Friday, December 28, 2012

...planner...

salam 'alaik

hari ni sebenarnya rancang nak tidur awal.lepas isyak nekad nak lupekan dunia dan masuk alam lain.errr alam mimpi maksud saya.sebab semalam dah tidur dalam 2 pagi lebih.then bangun subuh,meeting,balik meeting buat kerja dan tak tidur dah lepas tu.maka setelah dibuat kira-kira,semalam tidur 4 jam je.je??

bagi saya,tidur 4 jam tu adalah waktu tidur yang tak cukup.paling kurang pon 6 jam.kalau lebih lagi bagus.haha suke hati je.no lah.6 hours is good enough.TAPI dalam musim sejuk menggigil dengan malam yang panjang,memang ujian yang mencabar.

dan tadi sebelum tidur,terfikir sekejap perancangan perjalanan hidup

2013 - tahun 4,insyaAllah tahun 5 bulan 9
2014 - tahun 5,insyaAllah tahun 6 bulan 9
2015 - tahun 6 dan final exam
2016 - insyaAllah graduate as a doctor in February(amiinn) dan balik malaysia dan housemanship 2 tahun
2018 - habis housemanship.jadi MO yang baik hati lagi comel lagi awet mude(zzzzzzzzzz)
2020 - Master in Peadiatrics??or anesthetic??or O n G??
2022 - menjadi pakar yang tekun dan amanah dalam menjalankan tugas lagi pemurah dan bertolak ansur
lepas tu....nak ambik P.hD ke ek??emm kene mintak izin si dia.ehhhh jap...ni nak kahwin tahun bila ni weh??tak nak laa kawin umur dah 31.tua sangat tuuuu huhu.alamak kene ubah balik plan.patut laa rasa macam tak lengkap je timeline atas neh kehkeh

emmm...mungkin kah tentatif kahwin termasuk dalam tahun belajar?errrr no.perancangannya nak kahwin after belajar.saya nak kerja dulu,nak ada gaji pertama dan terus beli kereta dengan gaji pertama.haaa lepas tu baru kawen.bila dah kahwin,gaji kedua tu save sikit sebab bayar kereta orang lain pulak tolong sambung bayar.hahaha suke hati jeee.alaaa myvi je pon.boleh ea tolong bayar.eh?

mak pon dah cakap kahwin lepas belajar.sehari lepas balik malaysia after graduation pon bolehhh.amboiii hari isnin sampai klia hari selasa terus kahwin gitu.eh ade ke orang ramai nak datang buat kenduri time weekdays?ek eh cakap pasal bab ni dah ada calon ke?errrrrr -.-

okey pasal kerjaya.saya memang ada cita-cita nak jadi pakar.dan ada jugak niat nak jadi lecturer.tapi tak boleh laa time mude lagi jadi lecturer.nanti kang asek dapat bunga je dari student.amboiiii konon femes macam ain hawani dalam cite adam hawa laa.

emm.klinik sendiri??jujur cakap macam tak de laa semangat sangat nak buat klinik sendiri sebab saya rasa saya lebih suka kerja kat hospital kerajaan.i mean suka hospital dari klinik sebab....sebab besar??huhu.

okey itu adalah timeline yang saya plan.insyaAllah umur panjang dan diizinkan Allah.saya merancang,Allah jua merancang.namun perancangannya yang terbaik :)

p/s :macam menggatal je plan nak kahwin bagai.buat plan untuk kerja sudah.well.perkahwinan adalah sebahagian dari masa hadapan.i talk about it not because menggatal nak kawin dan sebagainya.it is just all about our plan for the future.plus i'm 21 right now and 22 next year.saya rasa umur 20 tahun keatas adalah umur yang matang untuk bercakap tentang ini.so jangan fikir bukan-bukan ea.no no no

~berdoa semoga semuanya dipermudahkan.gagal merancang,bermakna merancang untuk gagal.eh betul kan ayat ni?

~bila kita merancang,kita akan nampak hala tuju kita.bila kita nampak hala tuju kita dengan jelas,kita akan ada semangat untuk memulakan gerak kerja dan usaha.nak tampal planner depan meja study?owh silakan.errr tapi planner anda laa ye.jangan copy paste yang saya buat kat atas tu.yang tu plan saya >_<

terlibat sebagai ajk pelaksana program,membuat saya sedar pentingnya perancangan awal!~~memori mesyuarat agung khas PERUBATAN 2012,mustasyfa faransawi,mounira,kaherah.







