Thursday, May 30, 2013

aiii aiiii bengkak pulak hati ini....

firstly,mintak maaf laa kalau entry ni berbau emo.memang nak emo neh.memang memang.

situasi satu:

gedegang ketang ketung gedegung!!!!
(kedengaran bunyi ada sesuatu jatuh di dapur)

"woi!!!kot ye pon nak gaduh laki bini jangan laa libatkan pinggan mangkuk kitorang!!!dahlaa masuk tak bayar sewa lepas tu dok perabis harta kitorang pulakk hamboiiii ingat duit JPA ni memang untuk sara korang laki bini anak beranak ke??"

daku menjerit dari dalam bilik.malas nak menjenguk apa yang terjadi.kalau tengok kang lagi sakit hati ada.

situasi dua :

sedang khusyuk mengahadap buku commed tiba-tiba ada sesuatu yang melintas di hadapanku.kengkonon nak buat surprise laa.hellllooooo tak surprise hokeyyy.ko ingat orang kebulur sangat dengan surprise ko?lagi buat orang terkejut ada laa(ape beza surprise dengan terkejut?)jantung ko tahu??dah habis distracted dah nak study.pulangkan balik ke-khusyuk-kan ku.haisy!!

situasi tiga:

"ko ingat orang letak mende warna-warni tu saje-saje interior design ke hape??orang nak bagi ko mati sengsara tapi ko boleh laluuuuu je kat sebelah mende tu siap eksyen lagi kengkonon mende bulat warna-warni tu memang tak bagi efek apa-apa.derrrr ko ni spesies hapee haa????!!

okey stop kema.sabar sabar.relek relek.cool cool...

tak gune nak marah pon.die tak kan faham.die akan buat muka tak tahu.die akan buat muke tak de perasaan.buat mempercepatkan proses penuaan je marah-marah sume neh.i baru nak awet mude tau haisy memang laa mende neh menguji kesabaran.

okey takpe LIPAS!!!!

sebelum ni memang saya tak berani dengan menatang neh.tapi dah lama-lama lali jugak.maka tahun ini ada peningkatan sikit.saya dah berani kejar yang bersize xs.yang size s dan ke atas memang suruh noni je yang kejar.

dapur kami bersih okey.memang setiap kali lepas masak akan kemas lap-lap semua.tapi tu laa yang dorang suka.high maintenance lipas sekarang ek.

pastu semua makanan die nak jilat.nasi kosong pon ko nak jilat ke wehhhh tak rasa pape pon.yang tu okey lagi.ni yang kes ubat gegat(mende bulat warna warni)pon tak de efek kat mende neh.die boleh lalu sebelah je.lalu sebelah okeyyy.ape die ingat tu mentos berperisa buah buahan ke hape??!!

haa ni lagi satu.hari tu ade buat operasi hapus besar besaran.yang terkejut tu sekor lipas tu kene sembur 4 5 kali baru pening lepas tu pengsan lepas tu koma lepas tu baru nak mati.mak aiii bapak liat nyawa lipas neh menuntut ilmu kebal dari mane tak tahu -.-

pada suatu pagi,niat di hati nak masak air.sekali ade sekor dalam heater air tu.nak korek nak keluarkan tak berani.maka ting!timbul laa idea nakal sikit.saya panaskan je air kat dalam tu dengan harapan die akan keluar dan lepas tu senang laa saya nak basuh heater tu tanpa ada rasa cuak.sekali time panaskan heater tu die tak keluar pon!die masuk lagi dalam adaaa!!!hamboiiiihhhh ko ingat orang nak tolong buatkan sauna untuk ko ke wehhhh *hampir nak nanges gak kene uji macam tu T_T.sabar tahap tera giga dah neh*

bengkak tak bengkak hati bila macam tu?

stress bukan sebab study tahu.stress sebab kamu lipas.tekanang perasaang sungguh

okey.die makhluk Allah.dia nak hidup jugak.dan dah memang musim summer ni musim dia.mahu dibuat bagaimana lagi??tapi jangan harap laa boleh kongsi makanan dengan kitorang heh.sekarang ni sebarang makanan akan dikuarantin dalam bilik dan ditutup rapat kedap udara dengan security system yang tak mungkin dapat terlepas.nasib baik tak letak laser dengan cctv je keliling makanan.

