Saturday, December 20, 2014

sedetik lebih.

lepas exam mid round internal medicine hari tu,aku down betul-betul punye down.lagi down daripada masa aku fail add math.lagi down daripada masa aku dapat B math mode.

down dia sampai tahap aku melintas jalan tak pandang kiri kanan.

down dia sampai aku balik kelas malam sorang-sorang.

down dia sampai aku rasa aku takde masa depan.

down dia sampai aku rasa aku patut quit medic.

seminggu yang disaster.yang distress.yang rasa nak lari balik malaysia.

sampai aku rasa nak stop kan sume mende neh sebab aku rasa aku dah takde perasaan dah nak hadap sume mende exam kelas buku yang berlambak tu.nampak tak rasa dia macam mana?

tapi aku tahu aku kene bangun.nak tak nak aku kene jugak.aku bawak harapan besar ummi abah.and my dream too.

terima kasih kepada mereka yang tolong bangunkan aku balik.

aku masih ada kat sini sebab rahmat Allah.
aku masih kat sini sebab ada insan-insan yang sokong aku dari belakang bangunkan aku time aku jatuh telungkup.

kalau harap diri aku sorang,memang tak laaa.telungkup laaa macam lesung batu bawah sinki.

terima kasih!

apa yang akan jadi masa depan nanti,aku berserah.yang penting apa yang jadi sekarang.doa aku boleh habiskan sume neh dengan jayanya!

wondering how to be strong and tough like you.

tahu tak,orang yang kecik neh hati dia besar?sumber oleh nur akma anis.

okeylah isnin ade test surgery,rabu test rheumatology pastu ada test tambahan rheumato dgn cardio pastu next week exam end round neurology.emm kat mane jam aku weh.tertinggal kat rumah orang lain ni.macam mana aku nak cek pulse (nadi) patient neh.guna jam dinding boleh tak.alamakkkk macam mana neh.

tajuk takde kaitan tapi aku tengah dengar lagu sedetik lebih neh.tak tsiqah langsung enti neh dengar lagu anuar zain.zzzzzzz

Thursday, December 4, 2014

serabut.

sabtu neh ade test.

isnin depan ada presentation.sekali dengan exam end round tropical.

rabu mid round exam internal medicine.

sabtu depan ada test lagi.harsh test bak kata doctor.

tambah dengan assignment nak kene hantar minggu depan jugak
*assignment ni bernilai 2 markah*

minggu depan jugak doctor surgery nak tambah waktu kelas.

semua nak kumpul minggu depan.tinggal rangka laa aku macam neh -.-

sibuk yang biasa-biasa dengan kelas aku boleh tahan lagi.tapi bila melibatkan exam ni buat aku lemah semangat sikit.sebab tahu diri tak sedia mana lagi.aku memang serabut dengan internal medicine neh.serabut alam weh :'(

dah tahu tak ready dok membebel lagi dalam neh.

sorry laa.aku just rasa serabut tambah tak larat nak fikir sume mende neh.aku hamburkan kat sini laa lol.

yelaa aku nak pergi buat assignment laa neh -.-


Sunday, November 30, 2014

maaf,saya tak biasa.

hari tu,ada adik junior jalan sebelah aku.siap tanya "akak nak saya teman sampai u tak"

aku dah macam "errkkk alamak macam mana aku nak halau budak neh"

lalu dengan tegasnya(baca : garangnya) aku pon cakap eh takpelah nak cepat neh kbai.lalu aku pon memecutkan diri.junior tu lelaki.

sorry dik.akak tak biasa.lagi satu aku tak biasa kalau cakap dengan orang laki pastu dia pandang tepat.okey iolllss malu lol.so aku akan buat-buat pandang buku ke,ketuk meja ke buat-buat scroll tab ke untuk elak bertentang mata.ya aku tahu kalau nak komunikasi tu eye contact tu penting.so takdelah aku tak pandang langsung buat macam dia cakap dengan dinding idoklah.tapi aku tak pandang lama laa gitu.

ada orang pernah pesan kat aku "ghaddul basor"tundukkan pandangan macam tu laa lebih kurang.tapi bukan tunduk sampai kau langgar tiang.tundukkan pandangan,untuk tundukkan nafsu,jaga hati.faham tak?ke tak faham?ah lantak lah.

tapi ada beberapa keadaan buat aku terfikir.

cukup ke kalau jaga pandangan kat dunia realiti je.tapi tak jaga pandangan kat alam siber?

contoh.kita nampak orang tu baik je.cakap tak pandang akhawat.pendek kata thiqah sampai kita pon segan.tapi tetibe kat fb atau instagram,kita ternampak "..... like akhawat selfie's photo"

bila dia like,maknanya dia tengok laa kan gambar tu kan?kalau kat instagram tu,kita boleh tahu tau orang lain like gambar apa.so aku macam adalah perasaan "eh die neh kat luar macam thiqah tapi like gambar perempuan free hair"

pernah on the way aku pergi kelas dengan housemate aku,kitorang borak pasal isu aurat.

"Islam ni dah cukup lengkap dah.nak pulak hal jaga orang perempuan.cuba bayangkan kalau semua perempuan pakai tudung,jaga aurat.suami dia je yang boleh tengok.mesti suami dia tak pandang orang lain dah dia pandang isteri dia je"

"sebab tu sekarang banyak berlaku perceraian.suami nampak isteri tak cantik sikit,pastu dia tengok ada yang lagi cantik dengan pakai baju seksinya.terus cari lain"

so,aku sebagai perempuan,aku pon kene laa jaga kan.untuk membantu kaum adam ni tundukkan pandangan.ingatkan aku please,in case kalau aku terlupa.yes aku pernah terfikir bukan senang diorang nak tundukkan pandangan.perempuan tak tutup aurat is everywhere.tambah lagi dengan maknyah terus bertambah cobaan dunia haha.

maknyah pon satu.apehal kau lagi cantik dari aku neh.

aku pon,sejak belajar medic neh,memang ada mende yang aku tak boleh elak untuk dipandang.nak pulak student medic lelaki.isy isy isy

sebaik baik perempuan tu tidak memandang dan tidak dipandang.

aku nak jadi baik neh.hulurkan bantuan kat aku please.

Thursday, November 20, 2014

kene clorox

hari neh aku tak tahu berapa lama masa dr.tamer bagi kuliah panjang.bukan pasal jantung dah tapi macam mana nak urus study huhu.

ayat doktor tu memang aku rasa macam kene basuh dengan clorox,kene sental dengan pencuci lantai sume laaa ada.deep weh.aku pon rasa memang study aku tunggang langgang sebenarnya sekarang neh.banyak mende nak kene kejar.

kelas start 3 lebih,dan berakhir pukul 8.30 malam sebab doktor syarah panjang lepas tanda kertas xam kitorang yang jawab macam apa je T_T

lepas tu pukul 10 baru jumpa nasi.lepas ni kalau kau kene masuk angin ke gastric ke apa ke jangan kau nak bising-bising dalam blog neh.

eh sejak kes sakit perut tu aku dah insaf sikit haha.hampir hari-hari tau aku bawak termos comel tu pergi kelas.dalam dia ada air panas laa for sure takkan aku bawak termos kosong lak -.- so aku akan breakfast kat kelas biskut cicah air panas.haa gitu cara-cara aku nak prevent sakit perut.pastu memang aku prepare coklat dalam beg aku walaupun coklat tu dah seminggu dalam beg dan dah penyet-penyet takde rupa coklat huhu.

doktor cakap aku kene makan coklat setiap 2 jam kalau nak naik berat badan.aku nak try buat tapi aku tunggu korang belanja coklat dulu hehe.cepat-cepat sape nak bagi ku coklat banyak-banyak neh aku terima dengan mulut terbuka.

baru aku tahu penangan tahun 6.baru sebulan aku dah fikir dah macam mana aku nak hadap final exam nanti.kadang-kadang aku rasa nak lari pon ada dari medic neh.tapi orang kata kalau dah tersuka dah tak boleh buat apa.suka ke?eh.suka laaa dah 6 tahun i'm doing medicine you know.

so kalau dah suka,jangan nak merungut.hadap je laa.

terima kasih bagi termos comel.dulu tak nampak sangat motif tapi sekarang memang bermanfaat termos tu!setia teman pergi kelas pagi-pagi haha :D

tapi aku suka je kene brainwash via clorox dr.tamer.baru sedar diri.i will study doctor insyaAllah!

Wednesday, November 12, 2014

study sick syndrome

pernah dengar tak belajar sampai muntah?

hari neh seharian aku tak pergi kelas.ponteng ke oiii?tak.dapat mc leave dr.akma anis bagi.baik doktor tu tak banyak tanya bagi terus mc.time kau student boleh laa buat mcm tu akma anis oii time kau dah kerja nanti entah entah nampak agak serius nak pengsan baru dapat mc.

aku saspek ni mesti sebab masuk angin makan tak teratur start hari ahad lagi.tapi semalam paling teruk sampai aku buat drama kat kelas dr.tamer.sorry doctor saya bukan nak ponteng kelas doktor tapi saya takut muntah kat situ tak pasal kelas cancel lak kang huhu.malu tu tak payah cakap laa sebab aku fikir nak balik rumah je ape ape hal nak muntah ke pengsan ke ape ke kat rumah.

so aku decide hari neh aku tak pergi kelas.hari neh general internal medicine pasal neurology so aku dah rugi kat situ.pastu kelas dermatology pasal fungi infection kot agaknya.lecture internal medicine lak pasal rheumatic fever and infective endorcarditis.attendance tak penuh tu nombor dua.tapi masalahnya kalau tinggal kelas sehari tu agak memberi kesan besar laa kat aku.jenuh laa aku nak cover topik tu sensorang :'(

seharian aku kat rumah terbaring macam ape je hari neh macam kronik sangat dah gayanya.masalah aku rasa nausea nak muntah tapi tak muntah muntah so my stomach is having pain you know.aku tak tahu nak buat apa kalau dirrhoea aku tahu laa nak buat apa ni kes masuk angin neh takkan nak telan pain killer lak.pika pon menggunakan invasive treatment dengan memaksa aku minum air teh halia.aku order teh perisa strawberry tak dilayannye  tapi die letak halia lagi banyak ade.die siap kata kalau esok aku tak okey lagi die akan buat lagi tambah lagi dose halia huahua.

lepas isyak tadi pon aku dah muntahkan separuh gelas air milo dengan eno sekali.aku amat menyesali dengan apa yang telah terjadi sebab milo dengan eno tu dari malaysia takde ganti kat sini huhu.

dan aku rasa nak muntah lagi.

itulah pesan kat orang lain jaga makan tapi diri sendiri?zzzzzzz

6th year please be nice to me don't torture me too much.sikit-sikit sudaaa.

terima kasih fathiyah sanggup teman aku balik tak pasal dia ponteng sekali lol.
thanks pika paksa aku minum air herba kayu kayan bagai.kau memang tradisional.
syukran fatin tanya aku okey ke tak siap bagi nasihat ikut cara makan macam dia haha.

doa semoga aku boleh pergi kelas esok.dan sakit perut aku hilang.kalau tak hilang jugak heret aku pergi klinik ke hospital ke mintak buat endoscopy sebab aku pon tak tahu nak diagnose ape dah neh.

one more thing,don't ever tell my mom about this!never!