Friday, December 7, 2012

...nukilan hati buat yang memahami...


ada rasa
cemburu dengan kejayaannya
ada kala
rendah diri dengan pencapaiannya

sepanjang masa
terselit kagum terhadapnya
tumpang gembira dengannya
tersenyum melihat senyumannya
ambil semangat darinya
ingin berjaya sepertinya
sejak dulu,dari jauh,dalam diam

T.A.H.N.I.A.H
kerana
cemerlang 
tapi nak bagi 2 kali
T.A.H.N.I.A.H T.A.H.N.I.A.H
kerana berjaya dengan cemerlang
dan
sangat cemerlang dalam menilai kejayaan yang cemerlang
:)

memang
kejayaan sekarang
hanya sementara
tidak bermakna segalanya
dan bukan indikator berjaya selamanya
kerana ada kejayaan yang lagi bermakna
memang
mengagumkan!!!

apa yang tidak dinilai di atas kertas peperiksaan
apa yang tidak dilihat oleh pensyarah
apa yang tidak disaksikan oleh orang lain
semua itu dinilai,dilihat,dan disaksikan-Nya
maka letakkan sasaran jauh
apa yang dilakukan bukan untuk dunia semata
tapi juga untuk akhirat sana

T.A.H.N.I.A.H,T.A.H.N.I.A.H,T.A.H.N.I.A.H
em
nak hadiah tak?
kejap
nak bagi ke ye??haha

~~emmm nak fikir dulu.haha(dah fikir dah pon hee :D)

em
tunggu dan lihat(baca : wait and see forever)

~ehem*sambil sapu-sapu buang debu dekat white coat*coat baru setelah white coat lama terkorban dalam kejadian air hitam membanjiri rumah.siyes ini size paling kecik yang dapat saya kesan di mesir.dan siyes white coat ini besar!!errr besar untuk saya.huhu

~mohon sesiapa baik hati lagi pemurah tolong carikan white coat yang sesuai,sepadan,secocok,bagai pinang dibelah belah(ehh??) untuk saya.tak pon nak mintak hadiah stethoscope untuk 13/7/2013 nanti hehehe...

~gambar before pergi visit ke Imbaba Fever Hospital.2nd visit selepas visit hospital environment kat hospital Kasr el Aini(hospital dalam universiti yang selama 3 tahun daku dok ulang alik pergi kuliah kat cairo uni neh baru tahu itu adalah hospital.owh nampak sangat pergi uni jalan pergi lecture hall and pergi beli makanan je T_T)

Tuesday, November 20, 2012

i.k.h.l.a.s

salam 'alaik :)

kepada semua yang bukak blog ni tapi tak terupdate.mohon maaf.ni sume gara-gara facebook,twitter dan instagram yang membuatkanku malas nak update blog.owh sedap betul menyalahkan mende lain.padahal diri sendiri tu yang malas.zzzzz.bukan ape.malas nak bluetooth gambar.

tapiiiiii.hari ni rajin sikit.hehe.eh rajin banyak laa jugak(kemain puji diri sendiri)

emmm
tu laa banyak sangat simpan cerita sampai tak tahu nak cerita macam mana.okey kita bahagikan kepada beberapa chapter.haaa ambek dah macam buku teks pulak ade chapter.yang sudi membaca,silakan :)

chapter 1 : forensic medicine and clinical toxicology

alhamdulillah selesai round satu.forensic menarik.belajar macam mana nak buat jenayah.ehhhhh??kita belajar macam mana nak kenal pasti mayat tu.betul ke tu mayat manusia.berapa banyak.mati sebab apa.berapa lama dah mati.gitu

dekat uni ade jual waffle.15 genih(RM 7.50) satu neh.rasa pon boleh laaa.sedikit sebanyak dapat mengubat kerinduan nak makan waffle huhu.suka mende neh sejak duduk kat INTEC syah alam dulu.yang paling best kalau dapat gabung perasa coklat dengan blueberry.and yes for sure it would be very very very sweet.tapi suke!!hehe

"dijamin tidak gatal"errr rasanya kalau orang tu ada allergy kat keropok ikan,still gatal jugak kot.huhu.disebabkan ada orang tu(errr that's me laa) balik lambat,dan kene cover balik sume yang tertinggal kelas 2 minggu tu,maka harulah menubuhkan study group to cover up all the missing chaptersssss.yup banyak ssssss sebab memang banyak pon nak kene cover huhu T_T tak mau buat dah


perjumpaan student 4th year dengan dekan.yup dekan.iye yang lelaki tu dekan kitorang.sempoi kan??kan??juz imagine buat perjumpaan dengan dekan just dekat lecture hall tak payah nak kene hias carpet kompang sofa bagai.masuk-masuk je tanpa ucapan alu-aluan yang 2 3 jam tu terus je dekan tanya "okey what's your problem"haha terbaeekk. #onlyinegypt.memang tiap-tiap tahun akan ada perjumpaan macam ni supaya dorang dapat bantu sepenuhnya pelajar malaysia dan menunaikan hak kami huhu.dan kitorang pon takdelaa nak demand banyak sangat.apa yang dirasakan perlu sahaja.


