Wednesday, February 27, 2013

again.

okey minggu ni kali kedua bebel pasal masalah GIT sebab ingatkan masalah tu dah selesai dengan jayanya tanpa apa-apa bantuan ubat-ubatan atau nasihat dari doktor bertauliah dan hanya menggunakan cara tradisional minum air teh pekat sahaja.fuhh panjangnya ayat tak de koma noktah bagai -.-

lagi sekali masalah itu melanda lagi.lagi sekali ambek teh pekat yang kadar gula sangat rendah(confirm pahit wehhhh huhu)tapi dah tak berkesan dah.maka terpaksa laa pergi soidaliyah(farmasi)yang berlambak lambak dekat universiti tu.eh serius kedai farmasi sama banyak dengan kedai runcit kat mesir ni.eh ke lagi banyak??

haa ni nak bagitahu neh.tadi lecture pasal complicated cataract doktor ada sebut pasal ubat mata yang mengandungi steroid.steroid memang boleh sembuhkan penyakit yang berkaitan dengan inflammation of the eye(mata).bila guna ubat tu,pesakit akan sembuh jadi mereka akan berisiko tinggi untuk ambil ubat tu lagi bila datang lagi sakit mata tanpa mengetahui kesan jangka panjang ubat tersebut.ataupun pesakit menggunakan ubat tersebut untuk jangka masa yang lama dari yang sepatutnya lalu membawa kepada kesan yang lebih teruk.haa cuak tak cuak tak??


dan sebenarnya....
dan sebenarnya ku mengharapkan di sebalik senyuman mu itu...ehhhhh
errrr
pung pang pung pang bebel kat orang tu pasal ni jangan sesuke hati beli ubat kat farmasi.jumpa doktor dulu.sekali diri sendiri yang buat.zzzzzzzzzzzzzzz.haruslah kene inject laju laju budak kema neh.

okey dah telan ubat streptoquin*before makan baca dulu apa kertas dalam kotak tu cakap.semangat okey baca kertas kat dalam kotak ubat neh huhu*
telan sebiji cukup laa kot.tu pon dah tersekat sekat dah kat tekak.
saya tak sukaaaa ubat tablet pil
nak yang syrup macam ubat batuk jeee
eh tak.tak suka ubat.

eh tadi dah rancang nak tidur awal.maka kena laksanakan apa yang dirancang.lolzz

~hope tomorrow i'll become better.nyaris-nyaris jugak tak pergi lecture tadi tapi memang tak sampai hati okey nak tinggal kelas.i must be strong for my patient.kalau saya sakit sape nak jaga patient saya.ewah touching tak?
~dah fikir tarikh nak beli tiket balik malaysia.ini serius

Wednesday, February 20, 2013

masalah.


dah 2 hari dah,mengalami masalah GIT
(gastro intestinal tract.bukan gadis ikutan trend)
saya rasa problem neh dah macam annual program setiap tahun je.serius.dari tahun satu mesti akan mengalami masalah macam neh.saya syak gara-gara keracunan makanan.

tahun satu.saya suspek berpunca daripada burger atau 'asir(jus) 'asob(tebu).2 hari(errr ke 2 minggu ek?tak ingat dah)keluar masuk tandas memang tak lalu nak makan.nanges-nanges ko tak boleh makan time tu huhu.dan kemuncaknya bila muntah dengan banyaknya.

bayangkan.orang dah laa takde berat.bila 2 hari kene macam tu memang turun 2 kilo.tak ke berat jadi negatif 2 kilo(-2kg) disitu??heh.dan selepas itu berat memang tak mau naik-naikdah.tambah pulak exam final dan rindukan rumah kehkeh(tahun satu kannn.homesick over)

tahun 2 dan tahun 3 pon ade kes jugak.padahal memang bukan jenis suka beli makanan sembarangan.ujian ujian.