Thursday, November 6, 2014

lalang

tahu tak akma anis macam lalang yang tumbuh kat semak samun?dalam erti kata lain tak berpendirian tegas dan senang terpengaruh.gitu.

hari tu aku buat perjanjian dengan diri aku.satu perjanjian yang aku perlu patuhi untuk setahun.dipendekkan cerita,aku langgar perjanjian yang aku buat kahkah.

eh tak.aku ubah perjanjian aku tu dari tempoh setahun kepada tempoh sebulan.haa bukan langgar okey.ubah je.eh perjanjian aku suka hati aku laa tapi perjanjian biasiswa jpa insyaAllah aku cuba patuhi dan sedang patuh pon.sebagai contoh JPA tak bagi kahwin time belajar dan aku tengah patuh perjanjian tu lol.ye ye je padahal takde orang nak.

mesti korang rasa budak neh psiko buat perjanjian dengan diri sendiri.terleih belajar kot budak neh.eh eh aku waras lagi okeyyyy :')

perjanjian apa?aku taknak cerita sekarang tak best.nanti kalau perjanjian aku tu berjaya aku cerita haaa.die bukan perjanjian tapi macam mana ek nak cakap?

buat masa ni,aku tengah nak adapt jadual baru aku.keluar rumah sebelum pukul 7 pagi dan balik rumah pukul 9 malam.hari neh balik awal sikit tapi tu pon aku rasa dah nak muntah dah.tak tahu laa kalau gastritis atau memang aku nak muntah belajar overdose.ceh.overdose sangat.

hari neh aku ade exam ICU,aku study gitu-gitu je belek kertas beberapa helai je then sebelum exam tu boleh pulak ade lecture.aku memang tak boleh brain dah apasal nak kene ade lecture pulak.panjang lak tu.pastu baru exam.nice.owh ye takde study leave pon untuk exam neh.maka aku jawab je apa yang ada dalam kepala otak wayar berselirat aku neh.pastu sambung balik lecture pasal...errr tak payah laa cite.

sebab aku tengah round andrology sekarang.andrology tu pasal sakit tuan laaa senang cerita.tapi seminggu je tu pon aku rasa cukup boring lecture andro neh haha

6th year macam agak busy laa tapi macam aku pernah cakap,aku seronok.tapi kadang-kadang tu ade laa jugak rasa "aku nak jadi surirumah duduk rumah je tak nak jadi doktor".tapi ada ke orang nak ambek aku jadi surirumah?so aku pon batalkan balik niat aku tu haha.penat memang penat.balik rumah memang tak mampu nak bukak mata dah.kerja nanti lagi penat.makin kecik laa aku macam neh huaaaa :'(

tapi kadang-kadang exhausted tu sampai kaki kau melangkah tapi kepala dah melayang ke mana-mana.hari tu aku balik kelas nyaris nyaris aku nak langgar tremko.eh ke tremko nak langgar aku ek?tremko tu datang dari arah kiri depan so aku pon nak lari ke kanan tapi dalam masa yang sama ada kereta dari arah kanan depan.so macam mana tu?time tu aku rasa aku dah berhenti kat tengah jalan tak tahu nak kene langgar dengan tremko ke kereta.tapi alhamdulillah aku selamat dan boleh update blog.mungkin sebab aku halus kot so aku berdiri antara tremko dan kereta yang kedua dua nya datang dari arah depan aku.*tapi masa tu dah fikir rela kene langgar dengan kereta daripada tremko*

lepas tu aku sambung jalan balik rumah dengan cool nye.lol cool laa sangat padahal dah seram sejuk jantung macam nak tercabut kat situ.nauzubillah laa tahun akhir neh minta jauh mende tak elok.bab melintas jalan neh memang aku kene bergantung pada orang lain sikit selalu memang aku tunggu mana-mana pakcik ke makcik arab ke nak melintas sekali.patutnya aku yang muda tolong yang tua melintas ini terbalik kahkah.

minggu depan start round dermatology pasal kulit bolehlah aku belajar macam mana nak muke kekal awet muda so bila konvo nanti tak nampak macam umur 25 tapi macam umur 20.penting tu penting.

semalam aku dah break the rules just nak bagitahu aku ada exam hari neh tapi at the end aku tak bagitahu pon.

bila dalam hati kau ade banyak giler mende yang kau nak luah,tapi akhirnya kau mampu cakap satu mende je : got class have to go!

kalau baca ECG boleh buat aku baca isi hati orang lain,aku sanggup belajar baca ECG betul-betul sepakar pakarnya.baca 100 ECG hari-hari pon aku sanggup.tipu 20 ECG pon dah pening lalat.okey 10 ECG laa.

dah aku headache.

Saturday, October 25, 2014

QRS complex

pernah tak rasa kau jumpa sesuatu,yang tiba-tiba kau rasa berharga sangat-sangat,buat kau gembira even kau tengah sedih,yang bagi warna-warni dalam hidup kau.kemudian kau kene lepaskan mende tu macam tu.

lepaskan sebab mende tu hilang dari dunia.sedih tapi kau tahu sedih macam mana pon kau takkan dapat jumpa lagi dah sebab memang dah tak ade.

lepaskan sebab mende tu hilang.tapi still kau tahu die ade lagi kat dunia ni.macam barang hilang.kau tak nampak barang hilang tu depan mata tapi kau tahu dia ada kat mana-mana somewhere yang kau tak nampak atau tak tercari.maka :

1)time tu kau akan rasa sedih,definitely.tapi dalam masa yang sama kau still akan ada perasaan mengharap kau akan jumpa balik.so kau tak sedih sangat.

2)sedih.tapi kau rasa memang takkan jumpe punye.so sedih yang teramat sangat sampai jumpa pengganti.

3)sedih tak terkata yang sampai kau rasa memang tak boleh ganti dengan apa dah.tapi kau tahu dia masih wujud lagi kat dunia neh dan tu yang buat kau lagi sedih kuasa 2.

aku jenis kalau aku suka kat satu barang,aku akan guna yang tu je sampai rosak.kalau dia hilang,2 3 hari jugak aku kemurungan sambil menyesal apasal aku tak jaga dia elok-elok.sampai sekarang aku rindu kat laptop acer aku yang kene kebas manusia mana pecah rumah hari tu,walaupun aku ade laptop lain.

kalau aku suka makan yang tu,aku makan yang tu je sampai dia buat aku sakit perut tapi still lepas tu aku akan makan jugak.

aku jenis susah nak berubah.susah nak cuba yang baru.aku jenis macam tu.

so bila aku cakap aku nak berubah,mende tu aneh.even my brain can't accept that.

aku akan ada konflik dalaman antara hati dengan otak logik aku.
"kau takkan boleh ubah punye percayalah"-otak
"kau boleh sebenarnye.kau cuba dulu"-hati

tak pon hati gaduh dengan mulut
"aku nak lupakan sume tu.tak nak ingat dah"-mulut
"kau takkan boleh lupe punye"-hati.
tapi bab ni otak yang tentukan.kalau otak rasa nak save mende tu,so tak boleh lupa.kalau tetibe amnesia hilang ingatan,hilang laa memory tu.

kadang-kadang aku rasa macam nak suruh otak aku hilang ingatan.aku nak padam memori 7 tahun kebelakang.semua sekali.except ilmu medic dan math aku.okey sejarah dan syariah sekali.ada cara tak?

dan bila mende yang dulu sangat-sangat dekat,pastu sekarang jadi sangat sangat sangat sangat sangat jauh.aku sedih.sebab aku tahu walau macam mana dekat sekalipun jarak,kalau kau rasa jauh,tetap akan jauh.

tapi aku percaya walau macam mana jauh sekalipun jarak,tapi kalau aku rasa dekat,tetap akan jadi dekat.

sekarang aku pilih jauh.aku pilih lepas.aku pilih redha.

tapi bagi aku menangis dulu :'(

mende ni berat bagi aku.doa aku boleh tanggung.tu je.

QRS is complex,but my journey is complicated.doa aku boleh continue journey aku dengan bahagia sampai dah takde QRS.sampai ECG aku flat.sampai jantung berhenti.

aku saje bagi tajuk QRS kang kalau aku bagi tajuk maaf jika aku tak sempurna kang kemain kontroversi kang orang google jumpe lak post aku neh.tajuk QRS takpe sebab sape je yang baca blog aku neh rasa takde orang kot.virus je kot kalau nak lalu blog aku neh.

yang penting,Allah lagi dekat.sentiasa dekat.tinggal kau je nak pilih mendekat atau menjauh.

Friday, October 24, 2014

iollsss busy uollss

salam jumaat!hari tu aku rasa macam lambat sangat masa bergerak meminta nak masa berlalu dengan pantas kan haa skang hambekkkauuu aku tak sedar aku pergi universiti pagi balik rumah malam dan sekarang dah hari jumaat.pastu esok sabtu dan luse start kelas balik lepas tu dah ada special end round cardiology pekejadah belajar cardio 2 minggu pastu nak exam dah tak aci okey sobsob.

jadual tahun 6 aku untuk second week ni agak laa macam wave neck vein ACXVY.kalau artery die jerky tau naik turun je tapi neck vein die wavy naik turun naik turun haaa gitu laa hidup aku terumbang ambing sekarang neh tunggang langgang bak hang.errr tak faham?emm macam ECG laa senang cerita ada naik turun haaa gitu.

cewah mentang-mentang tengah round cardio kan ayat pon masuk pasal ECG bagai padahal aku pon takdelaa faham lagi mende alah tu.nak nangis boleh tak T_T.tapi takpe simpan dulu airmata tu setakat neh aku tak de lagi menangisi kehidupan aku masa tahun 6 neh.walaupun sempat breakfast snickers je tahan sampai petang,walaupun makan keropok je time lunch dan pukul 9 malam baru jumpa nasi,walaupun kelas 4 jam lebih straight but i'm okey!serious okey.eh serius laa.

aku tak tahu laa kalau orang fikir aku tak betul tapi aku suka aku sibuk haha.takdelaa actually bila aku sibuk aku takdelaa fikir rumah sangat fikir pasal pasal ni pasal tu orang tu.eh.

lagipun tahun neh aku kene pulun.tahun akhir nk serap ilmu dari doktor mesir yang power tahap tak ingat dunia neh.doktor mesir sangat baik okey die akan bagitahu kau dari A sampai Z tak cukup dengan tu die tambah lagi huruf hieroglief punye laa nak kata dorang memang banyak ilmu dan memang willing to teach.aku belajar takpe kalau sekarang kau buat salah sebab nanti kesalahan tu kau akan lebih ingat dan tak ulang dah next time.

jadual aku sekarang neh :

9pagi-2 petang : clinical class and lecture.kalau isnin dan rabu sampai pukul 4petang.pastu pukul 6 petang sampai pukul 9 malam kelas tambahan.

tapi semalam kelas 9 sampai 2 petang then kelas tambahan pukul 3 petang sampai 8 malam!bapaklaaa aku rasa otak aku tak boleh nak sumbat ape dah mujur ingat lagi nama sendiri dan rumah kat mana.tapi serius kelas tu best!kalau selama ni aku hafal mende macam tu je tanpa faham tapi sekarang neh aku lebih faham apa aku belajar selama 5 tahun neh.alhamdulillah :)

sabtu pon ade kelas.maka cuti jumaat je laa tapi pantai dengan rumah jauh maka jeles kalau tengok gambar ada orang pergi pantai time weekend lol.kita picnic kat meja study je sobsob.

lagipun aku kene prepare neh dah keje nanti lagi tunggang langgang hidup aku.so dari sekarang kene pandai susun masa.

all the best akma anis!you can do it!15 % lagi nak jadi doktor.tinggal nak kene maintain muda je so bila konvo tak nampak tua sangat haha.*sebab kawan sama umur dah konvo tahun neh kita konvo lambat lagi*

eh hari ni ke esok ek awal muharam?happy birthday to me.aku lahir 1 muharam okey.motif?saje nak bagitahu :P

~bestnya kalau kat uni ade jual nasi ayam hari-hari makan nasi ayam pon takpe takdelah kebulur nak tunggu habis kelas malam baru jumpa nasi :(
~termos comey jadi kawan baik sekarang neh teman pergi kelas tambahan.aku jenis tak ambik nescafe sangat sebab effect die sangat dahsyat dengan aku memang tak boleh tidur punye.even minum teh pon dah boleh hilang mengantuk.kira okey laa setakat neh.

Wednesday, October 15, 2014

lambatnyee...

hari ni hari ke empat masuk tahun 6.tapi apasal ek aku rasa macam waktu bergerak lambat sangat?belum apa-apa aku dah plan nak balik malaysia time study leave tahun depan tapi lamenyeeee rasa nak tunggu tahun depan tu haha.

teruk tak?
aku rasa teruk gak laa.tell me what i should do arghhh.tolong heret aku pergi kaunseling doktor fadhilah kamsah.

mungkin kelas tak start sepenuhnya lagi.lecture pon takde minggu neh.next week baru ada alamatnya aku balik 4.30 laa.itu belum tambah dengan kelas tambahan lagi.isy isy isy.dah final year ni kelas tak terkira.tinggal nak pergi ke tak je.buku pon dah tak terkira tinggal nak baca ke tak je.minggu neh berapa ratus beli buku dahlaa sume pakat nak tebal je berat berkilo.takpe jangan kedekut nak belajar neh.JPA pon dah naikkan elaun lagi mahu malas ke?alhamdulillah elaun sara hidup bertambah sikit bolehlaa nak cover makan minum sini.sewa rumah pon makin bertambah.

itu baru menyewa.kalau beli rumah?takpe nanti rumah kita bayar sama-sama laaa kereta saya pon saya bayar sendiri makan kita kongsi sebab saya tak makan banyak.huyyoo jimat sape dapat aku lololol.jimat laa sangat tadi je dah beli pizza large pastu siap ada angan-angan nak makan chicken wing lagi.*thanx naqiyan bayar pizza nanti next orang lak bayar okey!*

aku tengah tunggu ayat booster neh.cepatlah awak bagi ayat booster untuk budak final year saya tunggu neh :P

hari ni dah turn aku masak weh nak masak ape nehhh.ayam masak kicap laa macam best.

esok hari last sekolah pastu weekend kan?teruk sangat aku baru minggu first dah mintak weekend.chronic neh.

harga tusyen 5000 LE menjangkau 1000 USD.jimat sikit duit tu akma anis.no.jimat banyak.

Sunday, October 12, 2014

akak2 sangat!

fuhhhh...streeeetttt....zeeetttt....*bunyi vakum kengkonon*

haha berapa lama tinggal blog ni ek?mujur tak kene delete automatik sebab lama tak update.rumah iollss takde wifi dan hidup mengharapkan mobile data internet yang kouta entahapapa menghabiskan duit aku 7 ringgit seminggu.cekik darah punye internet.

kita mula cerita time aku balik malaysia bulan puasa hari tu.aku buat drama airmata kat airport gara-gara pakcik tahan beg aku yang ada pil barakah berkotak.ape muke suci innocent macam aku ni macam ada muke pengedar dadah paling dikehendaki ke ape?masalahnya tu barang orang,kalau barang aku memang aku tinggal je.ape lagi airmata kan senjata wanita lololol.padahal aku cuak giler masa tu.

mujur ade sorang bro neh tolong setel bagi ayat sepatah dua kat pakcik airport pastu okey je boleh je lepas.aku rasa kalau aku jadi warganegara mesir pon aku takkan faham perangai orang mesir.sebagai tanda membalas jasa,aku pun tolong jaga barang bro tu time dia check in.sekali time check in beg aku terlebih berat lak.tapi lepas tu boleh pulak lepas-.-

alhamdulillah sempat laa bersahur dan berbuka dengan family.baru tahu nikmat tu.yelah tahun ni puasa kat mesir dengan blackout time sahur nye,musim panas tambah lagi exam final.pastu ada pulak kejadian lepas exam,blackout pastu kene naik rumah tingkat 9 guna tangga dalam keadaan berpuasa.aku bersyukur diberi kekuatan.pengalaman beb!

lepas tu sempat jugak raya haji kat malaysia hoho.pastu bila sampai masa nak balik mesir serius aku berat hati sangat-sangat.tak tahu kenapa.aku bagitahu korang,aku nanges jap before bertolak pergi kl petang tu haha.padahal tahun akhir dah kot bukannya baru nak masuk first year.ape nak jadi entah isy isy.

hari ini aku start pergi uni sebagai tahun 6 bawah.6 atas adalah senior kitorang yang tengah study leave untuk final exam dan dorang konvo bulan 2 tahun depan insyaAllah.cakap pasal konvo,timeline aku merata gambar konvo,orang pakai jubah,baling topi ade bulu tu,bunga,bear.orang lain dah konvo,aku?doakan laa ea bulan 2 2016 insyaAllah ameen!

anyway gambar member kawen aku dah immune lol.tapi wedding sorang member je yang aku dapat pergi hari tu.kalau sume member aku buat kenduri time aku kat mesir,habis tu kenduri sape je aku nak pergi nanti?kenduri akikah anak dorang mungkin sobsob.tapi nanti kenduri aku mohon korang datang ek jangan nak balas dendam pulak tak baik tak baik haaa :P

final year dah.lagi 20% nak jadi doktor.aku cuak final exam,aku cuak nak jadi doktor huhu.aku tak boleh patah balik.aku kene jadi doktor.aku dah janji nak buatkan pagar batu kat rumah ummi abah haha.ingat balik impian aku nak beli kereta jazz(myvi cancel)dan duduk kat putrajaya pastu ade kucing parsi kat rumah.

time to change.time to move on.

~ada junior cakap "akak dah final year tapi kalau orang lain cakap akak first year pon orang lain percaya"maksudnya macam mana tu?aku nampak muda?kahkah.ke aku macam budak-budak?haruskah aku pakai make up high heels handbag gucci pergi kelas?

lewatku menyedari,kini ku menghadapi,
segala yang ditakdirkan untuk hidupku.
maafkanlah diriku kerana melukakanmu,
terpaksa ku melangkah pergi meninggalkan kamu
tuhanku,
kamu tolonglah hantarkan kepadanya,
malaikat untuk jaganya bila ku tiada.
tunaikan semua permintaannya kerna...






jaga diri.

Sunday, July 13, 2014

berbicara tentang jodoh...


"selamat hari lahir.moga Allah lindungi.moga cepat dapat jodoh"

okey ini ucapan ummi aku pagi tadi.sempena hari lahir anak sulungnya yang ke...ehem.okey no need to mention laa lol.

terkejut?giler tak terkejut.terbangun tidur terus aku.sebab aku memang tak sangka ummi aku akan buat ucapan macam neh haha.takdelaa sebelum ni ummi aku tak pernah pon cakap pasal mende neh.mungkin sebab ummi aku dah tahu cerita aku admirer sape(lol).

tapi pernah jelaa ummi aku tanya "ade ke orang suka kaklong?"

aku pon pernah gak laa fikir.ade ke orang suka aku?

okey aku betulkan ayat.ade ke orang nak doktor perempuan macam aku?haha adil sikit.

bukan apa.sekarang aku student.komitmen tak banyak mana lagi dan kadang-kadang orang lain nampak macam aku neh lepak sangat padahal banyak mende je aku kene study.belum kira time study week lagi kalau tengok gaya aku macam separuh zombi separuh manusia jadian pon ada.

tapi time aku kerja nanti,aku pasti teramat pasti.masa aku sangat limited.masa untuk diri sendiri sangat terhad apatah lagi dengan family dan orang-orang terdekat.serius mende neh buat aku takut nak ade komitmen time dah kerja.aku taknak family aku terabai dek kerana kesibukan aku bekerja cewah gitu.

maka aku fikir,partner hidup aku dia kene faham kerja aku.okey die kene faham aku dulu.pastu faham kerja aku.pastu faham masa aku.faham komitmen aku.faham keadaan aku.eh berapa banyak faham macam kene buat buku teks je neh "memahami akma anis-vol 1 dirinya" "memahami akma anis-vol 2 kerjaya" wahaha overrr.motifff.

aku tengok orang lain kahwin cikgu atau kerja pejabat.okey fine ade cuti weekend pergi kerja pagi balik petang.tapi aku nanti?waktu kerja tak tentu tengah malam baru habis kadang-kadang.cewah gaya cakap macam dah kerja.boleh ke anda faham waktu kerja doktor perempuan?

pastu mestilah nak orang rumah yang tolong urus rumah masak sume kan tapi aku takut aku tak berapa nak ada masa untuk semua tu.aku dah nekad aku memang taknak ambek pembantu rumah aku memang nak masak untuk family aku tapi kalau tak sempat macam mana?kalau aku kene bukak puasa kat hospital pastu orang rumah aku macam mana?uisy sedih kot makan sensorang.boleh ke anda tabah menghadapi semua tu kalau dapat orang rumah doktor?

banyak lagi laa yang aku fikir kesian jugak dapat bini doktor perempuan neh.sibuk semedang.pastu kecoh doktor perempuan tak kahwin lagi andartu laa ape laa tak laku laa.amboiiiii kau kutuk doktor perempuan pastu bini ko nak bersalin ko cari doktor perempuan gak kan?siku kang.

maka aku berharap,

1)partner aku mestilah memahami aku sepenuhnya.tapi aku pon kene laa faham dia.baru laa adil kan
2)banyak bersabar dengan aku.aku takut time aku kerja lagi ke-down-an aku sangat dahsyat(mintak jauh laa).yelaa selalu dengar houseman kene marah tak ke down?so aku harap die boleh bagi support kat aku.cewah.moral support okey bukan tongkat ke ape
3)faham kerjaya aku waktu kerjanya tak menentu kalau tetiba ada emergency ke kan.
4)yang pasti mestilah dia boleh bimbing aku ke jalan yang benar
5)eh banyak laaa nak list satu satu kat sini nanti lah aku buat list baru bagi kat dia.eh

kau tu kene menjadi yang terbaik dulu sebelum kau mengharapkan insan terbaik untuk kau kema.

hari tu ade terbaca desas desus mengatakan "akhawat gen09 ni tak laku ke"

amboiiii.sesedap rasa je.

aku rasa batch aku neh kebanyakan dah berpunya tapi untuk berumah tangga ketika belajar neh tak ramai yang mampu.kalau tanya aku pon,aku nak kawen after aku grad laa paling awal.tapiii jodoh tu kan Allah yang tentukan kita hanya mampu merancang je.so tak wujud laa istilah laku tak laku neh.kalau dia kawen lambat pon tak semestinya sebab dia tak laku.banyak faktor lain tahu.ingat senang nak cari bakal imam?

atau akhawat gen09 hebat sangat sampai orang lain rasa inferior?hehe.orang lain laa hebat.aku biasa biasa je tak thiqah mane pon.tulis blog pon mengarut.

itu jelah aku nak cerita malam neh.emm aku rasa ummi aku cakap pasal jodoh neh sebab ummi umur 23 dah kahwin tapi anak dia neh...haha.baru 23 kannnn.

tipu laa kalau takde rasa nak ada family.tipu laa kalau tak rasa apa bila member kawen.tipu laa kalau korang cakap korang tak fikir pasal neh.

dalam dok risau pasal jodoh,soal ajal jangan lupa.boleh jadi berjumpa ajal sebelum jodoh.semua Allah dah tulis.

sooooo.sebenarnya saya bakal doktor.awak okey ke?

lepas aku kahwin nanti aku nak cari balik post neh pastu aku nak gelak laju-laju lol.

eh aku nak jemur kain.dari semalam lagi kerja aku mendobi je.aku ingat nak packing barang malam neh berapa hari je lagi nak balik tapi tetibe malas laa lagi.esok laa huhu.

owh terima kasih untuk semua ucapan dan doa.dan ucapan yang guna gambar sendiri itu rare.seharian senyum sensorang tahu.

Tuesday, July 8, 2014

tu je nak bagitahu kbai

semalam habis exam paeds paper 2.mcq.alhamdulillah 'ala kulli hal.aku rasa lega sikit sebab exam written dah habis.tapi exam oral dan clinical pon boleh tahan mencabar.110 beb!

semalam aku ada meeting tapi  time meeting mata aku kemain tak boleh bukak.dahlah balik meeting tu bangunan rumah aku BLACKOUT.ya Allah serius laa aku rasa nak nanges tak larat nak naik tangga panjat tingkat 9 T_T

so semalam aku ingat lepas tarawih tu aku nak post something kat fb pasal exam pastu terus tidur sekali tengok-tengok pukul 12 lebih aku tak tidur lagi maka aku ingat aku tak nak tidur dah sampai sahur sebab takut tak terbangun.

owh ye aku sahur pukul 2 lebih.bukan tak melambatkan sahur tapi sebab subuh kat mesir skang neh masuk pukul 3 lebih okey.
tapi aku ambil keputusan aku tidur dululah.tapi bila bangun sahur tengok-tengok BLACKOUTt.time neh memang aku berperang dengan diri sendiri nak bangun ke tak macam mana nak panaskan lauk sume neh nak makan apa kalau sahur.

lama gak laa aku berperang lol.stress tahu BLACKOUT time sahur neh.sudahnya aku bangun laa jugak.minum air,makan kuih semalam dan kurma sebiji.okeylah tu.aku redha :'(

sadis jugak aku sahur dalam gelap macam tu.baru tahu perasaan orang miskin tak de elektrik kat rumah sahur macam mana.okey aku insaf.tu pon kira okey aku ada kuih nak sahur tapi orang lain entah-entah sahur dengan air masak je.

puasa kat mesir neh memang banyak ajar aku bersabar dan bersyukur dengan apa yang ada.terima kasih ya Allah :)

doakan aku dan kawan-kawan exam clinical dan diagnostic tools esok dan 12 haribulan neh.syukran!


