa
rahmat melimpah tidak terhingga
ada rahsia yang perlu disingkap
iaitu lailatul qadar

Sabda Rasululullah S.A.W :
Sesiapa berpuasa pada bulan ramadhan kerana iman dan mengharapkan redha Allah,akan diampuni dosanya yang terdahulu dan kemudian


Tuesday, August 3, 2010

...aduhai...

time kat mesir dulu
pandang dia dari jauh je
nak dekat tak berani
takut tak mampu
so pendam jela dalam hati
dan berharap
kat malaysia nanti dapat jumpe die lagi...
dan impian itu tercapai
hari ini orang jumpe die!!
tak kesala rupe die macam mane
yang penting,orang dapat tengok die dari dekat
dan menikmati saat-saat indah dengannya
walaupun time lunch je..
coz time dinner nanti die mesti dah tak de...
aduhai..
ketam masak lemak cili api :)

bersemadilah dikau dengan aman dalam periuk ni...


selamat tinggal ketam.nanti time bulan puase kite jumpe lagi ye..

~akma,ape sudah jadi dengan neuron anda??something wrong somewhere...
~mom's cook is the best...

Monday, August 2, 2010

...yang sebenarnya...

kak long,bunga ni sesuai tak letak kat ruang tamu tu??
em...ok je kot...
ok ke??
eh..entah..okey je rasenye...
kak long bukan suke bunge pon kan??
saya hanya tersengih sengih~~
em..ntah ape yang die suke entah...
tersengih lagi sambil dalam hati~hanya Allah je yang tahu suke ape...

hari tu,teman my mom masuk kedai bunge..ibuku ini sangat suke dengan bunga2 ni.tak kire la  bunga hidup ataupun bunga mati...

ni bunge pe ye








ni barang yang ade kat kedai tu jugak..


dulu2 yela org wat pulut kuning tak pon bunge telur gayut2 macam ni.sekarang tak dah.ganti dengan pen ke,sapu tangan ke..kire macam trend moden la kot...

jujurnya,orang memang tak pandai nak pilih bunga wat hiasan rumah ni..dan tak tahu la kenape memang tak de perasaan pon tengok bunge..nampak macam semua bunga tu sama je...
jadi,nampaknya orang kene ambik degree dalam course interior design dengan mak sendiri nanti...yela tak kan nanti bile dah ade rumah sendiri nak gantung tengkorak lak kan wat hiasan..kot ye pon ambik medic...



errkkk..apakah??gambar hiasan sahaja~~

Sunday, August 1, 2010

...english garden...

simple,cantik,eksklusif...

letak ni kat halaman rumah.boleh duduk2 sambil minum kopi cap kapal api...

comel kan kotak ni...

~dah plan dah nak ade rumah berkonsepkan english garden haha...
~tak kire,walau macam mane pon nak konsep english garden gak...


uish,kalau dapat la ni boleh jadi sleeping beauty orang huhu...