Monday, April 22, 2013

salah.malu.maaf.

semua orang buat salah kat dunia ni.
tapi terpulang nak mengaku salah.
atau menyembunyikan kesalahan.
hanya yang berani mengaku kesalahan.

semua orang mampu meminta maaf
tapi tak ramai yang ungkapkan maaf
dan tak semua mampu memaafkan.
hanya yang berhati mulia memberi kemaafan.

saya muhasabah diri.post-mortem nurani.ya,saya manusia biasa yang banyak melakukan kesalahan.bukan malaikat yang setiap masa melakukan kebaikan.

tapi dengan kesalahan,
kita belajar untuk tidak melakukannya lagi
dan dari situ kita tahu,apa yang kita buat itu salah.
mungkin juga kita tidak nampak itu adalah salah.

fuh.saya dah lama tak update blog rupanya.lepas tu update dah tetibe cakap pasal salah maaf skema dah macam puisi pujangga dah tengok ni haa.

baru je lepas cari bahan assignment.hampir nak shutdown laptop.tetibe ternampak ym.owh tetibe rasa macam nak baca ym yang lama-lama.dan tetibe rasa macam nak update blog.

bila baca ym yang lama-lama,rasa kelakar.serius kelakar!sebab saya pernah buat salah dengan seseorang ni.dan saya dengan jujurnya mengaku kesalahan saya.cewah jujur katanya!dan orang tu tak marah pon.seriusly tak nak marah?dah bagi peluang marah tu*ek eleh konon nak sangat kene marah.kang marah betul-betul ade yang nanges tak berhenti heh*

kelakar sebab tetibe rasa macam"serius ke aku buat macam tu.alamak malunyeeeee!"
dan lagi kelakar sebab"serius ke aku bagitahu dia direct jujur macam tu?serius??"
ya,serius.dan serius malu!

takpelah.cerita lama.entah dia ingat entah tak.harap-harap tak ingat haha.
tapi saya takkan lupe laa kot.anyway orang yang lahir bulan 7 ni memang suke kenang cerita lama dan sentimental -.- *suke hati je tuduh orang bulan 7 macam neh*

okey.sila tidur sekarang.saya tak nak makan gula-gula sambil tengok operation dah(maksudnya tak nak mengantuk dalam kelas).tapi kalau operation larynx(bahagian leher) okey laa kot.kalau operation hidung.errrr....

lagi satu.kalau anda ada buat salah,mengaku je dan mintak maaf.memang malu.tapi apa yang nak dimalukan dengan meminta maaf.manusia yang buat salah dan tak mintak maaf patut malu.kan?

~thank you awak.sincerely me.

Wednesday, April 3, 2013

busy katanya...

salam 'alaik!

fuhhhhhhhh fuhhhhhhh*tiup habuk dan debu kat blog ni sambil-sambil buang sarang labah-labah*
ohcee konon macam lama tak update blog.tapi memang rasa lama pon.

masuk round ophthalmology,sibuk prepare untuk presentation.dalam masa yang sama ada program batch I-fest.(islamik festival)bukan C-fest okey.I-fest.c-fest tu kat tempat lain hehe....okey tetibe.abaikan abaikan

preparation untuk presentation tak tahu nak cakap apa.jalan pon macam dah tak pijak tanah dah time neh.cuak punye pasal bila dengar group lain punye presentation doktor sangat tegas.apa lagi kami pon buat laa 'mock' presentation sehari sebelum present dengan harapan dapat puaskan hati doktor.dan Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar.

tak lama lepas tu pulak kene prepare untuk end round exam.kali ni tiada ujian bertulis.okey lega....
tapi ada ujian clinical dan oral(doktor tanya soalan dan jawab dengan mulut sendiri depan doktor) maka terus rasa macam arghhhhhh.but at the end alhamdulillah Allah permudahkan segalanya.

kemudian sambung lagi program batch.
lagi esok ada international day kesian tengok housemate bersengkang mata buat bahan.takpe esok kite berjemaah menyiapkan booth.
jumaat ada program sukan Inter Chapter gamEs(I.C.E) pulak.

penat?haruslah penat.saaaangat penat sebab kadang-kadang rasa macam takde masa untuk diri sendiri.cewah ayat macam orang berkerjaya tak balik rumah seminggu je.
normal laa kehidupan seorang pelajar macam ni kan.tapi saya rasa okey je.
sebab masa kosong/masa lapang tu membunuh sebenarnya.
daripada kita banyak leka dengan perkara tak berfaedah,lebih baik kita sibukkan diri dengan sesuatu yang memberi manfaat kepada orang lain.
takpon perkara yang berfaedah kepada diri sendiri.
seperti bersukan,baca buku,tak pon pergi study,pergi camping.ehh??

group presentation ophthalmology dengan doktor omar selaku pemantau group kami yang saaaangatlah susah nak jumpa.kalau dapat jumpa pon sekejap je tu pon sampai kene kejar doktor haih kalah artis dah.ape memang macam artis?nak sign??sorry round ophthal dah habes dan tak dah kot jumpe doktor neh haha.

~sekarang round otorhinolaryngology-head & neck surgery atau ear nose throat atau ENT-HNS.okey sape-sape yang sakit telinga hidung tersumbat sakit tekak boleh jumpa saya lepas ni dan sila buat appointment dulu :P