Saturday, March 16, 2013

belajar.

semalam saya ade buat post.tapi delete balik.sebab cerita tu tak best langsung langsung bagi saya.dan hari semalam pon bukan hari yang best bagi saya.saya cuba buat perkara yang best seperti pergi meeting,pergi medical team small group discussion,present pum pang pum pang,beli ayam tapi tetap jugak rasa tak best.maka mencuba untuk buat-buat best.tapi kemudian saya mengaku yang hari semalam memang saya rasa tak best.hari ni pulak separuh best.okey enough about it.biarkanlah sehari yang tak best tu.let's make tomorrow better day than yesterday.ya,saya belajar sesuatu dari perkara semalam.

minggu ini minggu last untuk lecture round ophthalmalogy.
dan hari ini kene marah sebab tak buat ujian mata kat patient betul-betul.nice.
kesian dekat kawan tu dah siap ambek history tetibe kene bagitahu full history.
saya buat muka tunggul je laa bila lecture dah start syarah panjang-panjang cakap exam dah dekat kamu kene tahu perkara basic macam ni and and and.........
biasalah proses belajar.
macam saya kena hari tu.maka saya paham laa perasaan tu huhu.
tapi disebabkan tadi pergi kelas macam feelingless takde semangat.pergi kelas pon lambat dengan tak breakfastnya jalan kaki pergi uni pon malas owh owh teruknya kema hari neh :(
tapi masa lecturer saya mencuba sedaya upaya mengumpul sisa semangat yang ada.
kumpul semangat bila masuk hospital dan lalu wad.cakap dalam hati"kema,your patient need you and please focus"
em baik jugak saya memikirkan hal ehwal pesakit kehkeh.mohon pesakit saya nanti buat baik dengan saya

okey saya sedang usaha untuk belajar laa ni.

eh dah kenapa asek lagu ini je yang dok ulang 2 3 kali dari tadi laptop ni.saje je kan.heh.

yesterday,as a lesson for me.
promise not to do it again today
tomorrow and every day.

for a person that important in your life,
you choose to hide your sadness rather than you make that person sad because of you.
you choose to make that person happy rather than make your own happiness.
because their happiness and sadness mean yours too.
right?
:')

~doakan saya dan kawan-kawan untuk menduduki end round exam dengan jayanya.ameen!
~saya sedang belajar untuk berubah menjadi lebih baik.belajar menjadi seorang yang lagi baik.dan belajar menjadi seorang yang terbaik:)

Sunday, March 10, 2013

cerita kita.

alhamdulillah.
Allah selalu hadirkan insan-insan yang memahami kita
mengambil berat diri kita tanpa kita sedar atau tidak
andai kata kita sedih,Dia ada cara sendiri untuk mengubati kesedihan tu.
seorang buat kita sedih,beribu boleh buat kita gembira semula.
satu perkara buat kita diuji sampai give-up,berjuta perkara Dia tunjukkan ada orang lagi besar ujian sampai kita rasa apalah sangat ujian kita dapat tu.
ini serius.

dan dalam suka dalam duka
dalam sedih dalam gembira
ingat Allah selalu,sentiasa
yang mendatangkan kita seribu satu rasa.

dan
(saya rasa saya suka mula ayat dengan dan,maka,tapi,know what.kengkonon puitis sangat laa heh)
bila kita buat orang lain happy,kita pon akan rasa happy sekali :))))))
yang ini tak dikira se-rius dah.tapi dua-rius.

baca pengalaman orang lain,membuatkan kita untuk rasa pengalaman yang sama.saya banyak jalan-jalan kat blog orang lain.jadi bila baca cerita best pasal orang lain.kita pon mesti macam
"huiyoo beznyee"
"eh nak jugak macam tuuuu"
"kalaulaa aku dapat apa yang dia dapat"
etc etc....
kannn??tapi percayalah.cerita sendiri pon best jugak.mungkin kita rasa cerita kita biasa je.tapi orang lain tengok cerita kita : mak aiii gempaknyee-very the best in the world-baaaaapakkk laaa cerita die neh.okey over.

hari ni saya dapat baca cerita orang lain yang saya tak pernah lalui sendiri.dan pembawaan cerita sekali dengan gambar rajah yang real rasa macam diri sendiri termasuk sekali dalam cerita.ohceeee sampai begitu sekali.

