Saturday, May 28, 2011

...selamat kahwin...

merah jambu nampak sweet ouh.

biru muda pon nampak menarik.bagi wana la yang biru neh

waa cantiknyee yang ni!!

aaa....macam banyak sangat bunge je...

okey muktamad.saya pilih yang ni.

alamak,yang warna hijau tak de laa~abes la wana tuduh orang gatai sebab letak gambar neh huhu
this post for my paksu yang bakal berkahwin.kepada my paksu yang akan kahwin 5/6 ni,selamat kahwin laa ye.baarakallahu lakum wa baraka 'alaikum
~ade ucap selamat kahwin~boring laa asek gune selamat pengantin baru je kan.kite tukar sikit,baru lain haha

haa pilih yang mane satu lawa.ops.bukan nak taja baju pengantin sebagaimana diatas okey.pilih yang mane lawa,pastu save as,then buat la wallpaper kat laptop huahua.bertuah punye anak sedare.sorry la pakcik.orang tak keje lagi.kalau nak orang sponsor gak,haa tunggu la lagi 5 tahon ek baru kahwin.

cuti sekolah,sume orang nak buat kenduri.sume orang nak kawen.kite tengah dok exam kat sini buat kenduri pula disane ye huhu.tengok la nanti.orang tak nak buat kenduri kawen time cuti sekolah.orang nak buat time bukan cuti sekolah.revenge punye pasal haha~erkk..revenge yang tak munasabah langsung

~mood balik kampung.mesti sume orang sedang dok merewang kat kampung secara beramai-ramai :(
potong bawang,potong carrot,blender lada.ohcee macam laa kalau kamu kat kampung kamu nak buat acara merewang tu.kamu tau makan je huhu
~frust tak dapat pergi book fair takpe lagi.lagi frust tak dapat pergi kenduri.tolong sape-sape buat kenduri kawen kat sini untuk mengubati ke'frust'an ini haha

p/s :teratak kami,jom masak nasi minyak!! hee :D

 mesir = ketika cinta bertasbih(motip??) hehe...

...................................................................................................................

ehem...nak bagi ucapan sikit.
(switch mode to : majlis ucapan jamuan akhir tahun)
(kalau baca sambil ade background lagu autumn in my heart feeling sikit)~tak yah tengok video,dengar lagu aje
mungkin lepas ni agak lama blog ni tidak akan diupdate
saya nak meng'invi'kan diri seketika.nak pergi bertapa
kepada followers(ade ke eheh)silent reader(hee ;D),dan anonymous
maafkan tuan blog ni sebab tak banyak post yang bermanfaat
banyak cite pasal diri sendiri(syok sendiri)
cite pasal tensyen laa,main masak-masak,frust laa,blender meletup laa
pasal kucing yang bulat,tentang kanak-kanak yang comel,nak bertukar jadi dragon balzz laa
apa yang saya tulis,itu yang saya rasa,itulah diri saya
mana yang baik tu,ambiklah.kalau tak baik tu tolong jangan
(kadang-kadang tuan blog menulis post sambil tanduk 2 dibelakang huahua)
dan terima kasih sebab sudi singgah,lawat,blogwalking,ziarah,jaulah(erkk),lawatan,rombongan,kat blog neh
honestly,saya tidak pernah terfikir akan mencapai follower dalam 70
~ohcee,baru 70 follower dah terharu giler.huhu
saya akan kembali semula,mungkin dalam bulan 7
mungkin kembali
dan mungkin tak kan kembali
maka maafkanlah segala kesalahan tuan blog ni :)
doakanlah yang terbaik untuk saya,dan sahabat di sini
~okey sape nak tisu,saya ade sekotak
kalau rase rindu(tuan blog p.e.r.a.s.a.n??)~rindu post di blog ni,bukan tuan blog hahaha
tinggalkan pesanan anda kat chatbox yang penuh spam kat sebelah neh
atau pun tinggal kat komen ye
dah tak yah nak sedih-sedih~sape yang sedih??eheh tak de motip betol tuan blog

ingin mengubah mimpi jadi realiti,tak mustahil.

~ammar mursyid demam.kesiannye.tak boleh tengok orang demam ni huhu.semoge kamu tak kurus sebab demam hehe
~hasya safwa.nama yang indah.cukup indah.

Thursday, May 26, 2011

semangatku tertinggal di dalam spleen

ya.begitulah nampaknya
semangatku tertinggal dalam spleen
ketika praktikal exam anatomy tadi
apabila marah,sedih,geram,frust bersatu...
maka....
jadilah coco crunch!!
eh bukan-bukan..
jadilah...aaa...adelah mende yang jadi

.....................................................

terima kasih
terima kasih banyak-banyak
kepada
trojan
helicobacter pylori
thiomargarita namibiensis
epulopiscium fishelsoni
kerana menternak kaum kerabat dan berkembang biak dengan jayanya anda dalam laptop saya ni
haisy,teruk bebenor dah laptop ni
sume virus ade
mentang-mentang laa antivirus tak berapa nak ade kat laptop ni
ewah-ewah bahagia je kamu ye bermastautin secara tetap kat laptop neh
~trojan je virus yang ade sebenarnya setakat ni,yang lain-lain tu nama bakteria mane entah saje nak bagi ayat over huhu.helicobacter pylori tu dalam stomach

~ade sape-sape ke nak tolong ambikkan semangat yang tertinggal kat dalam spleen tu??
~'ala kulli hal,alhamdulillah,wa syukurilllah :)

Tuesday, May 24, 2011

mengantuk dan tidur

 

hee:D
sangat comel.
kalau budak kecik,tahan ngantok pon nampak comel

kalau nak tido tu,tido je la adik oi
tak yah nak cover-cover tahan-tahan dah.
macam akak ni..erk..

musim panas,siang lagi panjang.okey jom buat kire-kire.subuh masuk 3 lebih,maghrib lak dalam kol 6.30 lebih macam tu.so,plus minus15 jam siang,24-15=9 jam je malam.maka tidur siang lagi best sebab masa yang ada lebih lama berbanding waktu malam.eerkk..ade macam tu.

maka,sangat mujahadah nak tahan tidur lepas subuh.tidur sekejap sebelum zuhur takpe.(sekejap=15 minit bukan 2-3 jam).dan sangat bekerja keras nak tahan tidur time lepas zuhur dan asar.waktu paling kritikal pada pukul 1 atau 2 hehe..

penat memang penat.nak pulak time study week.uish memang dugaan sesangat sangat.tapi itulah pengalaman duduk negara siang lagi panjang dari malam~kenapa mesir tak buat day light saving macam tahun lepas??rasa lambat je nak tunggu malam...tapi rasa cepat je dah subuh huhu...

~esok marathon anatomy 7 pagi hingga 11.semangat semangat!!aja aja fighting!!basya!!gambatte!!pe lagi??owh perancis nye tak belajar lagi.cikgu ajar tak abes haha
~sebenarnya,kamu boleh!!sapa kata hang tak boleh habaq mai kat ceq :)

Monday, May 23, 2011

...you'll find the way...

amaran :post ditulis oleh insan yang mengalami tekanang perasaang tahap boleh tahang lagi.
~faten,pinjam bahase ganu jap ea.heh

 aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
okey saje nak jerit kat sini
nak jerit luar blog tak boleh takut pencemaran bunyi
biasalah,tuan blog ni kalau time anatomy je die jadi 'bolok' sikit bak kate orang ganu
asal anatomy je diri terasa bukan diri sendiri.
~bukan terasa bertukar jadi raksasa ke,the hulk ke,mahupun dragon ballzz
saya masih saya.tapi,entahlah
puas dah bagi semangat kat diri sendiri

"akma,kene tahu vagus nerve bagi branch ape,kalau tak tahu nanti kene marah MO.nak ke??"
~tak nak.tak suke kene marah.nanti frust ouh
"akma,haruslah tahu ape yang lalu kat foramen ovale,foramen spinosum,foramen lacerum.sebab memang kene tahu"
~kenapeee
"akma,kamu mesti tahu parts of corpus callosum sebab nanti nak bedah otak orang"
~tak mau jadi pakar neurosurgery
"akma,memang kene ingat arterial supply of stomach.haisy tahu makan je keje.anatomy of stomach kene tahu gak"
~aaa....
"akma,kamu nanti nak deal dengan orang.bukan dengan robot boleh suke-suke hati nak cabut wayar mane.tersalah cut between uterine artery with ureter during removal of uterus can coz serious problem you know "
~muke redha,pasrah
"akma...ooowww akma"
~dia takde.pergi dapur cari coklat

sudah.sudah.ye ye saya tahu saya harus tahu dan ingat sume tuu...
tapi baaaaanyak saaaaaangatttt!!! :(

"akma,takpe susah dulu.ingat tak tafsir surah al-insyirah??"
:)

kalau asek nak beralasan,sampai bila nak maju
cita-cita bukan 'limited' untuk kebaikan sendiri
tetapi untuk kemajuan semua sekali
termasuk ummat islam,wahai diri...

time anatomy mesti ade 'tekanan' itu.mohon doa supaya diri diberi kesabaran,dikurnia semangat,beroleh kekuatan.sedang menghadapi perang psichology dalaman yang sangat hebat.mungkin kerana praktikal anatomy khamis ini huhu.doakan yang terbaik.

~saya yang lemah sangat ke,atau die yang hebat sangat??adakah saya sedang menghadapi inferiority complex??arghh tak suke 'perasaan' ni.
~sedang menyiapkan post ni,tiba-tiba ade terdengar lagu maher zain-insyaAllah.maka tajuk entry pun diambil sempena lagu ini :)

Saturday, May 21, 2011

...i'm happy when...

bila dapat buat sesuatu yang dirancang dengan jayanya,dengan izin Allah
bila ade orang bagi coklat free.makanan free pon happy gak hehe
(tak banyak kos yang diperlukan untuk belanja saya makan :p)
saya happy bila insan-insan yang saya sayang dan orang sekeliling saya happy
bila kelas abes awal
(muke berseri-seri macam iklan fair n lovely)
bila dah habes satu paper
(rasa dah merdeka,padahal banyak lagi paper yang menanti huhu)
i'm happy when i see your smile :)
bila nak naik flight balek malaysia yuhuuu
terima surprise yang tak terjangka
happy bile dapat novel
dan...dan...dan....

i'm happy when...
bila nampak satu lokasi istimewa kat traffic sebelah ni :)
hehe

indahnya,hidup selalu gembira di dunia ini,
lagi indahnya hidup di dalam gembira di akhirat sana...

kepada cik zulaikha,saya gembira dapat cakap dengan anda.insyaAllah,you can do it.all the best my friend!!!
~zue,gembira tak saya mention nama anda??haha...

~apasal laaa susah sangat nak cari kasut kat sini??nak kene pergi city star jugak la nampaknya cari kasut berjenama adidas ataupun crocs.ohcee.nak kene kasut mahal gak.kasut biasa-biase je takde size :(

Thursday, May 19, 2011

...warna-warna cinta...

apa warna cinta
bila hidup sengketa
kabur warnanya

cakap pasal cinta,skopnya sangat luas
namun selalu sahaja kita menyempitkan ia dengan cinta manusia
betul,tanpa cinta hidup tak bermakna apa-apa
NAMUN tanpa cinta DIA,cinta tak bermakna apa-apa

cinta membawa sejahtera,aman dan bahagia
andai Allah tidak campakkan rasa cinta hatta 1 particle dalam hati manusia
jiwa merana,maka gelaplah dunia
tiada keamanan,tiada kasih sayang,tiada kedamaian
namun apabila memiliki sekelumit rasa cinta
manusia mudah lupa kepada DIA yang menganugerahkan cinta...

Adam dan Hawa dipertemukan semula atas nama cinta
cinta Allah kepada hambaNya
cinta Pencipta pada ciptaanNya
cinta hakiki cinta sejati.

apabila memiliki cinta sejati
cinta itulah yang akan mewarnai
hati,jiwa dan hidupmu
maka,milikilah cintaNya dahulu
insyaAllah,kamu akan memiliki cinta jua
cinta dia yang hatinya juga mencintai Allah...
insan yang memiliki cintaNya,insan yang paling bahagia
akan terlihat warna cinta yang bahagia itu
pada senyuman dan tangisannya...
sangat indah,umpama pelangi selepas gerimis

sibuk mencari cinta manusia
risau apabila masih lagi tidak bertemu cinta
cuak apabila diri tidak dicintai lagi
TAPI takutlah apabila kita hilang cintaNya
takutlah apabila DIA tidak lagi memandang kita
takutlah apabila kita semakin jauh dengan DIA
saat itu baru mata dapat melihat makna CINTA sebenar
bila tiada,baru tersedar,rupanya cinta ITUlah yang paling berharga...

semoga ALLAH meletakkan rasa cinta kepadaNya dan RasulNya
dalam hati ini
melebihi dari cinta segala-galanya
kerana warna cinta inilah yang ku damba...

warna-warna cinta
yang terlukis dihatimu
semat pada senyum dan tangismu
agar mewarnai jiwamu yang tulus
seperti sang pelangi
selepas gerimis...

~warna-warna cinta,lagu tema blog ini mulai saat ini dan ketika ini.cewah.kredit tu fatin
~huraian isi tersirat dari hati.terpulang kepada hati anda untuk menghurai bagaimana :)

from: iman_insyirah,1700,cairo.

Monday, May 16, 2011

cikgu.

cikgu siti abidah
guru kelas masa darjah 1.kecil comel orangnya.sangat penyabar melayan karenah kanak-kanak 1 dinamik yang agak nakal,manja,selalu nangis sebab kawan buat.masih saya ingat time darjah 1 ni,ade latihan kebakaran.saya dan seorang kawan dengan 'otai'nye boleh duduk cool dalam kelas.orang lain dah lari-lari pergi dataran.apa yang kami buat??kami meletakkan gam pada kerusi seseorang yang kami tak suke@kawan tipu-tipu je.owh sangat nakal saya rupenye.baru darjah 1 neh.time seronok-seronok buat jahat tu,tibe kene sergah dengan guru disiplin."hey kamu!!buat ape lagi tu??pergi beratur kat dataran sekarang!!!"tak kesa kene marah,yang penting mission accomplish!!dan..em..mintak maaf cikgu sebab kelas kita tak pernah menang kelas terbersih huhu...

cikgu maznah
cikgu bahasa melayu dari darjah 2 yang banyak mengajar kami untuk menjadi matang.antara perkara yang beliau cakap yang masih saya ingat ialah "kalau kamu nak jaga mata kamu,pagi-pagi tengok tumbuhan hijau".saya pon amalkanlah ajaran beliau itu dan berjaya mengekalkan kesihatan mata sehingga form 4.kat kajang tak banyak pokok la cikgu huhu.satu lagi,beliau banyak kali cakap "goreng pisang tu salah.pisang goreng yang betul".maka saya menjawab soalan tatabahasa BM kefahaman dengan jayanya haha...

teacher hamidah
teacher ajar BI mase darjah 3.err..cikgu yang sangat garang.dengar je kasut die naik tangga kelas 3 utarid dah sunyi sepi.baru naik tangga tu.so bayangkanlah masa beliau dalam kelas.lagi sunyi dari kawasan perkuburan kot kelas tu.ade satu hari tu,satu kelas kene cubit kecuali seorang sebab tak tahu nak buat task yang beliau bagi."tulaa,kalau tak tahu tanye!!jangan senyap je!!"haa kan dah dapat saguhati cubitan dari beliau.tapi takde la rase teruk sangat sebab satu kelas kene huhu.but,i think you're really pretty teacher.siyes,teacher ni sangat cantik!!garang-garang beliau tu la yang membuatkan 1 kelas excellent in english.

ustazah noraniza
beliau mengajar pendidikan islam.kalau tak marah,sangat cantik.kitorang tak percaya ustazah ni dah kawen.tapi kalau beliau marah,nak pandang muke beliau pun tak berani.time pendidikan islam sangat best sebab ustazah selalu cerita.bukan cite hantu.cite pengajaran yang kita dapat dari ayat al-quran.

cikgu siti marhamah
kalau tengok cikgu ni,teringat kat ummi sebab macam ade iras ummi sikit.cikgu ni pernah bagi saya hadiah dari langkawi sebab dapat 5A time periksa akhir tahun darjah 4 hee :D

puan hajjah rudziah
cikgu tuisyen yang sangat rapat dengan saya.tapi dah agak lama saya tak dapat menghubungi beliau.seorang guru yang penuh sifat keibuan.dari darjah 4 tuisyen bahasa melayu dan sains dengan beliau.maklumla,time darjah 4 sains saya dulu kureng sikit.sokmo dapat C je.maka haruslah dihantar tuisyen budak ni.

cikgu rugaiyah
guru kelas darjah 4.cikgu ini jualah yang mencadangkan nama saya untuk dilantik sebagai pengawas.terima kasih cikgu mncadangkan.hehe...

cikgu azizah
cikgu disiplin merangkap cikgu BM kefahaman darjah 6.wow beliau sangat garang tapi beliau baik je.pernah kene cekup dengan beliau sebab main tutup botol(saya rase dulu saya ganas sebab main mende ni huhu) time orang lain buat budaya pagi.time tu je tibe saya rasa malas nak buat budaya pagi sebab selalunye muke saya yang paling awal sekali pergi kutip sampah kat blog F tu.tibe time nak buat jahat,time tu la terkantoi haha.pengajarannya,buat jahat jangan sekali-kali.

