Saturday, April 23, 2011

my status:_________

saya rasa sekarang ni sume orang tengah sibuk dengan periksa,exam,imtihan
budak sekolah rendah dengan periksa tengah tahun
sekolah menengah tak lama dah nak trial
budak u pun dah sibuk dengan final sem
termasuklah orang yang tengah update blog ni haa~tapi saya tak de sem huhu
maka semua orang sedang sibuk dengan exam duniawi
tapi exam ukhrawi jangan lupe jua...

exam kat SANA lagi senang~yeke??
maa robbuka...
soalan bocor.dah tahu soalan.jawapan pun dah lame kita tahu
tapi confirm ke dapat jawab nanti?
sebab bukan styloglossus,palatoglossus,hyoglossus ataupun genioglossus a.k.a tongue yang menjawab
bukan neuron cell,nerve fiber yang tolong fikir jawapan
nak tiru kubur sebelah pun tak boleh
tapi AMALAN kita yang tolong jawab...
ingatan untuk tangan yang menulis
dan tazkirah untuk anda yang membaca :)

tajdid niat.tajdid niat.tajdid niat
ikhlaskan hati.
usaha.usaha.usaha!!!

 kamu,all the best for your final!! that's what i wanna say :)
~apabila ade someone tensyen study,kure2 yang tak bersalah menjadi mangsa.naik slim woo kure2 ni sejak datang mesir hehe...

my status:_______________
status saya sekarang telah bertukar :)

status saya sekarang:>i'm really really busy<

korang fikir status ape neh haa??haha...

~semoge ke'busy'an ini bukan alasan untuk saya 'mengelat' daripada melakukan tanggungjawab saya dan bukan jua alasan untuk 'lari' daripada menunaikan hak orang lain...wahai diri,remember your list things-must-do!!
~always pray for our success!! 8-)

Wednesday, April 20, 2011

...lecturer-to-be...

okeyh.nak cakap pasal basal ganglia~adoilaa fail jadi lecturer.tak bagi salam tak ape tibe je nak cakap pasal basal ganglia huhu

sape tahu basal ganglia tu pe angkat tangan macam saya....
basal ganglia ni adalah collection of grey matter(nerve cells) which deeply placed inside the white matter of cerebral hemisphere,near the base of the brain~okeyh ayat buku teks

ia terdiri daripada 3 large nuclear masses~abesla macam mane nak jadi lecturer kejap bm kejap speaking
1)caudate
2)putamen
3)Globus Pallidus
okey tolong jangan tanya saya mende diatas dalam bahasa melayu nye ape.dah memang name die gitu.tak dapek den nak translate dah.

but functionally related nuclei :
1)subthalamic nucleus
2)substantia nigra~saya suke name ni haha

mengikut buku phisiology motor nervous system ni,adela di punye connection,circuit,pathway function bla bla bla....nak tulis jugak ke??tak yah la kot.panjang benor.bukak buku page 49 okey~abesla student kalau dapat lecturer malas nak explain macam ni hoho

dan antara disease of basal ganglia ini adalah"
1)CHOREA
2)ATHETOSIS
3)BALLISM
4)PARKINSONISM

dan saya berminat untuk bercakap pasal chorea ni.
-it is a complication of hereditary disorder,known as Huntington's chorea and also as complication of rheumatic fever in children
-this disease is due to lesion in caudate and putamen
-characterized by spontaneous,rapid,involuntary dancing movement,hypotonia associated with pendular knee jerk.





so thats all for today.you can go home~konon lecturer yang baik la neh bagi student balik awal

sebenarnye ade jumpe video,dimana(ayat skema disini) wife die dapat penyakit huntington ni but i'm not really sure huntington ape sebab die de banyak jenis.walaupun his wife tu tak dapat nak buat ape-ape,hanya mampu terbaring sahaja tapi laki die still jage wife die tu.bagi makan,bawak pergi jalan-jalan,tengok tv sama-sama...ouh nak touching lak tibe huhu.

nampak kat situ betapa setia nya laki die tu jage wife die yang sakit ni.apabila die diuji sebegitu rupa,die tak ambil jalan mudah dengan meninggalkan bini die tu dan cari bini lain.nampak tak ape yang saya nampak??nampak ke tak neh??tak pe buat-buat nampak je

banyak lagi penyakit yang de simptom pelik dalam motor nervous system ni.Dr.Akeef cakap patient menari tibe-tibe like cambodia's dancing.ia bukan dibuat-buat dan bukan kehendak dia nak buat movement macam tu.ia adalah involuntary.sama macam parkinson tu.parkinson ni mungkin kite dah bese tengok.tapi huntington's chorea ni saya sendiri tak pernah tengok real punye...