Friday, June 27, 2014

home.

macam mana entah aku boleh tertidur tadi.
ini semua gara-gara internet.
aku nak call rumah tapi internet pulak tak masuk kat phone.
aku pon cakap dalam hati
"i miss home"

pastu entah macam mana aku tertidur sedar-sedar dah asar.
lepas tu tetibe je
"i miss home"

dan home tu takkan reply "i miss you too"
but the person in my home will.

actually i miss the moment sahur dan bukak puasa kat rumah.
selalu first day puasa ummi masak nasi lemak time sahur
lepas tu time berbuka aku usik adik aku yang menu dia seorang dah 3 4 menu.
"banyak makan memerang neh" lol
pastu die kenekan aku balik
"biarlah cempelai!sebok!"

yes cempelai rindu memerang.

eh apa aku merepek entah.ayat macam 5 tahun tak balik puasa kat rumah zzzzzzzz

cepatlah masa bergerak.cepatlah habis exam*ayat bajet dah habis study padahalllll*

selamat berpuasa u olllsss.aku rasa aku layak post gambar salam perantauan sebab aku puasa kat oversea jugak.walaupun bukan sebulan hehe *jeling jeling tiket flight*

Wednesday, June 25, 2014

owh en jiyy


meh sini nak cerita.sepanjang 5 tahun neh,inilah yang aku rasa aku betul-betul down.
aku tak pernah nanges call rumah duduk sini tapi aku pecah rekod masa 3rd year
dulu aku pernah cerita first time aku nanges call rumah lepas paper pathology.
tapi time neh BELUM paper obgyn lagi aku dah nanges MESEJ mak aku lol.
okey silalah gelak kalau nak gelak aku pon rasa macam nak nanges terharu tengok keadaan diri aku sekarang neh.sedeyyy

like seriously laa aku tak tahu kenapa aku down sangat nak exam obgyn neh.macam-macam rasa ada.
tambah pulak aku memang lemah bab menghafal buku neh sebenarnya aku lagi suka buat kira-kira
tapi nak buat macam mana memang kene ingat pon.dan aku rasa mende alah neh sangat banyak nak diingat.
aku takut sampai tahap aku tak ingat diri aku yang sebenar.eh motif over sangat gitu.

tapi sebenarnya aku suka subjek neh dan aku ada target aku untuk subjek neh tapi tapi tapi....okey aku tawakkal.

before exam hari tu aku memang agak rapuh dan goyah mungkin sebab banyak berfikiran negatif serta efek hormon yang kurang seimbang lol dan 540 somethingnak dekat 600 gak laa kalau bundarkan mukesurat nak kene ingat.aku pon mesej laa ummi pastu bila ummi reply aku terus tak boleh tahan sebak di dada lalu buku aku basah.okey aku rasa doktor yang buat buku obgyn neh dah tahu akan jadi situasi macam neh so dia dah sedia buat buku obgyn tu dengan kertas licin so tulisan tak kembang bila kene air.bravo doktor bravo!hati gula-gula kapas sangat kan?

pastu tetibe ada whatsapp masuk yang memang buat aku tersedar aku insaf pastu nanges lagi.aku tak boleh kalau aku tengah sedih tetiba rasa macam terpujuk lagi aku rasa nak nanges.tapi kalau tak pujuk pon aku rasa nak nanges jugak.motif?

inilah yang buat aku fikir macam mana aku nak survive time jadi doktor nanti dengan hati yang macam gula-gula kapas tu?

before paper 1,aku dah breakfast 3 keping biskut cap ping pong cicah air milo okey tu je aku mampu telan kalau time exam.pastu tengah-tengah jawab tu tetibe aku hypoglycemic(kurang gula dalam badan) amat sampai aku rasa nak berhenti kejap makan coklat dalam beg boleh tak?aku jawab dan tulis apa yang aku ingat sekali bila bukak buku balik banyak mende yang aku tak tertulis T_T

paper 2 prepare untuk mcq time neh lagi sekali aku rasa down dahlah tengah makan masa tu lol mujur ahli beit aku pujuk dorang laa yang banyak sabarkan aku bagi aku motivasi.lepas tu before paper 2 tu pulak aku terpaksa ambek pain killer.aku tak pernah bagitahu kalau aku sakit dekat ummi tapi hari tu aku bagitahu jugak so ummi doa aku boleh jawab exam dengan keadaan okey.alhamdulillah Allah mudahkan dan exam berjalan dengan lancar.aku tawakkal je paper mcq tu.balik rumah aku memang taknak fikir ape dah sehari lepas tu memang aku seharian aku 'memengsankan' diri.puas!padahal ada lagi exam oral obgyn.

oral obgyn alhamdulillah aku nampak cerah lah sikit masa depan aku tapi 'ala kulli hal aku tawakkal.*tarik nafas dalam-dalam*

aku rasa exam neh aku buat pain killer tu macam gula-gula smarties dah.eh bukan sebab aku stress tapi sebab aku nak hilangkan rasa sakit tu je sebab aku tak boleh nak buat apa-apa nanti.risau gak kalau overdose tapi aku tak ambek sekali 3 biji.sebiji cukup.cuak gak neh aku ingat balik malaysia nak buat medical checkup harap-harap takde ape-ape.haisy aku kene cari alternatif lain.

panjang betul cerita aku padahal satu subjek je pon.apa pon aku terharu dan aku kuat sebab orang sekeliling aku.ummi abah yang banyak kuatkan aku dan emm...emmm...yeah.
support system tu penting tapi aku pon perlu cuba untuk kuatkan diri.setahun setengah lagi insyaAllah!

tapi kalau anak aku nak ambek medic nanti aku akan suruh dia baca blog aku neh pastu fikir balik betul ke tidak nak ambek medic lol.psiko tak?ingat senang ke nak ingat sume obgyn neh.aku dulu ade laa niat nak ambek pakar obgyn tapi tapi tapi lepas exam die neh.....aku pusing balik niat asal aku nak jadi paediatrician haha.aku tak salahkan obgyn tapi aku salahkan diri aku laa sebab tak mampu nak hadap subjek neh T_T sorryyyy.

sabar je olaf dengan aku yang hati macam gula-gula kapas neh haha.okey gula-gula kapas lagi lembut dari tisu dan dia manis.this olaf give my smile back you know.sweet olaf!

~aku kene masuk kem tentera ke macam mana neh nak bagi hati keras sikit.tapi bukan frozen heart laa susah aku nak cari cinta sejati nak bagi cair nanti kang *pengaruh cerita frozen*
~thanx for being there


Wednesday, June 11, 2014

kembali ke masa hadapan.okey tajuk skema.

just nak cerita balik dinner gen09 hari tu.sebenarnya dulu aku ingat jamuan batch neh 2 kali je seuumur hidup.masa first year dengan tahun last nak graduate.tapi rupanya tiap-tiap tahun pon boleh buat jamuan maa tiada siapa yang boleh halang kerana terpaksa aku relakan.eh tetibe lak.

kitorang buat jamuan ni harian jumaat.khamis tu kitorang baru je lepas exam end round mcq-o&g yang aku stress nak nanges tu.so memang sesuai sangat laa buat jamuan lepas tu memang aku tak ingat langsung pasal exam tu haha.pagi jumaat tu kitorang ade rehearsal sikit.kelllasss tau even jamuan kecik pon ada rehearsal kau ingat anugerah bintang popular je ke ade?

sikit lagi nak sama tinggi dengan aku mende neh.

pagi tu dorang neh hias markas sampai dah tak de rupa markas dah rupe party birthday pon ada dengan power rangers nye laa kluang man laa sailormoon pon ada.aku tukang menyibuk je hehe.maka inilah hasilnya.tadaaa

tema kita hari itu adalah back to the future.ehem nak bagitahu yang bolat bolat tu aku laa yang tampal pastu yang word tu aku laa tukang bukak double tape die.kreatif tak?lol *aku memang suke bukak mende alah double tap tu*

banner gen09 yang aku cadangkan bila ada kenduri kahwin ahli gen09 mohon time berarak bawak mende neh sekali.bapak ah semangat gen09!

dan semua orang kene pakai tag nama neh.comel kan comel kan?

eh eh sape neh sape neh tetibe je?

owh iollss dijemput untuk menjadi award presenter huhu*muka malu-malu*.jamuan we ollss ada bagi award gitu.yang best tu semua menang.kita semua pemenang tiada pengalah lol.
*time neh aku terkial-kial nak bukak nama pemenang award tapi tak dapat-dapat wow secure sangat kad pemenangnya*

dan ini award kita.hahaha sesuai sangat itulah selalu sangat tweet kan dah mendapat.
*ehem.award neh je ada queen kat belakang yang lain takde kan takde kan takde kan huahua*

yang ini hadiah buat SM(subject manager) paeds.owh banyak betul dapat hadiah haha.thank you korang!

dan ini adalah kad ucapan untuk SM paeds.serius tak tahu menahu langsung dorang ada kumpul ucapan neh dan nak nanges terharu baca huhu.kenangan sangat ni!comelllll amat gambar baby kat tepi tu buat jadi booster study paeds hehe.

teratak kami.dulu berlima sekarang berempat sobsob.

untuk pengetahuan korang aku tak pernah main kawen-kawen ea dulu siyes.isy isy sape laaa tu main kawen-kawen

akhawat gen09 yang tinggal.tapi kitorang tetap ingat korang yang dah berpindah ke malaysia.once gen09 always gen09 hee :D

haa inilah bakal-bakal doktor cairo university yang akan menemui anda 2016 nanti ameen!

okeylah tu je lah nak cerita nya.tema old school 90' neh memang best laa.by the way orang lahir bulan julai neh die memang suka mengimbau kenangan lama nostalgia neh lol.

banyak kenangan yang aku ingat sampai sekarang aku main masak-masak gune api real dengan tempurung jadi periuk pastu petik lada nenek masuk dalam tempurung tu pastu rasa.fikir sendirilah rasa apa haha.kadang-kadang main masak-masak petik bunga kertas ummi aku pastu masuk dalam air fefeeling buat air sirap.

pastu aku pernah jatuh basikal balik dari tuisyen dah serupa superman dah jatuh atas jalan raya tapi balik rumah buat senyap takut kene marah.

dan kerja sekolah pendidikan seni aku tak pernah hantar kecuali kalau siap itupun abah yang siapkan.aku memang benci tahap dragon ball kat pendidikan seni huhu.mujur upsr takde seni kalau ada tak tahulah aku pass ke tak.

emm yang pasti aku takde main kahwin-kahwin haha.

mengenang masa lalu memang indah.yang pahit pon jadi manis :)

so back to the future.masa depan untuk zaman 90 ialah zaman 00.eh.zaman 2000 i mean.atau spesifik nya kembalilah ke alam nyata sekarang.zaman kanak-kanak memang indah seronok takde stress tak de dilema takde konflik.

dan sekarang aku nak kembali ke dunia nyata nak menghadap balik buku obstetric dan gynaecology neh.ini cabaran ummi aku cakap.hidup ini memang banyak cabaran*cakap sambil nangis dalam hati*

~aku memang tak sabar nak balik malaysia neh.aku dah fikir nak bawak balik apa jangan sampai aku turunkan beg bagasi aku tu lol

~doakan kami berjaya exam final ni dan semua naik tahun 6 dengan cemerlang nya ameen!

Sunday, June 8, 2014

down.

hari tu aku sedih dengan end round obgyn.sedih sangat!aku bulat nombor soalan lagi banyak dari bulat jawapan.mcq dia sangatttt hororrrr.tetibe tnye pasal DMPA aku dah puas fikir apekemenda tu.aku fikir sampai Di-Methyl-Pekebenda-Aihhhh.serabut T_T

tapi takpe.aku kene bangkit bangun berdiri membalas dendam usaha laa sungguh-sungguh kema!plus doa.doa,doa,dan doa.insyaAllah Allah tolong.jangan down sangatlah.*aku tak larat dah nak pujuk diri sendiri sebenarnya*

salah aku tak usaha mana sebenarnya.puas kot nak habiskan 2  buku obstetric and gynecology tu.lepas ni baca lagi bagi ingat semua mende dalam buku tu.

dan aku rasa selera makan aku dah start menghilangkan diri nya.macam mana aku nak jawab dengan ummi abah kalau dorang tanya "apsal kurus sangat tak makan ke?"

lepas exam tu aku tak rasa apa-apa lagi.aku tak tahu nak rasa apa.tapi lepas balik rumah tu.

"soalan o&g susahhhhh T_T "
"doa banyak2 "

"taknak kene repeat paper T_T"
"insyaAllah tak"

"memang mcq macam tu pon"
"ye ke?"

"doa banyak-banyak.dah tak payah pk dah"
"emm yelah"

lepas tu tetibe aku rasa touching lak kan maka hujan pon turun bagaikan mutiaraaa...tu yang aku malas nak call rumah tu,cukuplah aku menangis sekali dalam telefon lepas exam pathology tahun 3 dulu.malu oiiii.

tapi lepas dinner batch hari tu,barulah aku rasa happy sikit.nanti lah aku cerita pasal dinner batch.

thank you.for give me support when i'm down.