antara orang-orang yang duduk belakang sekali.kami hanya pemerhati je.ni namanya nak menghabiskan batery phone huhu.

haaa see see.kan hari tu ada cerita uni dah macam kene langgar dengan transformer je.dah macam kene langgar raksasa tidur(rujuk boboiboy) uni kitorang.rasanya jadi macam neh sebab dia nak ganti paip bawah tanah.kot.kot laa.~abaikan gambar pakcik arab

chapter 2 : hari raya aidiladha

sedar tak sedar,tahun ni adalah aidiladha kami yang ke -4 di perantauan huhu.syahdu tak bunyi??menu di pagi hari-lontong,nasi impit,kuah kacang.ada lagi yang lain-lain seperti nasi lemak,mee kari,bubur jagung tapi semua tu tak sempat nak snap dah habis hehe.nampak nau kebulur masing-masing :P

jemput makan :D

tambah-tambah :P

mesir berdarah.memang kalau hari raya korban begini keadaan jalan-jalan kat mesir sebab sistem perparitan dan perlongkangan(??) yang kurang sikit kat sini.maka darah haiwan sembelihan dialirkan ke jalan sahaja.tau dah.maka memang tak laa kan nak pakai baju raya cantik-cantik huhu.eh tapi pakai baju raya time jamuan raya hee :D errr sorry kat orang yang mabuk darah.eh cepat-cepat scroll ke bawah huhu

okey begini keadaan secara jelas.kalau kat malaysia selalu buat korban kat masjid or kat surau ke kan.tapi kat sini buat kat tepi jalan je.dapat laa tengok hehe.errr yang mabuk darah sila scroll bawah lagi 



okey sape yang tak boleh tengok gambar kat atas tadi,tengok gambar ni je okey ;) nama ia tiger.nama je tiger tapi tak garang tapi manja tapi mengada tapi comel tapi adorable tapi nakal tapi cute.



raya ketiga,saya ke mansoura.sampai cairo malam dan terus ke markas perubatan sebab ada program batch.dan makan-makan hehe...

sate pon ada :D

chapter 3 :saya jumpa sesuatu yang best kat beano's :D

beano's.first time pegi sini.credit to zie sebab recommend kan tempat ni

pergi berdua dengan nonie.yup just both of us :)

haaa yang coklat tu my fevret!!siyes best!!err ape ek nama dia.tapi pisang campur coklat.tak muak.first time boleh habiskan air dengan begitu cepat.selalu air mesti kene bungkus bawak balik.dah maju setapak.bese minum hot choc je hehe.mende ni laa yang best kat beano's

kitorang order ni je.tu pon dah kenyang sangat-sangat. p/s : jimat pergi makan dengan akma anis.semua menu die bantai separuh pinggan je.lagi separuh haruslah ada orang lain yang tolong habiskan.errr tapi air coklat tu boleh dihabiskan sendiri sebab saaaangat best.

"muke ko siyes betul tengok phone"kata nonie.okey no wonder ramai cakap saya garang.em bila tengok memang nampak macam garang pon.tak pe mungkin dorang belum tengok saya senyum-senyum sambil tengok phone.ehhh??~senyum sebab main game laa :P

chapter...errkkk...scroll balik atas...owh dah chapter 4 :community medicine is begin

aaaa.no komen.kelas start pukul 8.setiap hari ye.owh memang dugaan laa kan kelas awal-awal pagi time winter neh.owh ye.remind me not to skip my breakfast.azam baru tak nak skip breakfast sebab dorang cakap saya nampak sangat kecik hahaha.mungkin efek tahun 3 hari tu.ingat senang ke nak gain weight??susaahhh wehh.dah abes usaha dah rasanya -.-

okey nak tunjuk kelas je sebenarnya.ni laaa kelas kami.meja dan kerusi di susun macam kelas darjah satu gitu hehe.tapi best.air-cond ada dua(time winter pon nak ber air-cond jugak)kerusi dan meja comel.~kengkonon study laa kan.padahal buku pon tak bukak.failed bidang lakonan

jujur ada sebab sebenar kenapa lama tak update blog.mungkin ada rasa takde orang pon yang tengok blog ni.cewahhh.tapi bila fikir balik,saya update blog sebab nak letak semua cerita yang boleh dikongsi.and as my memory time belajar.kalau rajin sambung lagi tulis blog time dah keje pulak.