~alhamdulillah,selesai practical biochem :)
~silent reader saya tak hilang laa.die ade je :p
~saya nak jadi lecturer muda.boleh??

Friday, April 15, 2011

...mencari sesuatu yang hilang...

di pagi jumaat yang tenang lagi damai
seorang student sedang menelaah biochem dengan penuh tekun
dan tiba-tiba rasa macam nak tulis nota sikit
lalu dia menggeledah bekas pensel-yang-banyak-khazanah-ntah pape nye itu
die mendapati pen biru stabilo nye hilang!!!!
maka dengan rase duka cita penuh frust lagi keciwa die pergi mengadu ke laptopnye itu....
lalu terhasillah post ini
siyes tensyen hilang barang!!!
waa menci menci!!
rase nak letak sensor kat sume barang
senang cari pakai GPRS je...
tak pon letak ringtone ke.boleh miskol je.

owh yea
doakan saya dan kawan-kawan yang akan menghadapi final exam:)

16/4-spring exam biochemistry
20/4-practical exam biochemistry
30/4-practical exam phisiology
18/5-practical histology

okey nak sambung cari pen...aaa tak nak cari.kalau betul pen tu sayangkan tuannye,die akan kembali sendiri kepada tuannya ini~boleh pakai ke teori neh??huhu
ape pun,kalau korang de jumpe,tolong bagitau ea.jumpe penutup pun takpe.
sangat kesian la saya asek hilang pen je sejak 2 menjak 3 menjak neh...
em takpelah.adela hikmahnye tuuu...

~em.selalu perhati traffic kat sebelah ni.de 1 lokasi yang saya dah lame tak nampak kat traffic tu.seorang silent reader setia.kemane die pergi ea??sibuk mungkin.jangan hilang sudah la ek~bajet de silent reader je eheh
~pengajaran:hargai ape yang anda ada.bila ia dah tiada,jangan menangis depan laptop.woowo orang tak nanges yea.pen je pun.pen boleh cari kan?kan??kan?~tapi pen stabilo gred exam neh de ke kat sini??

hilang untuk sementara tidak mengapa
kerana ia satu kebahagiaan apabila muncul kembali
pergi untuk selamanya itu yang duka
kerana diri tak sanggup menerima
itulah kelemahan diri ini.tak sanggup kehilangan apa yang dimiliki....
sabar,redha.itu yang terbaik:)

Monday, April 11, 2011

memang lif kat sini untuk hiasan sahaja hanya boleh pandang-pandang

hari semalam adalah hari yang saaaangat penat
mengaji dalam keadaan lapar+mengantuk+letih
"ustaz,boleh tak sambung minggu depan"
owh sangat malu bila mintak berhenti mengaji kat ustaz
nasib baik syeikh tu sporting je
agaknye kesian kot tengok muke budak ni dah macam ketam kene rebus je
tapi yang pasti saya sangat penat semalam!
maka on the way balik singgah beli pape yang boleh dimakan
kang pengsan tengah jalan sape nak jawab
apabila sampai di imarah
sangat 'bahagia' sampai rasa nak jerit satu dunia
bila tengok lif rosak.
bini bawab dok senyum-senyum sambil cakap "lif rosak.sila naik gune tangge"
aaargghhh.........cobaannnn......

sampai sahaja rumah di tingkat 9 tu,
gedebuk!!
.......................................
(terus tumbang...ok sound efek sangat over huhu...tertidur je pon sebenarnye)
so sorry kat housemate sume sebab masak lambat semalam.sila salahkan lif~okey tak de motip disitu

tajuk macam agak panjang sebab tuan blog tak kuase nak fikir tajuk yang sesuai maka abaikan jela tajuk tu ek.

~kalau kita sayangkan 'something' tu,kita tak boleh kurung 'something'tu.lepaskan 'ia'.biarkan 'ia' pergi kemana sahaja yang 'ia' mahu.kerana jika 'ia' memang milik kita,'ia' akan kembali semula kepada kita...
~aja aja fighting!!saya tak nak kalah lagi

Saturday, April 9, 2011

...budak besar...

kepada insan yang :
masak-masak tanpa gune dapur gas
asek tengok astro ceria je keje
sabar mengajar saya macam mane nak buat bandar kat cityville
teman saya main badminton walaupun asek saya sahaja yang menang
selalu gaduh sebab berebut laptop abah
jeles kat saya sebab saya ade kure-kure
memperkenalkan banyak game online yang saya tak pernah tahu
belanja kentang twist yang kat pasar malam tu
belajar pecahan dari akaknye dengan penuh tekun
yang selalu memberi komen di fb yang membuatkanku terkedu..haisy bahaye budak ni huhu


 selamat hari lahir yang ke-10 budak BESAR...

~ummi tengah buat ape??
~tengah rebus telur ni haa.esok nak buat pulut kuning.lepas tu nak buat...bla..blaa...
(call rumah sambil dengar bunyi bising-bising kat dapur rumah)

...errkkk..macam nak wat kenduri kawen je.....padahal nak sambut besday budak tu je huh~ade bau-bau cemburu di situ huhu...

sebulan sebelum besday die,die dah dok sebut-sebut.
anak bongsu memang macam tu.manje :p
jadi hamba Allah yang bersyukur
anak yang solehah
pelajar cemerlang,
semoga mencapai cita-cita nak jadi doktor haiwan(lipas pon takut eheh)
dan adik yang patuh arahan akaknye hehe...
 
boleh wat calon menantu neh...~padahal baru lepas kene marah ni baru nak mengaji hoho

ambek gambar sendiri...abes la kalau die jumpe blog ni huhu

~adik,hadiah mintak kat abah hehe...
~waaaa!!!pen carera biru b-10 fine kesayangan hilang.kalau de sape jumpe tolong bagitau ok.jumpe penutup pon tak pe

Saturday, April 2, 2011

...komunikasi itu penting...

baru lepas call rumah
dan tiba-tiba rasa sebak
(pe kes tibe hati rapuh cik kak oi??)
tak tau la kenape.
nak kate rindu rumah
tak delah sangat rasenye....
eleh kalau dah manje tu,manje gak :p
owh tidakkkk tidakk...
biasalah dalam hidup ni
tak best la kalau asek nak gembira je kan...
tak de variasi kalau asek nak seronok je
ohcee pandai laa psiko diri sendiri...



jumpe 2 orang budak bawah umur berbahas ni haa
dengan pampers dengan stoking je lak tuu
anak sape lah neh
komunikasi 2 hala dengan menggunakan bahasa 'daa daaa'
haisy comel sugguh!!haha
siap dengan body language sekali
haha suke sangat tengok ni
ade sape-sape paham pe yang dorang cakap??
sila translatekan untuk saya :)

~janganlah bandingkan ikan bilis dengan ikan paus.makan dalam woo
~meriah kan rumah kalau ade budak kecik.jom laa korang kite pelihara anak kucing sekor...boleh mengelakkan kesunyian haha...

Friday, April 1, 2011

...mencabar diri...

hai kawan-kawan!!ohcee dah macam cite siti sifir je
rase macam dah lame tak update blog
sampai ade orang mintak update tuu~permintaan tinggi kot blog neh eheh~ok perasan jap
bukan ape,kekangan masa yang menyebabkan blog ni terabai untuk seketika
(pe hal lak neh kuar bahasa kekangan bagai)
serius memang agak busy
dengan kelas yang padat
silibus yang bertimbun untuk di revise
final exam yang around the selekoh tajam
(belum kawen lagi neh.kalau kawen alamatnye ke laut laa kot blog neh.tak begitu??huhu)
wow sudah masuk bab kawen di situ.petanda apakah??
sila jangan mudah menyimpulkan tuan blog bakal kawen
itu cume propaganda je~cewah
propaganda ape tuan yang dipertua??sila bace  ini:
"PEMBINAAN INTITUSI KELUARGA SEMASA BELAJAR MEMBERI IMPAK POSITIF"

haa.saya dapat lihat ade yang tersenyum senyum ketika membace tajuk diatas huhu
anyway tu bukan tema melukis poster ye sidang blogger sekalian.
itu adalah tajuk bahas
dan saya sebagai pembangkang
(tajuk dah best dah,sekali bangkang daa huhu)
dan usul diterima
bermakna pihak kerajaan yang menang
maka ramai2 memasang niat nak kawen time belajar
errkk..yeke??haha...

tapi saya belajar
jika melakukan sesuatu perkara itu dengan sehabis usaha dan setinggi tawakal
walau apa natijah yang kita dapat
kita tetap akan berpuas hati
dan tidak kecewa walaupun kita tidak mendapat apa yang diharapkan :)

next post nanti kite cite panjang pasal bahas ni okey.
nak bahas lagi sekali dalam blog ni pon tak pe hehe...
~tajuk panas neh huhu

~saya sibuk,kamu busy.hehe :)
~sedang mencabar diri sendiri.semoga diberi kekuatan dari Allah...