Friday, February 5, 2010

...kepahlawanan yang terbilang_part 2...

bismillahirrahmaanirrahim.....

ari tu org bg cite tergantung kn,so nk smbg la ni....ok ye adik2..kite smbk balik cite ari tu...igt lg x???

okey mule2 skali kite jwb dlu persoalan ari tu.blh ke x kite nk bekerjasama dgn org bkn islam??jawapnnya boleh asalkan ia tidak mendatangkan ancaman kepada islam sendiri dan tidak mendatangkan apa-apa kerugian...

Sultan Muhammad mempunyai 250 000 orang tentera dan tenteranya juga ditanamkan dgn nilai2 baik,diajarkan ilmu agama di samping ilmu ketenteraan..mknenye kt sini tentera2 tersebut bkn sahaja mempunyai kekuatan fizikal tetapi juga kekuatan rohani.Mereka juga mempunyai sebanyak 400 kapal perang..em..agak banyak la tu...Sultan Muhammad juga embina hubungan baik dgn negara jiran.tak mcm raja constantinapole tu.dhla zalim,rakyat pon xske die..

Apabila Sultan Muhammad ingin menyerang kota tu,ade satu halangan.ade satu jarak dimana kapal perang xblh msok coz kwsn tu dirantai sampai bwh laut.kirenye mcm perlindungan kota constantinapole supaye xde kapal boleh masuk.jadi,memang susah la kpl perang nk masuk kota constantinapole tu..

Jadi Sultan Muhammad membuat satu strategiStrateginya ialah dgn mengangkat kapal2 tu ke daratan n gunung...mk oi mcm ne nk angkat?dhla bosar bonar kpl tu haa.klu sampan ke xpe gk.ni kapal perang..haa sebab tu la kne wt strategi baik punye..tentera2 tu tebang pokok,n jadikan pokok tu sebagai roda.batang pokok tu juga disapukan dgn lemak haiwan supaye nk bg licin..so kapal2 tu pon dpt la diangkat ke daratan dlm satu malam..

Apabila kota constantinapole tu diperang,raja yang zalim tu pon sangat takut sehingga ada yang mengatakan bahawa raja tersebut lari dlm keadaan tidak berpakaian dan akhirnya dijumpai mati di tengah jalan.Sultan Muhammad masuk ke sebuah gereja,Aiya Sofea lalu menunaikan solat sunat n sujud syukur sebagai tnda kesyukuran kerana telah dpt menawan kota constantinapole.Kemudian nama Kota Constantinapole ditukar kepada Islambhol yg bermaksud kota islam yang sekarang ini dipanggil Istanbul,ibu negara Turki.

Sultan Muhammad dinamakan Sultan Muhammad Al-Fatih kerana berjaya membuka kota yang sangat kuat.Al-fatih kn mksudnye buka kan..kan??

Begitulah ceritenye..org tulis cite ni kt blog coz org rse cite ni memberi byk pengajaran dan mengajar kite untuk menjadi seorang yg tidak mudah putus asa  dan perlu bijak membuat strategi untuk menjayakan sesuatu..agak2 zmn skarang ni ade lg x insan macam Sultan Muhammad Al-Fatih??satu persoalan di situ...


0 comments: