Sunday, August 28, 2011

...kenangan ramadhan...

salam ramadhan..ramadhan kareem...hari ni dah hari ke 28 ramadhan.cepat betul kan kan kan??
semalam tengok cerita hostel ramadhan,tibe teringat kenangan time kat asrama dulu(ohcee mengimbau kenangan la kononnye)

sahur jangan tak sahur
tahun 2004,pertama kali berpuasa di asrama(kat SMKA TAHAP)time ni muke mulia lagi.nerd nerd je gitu.mula-mula tu sedih la jugak sebab tak dapat sahur kat rumah.bukan pe,kalau kt rumah,sahur kol 5.kat asrama pukul 4 dah kene bangun huhu.~mula-mula je pergi sahur kol 4.semakin bertambah hari puasa,semakin lambat pergi sahur.gitu hipotesisnye.

tapi jarang la miss sahur.sebab ade orang tu kalau tak sahur muke die macam sayur kangkung lembik terlebih masak plus macam batery henset sony erricson bila dah merah.sampai sekarang pun.sahur memang tak tinggal.lagipun bersahur tu kan amalan sunat yang digalakkan supaya kite mempunyai tenaga untuk beribadah disiang hari..cewah dah macam rancangan tanyalah ustazah lak.

setiap tahun,rasanya kat mana-mana dewan makan seluruh kawasan yang sama waktu dengan asrama saya,hari first confirm ramai turun sahur.hari second,ramai lagi.minggu second,makcik dewan makan lagi ramai dari student.tak pon bolehlaa nak cakap kerusi lagi banyak dari orang.

sunyi sepi
biasa kat dewan makan,bila time makan memang takkan diam punye.tapi ade 2 masa akan diam.
a)bila ade event atau majlis kat dewan makan
b)waktu sahur

serius senyap sunyi sepi.yang paling tak tahan tu,dulu de trail(macam ni ek eja die)ala yang tempat letak makanan 4 segi de ruang nak isi lauk tu.kalau jatuh trail tu,confirm dak laki akan buat bunyi "woooooo"sampai bergema 1 dewan makan.tapi time sahur,bila trail jatuh,sume pandang,lepas tu tiada respon jauh sekali bunyi "woooooo".mungkin sebab takde suare lagi,baru bangun tidur la katekan...

owh ye,ade jugak sampai dewan makan,baru nak basuh muka.hahah bukan mengusya okey.ternampak je.

pergi bazar seminggu sekali
kalau kat TAHAP,kitorang pergi bazar ikut giliran outing.maknenye 2 minggu sekali baru dapat pegi.tapi sejak duduk asrama,rasa nak pegi bazar tu dah hilang sebab kat dewan makan pun die de bagi kuih.kalau kat smapk pun jarang jugak.kot...hehe...


bukak pose ramai-ramai
kat TAHAP,boleh bukak pose kat dorm tapi kat smapk sila ke dewan makan lah ye.kat mane-mane pun same je sebab makan ramai-ramai :) adoyai tibe rasa nak balik sekolah semula.

bertadarus dan berterawih
lepas maghrib ade tadarus pulak.bila fikir balik,time kat asrama ade je mase nak bertadarus.tapi bila dah tak sekolah ni,tak tau mane pergi masa nak bertadarus.memang susah nak istiqamah ape yang kita buat kat asrama dulu padahal banyak je masa yang ade.sedih kan.dan lepas isyak,terawih la pulak.kat TAHAP biasa buat 8 je(kan kan??tak ingat lah)tapi kat SMAPK buat 20.penat??tak de.seronok.siyes.lepas terawih,silalah ringankan kaki pergi kelas prep ek.huisy time ni laa terase malas yang amat sangat huhu...

rindu dewan makan
ni kes time puase kat intec 2009.sahur roti dengan nesvita tiap-tiap hari.nak masak takde dapur.nak beli makanan,m.a.l.a.s.sebab kene beli ,lepas tu nak kene turun bawah lagi.belum kira kalau terlepas waktu sahur lagi hehe...maklum laa,alarm kejut tak same dengan manusia kejut.time sahur kat intec tu laa,dok sebut "bestnya dulu makcik dewan makan sediakan sahur.de nasi,ayam,ikan,sayur.sob sob"haa tu laa.dulu taknak makan banyak-banyak kat dewan makan.

puasa kat rumah
dan sekarang,alhamdulillah dah 2 tahun dapat puase kat rumah semula.mak dah cakap awal-awal,kalau puasa kat mesir sape nak masak sahur,kat sane tak de bazar...aaa maka pulanglah daku ke malaysia hehe.lagipun rasanya tak tabah lagi kot nak raya di perantauan.mungkin tahun 3 ke,tahun 4 ke daku tabah sedikit...~kot ye

sebenarnya tak kesah lah puase kat mane,yang penting keberkatan ramadhan yang kita perolehi,maghfirah yang kita ingini,rahmat dan keredhaan Allah itu yang kita cari.semoga ini bukanlah ramadhan yang terakhir buat kita.insyaAllah semoga bertemu lagi dengan ramadhan yang akan datang...

