Saturday, October 30, 2010

...subuh...

Tabuh berbunyi gemparkan alam sunyi
Berkumandang suara azan
Mendayu memecah sepi
Selang seli sahutan ayam

Tetapi insan kalaupun hanya ada
Mata yang celik dipejam lagi
Hatinya penuh benci
Berdengkurlah kembali
Begitulah peristiwa di subuh hari
Suara insan di alam mimpi

Ayuh bangunlah
Tunaikan perintah Allah
Sujud mengharap keampunan-Nya
Bersyukurlah bangkitlah segera
Moga mendapat keredhaan-Nya
Begitulah peristiwa di subuh hari
Setiap pagi setiap hari
-raihan-

pukul berape anda bangun subuh hari ni??kalau awal alhamdulillah.kalau yang subuh gajah tu,tak pon subuh dinosour ke,renungkan lah nasyid ni ye :)

nak bangun subuh adalah satu ujian yang agak besar kan.kalau kita berjaya bangun subuh adalah satu kejayaan.kalau kita subuh berjemaah adalah satu lagi kejayaan besar.kalau bangun qiam kemudian subuh lagilah kejayaan yang teramatlah besar!!

selepas subuh,tambah pulak dengan al-ma'thurat...insyaAllah hati yang gelisah akan tenang,otak yang serabut akan aman,jiwa yang resah akan tenteram

segala lirik lagu dan pesanan dibawa oleh diri saya untuk diri saya sendiri..dan untuk anda yang membaca :)

~set alarm yang bunyi bom meletup ke,ayam berkokok ke,xpon suare mak kejut subuh nak bagi bangun huhu...

...entah...

~salam...

tak ade ape pon yang nak cerite
entah
rase macam nk update blog
tapi tak tahu nak update pasal pe
lebih kurang macam update blog tanpa motif la ni huhu...

pagi tadi brekfes dengan cik mek molek~macam ni ke ejaan die
fatin tukang lenyek keledek dengan gaul
pka tukang goreng
and me tukang rase a.k.a tukang makan a.k.a tukang komen
bolehlaaaaaaaaa....~sedap r gak hehe

my spek dah siap dibaiki
ade hikmah spek patah~menjaga pandangan huhu
dan membuatkan diri ini lebih berhati-hati menjaga spek
jangan letak spek merata okey seperti di bawah katil,bawah meja,dalam buku dan sebagainya
contact lens??em...tak merancang lagi untuk pakai itu


bahagia je ikan ni berenang dalam periuk
ikam masak asam pedas
special resepi niii hehe
walaupun tanpa serai,masih lagi menerima positive feedback
siap ade yang mintak resepi tuuuuu
nanti lah saya buat buku resepi kat blog
~ohcee bajet la terer masak macam chef wan nak wat buku resepi huhu


phisiology with popia simpul itu sangat bez!!
lain kali nak bawak banyak lagi popia simpul ni
macam bez lak makan sambil mengadap buku phisio


anatomy with yogurt sangat menarik!!!
belajar the eyeball sambil menguji taste bud anda eheh
~apsal gambar buku dengan makanan je neh

sorry la kalau post ni tak bermanfaat langsung...entah pape kan post ni haha...tapi nak pesan kat diri sendiri,hargailah masa terluang yang ada.utamakan ape yang lebih utama...jangan asek makan je even time study..~time tu ngantok sebenarnye.tu yang buat keje makan sambil study tu huhu...

~ayat fatin : nape maju awok masok le ning?awok belajor masok ke cuti ari tu??eheh...sekarang saya masak sedap ea fatin??nampak sangat dulu masak tak sedap kan hahaha...first year ari tu tahun percubaan untuk memasak.haruslah ade kemajuan untuk second year hehe...

~time slows down,when....

Tuesday, October 26, 2010

...VT...

bismillahirrahmaanirrahim....

sebenarnya dah lama tak post kat blog something yang memberi manfaat kan.asek mengarut je.kepala masuk air kot huhu..tak pon terlebih carbohydrate metabolism...~erkk..pe kaitannye??
hari tu,kak sya ade bagi pinjam satu novel ni.VT tajuk die karya Hilal Asyraf.time kat malaysia selalu je nampak novel die tapi tak terbeli huhu..sebok kumpul novel Hlovate kot

gaya penulisan hilal asyraf pun menarik gak,simple tapi penuh makna.kirenye macam banyak gak la pengajaran dari novel ni.VT tu singkatan daripada Volleyball Team.so novel ni menceritakan perihal ahli VT yang pada mulanya bermasalah tetapi akhirnya berjaya menjadi satu pasukan yang mantap ukhwahnya serta hebat akhlaknya hasil bimbingan coach dorang iaitu coach hussam..cehwah dah macam ayat saudara hilal asyraf je ni hehe...