tapi saya pon kuat makan.tapi susah sangat nak naik berat.nak turun senang yang amat.metabolism tinggi sangat mungkin.ke makan tak baca bismillah neh???haaaaa

underweight tak sihat.BMI normal is okey :D
*sape BMI normal bangga laaa tu :P*

dah 4 tahun kat sini.setiap minggu telefon ummi abah.dan setiap kali itu jugak akan ada soalan
"kaklong dah makan ke belum?"
"kaklong makan apa tadi?"
"kaklong makan banyak sikit"
*bukan makan banyak sikit.saya dah makan banyak-banyak banyak sobsob*

dah lali dengan soalan"kema,bila nak besar neh?"
"lepas kawen"dah tu je jawapan mampu bagi.kbai nak jemur baju.

~doakan saya membesar dengan sihat dan cergas hehe
~perlu lagi ke ambek appeton ek???

Tuesday, February 19, 2013

ko buat ape kema??

ohoiiii oiii
hari neh tak tau laa kenapa malas sangat nak bukak buku ophthalmology(semangat orang type panjang-panjang.optal sudaaa)

niatnya lepas solat isyak tadi dengan semangat yang jitu ketekunan yang tinggi memang semat dalam hati nak bukak buku ophthal.tak pon nak cuba-cuba(cuba je okeyyy) bukak buku forensic.

lepas solat tu tetibe nampak pulak noni bukak cerita korea(kantoi daa noni tengok korea kahkah).bila tengok part tengah-tengah tu mula laaa diri ini tertanya tanya salasilah watak pokok pangkal cerita.maka noni pon semangat laa tekan pause kejap lepas tu cite balik dari mule.

"cerita die macam ni.dorang neh kene culik time kecik lepas tu hero tu larikan diri.heroin ingat hero tu memang dah larikan diri tapi sebenarnye hero nak selamatkan jugak heroin.lepas tu hero tinggal dengan mak heroin.skang ni heroin nak kenekan balik hero...bla..blaa.blaa"sinopsis noni macam takde kesinambungan disitu<<habeslaa kalau noni baca ni mau tido luar bilik malam neh

punye semangat noni cerita.lepas tu sambung tengok cerita tu dalam 5 minit at the end"em tak paham laa cite neh noni.tak nak laa tengok"hampeh kan punye kawan.lepas itu daku pon meninggalkan noni dengan koreanya lalu ku buka laptop nak terus cari link blog untuk blogwalking.saya bukanlah fanatik korea.tak minat sangat pon.tapi ade laa 4 5 cerita yang saya tengok dan saya rasa menarik seperti my girl,sassy girl,rooftop prince,full house,the moon that embrace the sun.errr okey itu semua cite lama zaman tok kaduk dah ketinggalan zaman.zzzzzz

lepas dah blogwalking tu tetibe ada perasaan update blog.dah pulak-.-

begitulah kisah hidupku hari ini.dah rajin kema rajin!!!masak kurma dengan kari dah terer dah.tinggal rajin baca buku je lagi.lolzzz orang lain dah masak nasi beriyani laksa laksam bagai ko nak bangga masak kari je??habeslaaa kene reject calon menantu terbaik macam neh.

okey okey.saya nak baca buku laa ni.tadi lecture pasal glaucoma.esok pon glaucoma.habes bangga laa time lecture tadi tolong jawab thickness of cornea around 0.56 mm.owh jangan takabbur tak mau tak mau.bercahaya cahaya muke terus tak ngantuk dah time lecture.kehkeh.padahal kebetulan terbaca pasal cornea before lecture.itulah ilmu Allah nak bagi bila-bila masa je diberikan petunjuk.

hari tu demam selsema hari ni pon hidung tersumbat tambah sakit kepala tak baik lagi.owh tak mau dah ambek ubat hari tu.tidur tak sedarkan diri okeyyy efek ubat tu sangatlah kuat.rasa macam baru sedar dari bius lepas ambek ubat tu.apabila nikmat sihat ditarik seketika,baru nak bersyukur.sobsob.maka bersyukurlah kita selalu.