*budaya pagi=pagi pagi,setiap pelajar perlu mengutip sampah yang ada di kawasan yang berhampiran dengan bangunan kelas,kemudian bunyi loceng,beratur depan kelas untuk nyanyi lagu negaraku

cikgu norul fadhilah
cikgu math.pernah naik honda city beliau semasa beliau bawa saya ke kedai buku sebagai ganjaran atas kecemerlangan dalam peperiksaan.beliau cakap nak ape kat kedai tu ambek je kecuali cashier dengan kedai laabest woo naik honda city maka sejak daripada itu,saya menanam cita-cita untuk beli honda city time dah keje nanti haha..beliau juga yang mengamanahkan saya untuk menukar nombor"_ _ hari lagi UPSR" setiap pagi.kirenye saya agak rapat dengan beliau.owh beliau sangat kedekut markah.pernah dapat math 99 sebab salah buat ayat kat kertas 2.bukan salah kira.sejak itu saya tak suke math kertas 2 huhu...

cikgu haliza
cikgu sekolah rendah yang saya paling rapat.juga cikgu math.agaknye memang takdir kot baik dengan cikgu math haha.beliau seorang yang lemah lembut tapi nampak ketegasan.pernah datang raya rumah beliau.punye la admirer cikgu ni sampai semangat giler nak raye rumah beliau hehe..masih lagi berhubung dengan beliau.dan cikgu haliza masih lagi setia mengajar kat SK Tanjung Lalang.cikgu,kalau adik saya ummu athiah tak buat kerja sekolah denda je dia.

puan hajjah norazimah
yang ini pula(ayat macam ade gambar)adalah guru penolong kanan hal ehwal murid.beliau sepatutnye ajar pendidikan muzik kat kami.tapi macam tak logik je kan nak belajar muzik.bukan akademi fantasia pon.maka setiap kali masuk kelas,beliau akan memberi kami motivasi,kaunseling dan menyedarkan kami tentang tanggungjawab sebagai seorang pelajar.dah macam kelas sivik pon de huahua.saya masih ingat lagi,beliau melukis tangga.beliau cakap,kami sume masih ditangga bawah sekali,tangga UPSR.(masa tu darjah 5)banyak lagi tangga kami kene daki.tangga PMR,SPM,universiti,sampai la kepada kerjaya yang dicitakan.agaknya cikgu lukis tangga kejayaan kot.

begitulah serba sedikit tentang guru-guru yang pernah mengajar saya di sekolah rendah.ramai lagi sebenarnya tapi tak mampu la jari ni nak type sume.hanya Allah sahaja yang mampu membalas jasa kalian.mintak maap la ye takde gambar.dulu time kecik-kecik tak de lagi handphone boleh ambik gambar 3 G sumehehe...

besela..time kanak-kanak memang mase untuk nakal sikit hehe...kalau rajin nanti kite cite time sekolah menengah lak.kalau rajin laa

~bila teringat balik,nakal gak saya time sekolah rendah ek.isy isy.pe nak jadi laaa.tapi time darjah 5 baik sikit la kot haha
~tidak lupe juge kepada guru besar saya,Tuan Mohd. Noor.saya rasa guru besar paling mude di Malaysia.muke serius,tapi tak garang pun hehe...

Saturday, May 14, 2011

...gm0k bulat chubby...



aaa comelnye kamu!!!!
seronoknye kalau dapat sekor yang macam ni!!!^_^
owh nak cari la keturunan die neh
dapat cicit pon jadi laa
paling tak tahan time die masuk dalam kotak tuu haha...
kalau saya mengantuk,saya tenung kamu lagi ye maru :)

~alangkah bahagienye kalau Gm0k segemuk ini...hehe...
~nekad.time dah keje nanti memang nak cari sekor yang kembang-kembang dan yang bulat-bulat macam maru ni :)

Friday, May 13, 2011

mane pergi??

