Saturday, February 20, 2010

...sudah2 la bercuti...

bismillahirrahmaanirrahim....

ari ni nmpknye ari laz kitorg bercuti...esok dh start blk kelas..waa skejapnye cuti..~cik kak oi bkn dh 2 mggu ke cuti??xbersyukur lgsg...hehe ok2..alhamdulillah dpt cuti 2 mggu...so,kmbali ke universiti dgn smgt yg baru ok!!!basya!!

~nk cari lab kot ni..kt mne ntah ltk lab kot huhu...

Thursday, February 18, 2010

...di sebalik ferrero rocher...

waa!!it seems today is my happy day..why??coz i got ferrero rocher from zie!!tp jap2..npe zie tbe nk bg??em...ntah..ala org dh bg,ambik je la kn haha...nyway thanx zie for that three ferrero rocher..aik 3 je??~mk oi xbersyukur lgsg huhu...zie ckp,3 ni de mkne tersirat.pe mkne tersirat tu,nti2 la org kaji...

actually,org juz terigt something ble tgk ferrero rocher ni...first time dpt ferrero rocher secare surprise.time tu muke org mcm dgr brite sukan mlysia mng bola sepak world cup(mknenye terkejot yg teramat sgt huhu....)kenangan terindah kot..huhu..rahsie...then 2nd time bile birthday,ummi bg sebekas ferrero rocher.waa mmg bhgie r mse ni.pg ptg siang mlm asek senyum je coz bhgie haha..then time kt flight.dpt gk..time ni rse nk peluk je akak pramugari tu coz bg ferrero rocher...then today zie lk yg bg...thank you so much!!~apsl la org tulis post ni mcm xprnh jupe ferrero rocher je ek??huhu xkesa la.juz nk expressed my 'penghargaan' to those who gave me ferrero rocher...

~will never forget this three ferrero rochers...dlm mknenye haha...

Wednesday, February 17, 2010

...profesionalisme...

"SAHSIAH MAHASISWA PERUBATAN MUSLIM KE ARAH PROFESIONALISME"



Above is the theme for the 3rd seminar perubatan on this year...(cewah abes profesional la ayt ni)...on 17 and 18 february satu seminar tlh diadakn di Pusat Persidangan Fakulti Perubatan Universiti Kaherah...bkn student Cairo je yg join,tp dr zaqazig,mansoura,tanta n alexandria pon de...so de la jupe sorg sahabat baru ni dr mansoura.die ckp"cantik la conference hall korg.."...em..org juz tersenyum(bkn nk bangge ea)coz ni pon first time org msok conference hall tu haha...xtau pon kt cairo u tu de conference hall yg agk besar..

eh bkn nk cite psl dewan...tp nk cite psl seminar..truely,mmg byk sgt manfaat yg org dpt dr seminar ni..n honestly sedikit sebyk org de motivasi diri untuk memajukn diri demi ummah,agama dan negara tercinta..n deeply bru org sedar yg tanggungjwab seorg doktor tu sgt berat and not something that can take easy..

profesionalism tu mknenye seseorg yg mempunyai ilmu,kemahiran n kemampuan yg mntp dlm bidang yg diceburinya serta mempunyai nilai etika yg baik....dlm erti kata lain,profesionalisme ni merangkumi kepakaran,etika and attitude..

tu je la kot sedikit sebyk yg org nk share psl seminar ni.pape pon,congratulation n sejuta penghargaan kpd ajk perubatan yg terlibat...coz seminar ni sgt bez and it wakes me up!!so pe lg..berusaha dr sekarang to achieve your dream.insyaAllah you can do the best!!!