maka apa yang saya dapat setelah lama tak update blog ialah ikhlas.tak mengharapkan apa-apa balasan.kalau saya update blog untuk orang baca,once bila dah takde orang baca,maka blog ni pon tutup laa.nampak tak macam meaningless disitu.

sama jugak kalau kita BUAT sesuatu perkara KERANA sesuatu,maka bila sesuatu tu dah takde kita pon stop buat perkara tu.maka boleh jadi je kita buat kerja separuh.atau bila kita BUAT sesuatu kerja sebab nak MENGHARAPKAN sesuatu,maka bila kita tak dapat apa yang kita harapkan tu kita akan takde semangat untuk buat kerja tu lalu hasil kerja pon tak memuaskan.maka buat sesuatu tu biar IKHLAS :)

~saya dah lama ada niat nak bawak 'mereka-mereka yang kat malaysia' tu datang mesir,nak bawak pergi kat tempat makan-makan.sebab saya tahu ada di antara 'mereka-mereka yang kat malaysia'memang suka makan hee :D tapi macam tak mampu nak bawak semua.tapi masih mengharap dapat bawak sorang je datang mesir pon jadilah...


Sunday, October 21, 2012

bengkok...err kemek..err whatever

salam 'alaik

okey tetibe rasa nakk update blog
sebab nak meng-ekspreskan kesedihan
........................................

aaaaaa
sedih okey T_T
sedih sebab cincin baru beli hari tu dah kemek
ke bengkok??
padahal terlanggar pintu je pon
okey my fault sebab langgar pintu -.-
eh tak jugak
orang rasa cincin ni macam lembut sikit
tak macam yang dulu tahan lasak
hantukkan kat mana-mana pon okey je
kurang kualiti punye cincin neh isy isy

ehhhhhhhhhh
bukan cincin tanda apa-apa ea
eh adalah jugak.sign of....
its just...
ahhaaah.adelaaaa
cincin tu hadiah untuk diri sendiri.
tukar cincin lama.sebab yang lama tu longgar
yang best tu jumpe cincin tu time nak beli kasut
nampak tak beza kat situ
niat nak beli kasut.at the end beli cincin.
em mungkin
kema need a finance advisor >_<
atau penasihat dalam berbelanja
eh tapi saya bukan orang yang jenis suka shopping pon(ecececeh)
iyeee betul.just imagine boleh menguap sambil jalan-jalan kat shopping complex kalau tengok baju ke,beg ke
tapi once nak mende tu,selalunya memang terus beli tanpa fikir 4 5 kali.
fikir sekali dua je lepas tu...aahhh beli je laaa haha
yup seriously
need finance advisor.

but still.sedih okey mende neh kemek.
dah tak round dah bentuk dia.
so
....................
new ring please!!!
hehe
kidding laa
(kalau ummi tau laa cincin neh dah bengkok abeslaa.so jangan bukak cite ni time call ummi nanti)

"untung sape beli cincin kaklong.murah je sebab kecik"-my ummi
"owh.kalau macam tu beli 2 laa.tak pon yang emas putih ke.kehkeh"-materialistik punye anak

~hanya ada satu cara nak maintain mende neh daripada terus bengkok iaitu dengan melakukan semua pekerjaan dengan sopan santun lagi lemah lembut.kalau nak langgar pintu pon slow motion je.
~belum lagi cite spek berapa kali jatuh.ehhh tapi my pluz-one(henset touch screen tu hehe)tak pernah lagi tercampak hehe.
~selasa ni shock exam forensic and toxicology.pray for me and friends :D jangan tanya kenapa nama dia shock exam.memang nama die dah macam tu -_-



Wednesday, October 17, 2012

...honey-year laa sangat...

salam 'alaik!!

hampir 2 minggu tak update blog.
sorry awak,kamu,dia,kamu,kamu dan kamu
dan sape-sape yang datang blog neh
tapi tak update pon
lalu menekan butang pangkah sebelah atas kanan
dengan rasa kecewa
dan rasa
"emmm apsal kema tak update blog eh.rasa tak best laa macam ni"
"alamak mane tuan blog neh tak update.sunyi je blog ni haa"
"aduh tak update lagi.tak de mood laa macam neh"
owh over okey kema zzzzzzz.....

haha forget it.lama tak mengarut.

yeah.tetiba bila dah masuk tahun 4 neh rasa macam
errrr saya senior??
tak mau main-main dah.kene siyes.em yup siyes.senior kene siyes
eh yeke??prinsip sape tu weh??

senior ke??senior laa sangat kan
hari tu bertembung dengan 3 4 orang student malaysia neh
dari jauh yakin je "owh tu mesti akak tahun 5 tak pon tahun 6"
sekali bila dah dekat,dorang bagi salam
"assalamualaikum akak :) "
errrrrkkk
"waalaikumsalam w.b.t. a..ad..adi..adik"
dengan bawak buku anatomy nye.memang sah-sah laaa adik tahun 1 atau tahun 2
haaa kan dah gagap-gagap jawab salam.
lepas tu kami pon saling berbisik
duhhh.adik laa weh
apsal laa dorang matang sangat??
ke kita yang macam budak sangat???
haha perasan muda disitu.

forth year
dimulakan dengan subjekk forensic and toxicology.
lecture bermula pukul 12 tengahhari dan berakhir pukul 2 petang
tutorial 2 kali seminggu start kol 10 pagi
praktikal hari rabu sahaja kol 9 pagi.
errrr
dan tadi tak de kelas.maka kelas dari kol 10 sampai 12 je
best??
haha best laaa kot banyak masa free
dorang kata 4th year honey-year sebab kelas tak sebusy macam 3rd year
maklum laa dah habis pmr -.-

tapi masa lapang itu membunuh!!
bukan suicidal mahupun homocidal
i mean kalau kita leka dengan masa lapang tu tanpa kita isi dengan sesuatu yang bermanfaat
at the end kita jugak yang akan menyesal.
betul tak kengkawan??
betollllllll!!!!!!
(sendiri tanya sendiri jawab)

ni laa akibat lama tak update blog
sekali dah berperenggan perenggan mengarut kat atas tu haa
nanti next time laa letak gambar ye
lupe nak ambek gambar kawasan universiti
yang dah macam kene serang raksasa
macam kene langgar dengan transformer pon ade jugak
dengan berlubang sana,bertebuk sini
kapal korek,gerudi besor.
kitorang dah tahun 4 baru nak renovate anatomy department,korek-korek sini sana
nice.

~saya baru tahu ramai rupenye yang baca blog neh.tapi tak follow dan tak komen dan tak letak pape kat shoutbox.ohcee konon nak perasan femes laa neh.bukan ape kene practice femes dari sekarang takut nanti pergi pasar ada orang tegur "eh awak ni blogger kan??"kehkeh perasan betul.
~all the best ye sape-sape yang third year.doakan AKAK(akak laa sangat) yang forth year ni.hee :D

Saturday, October 6, 2012

bersiaran secara langsung dari kaherah,mesir

alhamdulillah
kembali tiba di bumi anbiya',bumi mesir
yup bumi kedua :D

cerita kat airport
emm tak de yang menarik
sebab datang-datang dah kene check in bagai
dahla terlebih lebih beratnye.herba herbi terlalu banyak mungkin huhu
tak sempat ai nak bekfes kat kfc huhu
maka berharap laa masuk-masuk flight terus ade makanan
tapi memang tak laa kan masuk-masuk terus ada
haruslah tunggu flight take off dulu
tunggu stabil dulu.smooth dulu tak de belok-belok
at the end dah kenyang tengok movie time makanan sampai haha

sampai rumah pon dah malam
dan esoknye tu dah pegi kelas
wow pelajar mithali i tell you hoho
mujur takde jetlag lagi
mungkin semangat nak belajar forensic
semangat baru *muka bercahaya + suci +mata berapi*
tapi bila malam lepas isyak automatik mengantuk amat sangat
dah macam mano nak cover yang page banyak-banyak tu??
banyak nau dorang neh belajar dalam masa 2 minggu
lesson for you laaa kema
next next time jangan balik lambat tak kesah laa kawen ke hape.ehh???haha
ni balik lambat mengalahkan orang yang dah kawen huh
(perkataan 'kawen' adalah rekaan semata mata.tiada kene mengena dengan yang dah kawen ataupun belum kawen)


laa tadi plan nak update pendek je
tetibe dah ade 2 perenggan di situ
eh tadi kate nak kemas kotak kan kema lepas subuh??
aaaaaaaaaa

~herba herbi??haha pandai betul buat word baru kan.
~hari tu tengok cerita oggy and the cockroaches.teringat lipas kat rumah neh.mujur mereka sume dah mengosongkan rumah tetapi 'harta' peninggalan mereka masih ada seperti saudara mereka yang mati kering.owh itu sudah dikira baik.no more lipas.hidup lebih bahagia dengan tiada lagi lipas yeah!!*ayat konon macam duta produk semburan lipas*


Friday, September 28, 2012

...hadiah 24kilo...

okey no more cerita pasal zoo.

ini post berilmiah sikit.pasal buku.okey takde niat nak jual buku sekilo 5 ringgit ke ape.just nak share pasal satu buku ni yang kalau baca memang tak menyesal.

sebarkan cinta-Mu;ustazah fatimah syarha.

first,
suka cover die sebab warna hijau(lepas ni nampak buku warna hijau nak beli laa huhu)

second,
ini adalah novel yang paling tebal yang saya pernah dapat dan baca.874 mukesurat termasuk rujukan.

third,
selalu nye kalau novel mesti akan diakaitkan dengan cinta cintun jiwang 14 karat sume tu.tapi novel ni tidak.selain jalan cerita yang menarik,ada diselitkan info fiqh,info fiqh wanita,info hadis,info fiqh keluarga dan artikel berkaitan.