dalam novel ni pun ade teknik-teknik bermain volleyball yang agak blur untuk saya paham.maklumla orang tak reti main volleybal huhu...tapi overall novel ni sangat bez!!nampaknya tahun depan saya harus pulang ke malaysia untuk mengumpul novel hilal asyraf~aik,ari tu de orang tu cakap tak nak balik tahun depan...

so,walaupun dah baca novel VT ni tapi tak salah kan kalau nanti nak beli gak novel ni :)



~sedang mencari novel denyut kasih medic

Saturday, October 23, 2010

...muamalat medic...

jalan-jalan dengan pka,fatin and aqilah
kat city star,antara shopping mall yang femes kat mesir ni
agak besar,luas...adela macam ala-ala mid valley
mentang-mentang saya bendahari kehormat rumah
sesedap secukup rasa je dorang mintak duit kat saya
suruh bayar itu,bayar ini (sebab dorang tak bawa duit banyak huhu)
tapi tak pe,bayarkan jela..~ape yang korang nak ambek,ambek je.saya bayar.hoho
sebab balik dari rumah nanti terus claim
biarlah dorang nak cakap saya macam ceti atau ah long pun
yang penting saya ceti yang berhikmah
ayat nak mintak hutang~"korang,kalau tak bayar hutang nanti roh tergantung"
maka mereka pun terus bukak dompet dan tanya "eh aku hutang ko brape ek??"
yang penting saya bagi pinjaman tidak ade bunge,tak de riba'...
bagus tak saya punye konsep muamalat??hehe...
tapi tak dapat lawan pentadbiran muamalat la kot.


                                                          kolam kat dalam city star tu.

lif dan tangga pusing-pusing.kami memilih eskalator


aaaa....okey siyes tak boleh tahan tengok mende neh~coklat!!coklat!!


nak ambek yang mane satu niii...ambek sume tak boleh ke~punye lame fikir last-last tak beli pun eheh


makan tetap tak boleh lupe walau sejauh mana pun anda berjalan hehe...


barang yang dibeli di Spinney...errkkk apasal macam banyak makanan je neh...

~walau seseronok mana pun kita,sebanyak mana pun membeli,yang penting tidak berlebihan dan jangan membazir okey.kami hanya mengusya sahaja barang-barang yang agak 'murah' di situ hehe...
~nenas dari langkawi ade dijual di spinney.halia pun ade..tibe promote huhu...




Wednesday, October 20, 2010

20.10.2010

20.10.2010
tarikh ape ni??
tarikh terima pinangan ke??saya rasa kalau ade orang datang rumah masuk meminang time ni confirm kene balik semula.bukan sebab kene reject tapi sebab tak de orang kat rumah.hari ni kan orang keje
tarikh bertunang??nak bertunang macam mane nye tarikh ni orang de kelas kot.tak kan nak ponteng kelas
tarikh kahwin??mak ai umur saya baru 19 okey.terlalu mude..ohcee...
tak ade tarikh ape2 pun.tarikh hari ni je haha
noni cakap tarikh ni lagi lawa dari 10.10.2010
orang pun rasa tarikh ni macam best
dan mengharapkan sesuatu terjadi
agar tarikh ni menjadi kenangan
dan memang terjadi sesuatu
bukan se(1),tapi dua
firstly
spek kesayangan saya patah tanpa ada kesan siapa yang membuat ia patah
takpelah.memang salah diri sendiri pun salah letak
second
tiba-tiba sahaja kene jawab soalan kuiz phisiology
dan saya telah melakukan test power..ahaks~kot ye ade power
dua perkara berlaku dalam tarikh ini.ya hari ini dalam sejarah.

~post yang ke 121 bertarikh 20.10.2010.
~jika ada yang terserempak dengan saya dan memberikan senyuman,mintak maaf kalau saya tidak membalas senyuman anda kerana bukan saya buat-buat tak nampak.tapi pandangan saya blur.my spek under reconstruction huhu...

p/s : alamak,macam mane nak tengok drawing nerve and vessel time anatomy esok?macam mane nak tengok data slide time histology esok??ya Allah permudahkanlah segala urusanku...