Friday, February 12, 2010

jln2 g ma'arad ke,jln2 cari mkn??

akhirnye dpt gk g ma'arad(pesta buku)kt mesir ni..besar la gk tmpt die..ade lbh kurg 8 dewan..and 6 dewan kitorg pergi tp lg 2 dewan xsmpt coz nisa' merangkap ketua rombongan(bkn rombongan cik kiah ea..)dh kol soh berkumpol kt tmpt nk kuar..bpe kitab kitorg beli??aaa...jgn ditnye soalan itu..sgt sensitif isu ini ye..haha bkn pe.mmg kitorg(pka,fatin n me)xbeli pape bku pon..kitorg juz tgk2 je dlu bku pe yg de.tahon dpn bru la de sesi membeli(bak kte pka r)..tp ade la gk mnde yg kitorg beli..mnde ape itu adalah rahsia kerajaan haha...sogan r nk cite..

so lps g ma'arad tu,kitorg menuju ke destinasi lain..kiorg g sabi'...lps solat asar kt masjid..xigt lk nme die(tp masjid tu bez)kitorg pon meneruskn perjalanan ke restoren nil..nme je nil(sungai nil)tp ni restorn thailand..time msok tu mmg terkejot coz ramai rupenye org mlayu mkn kt situ..

selepas membelek menu mknn smpi dh blh hafal menu n harge die skali,kitorg pon order la makanan yg berjaya memikat hati kitorg huhu...makanan die sgt sedap n hrge pon berpatutan..cewah mcm promote r lk..tp siyes mmg bez.cukup sume rse,serai,daun limau purut sume2 r...tp yg surenye podaih mak ai...nanges2 nk abeskn sepinggan nasi tu...

lastly,ape yg org nmpk,klu bkk restoren masakn melayu kt cni sgt la berpotensi besar untuk untung even dgn hanye membkk gerai jual psg goreng n keropok lekor...(mate tgh de simbol duit hehe)...

Wednesday, February 10, 2010

...terfikir seketika...

bismillahirrahmaanirrahim....

ptg td kuar jp bli barang dgn noni...and on the way nk g tu,kitrog ternampak seorang makcik ni dengan 2 org anak die..mak cik ni jual tisu..klu kt mesir ni,kat tepi2 jalan tu memang ramai orang jual tisu ke,mancis ke untuk mendapatkan duit demi sesuap makanan...kadang2 tu sangat sedih bile tgk mereka2 ni...tapi at least mereka x mintak sedekah dgn dudok sje2 kn..ade gk usaha nk cari duit dengan jual tisu walaupun secara logiknye berapa la sangat duit dapat dgn jual tisu tu...

ok berbalik kepada mak cik ni,org sebenarnye dh selalu nampak die dengan  2 org anak die tu..kdg2 anak die tengah tidor..sayu sangat tgk ank die tido kt tepi jalan je..siyes kdg2 mmg bergenang air mate..xblh tengok budak2 kesian mcm tu...x pon kadang2 anak die men2..nmpk mcm bahgie je tp dorg je tau mcm ne hidup dorg..

all that situation make me think that how lucky i am..even dok kt negare org tapi xpernah la lg kebulur..ade rumah and cukup la sume2... tapi selalu je merungut macam2..em..xbersyukur kn...isy3...

"{وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ} [إبراهيم : 7].
Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras”."

bersyukurlah dengan apa yg kite ada,hargai ape yg kite dh dapat,dan manfaatkan apa yg dimiliki dengan sebaik baiknya.semoga kita berada dlm golongan hambaNya yg bersyukur....


Tuesday, February 9, 2010

...emm....

bismillahirrahmaanirrahim.....
~emm...ape aku nk wt neh....

ari ni sume ahli bait g sinai..org je yg x g huhu...blom bersedia mental n fizikal lg nk g.tkot xtahan sejuk.xpelah next year la org g ek...so skrg ni dok tercatuk sorg2 kt rumah..boring r lak...tu yg tulis post kt blog ni..mslhnye nk tulis pe haha...masalah...

~emm...study la...

Sunday, February 7, 2010

...syukran jazilan...

bismillahirrahmaanirrahim...


this post is dedicated to the persons that gave me a lot of inspiration,spirit and determination...cewah!!terharu x ayt ni..haha..alamak ingat nk tulis dgn siyes nye post ni..ok2 org siyes balik...

To my parents that gave me half of inspiration
to someone that gave me another half inspiration
to my best friend who always beside me 
and to all my friends that gave me the meaning of life
and...
terime kasih kepada DIA
hakikatnya,semuanya dari DIA
syukran lillah..
ALHAMDULILLAH....

Saturday, February 6, 2010

...blender and me...

Bismillahirrahmaanirrahim...

ari tu my turn memasak...mule2 dh de dh plan nk msk pe..tapi xtau la macam mne,satu kejadian yg x diingini berlaku...tgh nk blend lada,tibe2 je blender meletup..waa mcm pe je blender meletup...pengalaman yg membuatkan org fobia dgn blender selame seminggu huhu...

ape2 pon,bersyukur sgt2 coz xde pape yg jadi..bile fikir2 balik...

~memang bersyukur sangat2 coz time blender tu meletup,org xdkt sgt dgn blender n xpgg blender..klu pgg time tu for sure dh kne current..
~mknenye kt sini ALLAH dh tolong menyelamatkanku dr ape2 yg  x diingini...alhamdulillah..
~setiap yg berlaku ade hikmahnye...this experience membuatkn aku lbh berhati hati...

whatever it is
thanx to pka yg menenangkanku...time ni mmg cuak+gelabah+separuh semangat hilang
sorry sgt2 kt fatin coz blender yg die bwk dr mlysia...lbh kurg mcm brg pusaka fatin la ni...tp org dh meletupkannye..so rse bersalah sgt2 ..sori dori fatin!!!
and maaf yg x terhingga kepada nisa,pka n fatin sebab...lauk ari tu xjd..xtau la pe nme lauk tu huhu..tp sdp je kn even x jd pon hahaha....

...berakhirnya riwayat sebuah blender..tp xpe,nti org gnti blender baru ye...

Friday, February 5, 2010

...kepahlawanan yang terbilang_part 2...

bismillahirrahmaanirrahim.....

ari tu org bg cite tergantung kn,so nk smbg la ni....ok ye adik2..kite smbk balik cite ari tu...igt lg x???

okey mule2 skali kite jwb dlu persoalan ari tu.blh ke x kite nk bekerjasama dgn org bkn islam??jawapnnya boleh asalkan ia tidak mendatangkan ancaman kepada islam sendiri dan tidak mendatangkan apa-apa kerugian...

Sultan Muhammad mempunyai 250 000 orang tentera dan tenteranya juga ditanamkan dgn nilai2 baik,diajarkan ilmu agama di samping ilmu ketenteraan..mknenye kt sini tentera2 tersebut bkn sahaja mempunyai kekuatan fizikal tetapi juga kekuatan rohani.Mereka juga mempunyai sebanyak 400 kapal perang..em..agak banyak la tu...Sultan Muhammad juga embina hubungan baik dgn negara jiran.tak mcm raja constantinapole tu.dhla zalim,rakyat pon xske die..

Apabila Sultan Muhammad ingin menyerang kota tu,ade satu halangan.ade satu jarak dimana kapal perang xblh msok coz kwsn tu dirantai sampai bwh laut.kirenye mcm perlindungan kota constantinapole supaye xde kapal boleh masuk.jadi,memang susah la kpl perang nk masuk kota constantinapole tu..

Jadi Sultan Muhammad membuat satu strategiStrateginya ialah dgn mengangkat kapal2 tu ke daratan n gunung...mk oi mcm ne nk angkat?dhla bosar bonar kpl tu haa.klu sampan ke xpe gk.ni kapal perang..haa sebab tu la kne wt strategi baik punye..tentera2 tu tebang pokok,n jadikan pokok tu sebagai roda.batang pokok tu juga disapukan dgn lemak haiwan supaye nk bg licin..so kapal2 tu pon dpt la diangkat ke daratan dlm satu malam..

Apabila kota constantinapole tu diperang,raja yang zalim tu pon sangat takut sehingga ada yang mengatakan bahawa raja tersebut lari dlm keadaan tidak berpakaian dan akhirnya dijumpai mati di tengah jalan.Sultan Muhammad masuk ke sebuah gereja,Aiya Sofea lalu menunaikan solat sunat n sujud syukur sebagai tnda kesyukuran kerana telah dpt menawan kota constantinapole.Kemudian nama Kota Constantinapole ditukar kepada Islambhol yg bermaksud kota islam yang sekarang ini dipanggil Istanbul,ibu negara Turki.