sabor je laaa kema -.-

~bukan takut okey.geli jeee especially kalau tengok sesungut die tu.eiiii
~agak-agak kalau bela kucing,die nak tak tolong kejar lipas??
~silap hari bulan dah ade sekor dua yang terlepas masuk dalam laptop ni.haa masuklaa masuk.mati kepanasan ke,mati kene attack dengan virus trojan ke,mati kene current ke memang orang tak tanggung.bagitahu siap-siap ni.

Wednesday, May 22, 2013

tersesat malu bertanya...

salam 'alaik
wah wah sudah berapa lama tidak update ini blog?
kalau kulat boleh tumbuh kat blog neh rasa memang lama dah berkulat neh.

pertama.
internet rumah takde sekarang ini kerana faktor tertentu.
okey malas nak listkan faktor tu.tapi tengah on the way nak buat internet.susah payah mengalir air mata darah nak buat line internet tak payah cakap laa.okey tak sampai air mata darah.bergenang sikit je ade.susah nak deal dengan orang arab tahu.

kedua.
round ENT(ear nose throat) dah habis alhamdulillah baru selesai tadi.emm disebabkan saya sedang mengalami beberapa masalah maka jujur cakap saya tak dapat nak fokus langsung exam ni.'ala kulli hal Allah tolong dengan hadirkan saya insan-insan yang banyakk bagi support.doakan supaya semuanya dipermudahkan final nanti T_T

ketiga.
i'm on drug so jangan nak buat macam-macam dengan saya.hahaha macam ambek drug ape je.saya dalam usaha untuk meningkatkan tahap hemoglobin dalam darah berikutan berlaku sangat banyak complaint
"kema ko nampak pucat"
"apsal ko nampak tak sihat?"
"ko okey tak ni"

SAYA OKEY ALHAMDULILLAH :)
selagi anda nampak saya boleh berlari-lari kejar mengejar dengan lipas maknanya saya masih okey.
selagi kamu nampak saya membebel bebel marah lipas jatuhkan barang kat dapur maknanya saya okey.
selagi korang nampak saya update blog dan post blog tu tak berfaedah langsung banyak mengarut je maknanya saya okey.

nampak tak saya syok sendiri kat situ kengkonon satu dunia nak tahu saya okey ke tak.haaa maknanya saya normal laa ni

saya dari tahun 1 lagi ada masalah ini tapi buat tak tahu.pernah doktor prescribe ubat dulu tapi lepas sehari dua saya dapat rasa side effect die terus tak nak ambek.well i'm doc-to-be so saya berhak prescribe ubat saya sendiri.owh perasan tahap melampau.

dan tahun ini mungkin disebabkan tekanan kerja cewah maka level hemoglobin dalam darah sangat rendah dan perlu melakukan blood transfussion.okey sape nak derma darah kat saya??saya nak darah orang yang rajin je.owh tapi saya tak nak buat semua itu lebih lebih lagi kat mesir.risiko blood transfussion ni banyak.

maka saya memilih untuk menjalani medical treatment sahaja dan kesannya doktor prescribe 5 jenis ubat yang bukan sahaja kene makan tapi kene inject sobsob T.T pengalaman sangat niiiii sebab tu tulis.

dan sebab tu rasa nak balik malaysia cepat-cepat :(

apa pun saya kene kuat.

dan sekarang saya faham perasaan seorang pesakit.

mula-mula jadi patient,lama-lama jadi doktor 2016 nanti ameen!(peribahasa baru)

keempat.
doakan saya tabah dan disiplin dalam pengambilan ubat dan penjagaan makanan.bukan apa,hari pertama ambek ubat terus rasa dah sihat dah hemoglobin level dah naik sampai 15 padahal ada lagi lebih kurang 10 kotak ubat nak kene habiskan.bertuah tak ini budak?