Tuesday, October 19, 2010

...nyaris-nyaris...

hari ini
nyaris-nyaris nak accident dengan kereta
nyaris-nyaris nak jatuh terpeleot (ade ke perkataan ni sebenarnye)di khalayak ramai
nyaris-nyaris nak terlepas waktu solat zuhur
ni sume gara-gara masjid yang ditutup
kerana kerja pembersihan sedang dijalankan
argghhh!!!
tak tahu lah nak marah kat sape
hati cakap sabar,akal cakap tenang
dan apabila amarah,sabar,rasa bersalah dan cuak bercampur jadi satu
maka adalah di tengah-tengah mesir itu seseorang sedang berjalan
yang ala-ala nak berlari marathon la jugak meredah kesesakan lalu lintas kaherah
dan nyaris-nyaris jugak
nak menangis bila sampai depan pintu rumah...eheh...
sabar ye awak,hidup ni memang banyak ujian :)

~at least,saya sampai rumah dengan selamat dalam catatan masa yang singkat.alhamdulillah :)

p/s : ade orang panggil saya akak ribena...haha...apakah??okla kot name tu dari kene panggil akak garang :)

Thursday, October 14, 2010

...pintu masak...

yaa..what a hactic life today
kelas dari pukul 8.00 pg straight to the ampang point sampai kol 4 ptg
waa...muke macam dah tak de facial nerve je tadi (muke feelingless)
tahon 1,hari khamis la hari yang agak best coz kelas start kol 10 pg sampai 2 ptg je...
tapi tahun ni...uish jangan merungut!!never and ever...
takpe.baru pagi sampai petang.orang tengok houseman kat hospital tu langsung tak balik rumah
kerja dari pagi sampai malam sambung sampai pagi esoknye..erkk...lebih 25 jam tuuu...
so jangan merungut okey.nak menuntut ilmu memang perlu pengorbanan.
tapi hari ni dapat makan kat cookdoor di tahrir
dah lama tak pergi
terima kasih kak sya bawak saya pegi cookdoor!!siap belanja lagi :)

tadi main dengan anak bawab.nawal nama dia.tengok dia teringat ammar mursyid..owh really miss him!!ammar nak kenal dengan nawal tak??nawal tu cun...hehe...~baru bape bulan budak tu dah cakap cun hahah...

~internet masih lagi slow tahap nerve fibre type C.al maklumlah internet wireless yang diperoleh secara tiba-tiba...laptop orang pon macam kurang receptor nak combine dengan wireless ni.kejap dapat.kejap hilang.kejap laju.tiba-tiba disconnect.sungguh la saya tak paham naluri mende bernama internet ni....

pintu masak = cookdoor = salah satu restoran makanan segera kat sini..nanti la letak gambar ye.nanti ade orang terliur lak eheh...yang sure orang suke french fries die.sangat best!!!

~balik dari cookdoor pun cari nasi jugak.banyak makan betul huhu...biarlah.saya memang suka makan :p

Monday, October 11, 2010

...be a man...

happy birthday yang ke-16 to my bro!
be a good person.be a good man
may Allah bless you

Saturday, October 9, 2010

...sila jaga skull anda...

foramen retundum
foramen spinosum
foramen lacerum
clivus
crista galli
jugum sphenoidale
hypoglossal canal
dan banyak lagi

erkk...
ni bukan ramuan nak masak ayam percik ea
ni adalah bahagian2 dan lubang2 yang de kat skull anda..eh skull kita...
aaaaaaaaaaaa
macam mane nak ingat sume ni??
saya rasa saya harus membeli atau menyewa sebuah...sebijik...skull..eh pe penjodoh bilangan untuk skull ek??
ye saya mesti.
sape de maklumat nak beli kat mane sila bagitahu saya okey

so jangan senang2 nak hantuk kepala anda ke dinding sebab nak mengingat bahagian kat skull tu punye la mencabar.sayangi skull anda okey!!dan bahagian lain juga seperti thorax,upper and lower limb,abdomen,pelvis and perineum...~baik cakap 1 badan je kan senang

~pakcik bangunan,bila nak baiki lif??kot ye nak suruh saya bersenam turun naik tangga ke tingkat 9 pon seminggu dahla pakcik.ni yang saya rasa nak cabut eskalator kat midvalley angkut bawak sini neh...adoyai tekanan perasaan naik tangga tingkat 9.rase macam daki gunung senyum pun ade.

p/s : mesir banyak mengajar saya bersabar :) dan juga mengajar menjadi atlet pejalan kaki jarak jauh...

Tuesday, October 5, 2010

...saya junior...

sekarang ni dah tahun kedua
tak boleh main-main.fokus
eh saya dah senior ea..
tapi rase macam still junior je hehe...
perasan
dah senior tu wat cara senior
~tapi rasa macam adik junior matang-matang.ke kitorang yang tak matang??eheh...sendiri fikir la ea...

subjek second year cairo university

ANATOMY :
setakat ni ade 5 buku..rasenye akan ade 6 buku kot...
~head and neck
~neuroanatomy
~pelvis and perineum
~abdomen
~special embryology

PHYSIOLOGY :
setakat ni ade 2 buku yang agak tebal.satu buku pasal
~sensory nervous system
~special senses
~motor nervous system
satu buku lagi pasal
~endocrine
~reproduction

BIOCHEMISTRY :
setakat ni baru sebuku.rasenye akan ada 2 textbooks kot...