Sunday, June 1, 2014

takdir.

sebelum ini aku lupa.

kita hanya merancang,Allah yang menentukan segalanya.
dan Dia sebaik-baik perancang.
diberiNya apa yang kita perlu.
dan apa yang terbaik.
kerana tidak semestinya apa yang kita mahu itu yang terbaik buat kita.

:)

melihat orang lain bahagia,aku pon bahagia.
kepada mereka yang telah selamat diijab kabulkan,
yang telah menemui belahan jiwa,
yang telah bertemu insan bernama kekasih,
selamat menyulam cinta dalam redhaNya.
selamat bercinta hingga ke syurga.
semoga beroleh sakinah,mawaddah dan rahmah.
ameen.insyaAllah

kalau malaysia dengan mesir boleh sampai naik kereta je semestinya aku datang.
tapi apakan daya,aku dan kawan-kawan disini ada tanggungjawab yang perlu digalas.
maafkan kami.tak dapat nasi minyak dapat tengok gambar pengantin pon jadilah.

kepada yang belum (aku lettew lol)
selamat meneruskan kehidupan seperti biasa haha.
kalau kita ditanya "turn ko bila pula"
kita jawablah "bila sampai masanya.ko tunggu jelah event kat fb.kalau tak tahun ini,tahun hadapan.kalau tak tahun hadapan,tahun satu lagi.kalau tak tahun satu lagi,tahun 1 lagi lagi dan lagi...."

4 patah soalan ko jawab berpatah-patah dah kenapa forever alone sangat ke hape.

haha.relax beb!jodoh kau Allah dah tulis.tapi kau kene usaha dan bila kau rasa mampu kau proceed lah tapi jangan lupe jemput aku.

eh lepas neh aku rasa nak buat hobi baru kumpul kad kahwin kengkawan laa nanti time aku,aku recycle je kad korang jimat dah budget lol.okey main-main je.

aku dah bersiap sedia dah neh.bersiap sedia mental dengan ujian dan pancaroba sekeliling bukan bersedia apa okey.tahun ini sahaja dah berapa ramai kawan aku kahwin aku dah tak terkira dah.tengah tahun ni banyak gambar kahwin.hujung tahun ni mesti banyak gambar konvo pulak.dan aku sengih jelaa.

pastu time aku konvo orang lain dah kerja.
time aku kahwin orang lain dah beranak pinak cicit miut.okey over.
takpelah nak buat macam mana perjalanan hidup aku neh rare sikit haha.

selamatlah semua.selamatlah akma anis ber-end round exam obstetric & gynaecology.doakan aku faham patient,patient faham aku.saling memahami gitu.apa korang ingat rumahtangga je ke kene memahami.end round exam pon aku dah kene belajar memahami tahu.owh bagus sangat sape yang cari calon isteri/suami doktor lol*ehem.promote sikit kawan seangkatan*

~apa hadiah yang sesuai untuk bagi kat orang konvo selain bunga,coklat,dan teddy bear?yang rare sikit.ape ek?
~baru sekarang aku sedar buku obgyn ni sangat banyak kandungannya doakan aku boleh ingat semua macam aku ingat jadual flight aku hehe :P



Friday, May 30, 2014

kami bukan come from another star.

dari semalam lagi aku panas isu orang tak puas hati dengan HO pastu dok sebar gambar kat FB.

aku tak kisah kalau nak kutuk doktor pelatih kat fb.ye doktor pelatih tak terror macam doktor pakar.doktor pelatih banyak buat silap.doktor pelatih lembab.tak reti buat kerja.takde pengalaman.

banyak dah aku dengar cerita macam neh sampai ada masa aku takut jugak nak kerja nanti.tapi bila fikir balik,lepas aku belajar nanti aku nak buat apa dengan mbbch tu kan.dan tu memang dah jadi cita-cita aku lepas aku belajar kat cairo uni dari september 2009.

tapi pengalaman dari senior-senior sedikit sebanyak buat aku bukak mata kerja doktor pelatih tu takdelah azab mana.memang bila time kerja nanti kau akan start dari zero.nada.yillek.*bahasa apa aku pon tak tahu*
yang penting grab segala teori dan tunjukkan sikap ingin belajar.

tapi perbuatan memalukan individu kat fb atau mana-mana laman sosial tu sangat laa tidak profesional.aku sendiri pon kadang-kadang ade je tak puas hati kat mana-mana pastu aku luah kat twitter pastu aku delete balik sebab menyesal lol.tapi aku dah belajar dari kesilapan yang lalu dan terima teguran dari kengkawan.well,bila manusia penuh beremosi macam-macam mende yang kita akan buat diluar kawalan kita.kita tak sedar pon kita buat perkara yang melibatkan orang lain.macam tu.

tapi sekarang ni aku tengok masyarakat banyak yang menyalahkan daripada memahami letak duduk perkara sebenar.wahhh melayu rasmi sangat ayat aku.dorang tak faham kenapa doktor tu buat macam tu macam ni.dulu aku pon macam tu jugak.apasal doktor tu cek tempat lain padahal sakit kat tempat lain.tapi bila dah belajar ni baru aku faham apa yang doktor buat tu ada sebab dia bukan saje-saje seronok tengok orang sakit malah dengan niat nak menyelamatkan lagi.

tetapi,doktor juga makhluk biasa.insan biasa,hamba Allah yang banyak kelemahan.sudah semestinya akan melakukan kesilapan tapi bagi aku kalau kesilapan tu melibatkan nyawa pesakit for sure doktor tu akan menyalahkan diri dia sendiri.doktor BUKAN malaikat atau sempurna sangat sampai TAK BUAT SALAH LANGSUNG.haa saje bagi capslock.

jadi kepada bakal doktor,tugas kitalah sekarang neh belajar betul-betul.bukan sekadar nak lulus exam.bagi aku,attitude pon penting dan itu yang aku sedang ubah kat diri aku neh.banyak mende aku kene renovate diri aku neh.cakap kene lemah lembut,senyum sopan santun berbudi bahasa,tahan marah,tahan maki,tahan makan,tahan tidur,sabar paling tinggi dan macam-macam lagilah untuk mengharungi hidup yang penuh pancaroba lagi 2 tahun insyaAllah.

tapi serius.anda telah memalukan dia di khalayak ramai,membuka aib dia kemudian ada pihak lain pula yang sebarkan.sape nak jawab tu?minta maaflah kat individu tu.mende ni bukan sahaja memalukan dia,tapi boleh menyiksa psikologi dia.siapa boleh buat tak tahu kalau diri dimalukan.masyarakat nak doktor perempuan jadi obstetrician dengan gynacologist tapi bila jadi macam neh boleh menjatuhkan semangat entah berapa ramai doktor perempuan yang nak jadi pakar sakit puan.haa tak puas hati sangat dengan doktor kan haa buat sendiri!eh emo pulak aku lol.

dan aku pernah rasa dimalukan.effect dia sampai sekarang.aku dah maafkan dah sume mende tu kalau boleh taknak ingat pon tapi nak buat macam mana memori dalam otak kita ni apabila cell-cell neuron bergabung maka jadilah coco crunch!aku bab memori lama kenangan bagai neh memang aku ingat tapi buku teks obgyn lima ratus lebih tu bukan main nak ingat nye fuh.

okey dah setel cerita.aku harap time aku kerja nanti bila aku stress adalah insan yang come from another star sudi dengar cerita stress aku lol.sudi tak?kalau sudi baguslah hilang terus stress aku macam tu haha.

akhir kata,mungkin kita pernah buat sesuatu yang kita tak suka kat orang lain,at the end orang lain akan buat mende yang kita tak suka tu kat kita.apasal ayat aku macam berbelit umpama cord prolapse neh?jadi berbuat baiklah kat sesiapa sahaja walau dimana sekalipon kita berada.ni aku pesan kat diri sendiri laa neh.

~menghitung hari.hari balik rumah bukan hari lain.tak sabar aku nak makan sambal udang dengan ketam masak lemak makcik aini.
~tapi exam o&g dengan paeds ni agak mencuakkan aku.nak nanges laju-laju boleh tak*kengkonon tabah laa sangat tahan marah tahan maki bagai tapi hakikatnya aku neh mudah fragile jugak orangnye lol*

p/s : aku dah buat post ni dari semalam tapi kerana blackout aku tangguhkan post neh.



Tuesday, May 27, 2014

sambal udang.

"alang-alang dah ada kat rumah neh boleh laa mintak sambal udang kat ummi"

lepas tu terus tersedar dari tidur tanpa sempat makan sambal udang T_T

mimpi balik rumah memang best!kalau macam neh gaya baik aku pergi kelas laa takdelah asek nak teringat rumah laa teringat orang malaysia laa sambal udang laa ketam masak lemak laa ape laa.tahun 6 ade kelas lagi kan nak join boleh?

2 3 minggu neh memang aku selalu mimpi rumah,mimpi pergi jalan-jalan dengan family.dapat jalan-jalan dalam mimpi pon jadilah.

makin lama memang aku makin tak sabar nak balik.doa laa aku cepat-cepat habis cepat-cepat grad lepas tu memang aku terus balik malaysia.nanti kat malaysia time kerja tu cerita lain doa aku konvo februari 2016 okeyh!

ini semua sebab aku rasa semangat aku dah terbang balik malaysia gune tikar terbang.

cepat hantar mesir balik semangat saya tu please!

*ku seru semangat ku kembali*

~ni kalau aku call rumah time aku tengah fragile syndrome neh sure sure ade yang banjir ni kang.acane neh

Sunday, May 25, 2014

touching.

petang neh tetibe je aku touching.rasa nak nanges sangat-sangat.

bukan sebab malaysia kalah piala thomas ea.aku tgk je bebudak neh update tapi aku tak berminat.mungkin kalau tengok kat rumah ade abah atau tengok dengan sesiapa yang minat badminton baru semangat kot tengok.

tab aku buat hal.terpaksa aku reset balik sume mende.tapi aku dah transfer semua gambar siap-siap kat laptop.

aku rasa aku neh jenis sentimental laa.kot.bila aku bukak balik tab aku,sume mende kosong,start dengan zero.mesej,whatsapp sume dah takde.aku rasa nak nanges gak laa sebab sume mende tu ade kenangan.*jenis yang susah nak move on memang macam neh*

aku terfikir,senang betul tab neh delete sume memori dalam tu.kalaulah aku boleh delete sume mende yang aku nak macam tu kan bagus.takdelah aku nak touching macam sekarang neh :'(

tapi kang amnesia pulak hilang ingatan.uisy mintak jauh lah.

people change kema.semua orang berubah.kau pon kene berubah.

even your tab pon berubah.elok-elok okey tetibe restart banyak kali.owh serius laa aku sedih!

eleh tu pon nak sedih.
biarlah.ni blog aku.
blog yang dah takde orang baca pon :(

*the most difficult part is,when you still put some hope,hoping that eveythings gonna be back as usual as before.although it seems like it couldn't happen.move on kema!

*aku rasa memang dah takde orang baca blog aku.good.biar aku membebel sorang-sorang kat sini.dear blog,mohon bertahan dengan bebelan aku huhu

Monday, May 19, 2014

yang sebenarnya...

tahun neh kalau telefon rumah topik paling hangat antara aku dengan ummi ialah pasal kehidupan adik aku kat asrama.suka hati je mengumpat adik haha okey nanti raya kaklong mintak maaf.

adik aku ni beza perangainya dengan aku.maklumlah anak bongsu.ummi cakap tiap-tiap minggu pergi melawat budak sorang tu kat asrama.amboiiii bertuah betul aku dulu adelaa dalam 3 kali je kot ummi abah melawat aku dari form 1 sampai form 5.mujur tinggal die sorang je yang tengah sekolah maka ummi abah pon layankan je laa.

macam-macam gak laa cerita budak tu.mungkin adik aku tu perlukan masa lagi untuk dia adapt kehidupan kat asrama.bagi aku,kalau tak nak sedih-sedih,teringat rumah tu pandai-pandai laa cari kawan bagi hilang sedih dan buatlah apa-apa aktiviti yang rare untuk menghilangkan kesedihan sebagai contoh beratur awal-awal kat dewan makan masa makan malam*semangat nak makan betul padahal orang dewan makan tak siap masak lagi*,pergi surau bawak sejadah*sejadah paling besar aku bawak*,susun selipar depan dorm,jeling akak senior yang potong barisan iron baju dan macam-macam lagi.

harapnya dia dapat laa sesuaikan diri dengan kehidupan kat asrama tu.enjoy je beb.tapi aku nampak dia rindu dengan ummi abah sebenarnya.tapi dia tak cakap.but still ummi abah tahu lol.

macam aku laa.hakikatknya makin lama aku duduk mesir neh,makin rindu kat ummi abah dan family sume,makin tak sabar-sabar nak balik.sebab aku rasa bila tengok muka mereka masalah aku hilang.lupa yang subjek o&g ni complicated,lupe pasal buku-buku yang banyak.hilang sume stress exam dan stress dengan hidupan yang sama waktu dengan aku.

yang sebenarnya aku rindukan ummi abah lebih dari rindu adik aku.at least adik aku boleh jumpa ummi abah tiap minggu.aku?skype tak boleh dah.dengar suara je mampu.tu pon tersekat-sekat T_T .okey iolllss is touching.

muke je garang feelingless konon control macho laa sangat tapi manja.so what?