~jadual takwim kalendar semasa syawal sudah penuh.harap maklum.ade orang tu cakap,dah macam YB yang dijemput sana sini hehe...
~nak cornflakes madu...nak cornflakes coklat...nak nak nak

Thursday, August 25, 2011

ketam kepit cornflakes

niat bukak laptop nak update blog
tiba-tiba teringat nak cari file dalam backup file
(owh ye my laptop skang dah tak mati-lepas-2 jam dah.ia dah sihat selepas di format semula)
tapi sebelum tu bukak fb dulu,update berita terkini~berita la sangat
owh ade orang send massage lak.check inbox dulu
eh ade komen baru la pulak.komen-komen la kejap
baru teringat nak download something from emel.bukak emel dulu
tung tang tung tang kedegang
at the end tak update gak laa blog neh....
yang ado nye post ini sahaja
~abaikan tajuk post

~mula-mula dah macam muktamad dah nak cari laptop lain,sekali abah hantar format kene 50 ringgit,elok lak laptop neh.haisy tangguh tahun depan la pulak laptop baru hehe
~kalau nak tukar keyboard kene tambah seratus.emm huruf 'k' dah tercabut plus 'enter' bapak susah nak tekan...tengok kutipan duit raya macam mane dulu huhu(bajet dapat banyak duit raye je)

Wednesday, August 10, 2011

...7 dalam 1...

ujian di musim panas dan housemate
masa first year,saya diuji keracunan makanan lalu diarrhea dan kehilangan 2 kilo dalam masa seminggu.okey bunyi macam nak promote produk nak kurangkan berat badan je.ingat lagi,beit munawwarah mencuba sedaya upaya mengembalikan selera makanku dengan buat macam-macam termasuk tolong beli ubat yang mujarab huhu.dan tahun ni,kene ulcer pulak sampai tak boleh makan nasi.maka ahli teratak kami bertungkus lumus bergotong royong masakkan bubur nasi.dan juga bertungkus lumus menghabiskan bubur nasi.owh sangat terharu okey.agak-agak nanti dah tak duduk dengan korang(time dah keje ke,kawen ke hahah)ade ke orang nak wat macam tu??

dinner:housemate lama vs housemate baru 
dinner di restoren kiwi telah memufliskan kan kami berlima sebab....aaaa....cite belakang laa huhu.western food die not bad.mungkin saya yang salah pilih menu atau tak pandai nak makan western neh(ciri-ciri gadis melayu kah??huhu).sweet memory with all of them!

hadiah hari lahir buat diri sendiri
menunaikan umrah pada bulan sya'ban adalah kenangan yang sangat bermakna.sungguh ketenangan yang dicari ade disitu.baru beberapa minit nak balik dah mula merindui tanah haramain itu.tapi hati cepat-cepat pujuk dengan ayat "insyaAllah,nanti aku datang lagi.sama ade sendiri atau dengan zauj,ummi abah,dan ayah serta ibu mertua"okey ini ayat serius.

kehilangan,kedukaan
kehilangan seseorang yang kita kenal,sama-sama belajar,walaupun tak begitu rapat sudah cukup untuk memberi tamparan hebat.apatah lagi jika kehilangan orang yang sangat kita akrab dan sayang.berharap supaya janganlah kehilangan orang-orang yang saya sayang sebelum saya dapat bahagiakan mereka.dan mungkin saya tetap tak sanggup kehilangan mereka walaupun saya dah bahagiakan mereka.okey tak sanggup nak cakap pasal kehilangan.semoga rohmu ditempatkan dikalangan orang beriman dan kami insyaAllah akan menyambung perjuanganmu

sujud dan syukur
alhamdulillah dengan result final exam.syukur sangat-sangat.kene gandakan lagi usaha untuk tahun 3 nanti.semoga tahun 3 lebih baik dari tahun 2.insyaAllah :)

business class vs economy class
naik saudi arabian airlines dengan business class sangat menarik.seat die besar,banyak mende boleh tekan-tekan,banyak pilihan makanan.tapi 1 je.tak dapat nak bungkus makanan die sebab kalau kat economy die bgai dalam bekas plastik(tak abes boleh bungkus huhu)tapi kat business class makanan die dalam pinggan kaca.dahla bagi pisau sudu garfu punye banyak sampai tak tahu nak pakai yang mane satu.perjalanan dari riyadh ke klia sangat best sebab flight punye besor sampai 2 tingkat tapi orangnye 43 je.pe lagi,buat macam flight kite yang punye yeah huhu...

malaysia sejuk
dari dalam flight nampak awan berkepul kepul.maknenye mendung.bila balik rumah,angin punye la kencang,tapi tak hujan lagi.bila nak hujan ni??tak sabar nak main air hujan

~ambek 7 mende dalam 1 post.gambar-gambar nanti la upload.tuan blog malas nak bluetooth nset ke laptop
~ade orang suggest tengok dr.slump arale kat astro ceria.aik ingat dah letak jawatan tengok astro ceria.rupenye belum haha :p
~huruf 'k' dah tercabut,ammar mursyid punye hasil kerja yang comel huhu.sabor jela.nampak gaya memang kene cari pengganti ni...