kesimpulan,tak rugi kalau beli,tak menyesal kalau baca.cewah tuan blog kalau tukang promote memang pandai.semua duta produk bagi je kat die~kot ye boleh laku haha

~~~~

sambil-sambil balut novel :

ummi : tulis laa tarikh kat novel tu bila beli ke,bila dapat.ummi tengok kosong je
me : aaaa tak pelah.biar novel tu nampak baru je(padahal tulisan tak bape nak lawa nak tulis kat novel tu haha)
ummi : laa tak de nama kat novel tu nanti tak tau sape punye novel
me : tak pe.kaklong sorang je yang balut novel kat bumi neh.tak de makhluk lain dah (owh ayat riak disitu)

bukan nak bangga laa,tapi dalam banyak-banyak novel,novel ni laa yang ai balut dengan begitu gigih,kemas dan rapi serta fokus yang jitu.see nampak macam tak balut kan padahal dah balut tuu.

tetibe je semalam ade mood nak balut sume novel.semangat cari gunting satu rumah last-last terpaksa jugak gune cutter baru yang nak bawak balik mesir tu.siap paksa-paksa adik gunting seletip banyak-banyak haha.dahlaa sambil balut sambil tengok cerita seram baru dendam sarakit sakarit sanskrit pe ntah name.ohcee konon tak cuak laa tengok cerita seram sorang-sorang.padahal time saspen tu buat-buat tengah balut buku.

"lambat wish birthday 24 jam,maka kene bagi hadiah 24 kilo"

terima kasih bagi novel 24 kilo ni :)
~errr actually berat die tak de laa sampai 24 kilo tapi takpe nak juga anggap berat novel ni 24 kilo.over tau kema

~dah setel kemas luggage.macam biasa luggage nak jugak lagi berat dari tuan dia.kalau boleh berjalan and terangkat sendiri tak pe jugak.eh kang seram mistik pulak luggage terangkat sendiri

3 hari lagi...

Thursday, September 27, 2012

...kema the explorer...

salam 'alaik!!

cerita kat melaka belum habis update lagi.ohcee macam banyak je cerita kat melaka neh.rasanye banyak cerita kat zoo je sebenarnya.maklumlaa first time pegi zoo melaka kan dan dah 5 tahun tak pergi zoo.gini laa jadinye.over excited.

sebenarnya mula-mula masuk zoo tu ade satu binatang yang macam memerang.tapi time ambek gambar dia(dia??should be ia laa kan??)tetibe je ia menyorok masuk.laa hai dah malu-malu memerang pulak.burung ni jugak yang tak malu dok posing nak suruh orang ambek gambar ia laa tu.

kuda padi.eh kuda katik.errrr kuda ponny??aaaa whatever.ia ni tunduk je.ade inferiority complex maybe.maka kata-kata motivasi harus diberi.ehem.~gaya konon macam dr.fadilah kamsah.~~walaupun anda kuda yang kecil dan tak segah kuda lumba yang besar itu,namun anda tetap comel.macam saya :D errkkk??

em apa ek name mende neh.tu laa sape soh tido kan dah tak boleh tanye name

cuba teka apakah ini

tadaaa!!inilah jawapannye.tenuk eh tapir ehhh.see macam dalam kamus bergambar kan badan dia separuh hitam separuh kelabu~excited tengok badan ia ade 2 warna haha~~mujur masa nak ambek gambar ni ia naikkan sikit badan ia lepas tu masuk balik dalam air dok berendam.eleh konon nak tunjuk boleh tahan nafas laa tu

seladang.siyes besau menatang neh.
me : abah binatang ni laa yang dorang dok kibas kain merah lepas tu ia kejar kan.maknenye kalau ia nampak orang pakai baju merah ia kejar laa kan.fuh naseb baik pakai baju purple
abah : alaa binatang tu kejar bukan sebab kain tu warna merah.sebab dorang buat ia marah.mende tu buta warna
me : errrr yeke buta warna??
(abah buat muka slumber)
yeke mende ni buta warna sebenarnya??haha haruslah tengok national geography wild lepas neh

ini adalah zirafah.dulu ingat zirafah ni tinggi unta je.rupenya tinggi nau.dan saya rasa dalam banyak-banyak binatang laa kan,zirafah je yang muke macam manje-manje sikit.yang lain sume muke takde perasaan haha~tetiba puji zirafah

itu adalah sekawan rusa yang sedang makan tengahhari(ayat macam national geography wild yang dialih suara ke bahasa melayu)

lepas tu tetiba nampak pulak macam rumah untuk burung-burung.yang kuning tu burung cenderawasih kot.kebetulan pulak memang time dorang ni bekfes.pakcik tu laa yang bagi makanan.simple je bekfes dorang neh.pisang,betik.tak de honey star bagai

berwarna warni burung cenderawasih ni.ekor tu aset mahal.baru lepas rebonding huhu

ececehcehhhh :P (tangan kiri pegang penutup bekas jambu batu.ade gak niat nak bagi jambu batu kat burung neh.tapi takut diorrhea a.k.a cirit birit burung ni kang sape nak jawab)

minangkabau.bukan name die minangkabau.tapi tanduk die tu terus orang teringat minangkabau.ade jugak laa beberapa ekor kerbau dan lembu kat zoo neh tapi malas laa gambar kerbau pon nak ambek kan.on the way pegi rumah nenek pon banyak kerbau dan lembu heh

burung unta.rasa macam nak naik tunggang mende neh then berjalan satu zoo.penat kot berjalan kat zoo tu

ini...haha tak ingat.cari sendiri.tapi kandang die bapak luas,dia duduk sekor je.makan ruang mende neh 

muke stress...kah??

harimau bintang ye adik-adik.dah tengahhari tak reti-reti nak bangun oiii

yang ini harimau kumbang.bukan kucing hitam ye adik-adik.

selamanyaaaa harimau malaya~~comel lak tengok mende neh dok tersengguk sengguk bawah tu haha

haaa ni yang panas neh.orang bayar kot 10 ringgit bukan nak tengok kome tido.segarang-garang singa,tidur pon nak peluk pokok heh.