Sultan Muhammad dinamakan Sultan Muhammad Al-Fatih kerana berjaya membuka kota yang sangat kuat.Al-fatih kn mksudnye buka kan..kan??

Begitulah ceritenye..org tulis cite ni kt blog coz org rse cite ni memberi byk pengajaran dan mengajar kite untuk menjadi seorang yg tidak mudah putus asa  dan perlu bijak membuat strategi untuk menjayakan sesuatu..agak2 zmn skarang ni ade lg x insan macam Sultan Muhammad Al-Fatih??satu persoalan di situ...


...an evening at Hussein...

bismillahirrahmaanirrahim....

lepas zohor tadi pka ajak g kuar..ingatkan kuar dekat2 sini je nk cari sumber makanan rupenye g hussein dgn noni skali.org pon ikot jela coz sje je.tak pernah lg g hussein neh...sje nk tengok ape yg ade..tgk je ea..tgk je...~tengok je la sgt..

mule2 memang x plan nk bli ape2 pon.diulangi lg skali nk tengok2 je haha...pka n noni ade mnde yg diorg nk bli..waa shopping sakan dorang.org tgk tengok je...sgt byk kedai2 yang menjual baju,selendang n macam2 la.so org malaysia pon ramai yg g kt sini smpi pkck2 penjual tu tahu ckp melayu..bile nmpk je kitorg,dorg mcm excited "malizi??"..ohcee rse mcm femes r lak huhu...slame ni org arab pggl kitorg 'syin'(cina)..ade ke ckp kitorg ni cina.dh sah2 muke melayu ni haa..kitorg pon xphm npe dorg pggl kitorg cina...ntilah kaji...

mule2 mmg pasang niat 'nk tengok je'...tp laz2 niat tu terpakse dilupakan coz org terbeli beberapa brg...alamak nk wt mcm ne..dh terbeli haha...mle2 pka xjumpe tmpt jual souvenir dgn jubah2 tp on the way nk blk tu terjumpe r lak..byk btol 'ter' nye...so kitorg pon meneruskan perjalanan...

byk lg sebenarnye tempat yg kitorg xsmpt nk discover tp xpelah..nti pas final exam dtg lg ye..nk bli souvenir utk sedare mare..cewah..sejak bile pemurah ni....

Thursday, February 4, 2010

...fatrah imtihan...

Alhamdulillah....

hari ni laz paper,bochemistry.mknenye hari terakhir exam mid year..so ape perasaan first time exam kt university,or first time exam kt negare lain??well...ohcee speaking lk..mcm2 rse de...

Phisiology
this is my first paper..sgt cuaks...tp mcq je..so bulat2 jela...tp bulat2 pon kne study gk.xblh nk tembak ikot sesedap rse sesuke ati..disebabkan ni first paper,first day exam,memang org agak blur..nk cari dewan exam,nk cari tmpt duduk..fuh mmg hipoxia(low oxygen tension) diwtnye ble kiri kanan dpn belakang atas bawah  org arab je...bile hypoxia,it will stimulate the secretion of erythropoietin,so increase the red blood cospuscle and finally org polycythemia sekejap huhu....

Histology
okey second paper..em..byk soklan connective tissue...fuh org rse mcm nk kuarkan tulang sdiri je n nk kaji connective tissue of bone time ni gk..

Anatomy
haa ni la yg mendtgkan high pressure in my heart.mujur x hypertension je..agk byk mnde nk kne igt..agak byk soklan..tp mrkh xbpe nk byk...lenguh la gk intrinsic muscle and lumbrical muscle nk tulis jawapan.alhamdulliah mse 2 jam...

Biochemistry
begitu unik skali subjek ni coz soalan die byk model.orang dpt model C.model je len2 tp soklan sme tapi urutan soklan xsme.slh satu care nk mengelakkan berlakunye copy n paste kot..ntah la haha...pon mcq..tp die bg kertas nk tulis jwpn mcm kne wt essay 3000 pth perkataan je.kt cni mmg xde krts OMR ea...(eh krts OMR ke nme die yg kne hitamkan tu??btolla kn ni nme die??)