HISTOLOGY
macam first year.one textbook yang tebal dan penuh tulisan dan juga diagram dan satu buku praktikal yang berwarna warni...

Behavioral science a.k.a psychology ni subjek tambahan...dengan arabic sekali...

all the best for you!!
semoga Allah permudahkan urusan belajar di negara orang.sesungguhnya perjuangan menuntut kita untuk berkorban walaupun terpaksa berpisah dengan insan tersayang buat sementara dan setiap kejayaan perlu pengorbanan...never quit!keep your dream alive despite the challenges along the way :)

~saya nak study sekarang.jom study.

...mimpi dalam nyata...

first of all,want to say.....tajuk nak best je kan...tak tau nak letak tajuk ape dah..terima jela ea...

kite mula cite time kat airport la ek..bukan pe saje nak mengimbau kembali memori..ohcee ayat nak best je...
gara-gara nak bawak lesung batu,berat luggage jadi 36.6 kg.tak tipu ni.ini betul-betul..hambek nak..muke akak kat kaunter tu punye la risau bila tengok berat luggage orang.die takut nanti flight senget sebelah kot sebab beg orang berat sangat...so nak tak nak terpaksa la mengeluarkan sedikit barang untuk kurangkan berat.bapak touching la bila tengok lesung batu dengan ribena dibawa keluar..wuaaa sedihhh!!!

kali kedua tu boleh la lepas beg yang agak berat dari tuan beg tu..tu pon kene kuar duit sikit..pengajarannya lepas ni kalau balik malaysia haruslah balik dalam keadaan sehelai sepinggang je okey...parents dah pesan awal2 kalau balik malaysia tak yah bawak barang..eh nak balik lagi ke tahun depan??hehe..entah.tak tahu.rasa-rasa?agak-agak nak balik tak??

sampai kat airport doha saya ditahan kerana membawa senjata..whoaa bunyi macam orang ni pengganas antarabangsa je..padahal gunting je pon..alaa makcik kastam saya nak gune gunting tu nak balut buku nanti..dahla gunting kesayangan tu..redha jela.kang kene tinggal flight ke cairo tak pasal-pasal je kene bermastautin kat doha tu...tak sempat nak duduk kat doha tu kitorang dah kene naik flight ke cairo..pergh rasa macam dalam cite mission imposibble je kene kejar flight ni~erkk cite tu ade ke scene kejar flight

alhamdulillah petang tu pukul 5.00 p.m waktu cairo sampai la kami kat airport cairo tu..dan berteleku lah kami disitu beramai-ramai sampai lepas isyak..yelah dok tunggu kot-kot la de driver jemput pakai mercedes ke...eheh kuat berangan betol.last-last seorang ustaz yang tolong kami selesaikan hal transport nak balik rumah...syukran banyak2 kat ustaz yang jadi musyrif kami tu...

anyway terima kasih gak kat ikhwah yang tolong angkat beg kitorang ari tu...nak harapkan kitorang angkat sendiri agak-agak pagi esoknye la kot baru kitorang sampai rumah dengan keadaan energy low tahap tak boleh nak cas..seriously sangat penat!

kejap.apa yang mimpi dalam nyata nye??
rase macam mimpi dah balik mesir semula
rase macam mimpi je dah second year~saya dah jadi kakak okey
rase macam mimpi je bila....haha...yang ni rahsia...~ceh baik tak yah tulis kat sini ~ biar laa ni my blog :p

~rindunyee kat ammar!!mesti die dah tak feelingless dah skang...kite jumpe tahun depan ye ammar...adam gak..iman sekali..dengan aman pun...dan my beloved family!!

sempat menikmati pemandangan matahari terbenam di cairo airport...sambil memikirkan sape la yang nak ambik kitorang kat airport ni huhu...






Monday, October 4, 2010

...take time...

salam alaik...

sudah seminggu sampai mesir
lebih kurang seminggu di rumah baru
apa perasaan??
em...
tak boleh nak cite banyak-banyak
internet kurang membantu
nanti dah dapat internet laju tahap bullet train orang update lagi panjang ye...

p/s: kepada wana,tunggguuuuuuuu...already miss me??haha....

~anyway,thanx yang tak terhingga for the cute lovely kayu yang macam frame tu :)