hari ni skype dengan ummi abah sambil masak kat dapur.kelasss ko jah sambil masak pon boleh skype.inilah yang dikatakan teknologi dihujung jari.tak de hal punye.masak sambil on phone,message,whatsapp,tweet tu dah biasa dahhh.nampak sikit gadis melayu masa kini gitu.ohcee masa kini ye.handphone tu kalau masuk kuali kene goreng celup tepung baru nak menyesal terhantuk tengadah kembali ke jalan yang lurus bagai bagai.

eh saya rasa nanti dah ada rumah sendiri kat dapur perlu laptop atau tab sebuah siap dengan wifi laa awak.senang nak google resepi tak pon sambil masak tu sambil tengok masterchef ke kan haaa baru rasa syahdu sikit nak masak<<errr dia ni cakap dengan sape??demand sungguh laa sape penulis blog ni haih

tapi kan,tak tahu kenapa minggu ni sangat rindukan rumah,malaysia dan penduduknya(ummi abah,adik-adik,........)ini semua gara-gara bermulanya misi mencari tiket flight mungkin.eh balik ghupenye budak ni tahun ni.hehehe....eh balik sebab nak renew passport okeyyy*terer tak cari alasan*

okey cukup.esok kelas ocular trauma.semangat semangat yeahh!!*mata berapi ala-ala goku kamehameha*

~satu hari nanti,saya akan tulis cerita kita versi lain.lain macam mana?tunggu.satu hari nanti.(kalau ingat pasal ni dan kalau rajin lagi nak update blog heh)
~i'm happy because u're happy :) 







Friday, March 8, 2013

begitu juga.

perasan tak minggu ni berapa banyak post dah wujud kat blog ni?eh rajin sungguh kema update blog sejak 2 menjak 3 menjak neh.kalau rajin tu,terlebih lebih pulak.kalau sampai mood malas tu nak tekan keyboard pon malas kuasa dua.

hari ni rasa macam serabut sangat sebab kene karang ayat sendiri nak buat assignment.boleh?sampai tumpang inbox orang lain nak membebel.terok bebenor gayanya buat assignment macam buat 10 tesis.nak siapkan satu muka pon dah sejam.tolonglaaaaa rajin kema oiii rajin rajin rajin!!!*tarik telinga sendiri*

tapi mungkin jugak sebab hari ni mood tak berapa nak okey.mendung sahaja dari semalam.sebab ribut pasir melanda mungkin.serius ribut pasir pagi tadi sampai oren pemandangan kat luar.

tapi rupenye bukan saya sorang je rasa macam tu.emmm

bila orang lain yang kena marah,saya yang beria nanges*nanges lagi*
bila orang lain ada masalah,saya yang lagi sedih.
bila orang lain gembira,saya dulu yang senyum.
bila orang lain suka,saya yang excited terlebih.

kadang-kadang kita tak sedar perasaan kita dipengaruhi oleh orang yang rapat dengan kita.tanpa sedar okey.unconscious.rapat bukan masuk rapat jarak duduk sebelah-sebelah.bukan.

dan kadang-kadang perasaan kita pon akan bagi efek kat orang terdekat.contoh,mak saya tahu bila saya tengah sedih time exam practical anatomy *yang pen termasuk dalam perut mayat tu lepas tu tak cukup masa terus fikir masa depan gelap heh*

serius.saya dah cakap anything related to feeling is complicated.
unexpected.unexplained.undescribable.unknown.unilateral.eh tetibe.

hope tomorrow getting better,everythings doing fine.
let's smile!

saya selalu senyum nampak gigi.selalu mencuba untuk senyum tak nampak gigi sebab susunan gigi pon tak rata mana.nak pakai braces...errrr kirim salam banyak.antara kene injection 10 kali dengan jumpa dentist,saya pilih untuk kene inject!eh senyum senyum hee :D

yang ni senyum malu kucing-kucing.eh comel pulak senyum macam ni.nak senyum cenggini laa hehe*bajettt laa boleh comel macam ni haih*

hah tak payah nak cover sangat.sengih je macam ni terus tak nampak mata haaa

SMILE :)

okey?