~cepatlaa tanya saya balik malaysia bila hehe >_<

Thursday, May 8, 2014

scary day.

semalam sesuatu yang menakutkan aku telah berlaku.

lagi takut daripada kejadian blender meletup.
lagi takut dari kejadian pam air meletup.

aku tak nak ingat.tapi tak boleh.
mungkin Allah nak beri peringatan untuk aku lebih berhati hati.
'ala kulli hal,aku bersyukur takde ape-ape jadi kat aku.
tapi seharian jugaklah aku lemah semangat.trauma terus.

kalau aku takut,aku jadi blank terus.
terima kasih kerana menenangkan.
i will remember that advices.

dan hari ni aku meneruskan kehidupan macam biasa.
dengan extra carefull.insyaAllah,Allah jaga,tapi kite juga perlu berusaha berhati-hati jaga diri.

dah aku nak kene buat air gula.
aku memang suka buat air gula ni dari tahun 2 lagi heh.

Tuesday, May 6, 2014

aku,dinner,dan lipas.

minggu ini jadual makan aku ke laut.

pagi-pagi memang sempat capai kurma je buat alas perut.untung-untung ada coklat yang entah berapa hari yang dah penyek dalam beg.lepas tutorial dalam pukul 11 barulah dapat menikmati roti seketul atau kadang-kadang nak rasa kaya sikit makan krib atau pizza.(itupun 1 piza medium kongsi 4 orang.jimat tak?lol)

tak kisah laa tu.dari dulu lagi brakfast aku memang macam tu cuma tahun ni semakin dekat nak jadi doktor neh(ececece) aku nak laa mengamalkan hidup sihat sebab dengar nya bila dah housemanship(HO) memang tak sempat makan dah.jadi aku nak makan banyak-banyak time belajar neh boleh?bajet laa bila makan banyak time HO nanti tak payah makan dah -.-

tapi minggu neh bukan setakat breakfast.dengan dinner sekali ke sungai nil.argghhh i cannot except this.dah 2 kali aku postpone dinner aku.postpone dinner tu maksudnya dinner hari neh aku makan esoknya.sebab kalau malam ada hal balik memang dah mengantuk ayam goreng pon aku nampak macam bantal maka baiklah tidur.

dan bila aku rasa macam nak ada gastritis terus aku cari makanan.semalam laa paling teruk.time lecture aku minum lagi nescafe 8 genih.lepas lecture tu aku rasa nausea (macam nak muntah) yang amat.aku tak tahu laa nausea sebab lecture banyak sangat ke.pastu aku teringat yang kelmarin aku tak makan nasi langsung.patutlaaa rasa ringan je lol.

anyway kalau perut kosong jangan ambek nescafe.caffein will incerease gastric acidity.tapi aku ambek jugak sebab nak stay fokus dalam lecture malpresentations yang aku rasa complicated amat.even normal vaginal delivery pon aku rasa macam apa je ni kan pulak yang abnormal.

kesimpulannya take your dinner.and breakfast.and lunch.sume laa senang cite haha.

owh semalam seharian aku tak keruan bila ada lipas besar depan pintu bilik aku.aku tak tahu macam mana dia boleh pengsan kat situ mungkin aku terpijak masa bangun subuh.tapi sampai ke sudah aku tak berjaya nak buang sampai housemate aku buangkan.

"ko jangan sampai nanti laki ko tahu ko takut lipas kema.kalau dia tahu habislaa ko"

alamak aku dah banyak kot cerita pasal lipas dalam blog neh.haruskah aku delete sume post itu?atau aku delete blog neh?atau dia tak baca pon?eh mana kau tahu kema dia tak baca?eh tahu pulak aku die baca ke tak?lol

kalau dia baca aku harap dia tak ingat lollllzzzz.

aku tak tahu lipas ade berapa chromosome sampai aku tak boleh tengok ia.semacam tahu.

~summer in egypt = blackout + takde air + lalat + lipas.paling aku tak boleh terima lipas.

~adakah aku kene pergi kursus projek menangkap lipas?

~aku suka jujur.

Friday, April 25, 2014

kema's logics

"kema,incarceration tu ape?"

aku diam.tak tahu.adakah ini complication of benign ovarian neoplasms?
terus capai dorland's pocket medical dictionary kat rak buku kuning sebelah meja study.

terbukak page depan sekali.terlihat nama aku,tulisan jawi dan rumi.depannya ade title doktor dengan tulisan yang tersendiri.special writing tuu.from special request.aku tersenyum sekejap.macam kelakar pon ada.mintak orang lain tuliskan nama.apa buruk sangat ke tulisan sendiri?memang buruk pon lol.aku rasa makin lama makin buruk tulisan dah tak boleh nak cantikkan dah(bila masanya tulisan cantik?).maka aku rasa buku yang aku akan hadap time aku keje nanti,haruslah ditulis dengan tulisan cantik supaya tidaklah berbulu mata aku nanti haha.dah kenapa ayat macam novel?

mencari word incarceration : unnatural retention or confinement of a part.

unnatural retention?retention?kepala otak aku membayangkan yang ade mende jadi memanjang.

incarceration,buku teks tahun 5 gynaecology page 244 : ovarian cyst may be impacted in Douglas pouch(kalau dalam buku kadang-kadang dia tulis DP je.ade sekali tu aku terbaca sebagai 'display picture'),particularly in large size tumor.

"isy jauh sangat tu ovary boleh pegi dekat DP"kata kawan.

emm...mungkin sebab kat ovary tu ade tumor yang besar dan berat sehinggakan dia tarik ovary tu sampai ke DP?aku menjawab.ikut logik aku.

"emm.logik logik"kawan jawab.

"errrr weh aku ikut logik aku je ko janganlah ikut sangat"risau aku kalau bawak ajaran sesat dalam medic.

ini yang aku buat.dari tahun 1 sampai tahun 5.eh tak.dari sekolah sampai sekarang.suka ikut logik sendiri.macam manalah sejarah tingkatan 3 nak dapat A kalau aku bulat-bulat je jawapan abc sejarah ikut logik aku?

anatomy pon aku jawab ikut logik padahal mende tu kene ingat.tapi aku buat teknik imagination-but-still-with-kema's logic.emm bolehlaa membantu sikit-sikit.

bagi aku,kalau aku nak faham sesuatu tu,aku akan imagine mengikut kefahaman aku,bukan kefahaman orang lain.maka wujudlah teori kema's logic.

owh aku apply ni dalam medic sahaja.tapi tak seratus peratus.just in case untuk aku nak ingat certain things je.

dan logik aku tahun ini :

1)hanya orang yang beli tiket sekali dan ummi abah dan orang terdekat je aku bagitahu bila aku balik.

2)aku tak nak mengharap apa-apa berlaku dalam bulan 7 sebab nanti aku sedih.lol sangat kan?anyway takde ape-ape pon dalam bulan 7.sama je macam bulan lain.eh tak bulan 7 ni puasa dan akhir bulan 7 raya.


~jujur.aku memang tak sabar nak balik rumah neh.kalau boleh aku nak balik rumah time cuti hari pekerja 1mei nanti.owh logik sangat pemikiran sebegitu.

~rasa berilmiah sikit post blog ada masuk unsur O&G lollllzzz





Friday, April 11, 2014

dont't play play!

hari tu exam end round surgery memang sempoi.surgery subjek minor je untuk tahun 5 so takde laa complicated sangat case nye.most common case is swelling,hernia dan thyroid.dok pusing 3 mende ni je dalam kelas clinical tu.

tapi swelling bukan sebarang swelling.swelling(bengkak ke bisul dalam melayunye?)ada macam-macam woo.ibarat macam perbagai aneka cheese cake kat seret recipe.lipoma,ganglion,sebaceous.swelling kat leher,tangan,lutut kat mane-mane lah.

hernia ni pulak.errr macam mane ye nak cakap dalam melayu.die macam anda rasa ada benjolan kat perut ke,something 'terjojol' kat pusat ke,kat peha ke.haa macam tu lah.nama dia pon banyak ikut kat mana lokasi dia.epigastirc hernia,umbilicus hernia,femoral hernia,inguinal hernia.

thyroid ni pulak,kita tengok kalau thyroid die enlarge(membesar).membesar pon tapi banyak jenis gak.physiological,thyrotoxicosis,simple nodular goitre,simple multi nodular goitre,thyroglossal cyst.nampak tak macam menu kat burger king ade macam-macam jenis burger gitu.

nak cerita kalau time exam dapat patient swelling atau thyroid ana(ohcee) okey lagi.tapiiii inguinal hernia mintakkkk jauhhhhh.sebab ape?errr.

okey inguinal hernia neh selalu kat orang lelaki sebab chronic cough ke(batuk lama sangat),sembelit dah lama ke,tak pon kerja angkat berat ke.dan site die dekati inguinal laa.err google sendiri boleh?dan nak cek inguinal hernia ni dekat dengan testis.sebab itu lah memang mintak jauh.dan doa makbul sebab time exam memang takde patient inguinal hernia.tapi time kerja nanti haruslah kene handle jugak kan kalau ada.

so 3 patient tu aku dapat thyroid,swelling kat belakang leher(lipoma),dan umbilicul hernia ke ek.tak ingat dah lol.mule-mule kene cek patient tu diagnose laa lebih kurang die ade apa dan tengok semua yang berkaitan penyakit dia tu.bentuk,temperature,sakit ke tak,merah ke idok.boleh gerakkan ke tak swelling tu.macam tu laa lepas tu gerak kat station soalan.aku tak pasti die bagi masa berapa lama untuk cek patient tu.5 minit mungkin.

lepas tu last sekali kene clerk patientt.jumpe patient tu tanye apa complaint dia lepas tu cek-cek sikit then present kat doktor.part neh paling aku cuak.dah nama belajar mesir haruslah keluar ayat "tisytiki min eh?"
(what is your complaint) idok ler boleh kuar ayat "makcik sakit ape?" nampak tak susah tak susah dia.kalau orang yang fasih al laju cakap arab takde masalah tapi aku bab bahasa asing ni memang lemah sikit.

ape lagi lepas habis 3 station before last station tu,aku nampak kawan-kawan aku yang dah siap tengah berkumpul.rupenye doktor tak datang lagi.apa yang kitorg buat?tulis siap-siap kat kertas ape mende kene tanya.kirenye dah karang siap-siap tinggal tulis apa complaint patient je.santai tak?lol

time turn aku,aku baru nak mesra dengsan makcik tu,baru nak cek tetibe masa dah habis.heyyy why my time macam sekejap sangat?ini tidak adil!!tapi aku tahu makcik tu incisional hernia.hernia kat tempat previous operation.okey setel.

lepas tu kitorg kene tunggu lagi dan time neh paling sempoi.sementara nak tunggu present depan doktor tu kitorg neh buat 3 halaqah sebab ada 3 patient berlainan.aku pergi kat halaqah patient incisional hernia dan lengkapkan history taking kitorng yang tak lengkap.saling melengkapi lol.

sampai depan doktor :

"what case did you get?present your case."-doctor
"Female patient (nama dia ape tak ingat dah) 60 years old married and a housewife has 7 offsprings with the youngest is 27 years old.She doesn't has any speial habit of medical importance.Her complaint is had swelling at upper right side of abdomen and pain at site of swelling.The swelliing is about 8x8 cm with tenderness.increase when stand and decrease when lying down has impulse on cough.there is scar buat no redness no pus no dilated vein no pigmentation....."-me
"okey good.so what is your provisional diagnosis?"-doctor
"most probable diagnosis is incisional hernia at right lumbar region due to cholecystectomy incision"-me
"okey good.do you know the name of operation?"