baru sekarang dapat sign in blogger neh
tengok-tengok,entry bertajuk abah.dah hilang
mane perginye??
tau tak bape banyak ATP diperlukan untuk buat 1 entry?
anda tak tahu kan.
saya pun tak tahu
tengok-tengok dah tak de entry tu.
dengan komen sekali hilang
terpaksa buat semula.
maka,adelah pengubah suaian untuk entry yang kat bawah ni.

sekarang ni,gen 09 cairo u sedang sibuk pilihan raya
semalam hari penamaan calon
luse mungkin hari mengundi
selamat mengundi semua
kalau dulu,saya tak berminat dengan undi mengundi ni
tak boleh ke lantik terus gune kuase veto,kan senang.
tapi negara kita kan negara berdemokrasi
rakyat juga berhak menyuarakan pendapat
(ohcee,dah macam masuk mode BTN je neh)
yang penting,semoga pemimpin gen 09 yang dipilih
adalah pemimpin yang terbaik
dikalangan mereka yang baik-baik :)

~mereka-mereka ini sudah sibuk dengan survey flight dan tarikh balik malaysia.saya macam mane??takpe,kita redha je huhu...
~sedang marathon tajuk phisiology of digestion.ingatkan simple je.tapi nak kuar saliva pon de mechanism die jugak.subhanallah,uniknya ciptaan Allah :)

Wednesday, May 11, 2011

abah.

abah.
mase sekolah rendah,darjah 1 sampai darjah 3,kita sekolah petang kan.pukul 1 tu memang matahari terpacak atas kepala.apabila sampai kat lampu isyarat,abah akan berhenti kat bawah pokok dekat dengan traffic light tu.agak-agak lampu nak hijau,baru abah jalan.so,saya tak merasa bahang panas tunggu kat tengah-tengah traffic light.pernah cakap kat abah,nak pergi sekolah naik bas je.abah cakap tak payah.abah boleh hantar.cakap je bila.kelas tambahan petang,tuisyen malam,abah yang hantar,abah jugak yang ambek.sampai darjah 6.takde upah,takde gaji.


abah.
tanye je ape-ape kat abah.sume abah boleh jawab.politik,ekonomi,isu semasa.abah dah macam google bergerak huhu.bab masak pon abah pandai.tanye je ape-ape resepi.bab bertukang,betulkan lampu,baiki barang rosak.kereta tak boleh gerak,abah boleh gerakkan siap bagi laju lagi.ohcee ayat over lak.kerja rumah pun abah boleh buat.pendek kata,abah memang multi-tasking man.cewah...


abah.
tak kesah pun kalau pakai baju lame time raya.asalkan anak-anak beliau ade baju baru.abah tak kesah pon pasal barang sendiri.asalkan barang anak-anak cukup.abah tak kesah pon kalau makan kaki ketam je.asalkan anak die yang sorang ni dapat makan badan ketam.erkk..sorry la abah ye.kaki ketam tu keras sangat huhu...

abah.
abah boleh jadi chef,boleh jadi engineer,boleh jadi guru memandu yang...aaa...garang kot.abah boring la bawak kete keliling padang je.lain kali kite pegi highway lak ye hehe.abah boleh jadi banker sebab time sekolah abah yang bagi duit belanje 60 sen.tak tahu kat mane abah boleh ade duit syiling banyak-banyak.cikgu matematik pon abah boleh jadi.dulu time exam,paper math yang abah selalu tanye.pastu selalu jugak kene marah sebab buat kesalahan remeh seperti salah tolak,salah letak nombor,tak semak balik.dapat 99 markah pon kene marah lagi sebab tak dapat 100~time sekolah rendah la ye.time sekolah menengah math A2 boleh dimaafkan...


abah.
pernah abah balik dari langkawi,abah bawak balik beg besar,luggage yang selalu orang bawak pergi oversea.abah cakap,nanti senang kak long gune je beg tu mane tau nanti nak belajar luar negare ke...alhamdulillah,ape abah cakap tu termakbul :)


ummi cakap,kalau nak cari calon,cari yang penyabar dan rajin macam abah.aaa...kepada bakal calon menantu encik tajuddin,sila berguru dengan beliau dulu hahaha...


abah.selamat hari lahir yang ke 46.betul abah kan 46?huhu.doakan anak abah ni berjaya menjadi doktor mude kat hospital temerloh.eh dekat sangat dengan rumah.hospital kuantan la abah.jauh sikit.hadiah claim kat ummi hehe.

abah cakap,umur 24 tua sangat.nanti dah jadi doktor,orang lain takut nak masuk meminang.habes tu macam mane ni??takpe takpe.lagi 4 tahun kite cari solusi ye bah.ummi pulak cakap dah ade calon.aaa tak nak la orang pahang ummi.nanti tak berkembang huahua...