p/s :muhasabah kari tadi.kari kurang pedas dan sedikit cair.pendapat lain mengatakan biarlah cair kalau pekat nanti tak banyak kuah.pulak dahhhh.apepon puas hati dapat bagi anak orang makan heh

~sejak bila saya pandai guna bahasa simbol-simbol pulak ni?maka pandai-pandailah anda terjemah ek haha
~sape yang rajin baca post panjang berjela tak bermotif neh??terima kasih baca.sila datang lagi :) *muke senyum macam penjaga pintu pizza hut*


Thursday, February 14, 2013

dari retina jatuh ke liver

salam 'alaik!

dari retina jatuh ke liver bermaksud dari mata jatuh ke hati.ape kaitan dengan post ni?errr tak tahu.

tahukah anda,saya rasa makin lama makin malas nak update blog.tapi saya rasa ini semua salah twitter dan instagram.blogspot tolong saman dorang neh haha.okey okey diri sendiri yang malas sebenarnya(saya jujur orangnye ;p)

sedar tak sedar dah masuk 3rd round untuk 4th year ni.round ophthalmology.sedikit pengakuan di sini.sebenarnya masa belajar physio pasal mata dulu,saya rasa saya akan ada perasaan tidak sukakan ophthal.bagi saya subjek tu complicated.sebab macam melibatkan physics(saya memang tak suka physics).so bila rasa mende tu complicated,mule laa rasa macam nak tinggalkan saje mende tu.biarkan lah ia begitu sebab ia rumit.wah wah wah kema.suka hati kamu je nak buat macam tu.

tapi.ada sesuatu yang buat saya tertarik dengan ophthal.bila ada orang cakap:

"emm.saya suka ophthal kot.pasal mata sebab ade lasic.hehe"

okey terus buat 'batas' dalam hati untuk 'tanam' rasa suka kat ophthal.

and now,i love ophthal.yang lain sila jeles kehkeh.sape nak jeles entah.

dan apa yang ada dalam fikiran kita itu penting.kalau dah dari mula fikir susah,complicated maka susahlah jadinya atau kita sendiri sebenarnya yang meng-complicated-kan mende tu.kan?

errr tapi saya rasa ophthal macam susah jugak sebab banyak term-term baru dan kene tengok mende yang kadang-kadang macam nampak tak nampak je.how??

ehh.kata suka tadi.kalau suka kena terima laa macam-macam mana pon kan??insyaAllah you can do it :)


kene pandang jauh ke hadapan untuk meneruskan perjalanan...tapi botol air kene bawak jugak takut nanti dahaga semasa perjalanan....errrr ape punye caption daaaa

dumyat.pertemuan antara sungai nil dan laut...err laut merah ea??(failed geography sungguh)

owh alang-alang tengah rajin upload gambar neh.cerita sikit pasal dumyat(damietta).kat sini boleh tengok pemandangan pertemuan antara air masin di laut dan air tawar dari sungai nil.sebagaimana yang termaktub dalam Al-Quran surah Ar Rahman ayat 19-20 yang bermaksud :

"Dia membiarkan dua lautan mengalir,yang keduanya kemudian bertemu,antara keduanya terdapat batas yang tidak dilampaui masing-masing"

apa yang dapat saya simpulkan,kajian mendapati bahawa antara air sungai dan air laut ni,walaupun dorang duduk sebelah-sebelah,tapi dorang tak bercampur sebab masing-masing ada suhu dan kadar garam yang berbeza.maka dorang tak bercampur laa.kira macam ada garis pemisah antara sungai dengan laut tu.

haa inilah tempat dia.ada orang cakap akan nampak perbezaan antara laut dengan sungai tu.tapi...err saya tak nampak sebab sampai pon dah malam dan ini adalah gambar google hehe.

dah namanya malam.memang tak nampak pemandangan laut tu.yang ada pemandangan bawah lampu.zzzzzzz

kami gen9 beramai ramai memang suka buat rombongan cik kiah neh.baru lepas habis exam round community medicine.release tension sambil merapatkan lagi ukhwah.bila lagi nak jalan ramai-ramai ye dak?sementara semua orang masih single.hekhek


kat mesir memang ada laut.tapi tak sama dengan laut malaysia sebab.....

