Tuesday, March 16, 2010

...syukran giddan...

bismillahirrahmaanirrahim...

hari ni kelas abes awal coz lecture for biochemistry is cancelled...so dlm pukul 1 tu kls dh abes...my housemates n me selalunye lps kls ni tros pecut balik rumah.tapi tadi ana de hal,nk g print something..so mereka semua balik dulu~tp selalunye before sampai rumah mesti melencong kt mane2 nk cari sumber makanan huhu...

ana pon berjalanlah menyulusuri jalan2 kecil kr munira tu...ingat2 lupe lak jalan nk g kedai tu.so jalan je ikut ske..~boleh macam tu..lastly jumpe la gak kedai nak print tu...ok proses mem'print' kertas pun berjalan lancar...total semua sekali dalam 15 genih. bg 50 genih..eh bukan nk tunjuk byk duit ke pe ea.tapi nak pecah duit tu...so mesti baki die lagi 35 genih kan..tapi pekedai tu bagi 45 genih..erkk...org dh terpana.terkesima.blur.xtau nk wat pe...tau nk wtpe.tp xtau nk ckp mcm ne..org dh karang dalam kepale otak nak cakap pe,tapi nk translate dalam arab tu macam ne??aduish...masalah besar disitu..kalau ambik je 45 genih tu,tidak jujur namenye itu..tapi kalau ambik 25 genih je(coz die bg 20genih+20genih+5 genih)rugi 10 genih.banyak gak tu haha~berkire sungguh...

tengah dalam kekalutan tu(dahi dh berkerut mcm pk mslh negare je)alhamdulillah..kebetulan ade seorang hamba Allah(melayu)kt situ..mungkin die pon de nk print s'thing gk kot..or nk photostate ke..aa..pape je la urusan die kt situ..die yg tolong selesaikan masalah tu...subhanallah..arabnye sangat bagus..memang lancar je die ckp arab...memang bunyi arab la..ok..org malu ni.sangat segan.nak balik rumah sekarang gak..

sebenarnye ana cite semua ni coz nk menunjukkan kepentingan untuk kita menguasai bahasa di mana bumi kita berpijak.bukan nak lupakan bahasa ibunda sendiri,tapi kalau kita bermastautin di negara orang,kita sepatutnya dapat bertutur dengan baik dalam bahasa negara tersebut supaya tidak berlaku masalah seperti di atas..~ops,terase...so,i learnt that i need more improvement in my arabic...takallam 'amiyah au fushah??em..lagi baik kalau tau dua-dua kn...

lagi satu,kalau ade orang tolong kita dalam sesuatu perkara,kita sepatutnye berterima kasih dengan orang tu.kalau tak bagi ape2 pon sebagai balasan,sekurang kurangnya ucapkanlah terima kasih..ok..org mengaku org xckp terima kasih tadi..bukan xnk cakap,tapi x tercakap..dah malu yg teramat sangat!pokok semalu pon xmalu macam tu...syukran giddan ya akh...~haila,ckp terima kasih kt cni,macam die boleh dengar..em...xpela..kire ok la ni dari xckp terima kasih langsung kan...kan??kan??

~hamba Allah itu mengingatkanku kepada seseorang...


malunye saye hari ini!!!

4 comments:

Is said...

kucing tu kelakar...

iman_insyirah said...

kucing pinjam...

maha14 said...

hahaha..~~~teringt kt sape tu????
.....
kalu tau ckp arb tu pnting..xyah blek lah msia,,.bljr arab kt cnie..
teman kte yg kt cnie nie,...
huhuhu...
p/s kucing tu cute!^ ^..
1st tyme aq comment org nye blog..so should be grateful!..:)))

iman_insyirah said...

maha nk psiko org la tu xbg blk mlysia...
~kucing tu cute ke,or tuan punye blog.ckp jela tros terang.xyh nk kias2 huhu...
~yela thanx 4 comment...