...ah sudah memang aku tak tahu blur kosong...."errr i don't know"
"okey.what is the complication of hernia?"
"irreducible,inflammation,strangulation,obstruction"

and the rest is history.tapi aku stuck kat soalan macam mana nak kenal hernia tu ada strangulation?by TENSE and TENDER.

kesimpulan,exam surgery hari tu tak menakutkan sangat dan emm best laa kot.padanlah dengan hasil usaha yang tak seberapa.dan aku tak boleh main-main dah!lagi 25% to be a doctor ameen!

~obstetric dan gynecology best tapi too complicated huhu.aku ada nampak status member "siapa yang faham menstrual cycle neh die boleh faham perempuan"lol sangat.aku pon tak faham sangat perempuan tu macam mana.banyak sangat hormone.that's why we're special hee :D


Thursday, March 27, 2014

post-surgery exam.

dear akma,

beranilah dan percaya,semua ini akan berlalu.

It hurts now,but one day you will realize that it was nothing compared to the happiness that awaited you.

When love bring rains,a rainbow will always follow and with it the sunshine

I can't promise to fix all your problems but i can promise you won't have to face them alone.

............

berapa kali aku rasa nak give up entah.tapi hati aku cakap "bersabarlah."
makhluk yang bernama manusia memang complicated.
complicated anatomically,phisiologically
complicated untuk difahami.

only and only if,
aku boleh baca fikiran orang.
aku boleh tahu perasaan orang
aku boleh tafsir perlakuan orang.

okey aku dah start mengarut dan mengantuk.

"Love speaks from heart,and never explains"

lets follow the flow.smile! :)

Saturday, March 15, 2014

harganya?tak ternilai beb!

alkisah berlaku hari kelmarin.

petang tu,aku ada usrah.disebabkan buat lepas kelas tak sempat nak masak prepare makanan,maka kita delivery kfc sahaja.dan sememangya semua orang lapar masa tu.lepas kelas kot memang kebulur tahap rasa nak makan orang.

time tu memang rasa semacam dah.maka lepas habis je usrah memang aku mintak diri pulang ke rumahlah.kalau ikut hati nak tahan teksi tapi memikirkan jarak rumah yang macam sekangkang kera je jaraknya.eh.macam dekat sangat.beberapa kangkang kera laa kot.memang tak laa pakcik teksi nak hantar.buat abeh minyak yo maka terpaksalah aku berjalan kaki laju ala-ala marathon peringkat kebangsaan.tapi sampai rumah lif pulak takde!and that made my situation become worst!!rase nak nanges oiii T_T.kene panjat tingkat 9 gune tangga serius memang rasa nak ketuk je pintu rumah sape-sape mintak tumpang jap.

kemuncaknya,bila aku sampai je rumah,fatin dah nampak muka aku lain macam lol.dia tahu housemate die neh dalam keadaan tak okey dan memerlukan rawatan kecemasan.part ni laa aku rasa terharu yang amatttt.

aku cuba sedaya upaya tak nak muntah tapi apakan daya,ku muntahkan jua kfc tu umpama daku memuntahkan apa yang aku baca dalam exam lol.subjek phisiology 2nd year,slow pain can induce vomitting.so i was vomitting.walaupun cuba untuk menahan diri "tolong laa jangan muntah kema ko dah makan kfc tadi rugi kalau muntah rugi wooo rugi!!"kahkah nak muntah pon boleh fikir dulu.nampak nau kedekutnye.haha takdelah.

yang paling aku terharu bila "kema takpe ko pegi rehat biar aku tolong setel".serius rasa nak nanges!bila kau tengah sakit,takde orang pon boleh tolong hilangkan sakit tu melainkan Allah.tapi moral support can reduce the pain.sepanjang 5 tahun aku kat mesir,kawan-kawan especially housemate memang banyak tolong aku.dorang faham aku,tegur aku kalau aku salah,dan support aku kalau aku down.

kau datang kelas,mesti akan ada yang tanya "kema,okey dah ke?"

aku okey.sebab ada korang.even kalau aku tak okey pon,aku okey sebab ade korang :) ecewah

terima kasih Allah sebab hadirkan insan-insan yang memahami dan membantu aku.yang paling penting mengingatkan aku tentang Pencipta ku.mendekatkan aku dengan Rabb ku.kalau tanya aku mende apa yang paling bernilai kat mesir ni,jawapan dia sahabat-sahabat aku.tak ternilai beb!

Allah sahaja yang mampu balas jasa kalian.

dan 2 kali tak pergi lectures O&G,terus tak ingat kelas tingkat 2 bukan tingkat 1 lol.minggu yang agak exhausted,so minggu ni kene compensate balik apa yang tertinggal.

~macam mana taknak bagi down bila sakit?satu :sakit sebagai penghapus dosa.dua :bagi aku time sakit ni laa nak rehat sungguh-sungguh. tiga:Allah sayang sebab tu Allah uji.ngerti? :)

Thursday, March 6, 2014

jodoh berdua.

emm emmm
nak letak lagu jodoh berdua laa kat blog boleh tak?
eh.no no.jangan sekarang.simpan untuk wedding wire nanti je kehkeh
entah bila laa akan terwujud nye wedding wire tu,hanya Allah yang tahu of course.

cakap pasal wedding,sejak 2 menjak neh ramai pulak senior laa,kengkawan dok kahwin bertunang sume.
barakallahu fik kepada mereka yag melangkah ke alam rumah tangga tu.
apa?saya bila?bila-bila masa dari sekarang.kot.tunggu je laa event kat fb tu haha.

nak cakap pasal trend pertunangan dan perkahwinan sebenarnya.
sedar atau tidak,zaman berubah.seingat saya masa zaman pakcik makcik saya bertunang dulu takde pelamin-pelamin bunga pentas bagai neh.
majlis memang simple.yang ada hanya keluarga terdekat.hantaran ade laa 4 5 dulang je.
datang untuk ikat tali pertunangan,lepas tu bincang tentang hala tuju perkahwinan.saya masih ingat ketika pakcik saya bertunang,ayah tunang die tu(ayah mertua laa skang neh) bagi pesanan :

"bertunang ni bukan tiket untuk bawa anak orang kesini sana.ada batasannya bla bla..."
pakcik saya tu sangat baik thiqah confirm dia takkan buat macam tu tapi still diberi pesanan sebegitu.bukan apa untuk mengingatkan hadirin hadirat sidang dewan sekalian.owh gitu.

lepas tu bergambar laa satu dua.lepas tu balik.takde nak update kat fb ke instagram ke.

tapi apa yang aku tengok sekarang.lain sangat-sangat.bertunang siap ade pelamin ko.serius kalau orang tu tak cakap tu majlis pertunangan memang orang ingat tu majlis akad nikah.perghhh bertunang dah sebegitu rupa kahwin haruslah lagi gah hebat bertaraf dunia gitu kan.takpelah,hak masing-masing.biarlaa duit dia kema bukan pinjam duit ko pon heh.

but for me,biarlah pertunangan tu sesuatu yang tak perlu dihebohkan.rahsiakan pertunangan,hebahkan perkahwinan tak gitu.just make it simple.tak nak laa pentas bagai tu kot.i ollss sayang duit i olllss okey haha.bukan kedekut :P *yes i am saving right now for the future*

bab kahwin pula,tak payah laa nak ikut artis sangat.siap ada gambar pre wedding laa apemende shower bride apekemende tu?eh serius laa tak faham.baru-baru neh ade kawan sekolah baru kahwin simple je tapi nampak meriah.haa gitu laa.kenapa perlu habis beribu riban untuk sehari itu,sedangkan ia permulaan sebuah perjalanan yang bukan setahun dua tapi untuk selamanya.kan?okey memang laa sekali seumur hidup habis tu nak habiskan duit terus ke time tu lepas tu lepas kawen tu tak perlukan duit ke?guna logik akal.belanja biar berpada,yang penting keberkatan.

time aku nanti takde pre-pre wedding neh.sume post wedding okeyyy.pastu baju kawen tu biar boleh kitar semula.eh i mean biar buat yang boleh pakai untuk majlis lain rumah terbuka ke interview ke apa takdelah boleh pakai sekali je.woahhh gituuu dah plan ada makna apa-apa ke?

takde makna.apa-apa.eh serius laa takde makna apa-apa -.-

i'm writing this post bukan sebab "hek eleh tak sabar nak kawen laa tu" atau "tak lama dah dia neh".no.
this is just my opinion melihat fenomena masyarakat melayu sekarang ni yang obses nak buat majlis pertunangan dan perkahwinan tanpa mengira kemampuan diri.kan membazir amalan syaitan?

~lagu jodoh berdua dok terngiang ngiang kat telinga ni dah kenapa -.- owh mungkin sebab lagu tu best
~married during study,or married after study?emm love after marriage.tetibe lol

Tuesday, February 25, 2014

date with me?

saya memang ada masalah dengan tarikh.i don't know why.saya suka math,tapi tak suke ingat nombor.bahaya kema oiii dose ubat kene ingat oiii.errr can i write the dose kat memane,dinding ke,katil patient ke?boleh laaa ea??ea??

kalau hari cuti,kadang-kadang je ingat tarikh.
number phone yang saya ingat?emm no. abah,ummi,rumah,my number celcom,etisolat,and another 2 3 number phone laa.tu je.kot?
tarikh lahir orang lain?emmm kalau ummi abah dan adik-adik.memang ingat.kalau kawan-kawan...errr yang dekat dengan tarikh lahir saya,saya ingat laa.kot.tu pon dalam 2 3 orang..je...huhu

tapi selepas saya diberitahu oleh seseorang mengenai kepentingan tarikh,ya tarikh sangat penting.terutamanya dalam pendokumentasian.

owh ye.kelas bermula 1 Mac.bagus,tarikh yang senang diingati.takut syok sendiri sensorang je yang cuti duduk rumah padahal orang lain pergi kelas.

emmm.tapi saya rasa saya akan ingat tarikh-tarikh penting yang akan berlaku dalam hidup saya.ye saya akan ingat(dengan bantuan S planner kat tab mungkin lol)

dan beruntunglah mereka yang saya ingat tarikh lahirnya.haha tetibe.

tapi dalam banyak-banyak tarikh,tarikh mati takde siapa pon yang tahu.

~tajuk post tak tsiqah langsung kema anis neh

~tengah buat teks MC untuk MTC neh menyempat pulak update blog ye.bila kene buat teks baru aku sedar aku amatlah pemalas nak buat karangan,tapi menulis kat blog rajin pulak.pelik ini pelik.

Sunday, February 23, 2014

dilema.medical.student.

tahu tak.bila kita belajar penyakit dan simptomnya.
dan bila simptom tu ada pada diri sendiri,cuaknye tu tak terkata.
kadang-kadang rasa macam nak gelak.sebab rasa macam psycho lak diagnose diri sendiri.

ade sekali tu,bibir aku bengkak tetibe.
secara personal history nye,aku takde allergik kat apa-apa.
takde trauma terhantuk ke tergigit ke ape,takde kene sengat apa-apa.
dia jadi tiba-tiba.aku tak pernah jumpa penyakit ape ade simptom bibir bengkak maka teruslah google.
tetibe jumpe pulak berkaitan dengan disease with blood ke ape dengan berkaitan spleen(limpa)
terus fikir aku ada splenomegaly ke neh(limpa jadi besar) tapi bila bibir dah tak bengkak aku lupa terus.

lepas tu,ada simptom lain.something enlargement at lateral side of neck.
aku suspect thyroid.sebab memang ada family history pasal thyroid.tapi spesific penyakit tu tak sure.
ape lagi menggelabah lah terus cek kot-kot ada simptom lain tapi takde haha.penat je menggelabah.
tapi takde tachycardia ke ape
kawan aku pon beria suruh buat medical check up tapi aku malas nak fikir.okey malas nak pergi.
dan biarkan je lah.kata doktor buat ape jumpe doktor kan*ego meninggi macam klcc*

tapi simptom yang latest ni paling buat aku cuak.
asalnya,aku perasan tiap kali aku berus gigi,akan ada bleeding.tapi aku suspect gusi aku.berus gigi tak sesuai(tapi aku memang berus toothbrush bukan berus sabut)berus gigi ganas sangat,atau aku kurang vitamin c ke kan.
tapi ada satu hari tu buat aku paling cuak bila sputum(kahak) aku ada darah.paling aku cuak darah tu bukan bercampur dengan kahak,tapi memang darah.macam dalam cerita melayu kau batuk keluar darah tu.cuak tahu haha.
2 kali pulak tu.double cuak.

terus cek.sakit dada,takde.batuk,takde.sesak nafas,takde.sakit tekak,takde.demam,takde.sakit kepala,takde.pucat,takde.
kesimpulannya,aku tak tahu ape mende itu.dan malas dah nak diagnose diri sendiri.
dan alhamdulillah lepas tu takde ape-ape dah.

dan sekarang aku ada simptom baru.rasa nausea(nak muntah) dan penat giler rasa nak tidur je keje.
hari tu aku baru balik dari tugasan medical team.balik tu memang aku rasa terhuyung hayang dah.
balik,solat maghrib terus ma'as salamah pergi tidur.
emm penat terlampau kot masa tu.
aku tak tahu laa dah keje nanti macam mane hidup aku.padahal tugasan tu keje aku ambek blood glucose orang je kot!

kadang-kadang lagi penat diagnose diri sendiri daripada diagnose orang lain.
pantang sakit perut terus diagnose bakteria apakah parasit apakah.haha apemende laa.
I am not paranoid.kata kene praktis apa yang kita belajar haha.

bila sakit ingat mati.mati sebaik-baik peringatan.