~kepada yang sedang exam,selamat berexam dan study r weh!! :p
~kepada yang dah abes exam,selamat habes exam dan cuti-cuti malaysia :)

Saturday, May 7, 2011

...lain kali dengar cakap...

doktor dah prescribed
ambik hydrosil dulu
(magnesium hydroxide)
baru ambik mefenamic acid
tapi diri ini tidak mendengar kata
ikut suke je nak ambik yang mane dulu
maka sila tanggung sendiri akibatnya
jangan penyakit lain hilang,sakit lain datang

a few information about mefenamic acid(ponstan) :

-sejenis ubat tahan sakit yang mempu melegakan kesakitan dengan cepat.(apsal ayat macam promote lak neh)
-ia dikategorikan sebagai NSAID(non steroidal anti inflammatory drug/ubat anti radang jenis bukan steroid)
-bagaimana ia bertindak??em...macam mane ye nak terangkan.dipendekkan cite,ia menghalang penghasilan prostaglandin...kalau nak tau detail.sila google
-dua kesan utama:kepada stomach and kidney
-antara kesan:gastritis,gastric ulcer,gastro-intestinal bleeding
-saya ade jugak terbaca,kalau untuk jangka panjang,it can lead to renal failure

sebab tu,doktor prescribe jugak hydrosil(ubat gastric sebenarnye)sekali dengan pain killer ni to avoid gastric pain gak
so,kalau dah doktor bagi arahan tu,ikut jela.
lepas google information pasal ni,tibe-tibe rasa cuak lak nak ambik ponstan neh
lepas ni for sure fikir 4-5 kali dulu before ambik.
dah fikir4-5 kali fikir lagi 2-3 kali
lepas tu fikir lagi
fikir sampai pain disappear.boleh gitu??

slow,burning pain,c-fiber,long duration,increase with time,low blood pressure,low heart rate,nausea,vomitting,depression.pe lagi ek...blocked by...local anaesthesia(cocaine),neurotransmitter-substance p,so paleo-spinothalamic tract...~saje nak revise character slow pain.terima kasih sudi bace hehe...

Allah suka orang yang sabar.kan :)

~kadangkala,berbicara dengan die membuat diri berfikiran lebih matang.honestly.

Friday, May 6, 2011

pertama dan terakhir..mungkin,

first time masuk bahas,time form 2
tapi tu debate(dalam english)
orang pon tak caye macam mane boleh terlibat dalam mende neh
takde la pandai speaking sangat pon
ingat lagi tajuk dia
"homework should be abolished"
tapi tak ingat orang agree or disagree
~ni bukan kes retrograde amnesia okey
then kali ke-2 time form 3
debate gak.teacher salwa yang buat
lawan kelas sebelah
berperang gak la sekejap dengan budak kelas sebelah,perang aman la tapinye

dan hari tu,entah macam mane nerve impulse tersend involuntary movement kat tangan,tulis nama untuk bahas
~erkk..writing activity bukan involuntary rasenye
maka disitu lah saya
terpacak ditengah tengah
antara atiqah shakira dan bani
buat pertama kali masuk bahas bahasa melayu

rase macam kerje bank lak pakai kot neh hahah

usul yang dibahaskan.isu panas neh.korang memang suke bab ni kan huhu

pihak kerajaan yang menyokong penuh usul.tengok tu,senyum je cakap pasal kawen~ok men-men je

pihak pembangkang yang serius semedang~weh apsal muke kite siyes sangat neh??
 muke senyum.dalam hati tuhan je yang tahu.tachycardia tak yah cakap la.rase heart rate terlebih lebih je.siyes cakap ni.tak pernah berdebar macam tu woo.belum lawan peringkat kebangsaan lagi heh

yang penting pengalaman.biar ia jadi kenangan.nanti boleh la tunjuk kat anak cucu: "grandmother pernah masuk bahas time mude-mude dulu".hahaha...

ade rupa peguam syariah tak??maklumla ex-bakal-graduan-sarjana-muda-syariah dan undang-undang-usim ohcee...

~pengalaman yang sangat berharga
~pertama dan terakhir..mungkin,ya...mungkin,tidak...