~minggu ni asek kene garang je.garang sangat ke saya??emmmm.
~bukan anda seorang rasa begitu.saya pon begitu juga :)

Thursday, March 7, 2013

entry ni panjang mengarut jangan baca

pernah tak rasa nak marah tapi tak boleh nak marah?
at the end diri sendiri jugak yang makan hati-.- kenyang okey makan hati tak payah nak makan nasi dah buat perabis beras je.bagus untuk mereka yang nak diet.

selalu macam ni.nak marah tapi tak sampai hati nak marah.geram tapi tak boleh nak cakap geram kat depan-depan orang tu.maka jalan terakhir adalah menggantikan kemarahan itu dengan kesedihan sebab bengang tak boleh nak lepaskan marah tu T_T *sobsob*

but when i think about it again and again,maybe that way is better for me.crying is better than getting mad with someone.hodoh okey bila marah-marah.rasa tua,rasa macam raksasa,rasa macam muke berkerut seribu,rasa macam proses penuaan makin cepat rasa macam makcik makcik.okey sudah.

mungkin orang lain cakap "weh ko memang takde keja lain ye.sedih nanges,gembira nanges,terharu pon nak nanges,kene marah nanges,tak kene marah nanges,nak marah nanges......nanges.....nanges..."
habis tu nak buat macam mana,this is me :( typical woman right?

pernah je nak ubah perangai.yes i did.tahan diri sendiri daripada nak nanges dengan pujuk diri sendiri kengkonon tabah laa kann.tapi bila orang lain datang pujuk,dahhh misi gagal!nanges sebab terharu.boleh?tapi saya pandai jugak buat muka tak de perasaan padahal masa tu dalam hati dah melalak lalak.anugerah pelakon wanita terbaik sepatutnya di sandang oleh kema.dan anugerah pelakon air mata sekali.

tapi*nak buat pengakuan*saya susah nak nanges depan ummi abah.walaupun hari raya bermaaf maafan*anak sape ni tak feeling langsung mintak maaf di pagi raya tak nanges* walaupun fefeeling merajuk, walaupun kat airport masa nak fly first time,walaupun kat airport setiap kali nak balik mesir.pelik jugak.errrr nanges lepas paper pathology terkecuali huhu.

but know what.usually i feel that i've strength after crying.lebih kurang macam release tension jugak.
dan nanges sorang-sorang itu salah satu cara release tension tapi tibatiba datang orang lain boleh pulak tetibe sengih lepas tu bertegur sapa bertanya khabar bagai.something related with feeling is complicated.

dan tahukah anda untuk menjadi seorang doktor ini dah berapa tangki air mata keluar?belum lagi jadi doktor.kema kema*geleng kepala* mohon bertabah sikit ye.

 when i'm sad,my family always comfort me smile,my friends always make me smile.and i hope i will have someone who always be my crying shoulder.or actually the one that can change the tears to laughter.

tapi kita ada Dia tempat mengadu yang paling memahami dan tahu apa yang terbaik untuk kita.dan insyaAllah saya tak lupa ALLAH selalu ada tika sedih gembira suka duka.Dia yang hadirkan insan-insan  yang menceriakan hari-hari saya.dan Dia juga yang menenangkan hati mententeramkan jiwa :)

~this post is really about me.saya memang berharap tak ramai orang baca post ni.serius ni.sebab tu letak tajuk macam tu.motif apakah post lepas tu tak bagi orang lain baca?
~"tak pe sedih sikit-sikit tapi jangan sampai terbawak bawak ye doct ;)"baiklah tak jadi nak sedih banyak.

Wednesday, March 6, 2013

setahun sekali.

setahun,hanya sekali
merayakan hari yang mulia ini.
selamaaatttt haaaaariiiiii raaaayaaaaa
tenenet tet tet tet tenenet

dah tetibe nak nyanyi lagu raya.bukan homesick okeyyy bukan no no no.habis tu ape kebenda yang setahun sekalinya?