"there is up and down in life.that's why ECG has up and down too :) and the reason why see-saw has 2 seats is because by that way,there is always someone to bring you up when you go down"

~at this moment,i think i prefer to be just an observer.memerhati dari jauh,dalam diam.

Wednesday, February 6, 2013

unlike.any.other.

hari ini...
emm.hari ini...hari rabu...
derr memang laa hari ni hari rabu.bila nak tulis blog tapi tak tahu nak tulis apa beginilah jadinya -.-

waktu cuti anda dipenuhi dengan apa?ohcee soalan konon nak cover 
(tengah cari idea nak tulis apa sebenarnya huhu)
cuti winter tahun ini dalam sejarah sebab saya tak berjalan luar dari mesir
maka janganlah dicari gambar tengah buat snowman ke,gambar dicelah-celah bunga ke,memang tiada.
(eh ade ke yang mencari gambar tu masalahnye??zzzzz)

adalah perkara saya buat time cuti winter ni
nanti laa story ek.hee
tapi saya nak update jugak blog
sebab hari ini dalam sejarah
sebab...dikenekan baikkk punye haha :P

the feeling was...
yeah
terkejut
terpana
terkesima
semua ter
i was thinking about soooo many things in just one minute
tapi dalam masa yang sama mampu bertanya.
haha.that was so funny okey
can't forget it.
seriously.

"throughout life you will meet one person who is unlike any other.you can talk to these person for hours and never get bored,you can tell them things and they won't judge you.this person is your soulmate,your best friend.don't ever let them go..."

:)
:P








Friday, February 1, 2013

...tukar dinding...

salam 'alaik

nampak lain tak blog ni?nampak tak?nampak??*sila angguk*
hehe :D
habis rajin dah neh tukar template
sebelum ni gune design ade gambar siput-siput tu
em tak matang laa gambar tu(cewah)
macam laa template sekarang matang sangat.heh

2 jam lebih tau nak pilih template sahaja
belum lagi nak design template sendiri
sebabnya tuan blog neh memilih yang amat
well.
saya nak cari template yang simple,nampak matang(tak mau kartun-kartun neh)
nak yang ada bunga-bunga sikit(baru nampak ayu gitu.errkkk)
tapi tak mahu purple pink sangat.
tapi tak nak nampak matang sangat.nanti nampak macam blog makcik-makcik kongsi resepi
jadi nak template yang macam comel-comel je
tapi takdela comel sangat.kang jadi blog macam nak promote nursery je.
see??
nampak tak berapa banyak kriteria yang saya nak?

cerewet?
emm...
selalunya saya bukan jenis memilih sangat
tapi time nak pilih design tadi,agakla cerewet sikit.
i nak blog i neh nampak menarik hokeyyy
(ayat macam follower beribu je)
so nak tak nak,anda kene terima laa ni ek
mungkin sementara.kalau rajin saya tukar yang lain.
kalau malas,terpaksa laa mengadap template ni untuk 3 tahun akan datang haha.

errr
ade sape-sape sudi designkan template for my blog ni?
kalau ada yang volunteer,mohon free in charge laa ek.hee :D

~punye laaa tak nak pakai template yang ade kartun-kartun.at the end yang ade kartun tu jugak laaa yang paling ku berkenan huhu.dah tu je yang nampak comel.tapi yang ni tak berkartun sangat kan?kan??
~nyaris-nyaris jugak nak pakai template warna purple dengan pink tadi.nyaris-nyaris fuh.