Friday, February 21, 2014

this is my way.

deal and working with other people.
need us to understand people.
emm.boleh je kalau kau tak nak faham orang lain.
macam laa orang lain pon nak faham kau kan?
tapi kalau kau pelajar medic,mesti kau pernah dengar empathy kan?
eh no.bukan sahaja pelajar medic.as human being,we need that empathy.

empathy memerlukan kau faham orang tu.faham situasi dia,dan rasa apa yag dia rasa.cewah gitu.
ni difinisi aku laa.difinisi kamus dewan bahasa dan pustaka tidaklah diketahui kerana kat rumah neh ada kamus dorland's medical dictionary je.
perghhh barat giler ko kema kamus dorland's ada kamus bahasa pustaka takde.deyyy ana pelajar medic bukan pelajar bahasa mintak maap laa okeyyyy.
errr okey nanti saya belilah kamus tu letak kat mini library untuk bacaan anak-anak.kang gara-gara takde kamus dewan bahasa pustaka anak aku dok speaking lak memanjang moyang die tak faham nanti.

ape yang nak di highlight kan kat sini,yes i am deal with many people nowadays.woah speaking ko entah betul entah tak grammar tak tahu.
2 3 menjak neh aku banyak kene deal,kene bincang,kene discuss,kene contact,kene kerja
dengan macam-macam manusia.lelaki perempuan,tua muda,kacak cun,abang kakak,bapak orang bini orang.

dari dulu,aku buat cara macam neh.terutamanya kalau kene keje dengan berlainan jantina.

pertama,
aku tengok dulu partner aku tu orang dia macam.simple ke,pendiam ke,slumber ke,okey2 je ke.bila dah kenal partner kite macam mana,baru laa kita boleh tahu cara macam mana nak deal dengan dia.ye dak?jarang aku dapat partner yang pasif sangat.kalau pasif pon,aku akan buat pelbagai cara untuk aktifkan die lol.tapi aku tak boleh ubah die ikut cara aku.better biar dia jadi diri sendiri.kang aku ubah personaliti orang lain lak susah kang.

kedua,
aku tak suke partner aku tak selesa dengan aku.aku tak suke kalau partner aku ada perasaan segan,malu,inferior dan sebagainya dengan aku.*ade ke?lol perasan giler* maka aku cuba untuk buat partner aku selesa dengan tidak terlalu skema dan serius.tapi time discuss haruslah serius kan tapi aku pon bukanlah orang yang serius memanjang.

ketiga,
aku suka serahkan partner aku untuk buat pembahagian kerja.bukan apa aku takut kalau aku yang buat nanti macam berat sebelah.keje senang aku ambek yang susah bagi dia.haha berat sebelah okey!tapi kalau partner aku dah bagi ayat "takpe ko laa yang bahagikan keje" maka terpaksa lah aku bahagikan mengikut cita rasa aku lol.eh tapi at the end aku akan tanya"okey ke?ke terasa macam banyak?"

keempat,
aku sebagai perempuan,sebenarnye kadang-kadang segan untuk memulakan perbincangan.aku lagi suke kalau partner aku yang start dulu.tapi kalau kita dok tunggu 2 3 hari partner kita tak contact pon.haisy tak jadi keje laa gitu.silap haribulan tahun depan pon tak gerak-gerak.maka haruslah aku yang inbox/contact dulu.perigi cari timba?ah lantakkan yang penting aku buat kerje aku bukan nak cari jodoh ke timba ke

keempat,
just be yourself.aku rasa aku tak cover pon perangai entah-pape aku.eh takdelah tak cover langsung.maksudnya takdelah tetibe nak berlakon ayu bagai tu.tak reti nak berlakon neh.dan kita pon akan lebih selesa kalau jadi diri sendiri daripada kene cover ni betul tak?

kelima,
aku anggap dia sebagai partner kerja.dan kawan.sahaja.tak lebih tak kurang.time kerja,kita layan sebagai partner kerja,as a friend,a colleagues(betul ke spelling die neh?musykil aku)tapi kalau lepas setel kerja kalau bertembung atau die tegur tu kita jawab laa takde laa lepas habis je kerja tu terus buat macam "sape die neh?aku tak kenal dia."ohhoh gaya macam apa je lepas setel keje terus buat-buat tak kenal.

keenam,
yes kita ada pendapat kita,dan dia ada pendapat dia.terima pandangan orang lain,,raikan ketidak samaan pandangan.setiap orang pandang dari sisi berlainan.bawak bincang elok-elok insyaAllah akan ada persepakatan lepas tu.jangan terlalu mendominasi perbincangan.kau nak kau jeee yang betul?okey sila keje sensorang.

ini cara aku.tak tahulah acceptable or not.nanti aku kene deal dengan ramai orang.orang sakit lak tu.sedangkan deal dengan orang sihat pon aku kene berdepan dengan macam-macam bende.inikan pula kene deal dengan orang sakit yang sah-sah emosi tidak menentu.pheww kene praktis deal dengan orang lain secara profesional dan dengan tenang dan sabar.

deal dengan mak mertua lain cerita.hari tu aku dah try praktis kat konvo senior.jadi usher pintu masuk.borak dengan sorang makcik neh.asalnya tanye "makcik tak berat ke beg tu,meh saya tolong pegang" tapi lepas tu borak sakan dengan makcik tu sampai masuk bab anak die kat new zealand sampai laa anak die datang.fuh boleh tahan gak peramah aku neh lol.

ye ye je peramah.tapi bila kau jumpa 'certain' orang,gagap gak.diam seribu bahasa.adakah dia datang dari bintang lain yang boleh buat aku terdiam sampai tak boleh kata apa-apa?*pengaruh cerita korea you who came from another star huhu*

Thursday, February 13, 2014

hari ini dalam sejarah.

okey I is nervous.

dari semalam okey start nervous.uisy macam ape je.emm pernah je buat keje macam neh.tapi tu pon kire MC terjun sebab tak dapat cari MC last sekali aku jugak selaku unit disiplin dan protokol jadi MC.

tapi time tu kat program COMPASS kat malaysia.takdela ramai sangat dan tak kenal mana pon hadirin hadirat nye huhu.

tapi ini jamuan senior gen07.seniorrr kotttt.mahu tak gelabah.
but its okey.pengalaman kot kan.

fuhhh.okey baju dah siap skrip dah baca.tengok you who came from the stars laa nak hilang nervous lol.

wish me luck!

dan semoga nur akma anis tak gagap tak tersyasyul tak pengsan sume laaa.
ye!thank you. hee :D

okey hari ini 13 februari 2014.13/2/2014 dalam sejarah.

~okey sekarang saya tahu kepentingan tarikh.errr tapi time-time cuti neh memang ada masalah ingat tarikh huhu

Saturday, February 8, 2014

budak asrama skema.

"cube kaklong bagi nasihat sikit kat adik.pasal asrama."

aku rasa kehidupan asrama banyak mewarnai kehidupanku.terutamanya form 1.

ingat lagi,masa tu hilang baju sekolah.nanges-nanges kol rumah bagitahu baju sekolah hilang.ape motif nanges pon tak tahu lol.lepas tu aku tak berani nak telefon rumah kalau ada hilang barang.dan menjadikan aku cukup menjaga barang-barangku,dan belajar menyimpan barang dengan cermat.maka risiko untuk hilang itu kurang.

akak-akak yang banyak bagi panduan macam mana nak hidup kat asrama.

"korang kene jaga kebersihan.jaga kebersihan dorm,tandas jangan tersumbat bla bla"
"korang kene bagi salam kat akak-akak.senyum.jangan nak jadi kerek ea"
"korang kene pergi dewan makan awal.pergi surau awal.bawak sejadah.bawak buku tazkirah.duduk depan saf.akak taknak tengok ade form 1 duduk saf belakang"
"akak nak tengok korang pergi sekolah kemas.taknak selekeh tudung baju tak iron"

banyak akak-akak senior neh membebel rupenye.walaupun kadang-kadang ada je rasa "hek eleh cakap kat orang suruh buat tu buat neh tapi sendiri datang surau lambat"tapi dalam hati je laa.tapi pesanan dorang-dorang tu yang menjadikan aku form 1 yang skema.

aku takde kakak,dan aku tak tahu nak tanya kehidupan asrama tu kat sape.sudahlah tercampak sorang-sorang kat SMKA TAHAP masa tu.orang lain sume ade geng,sekolah sama.aku tak kenal sorang pon.takde geng.takde kawan satu sekolah.masa tu baru tahu life is getting hard em?

tapi aku dikurniakan keistimewaan peramah terlebih dan sifat ingin berkawan yang tinggi lol sangat neh.so kitalah yang aproach orang dulu.maka disitulah kita berkawan.kenal kawan sekelas,kenal kawan satu dorm.bergaduh dengan dorm sebelah haha.

yang pasti,aku pelik macam mana laa akak-akak neh rajin sangat mengiron baju kurung?iron baju sekolah dah lah.kadang-kadang baju tu tak payah iron pon bukannye berkedut pon.haha ayat neh laa sokmo dalam hati bila bengang tunggu iron lama sangat.paling bengang kalau kita punye bersusah payah beratur akak-akak neh suke hati je "eh adik form 1 akak nak iron baju kejap ye.kejap jeeee"kejap skull patella akak tu.iron baju macam iron langsir punye lama.tapi itu akak senior okey kene hormat respect kang ko kene jeling kang satu batch senior cop budak kerek.

*skull=tengkorak
*patella=lutut

paling menguji kesabaran bila kita beratur kat dewan makan,akak-akak neh dengan muke slumber potong barisan.rasa nak baling je tray kat muke akak tu.perghhh giler ganas haha.takdelah sampai nak baling tray tapi bengang itu masih ada.tapi nak buat macam mana,kene respect senior!

permulaan kehidupan di asrama memang susah.tapi banyak seronoknya.aku ada ramai kawan,jumpa ramai akak senior yang baik-baik.dalam akak-akak senior yang kerek tu*aku pulak nak cop akak senior kerek* ade ramai je yang baik.ade laa berapa orang akak nak ambek aku jadi adik angkat.mungkin sebab comel kot hahaha*okey jangan muntah hijau kat laptop*eh tapi siyes.sampai sekarang still ada contact akak-akak yang rapat.

tapi bagi aku,rahsia kejayaan yang besar untuk menjalani kehidupan form 1 ialah dengan respect akak senior.terima teguran dorang dengan senyuman.baik dengan senior dan kawan sebaya.tapi baik jangan sampai mengampu,mesra jangan sampai jadi pengadu.insyaAllah kehidupan form 1 takde sape nak kacau.errr okey kene kacau senior lelaki tu cerita lain.lantakkan dorang.nanti dorang nak exam baru dorang tahu erti penyesalan lepas tu baru nak mintak maaf.

dan tulis nama kat SEMUA barang termasuk cotton bud,tempat letak sabun,baldi,gayung semua semua lah.walaupun kau yakin yang barang tu takde orang boleh pakai(contoh kasut sekolah kau paling kecik yang memang takkan ada orang lain yang padan,tulis nama gak)

sekian tip ex-junior-form-1 yang agak skema.okey nanti ada anak nak masuk asrama,rujuk sini jelah ye nak.lol.

susah mana pon zaman form 1,zaman itu akan diingat,sampai bila-bila.zaman paling thiqah,paling alim,paling solehah,paling suci,paling nerd,paling skema.macam mana nak ubah diri balik jadi macam zaman tu ye?rasa macam kene tarbiyah masuk form 1 balik neh -.-

~"anis,ada abang kirim salam"yang ini ayat budak depan yang memang tak boleh bla.budak neh salah sampaikan salam memang makan jelingan aku lah.sorry laa bro,belum cukup gentleman.aku ada wali.eh