clinical approach to leucocoria / leukocoria *mana-mana boleh pilih*
itulah tajuk assignment kita tahun ini.eh untuk round ini.lupe time round community medicine pon ade buat assignment tapi secara berjemaah satu kelas.berjemaah i tell you.satu kelas ada 50 orang buat satu tajuk assignment.anda ada??*kengkonon ayat sopan bagi "ko hado"??*

eh tapi jangan laa fikir 5 orang je yang bertungkus lumus buat assignment manakala lagi 45 orang goyang tangan dan kaki dan hanya tanya "assignment dah binding ke belum".no no no.bukan macam tu ye adik-adik.assignment community medicine ni memerlukan kajian serta borang kaji selidik ala-ala nak buat bancian dari rumah ke rumah gitu.maka banyak laa jugak kerjanya start kene buat borang kaji selidik,cari orang untuk nak isi borang tu,data analysis(yang ni keje saya!!winkwinkwink)data presentation dan lastly the presentation.semua orang pon ada tanggungjawab masing-masing nak menyiapkan assignment tu dan akhirnya terhasillah research about quality of life.nak tahu hidup anda berkualiti ke tak,sila dapatkan borang kaji selidik kami yang entah ada lagi entah dah habis.

owh kembali kepada leucocoria.ini pula assignment untuk round ophthalmology.malam ni plan nak siapkan tapi malangnya yang siap adalah kumpul maklumat sebab....errr..sebab research pasal leucocoria bertukar menjadi kal ho naa ho-ria.errkkk....eh tapi siyes cite tu touching.tapi tak sampai tahap nanges laa sebab sambil tu tengok website pasal mata.tapi berbaloi jugak laa tengok sebab cerita tu tak cliche.kalau kita sayang seseorang tu,kita perlu berkorban demi kebahagiaan orang yang kita sayang tu.ohceee!!!habislaaa kema kene cop jiwang lepas neh!confirm!!eh keluarga pon orang yang kita sayang kan.mak,ayah,adik beradik.haaa korang fikir ape ni??

dah ape kaitan dengan tajuk?nak cakap assignment hanya setahun sekali.eh yeke?rasa macam banyak kali.takpe lah.maksudnya kat sini assignment ni bukan laa tiap-tiap bulan kene buat kan.maka nya sila lah buat betul-betul ye cik akma.jangan copy paste semata.faham apa yang kita buat tu demi kebaikan semua.cewah dah macam moyang menasihati cicitnya-.-

makin bertambah umur,makin complicated masalah.banyak pulak laa persimpangan dilema nye sekarang ni.maknanya kita perlu semakin dekat dengan Dia.bukan makin besar makin sibuk maka makin jauh dariNya...it's okey.setiap masalah ada penyelesaiannya.kan?

p/s : blog saya ni ramai laa jugak orang baca rupenye(3 orang dikira ramai okey sebab plural.more than one).mula-mula malu laa jugak bila tahu kehkeh*blushing* tapi nak cakap blog saya takde apa yang menarik.semua cerita syok sendiri sahaja.jujur ni jujur ni

okey dah stop.kot ye pon jangan nak buat post blog ni macam assignment pulak nak kene type sampai 25 pages.zzzzzzzzz

~bila kita tetibe terfikir pasal seseorang,dan tetibe die muncul.tetibe jeee.emmm....esok belajar retina.eh tetibe

Saturday, March 2, 2013

dissappointed laa kema!

hari neh ambek history patient.tapi tak ambek full.
tapi selalu doktor nak diagnosis je.eh tapi memang sepatutnya kene buat full examination.

dan punyelaa khusyuk dengar lecture sampai lupa nak duduk



hari ni kelas,tapi gaya macam tak de kelas.
lepas tu mula kelam kabut gelabah ayam bersiap pegi kelas
lepas tu mula laa kelam kabut.
dissappointed laa kema.

gini laa gaya bila jasad kat mesir hati kat malaysia..ehh ehhh ehhhh
hadirkan hati jiwa sekali dengan jasad ye next time.
okey lain kali saya tak buat dah.ambek history betul-betul punye

dan malam ni rasa nak tidur awal je tapi tak bukak buku lagi
dissappointed laa kema!

emm semalam beli ayam.ade seekor ayam tu saya rasa dia ada severe ptosis.eh sejak belajar pasal mata neh mata ayam pon saya usya.ingat nak keluar torch dah nak cek mata ayam tu sekali ade student melayu pon beli ayam jugak kat tempat yang sama.haisy sebok je time orang beli ayam time tu jugak laa semua manusia lain pon nak beli ayam.eh dah 'memang' kedai ayam tu hak milik ko sorang kema oiiii.zzzzzzzzz eh dah tetibe masuk cerita ayam pulak kan.

