Monday, January 14, 2013

...strategic health management...

salam 'alaik

16 Januari ni saya dan kawan-kawan akan menduduki exam end round for community medicine and public health.aaaa dalam erti kata lain;kitorang ade exam commed weh.

nak cerita sikit
commed (community medicine)neh subjek die memang lain dari yang lain
bukan apa
commed ni macam lebih kepada pengurusan kesihatan
pengurusan ibu dan anak
pengurusan alam sekitar
pengurusan bahan terbuang(waste management)
tapi pengurusan yang berkaitan dengan kesihatan
contoh bahan buangan dari hospital nak buang macam mana
masalah yang melibatkan bayi baru lahir dan ibunya sekali,macam mana nak diuruskan
owh ye.
health economic pon ade
(serius saya tak tidur time lecture neh hehe)
tapi time lecture communication tahap kemengantukan itu tidak dapat dibendung lagi -.-
kitorang just macam....err communication?
belajar cara nak berkomunikasi?laaa hai selama ni kitorang tak berkomunikasi ke

komunikasi di sini bermaksud proper communication between the doctor and client(patient)
between you and the community
how you communicate
how you expressed non-verbal communication
contoh muke die tak senyum,tapi die tak cakap apa-apa
adakah bermakna dia marah?kecewa?sedih?neutral?
kadang-kadang dari cara duduk pon kita boleh tahu apa situasi seseorang tu
cewahhhh
psycho tau

senang cerita,
commed ini banyak apply kat pejabat kesihatan
dan juga pengarah hospital
eh yeke?

tapi mujur commed ni ada math
macam statistic tu
tapi bab nak membaca 2 buku tu
errr
memang ujian okey!!!
dahlaa kene ingat point die tu mengikut keutamaan
means,kene ingat point ikut kedudukan dalam buku
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


berkenaan dengan wabak listen yang menular dalam fb dan twitter sekarang
apa yang dapat saya simpulkan
bila seseorang tu bertanya soalan,atau mengutarakan pendapat,
kita mesti jadi pendengar yang baik
dengar dahulu dengan jelas,sehingga habis
jika ia perlukan jawapan,bagi jawapan yang berkaitan
dan jika pendapat itu bercanggah sama sekali dengan prinsip kita,
hormati pandangan dia,raikan pendapat dia.
kalau nak bangkang pon,say it in the good manner
and of course with a good reason dan hujah yang konkrit
jangan tolak mentah-mentah
belum tentu pendapat kita betul
belum tentu pandangan dia salah.
yes.semua orang ada hak untuk bersuara
tapi kita ada adab untuk bersuara,dan juga mendengar
this is the basic of communication
yang saya rasa kalau tak cerita pon,semua orang tahu
even dari tadika kita diajar,bila ada kawan bagi jawapan,yang lain dengar.kan??

and i hope,
i'll be a good doctor to my patient.
and and and 
a good listener to you
just like you being a good listener to me :)
(knowing me,suka bebel bebel.dalam tulisan pon boleh bebel kan.tanya tu,tanya ni.tanya macam-macam.banyak cerita.tapi anda diam je.layankannn aje budak kema neh.nanti die penat die diam laa.owh how childish i am!!so sorry)


all the best buat semua yang exam commed
emmm
all the best jugak
yang ambik exam strategic management pon!!:P

~strategic management + health management=strategic health menagement.dua elemen ini perlu digabungkan untuk mewujudkan pengurusan kesihatan yang berstrategi.ehhh... *sukehhati jeee*

Tuesday, January 8, 2013

m.e.m.o.r.y


kenangan
ada 2 perkara yang kita akan betul-betul ingat
sama ada perkara yang paaaaaaaling sedih dalam hidup kita
atau
perkara yang paaaaaaling menggembirakan kita.
dan saya pilih perkara yang paling menggembirakan.

apa yang saya coretkan itu,
antara perkara yang saya ingat.
jika ditanya apa lagi yang saya ingat?
saya ingat semua!!
errr tak delaa semua dan se-detailnya
tapi 
saya akan cuba ingat
dan terus ingat
sampai saya rasa saya dah tak nak ingat
tapi saya rasa akan ingat sampai bila-bila
sebab macam saya cakap tadi
saya akan ingat perkara yang menggembirakan saya :)

tapi...
kalau satu hari nanti saya tak dapat nak ingat semua tu
sila ingatkan saya balik semua tu :')

sesuatu yang indah untuk diingati,saya simpan ia rapi,dalam kotak memori,macam hadiah ni :)

:)

Saturday, January 5, 2013

i'm okey!

kalau saya salah,
saya mintak maaf....

yes
i'm okey
yup i'm okey...

nope.i'm not okey
i need someone to talk to
but don't know who...

saya rasa down
helpless
give up
penat
letih
tak berdaya

ya Allah,beri kesabaran pada hambaMu ini :'(