Thursday, May 5, 2011

...permintaan 1...

"ummi"
"haa kenape tibe-tibe telepon?"
"ummi,kaklong kene balik ke tak tahun ni?"~erkk soalan yang patut tanye diri sendiri je
"ikut kak long laa.ummi tak kesah"
"aaa...kak long nak balik(eeuuuww.manja betul balik tiap tahun) tapi...aaa...ummi,kak long nak ................... boleh tak ummi??"
"...haa bagoslah tu.elok sangatlah tu"
"ummi bagi ye?abah pun bagi je kan?"
"ye ye boleh"

~alhamdulillah.ummi dan abah dah bagi keizinan.semoga Allah permudahkan segalanya :)

hanya satu yang ku pinta,kebaikan darinya...

Monday, May 2, 2011

...cerita lame dah expired...

sobonar ea,dah lamo eden pendam perasaan post blog ni haa huhu.dah berzaman.tapi tu lah.oleh kerana kekangan(pergh,mantap ayat)masa,yelah sibuk dengan exam nye ni haa.ditambah dengan kelas yang tak abes lagi.maka duduk la post ni lame-lame dalam draft ni haa.mintak maaf la ye kat sume follower(ade ke haha)dan sesiapa yang selalu intai-intai blog ni...

bulan april hari tu,batch gen 09 ade buat karnival bertemakan AHEAD-Awaken,1 HEart,1Aim,1Destiny.
pe??funfair??jom heboh??owh tidak.tak de mende-mende funfair ni.antara aktiviti yang ade ialah pertandingan catur,bahas,sukaneka,cake lover,cooking show,menulis artikel,post blog,bowling,video dan pes(untuk lelaki sahaja)

semangat nak sukaneka neh...bukan pertandingan rebut gula-gula okey.

kami gen 9!!~dah penat bersukaneka pun boleh dok ambek gambar dak-dak neh haisy


sape kate budak medic asek tengok buku je sampai nak tembus buku tu??kitorang pun de aktiviti luar ok :)
~geng tulip

kawan kita dah penat-penat anjurkan karnival kan,so ape lah salahnya kite sokong dengan menyertai pertandingan yang diadakan.penat memang penat,dengan nak study nye lagi.tapi peluang macam ni,bukan kite selalu dapat.lagipun apa lah sangat kalau nak dibandingkan dengan penat lelah ajk yang terlibat kan..(bukan ayat mengampu huhu)

ni pulak pertandingan cake lover.bukan pertandingan sape paling banyak makan kek,tapi pertandingan menghias kek...
dorang ni sume memang kreatif betul...

comel kan yang ni hehe...

 
dan yang ini paling saya suke :D~zie dah setuju kan nak sign contract sponsor kek kahwin untuk ai haha...
ade strawberry bersalut coklat tuu...

erkkk..ni kek sape neh??ade letak epal gedebuk atas kek gitu.tak de seni langsung~saya dan beberapa sekutu yang lain punye keje laa ni.kek ini telah selamat kami makan sebelum judges tengok.kang tak pasal menang lak kan huhu... 
haaa...part cooking show ni memang best.dorang-dorang ni memang terer masak sume.chef hotel 5 bintang boleh nanges kerana inferior woo tengok menu dorang ni.memang mantap. memang superb!!peserta perlu masak lauk,sambil direkod ke dalam video.ala-ala rancangan masakan gitu...

ni ikan masak...aaa tak ingat.masak lada kot..tak pon masak 3 rase...~bapak rajin menghias.bese tengok lauk macam ni time kenduri kawin je kan kan...

tengok je dah nampak sodap.belum rase lagi...

mak ai!dengan udang tergantung siap tembikai yang diukir lagi neh...

banyak lagi menu yang best-best tapi kamera sabotaj.time orang nak ambek gambar time tu gak la die nak abes battery.tak dapat ambek gambar,dapat rase pun jadi la huhu...

saya nak masuk pes(pre evolution soccer)catur memang tak layak la kan.nak masuk hias kek pon tangan tak berseni.maka kite take part dalam cooking show(tolong buat video je)sukaneka,tulis artikel,post blog dan bahas.alhamdulillah,4 saguhati berjaya di bawa balik hee :D~apsal 3 je neh??lagu satu sape ambek weh??

~tahniah korang,karnival batch yang best!!
~memang plan nak dapat saguhati je.kang jadi juara riak la huhu ;p