esok cadangnya nak beli stethoscope nak gantung kat leher je sepanjang masa bagi semangat dan ingat sikit tanggungjawab.heh.dari cerita dissappointed ke cerita mata ayam bawak ke cerita semangat.memang laa ayat kat blog neh tak pernah nak ada kesinambungan.-.-

~i'm waiting for the next report :D
~nak beli stethoscope murah je.up sikit dari stethoscope mainan laa tapinya.yang mahal tunggu ade orang bagi *winkwinkwink**plan penjimatan namanya ni hehe*

Friday, March 1, 2013

nak balik jugakkk

alhamdulillah!
setelah 3 hari mengalami masalah GIT.okey diarrhoea laaa senang cite heh -.-
keracunan makanan mungkin.
sekarang neh kalau kene diarrhoea macam-macam laa dalam kepala otak
amoeba,staphylococcos,hepatitis A,cholera,dan seluruh cacing dalam buku parasite dan bakteria virus bagai dalam buku microb sume keluar laaa
'ala kulli hal,getting better.
terima kasih buat semua kawan yang mendoakan,dan sume yang tanya "kema dah okey ke??"
owh owh terharu sungguh :') siyes touching okey!
errr saya rasa macam dah 1 mesir tahu masalah saya neh.heh

dan tadi jumpa kak naemah,akak mentor usrah tahun 3.jumpa sebelum beliau balik ke malaysia dan memulakan tugas sebagai seorang houseman.*sobsob*
niat nak jumpe sekejap je sebab tak dapat hantar pergi airport
sekali kak naemah bagi barang.tu diaaa  siap ada lab kot,termos,pembalut buku,minyak bio oil.dan errr pil chi-kit teck aun*terpaksa rujuk kotak dia nak type nama ni haa.nama pil dah macam nama tokoh sejarah mak oiii*
alamak tak sempat jugak nak ambek gambar dengan kak naemah yang comel lagi cute*sobsob lagi sekali*
anyway kak naemah dah kahwin okeyyy.sorry tak boleh nak promote huhu
ingat lagi masa tahun 1 giler kecoh kak naemah nak kahwin dengan abang israk.isy isy isy punye laa jakun tahun 1 dengar pasal kahwin.
sekarang?ada aku kesah??lolllzzz.
okey tipu laa tak kisah.kitorang ambek tahu jugak tapi takdela semangat mentera semerah padi macam tahun 1dolu-dolu.

owh ye.niatnya malam minggu ni nak baca buku yang beli masa ma'arad kutub(pesta buku)hari tu.tulus suci murni betul niat daku.calon akak ipar terbaik neh.

semuaaaa buku saya.eh macam ada jugak buku untukk orang lain huhu

kalau dulu memang tak pandang buku-buku macam ni.rasa macam tinggi sangat level heh


errrr*caption tengok kat instagram huhu*

owh hari tu cari vakum.lepas tu cari makan kat fuddruckers :D


chicken ape kemenda entah nama die.ayam goreng rangup dengan ayam grill laa lebih kurang.tapi sedap.serius!mashed potato die wowowowww

2 pinggan untuk 2 orang ye.kang keluar pulak statement"kema makan 2 pinggan dan habiskan seorang sahaja maka dia kuat makan"no no no

jemput makan!!at the end kentang goreng tu terpaksa bungkus bawak balik sebab banyak sangat tak larat nak habiskan kat situ.saya dah cakap jimat dan untung makan dengan saya ni.tengok boleh bungkus lagi kehkeh*motip?*

tengok akak-akak senior balik malaysia dan akan berkhidmat,rasa tak sabar nak balik for good jugakkkkk.lagi 2 tahun setengah insyaAllah.doakan! :)

~always make me tachycardia.i'm waiting for the next report.take care!
~"awak bila nak kahwin??"soalan direct kak naemah tadi yang memang tak mampu nak jawab tak tahu nak reply diam seribu bahasa kelu lidah terkunci mulut.gitu laa kaedahnya.nak google cari jawapan memang tak boleh.speachless weh!