"angah,member ko"haha.ade 3 ekor tapi yang ni paling aktif.hyperactive disorder mungkin

okey ini kemuncak acara.tengah jalan-jalan tu tibe nampak ade orang buat show dengan gajah.gajah tu adelaa buat bunyi die.yang paling best part die sembur air gune belalai die tu.naseb baik tak duduk depan sekali huhu~muke cuak nak pegang gajah.gajah tu pon stress je apehal budak neh nak cuak-cuak

sekali abah datang "mehlaa abah pulak nak bergambar dengan gajah"slumber je abah pegang gajah tu siap tepuk-tepuk lagi macam dah kenal lama.stress bawak abah pegi zoo sume binatang abah kenal haha.tahun lepas pon slumber je abah pegang ular dengan biawak.setakat gajah apelaa sangat

kesimpulannya pegi zoo ni menarik.dapat tengok ciptaan Allah yang macam-macam rupa.berbaloi laa jugak pergi zoo melaka neh tapi kalau pergi malam lagi best kot sebab kebanyakan haiwan ni tidor siang bangun malam.siang panas kot tu yang tido je tu.

mungkin laa dorang ni nampak macam bahagia je duduk dalam zoo tapi sape tau dorang neh nak sangat balik kampung hutan amazon tu kan.ek eh macam tau tau je dorang neh bahagia ke tak.

~abeslaa lepas ni dora tak boleh cari makan sebab orang dah ambek alih tv show die dora the explorer.
~ammar mursyid pergi zoo tapi naik train.uish bahaya kalau bawak budak tu berjalan.mau melompat singa tu dibuatnye kang

lepas pergi zoo tu,boleh pulak ummi nak singgah kedai deco yang jual perhiasan rumah tu.lari tema sungguh dari tengok haiwan kepada tengok perhiasan rumah haha

sambil tu solat kejap dekat masjid yang dekat dengan MITC tu.

abah : kenapa lambat sangat
me : errr sesat tadi tak jumpe jalan keluar lepas ambek wudhu.masuk pintu lain tetibe kuar pintu lain hee :D
~mujur jumpe jalan keluar.

~dah dah kemas luggage kema sebelum anda yang dimasukkan ke dalam luggage tu 

Tuesday, September 25, 2012

...bukan rombongan biasa...

salam 'alaik

okey cite lama baru nak update huhu.baru baru ini sepupuku abang long,cucu nenek yang sulung telah melangsungkan perkahwinannya dengan gadis pilihan hati.cewahhh ayat.ni sume gara-gara tengok cerita mahligai cinta laa neh.alaa cerita yang tunjuk pelamin hantaran orang kawen tu.

before akad nikah.sementara tunggu tok kadi sampai.mule-mule ingatkan kitorang dah lambat.yelaa orang lain sume dah siap tinggal ammar mursyid je yang baru nak bangun lepas tu melalak-lalak nak mandi.haihlaa spoil laa itu budak huhu.

my daddy my daddy!!haha abahku tukang jadi jurucakap tuuu

okey time nak akad nikah.time saspen neh.tetiba sume senyap.yang nanges tibe berhenti.ohcee over laa tu

lepas tu yang lelaki kene baca ape ek nama dia lepas tu pengantin perempuan pon baca "saya terima..."apa entah.haha tak fokus dah time neh.sebok ambek gambor

kalau dulu-dulu selalunye sarung cincin je.skang neh pakaikan gelang lak.eh yeke??

makcik : kaklong,tu tengah buat apa tu??
me : errrr.baca doa kot
makcik : owh.dulu-dulu makcik takde pon buat gitu.patotlaa asek gaduh je kehkeh
~~sempat buat lawak makcik ku itu huhu


with the hantaran.alamak tak nampak hantaran yang phone tu.perghh phone tu.boleh tak nanti nak mintak galaxy tab,i-phone,ipod,ipad...i.. i ape lagi ek yang ada...haha #overkemaover.owh saya standby tisu saje-saje je ek.saya tak feeling lebih-lebih pon.sekali my makciks yang over nanges-nanges lepas akad nikah tu haha.mujur standby tisu untuk dorang siap-siap


si irfan mule-mule kemain hensem dengan baju melayu biru.last-last kene tukar baju jugak.panas haha.

sementara pengantin tukar baju,ambek kejap gambar meja makan beradab.kebanyakan kenduri kahwin yang saya pergi tahun ni banyak purple.okeyh ai taknak laa tema purple dah.dah tak eksklusif hahah.haruslah fikir dari skang neh warna ape kehkeh.tema warna warni macam tak pernah orang lain buat setakat neh

dan dan dannnn.ambek gambar pelamin.errr excuse me.yang 6 makhluk ni hiasan pelamin ke ape?memang sekali satu set kot

kami pihak lelaki datang dengan10 kereta dan kereta pengantin lelaki haruslah depan sekali kan nak lead kang tersampai kat kenduri kahwin orang lain pulak.

pengantin dalam persalinan serba ungu.time ni tengahhari memang matahari terpacak atas kepala.memang panas.errr boleh tak nanti nak buat kenduri kahwin pagi-pagi lepas subuh??kalau buat tengahhari cair makeup woo.ohcee nak make up ke kamu??

lepas dah siap makan sume dah kenyang maka kami pon baliklah.tengoklaa ni rupe adam harith dengan aman.masing-masing penat macam dorang pulak yang kawen huhu.sakit belakang dik oii tidor gitu

dah kene alih kedudukan pon boleh lena lagi dorang neh.tak dapat nak tolong dah huhu

awal-awal dah cakap tema purple.tapi ade orang tu spoil pakai coklat.well tak eksklusif laa kalau pakai purple gak.nanti overshadow pengantin pulak haha

~barakallahu lakuma wabaraka,'alaikuma wa jama'a bainakuma fil khair abang long azam dan along shikin :)
~abang long pernah tanya soalan neh time die bertunang tahun lepas"kaklong nak yang tough macam abanglong ke,nak yang kurus kering macam tu"sambil tunjuk kat kawan die,yang juga kawan yang sama jadi pengapit dia hari tu.errr sorry laa abang long,tak nak dua-dua hahaha :P