kelima.
saya akan menghadapi final exam tidak lama lagi.doakan segala urusan saya dan sahabat dipermudahkan dan kami berjaya dengan cemerlang ameen!

keenam.
saya tak sabar nak balik malaysia.

ketujuh.
Allah datangkan ujian sebab Dia sayang.dan Allah tak uji sesuatu yang kita tidak mampu.dalam masa yang sama Dia hadirkan insan-insan yang banyak membantu saat diperlukan dan diri terasa putus asa.maka sentiasa bersangka baik pada yang Maha Mengetahui kerana semua yang berlaku ada hikmahnya.percayalah :')

kelapan.
alhamdulillah ya Allah :)

kesembilan.
terima kasih kamu,korang dan semua

kesepuluh.
dah cukup nak pergi masak ni.owh ye terima kasih internet yang tersesat masuk kedalam rumah ni.sebab tu tajuk post ni "tersesat malu bertanya" diambil sempena internet sesat ni.mohon bertahan lama ye internet sesat.

Friday, May 3, 2013

hai may!

salam 'alaik!
sebenarnya nak ke tak nak update blog ni haa??
kesian blog ni.makin hari makin dipandang sepi.ini semua salah instagram!lolllzzz.sendiri salah nak salahkan mende lain.

April,
bila..bila april...eh dato' fazley pernah buat lagu nama april kan?*tetibe*
selamat tinggal april.bulan yang penuh ujian,kesedihan,kesuraman,ketidak seronokan,kesakitan,ketidaksihatan(bahasa apakah) keajaiban,keduniaan,keunggulan....ehh....
saya rasa terlalu banyak perkara yang berlaku dalam bulan april neh.
apepun,buang yang keruh,ambil yang jernih,padam yang buruk,kekalkan yang cantik,bersihkan yang kotor,tukarkan yang tak elok kepada yang lebih baik.eh ayat macam ada kaitan dengan pilihan raya je neh.#inikalilah
sebanyak mana ujian,setinggi mana cabaran,sekuat mana dugaan
saya ada Allah yang Maha mendengar.
keluarga yang banyak bagi dorongan,
insan yang sangat memahami(ek ehem tetibe rasa macam nak terbatuk batuk dah kenape)
dan teman seperjuangan yang sentiasa menguatkan.
so,
goodbye april!

dan hai hai may!
bulan 5.tak lama dah nak bulan 7
bermakna tak lama dah nak final
tak lama dah nak balik malaysia(dasar anak manja keje tiap tahun asek nak balik je.ehhh i balik untuk berbakti kepada ummi dan abah okeyyy huhu >_< yolah tu)
dan bulan pilihan raya.kalau tengok kat timeline facebook tu memang penuh pasal mengundi.
yelah,nak tengok berita kat tv pon bukan boleh percaya sangat.
nak dapat maklumat kat surat khabar pon bukannye betul sangat.
eh ade yang terasa ke??
tak cakap ape ape takde takde.
ya,memang apa-apa maklumat yang kita dapat pon kita kene kaji dulu tak boleh terima bulat-bulat
(tapi mende ni saya tak apply dalam buku medic.saya selalu ade perasaan "eh buku/doktor cakap macam tu maknenya betul laa tuu" sebab saya rasa mende dalam medic terlalu banyak untuk dikaji.haha boleh pulak gitu.dah macam mana nak buat penemuan baru gitu isy isy isy)

ape pon,kita semua ada pendapat dan nilaian tersendiri.dan selamat membuat pilihan yang tepat!

selesai sudah tiga surgery kita hari ini.ohcee tiga surgery tuu padahal masuk tiga operation theater tanpa buat apa-apa dan tengok sahaja.
 
~kita mulakan sesi bulan may kita dengan sakit tekak dan batuk-batuk.mentang-mentang tengah belajar ENT terus nak sakit tekak heh.
~sikit lagi nak ada tanda demam neh.al-maklum cuaca memang panas sekarang.mujur minggu ni cuti 3 hari.tapi esok ade kelas dah huhu.anyway saya suka kelas ENT dan tempat baris kedua paling kanan.