Saturday, December 25, 2010

...matang...

matang
tak semestinye perlu nampak tua
tak semestinya perlu serius sahaja
tak semestinya perlu berusia
yang penting
matang dalam berfikir
matang dalam bertindak
ini pendapat saya
tidak perlu bangkang
tidak perlu sokong
tidak perlu pertikai
kerana saya tahu
anda juga mempunyai pendapat
dan pendapat kita berlainan
kalau sama pun
mungkin kerana kita sehati sejiwa...ahaha

oh ye
saya tak suke diperli
maka jangan memerli
saya tak suka ditegur
maka jangan menegur
begitukah yang sepatutnya??
saya rasa macam ada yang tidak kena disini...
memerli itu perlu
kerana ada orang tak boleh terima sesuatu directly
teguran itu harus
untuk memperbaiki kesalahan yang tidak disedari
tetapi,biarlah perli yang suam2 pedas~selalunya perli itu hot n spicy
biarlah teguran yang membina
bukan untuk memperlekeh
apatah lagi untuk menjatuhkan
dalam hal ini,kematangan dalam berfikir sangat penting

p/s :apasal post ni ayat macam matang je??orang rase post ni tak bez huhu...

~bagi saya anda matang...siapa anda??siapa2 sahaja yang rasa diri dia matang...
~dan kamu perlu matang sekarang!!jangan nak tunggu tahun 6 hoho...matang itu subjektif

3 comments:

hazwan said...

haha best topic 2 discuss.
em matang?
emmm agk2nye la kn...amaln@sikap budk2@knk2(kategori yg dh baligh la kot..yg kids lg 2 nanti2 la ae..) xbleh menyampok org tue sembg@ckp bleh dtrime lg x??
haaa 'BIAS'ni....hehe prsoalan..kaitkan dgn matang td n mmg xdinafikan kte mnjage adab sopan sume 2 tp.......??
any suggestion or may ibjection?hehe my pleasure..syukran.

hazwan said...

ralat*maybe objection

iman_insyirah said...

antara adab2 bercakap:
menghormati mereka yg lebih ilmunya..contohnya org tua la kn..bg sy menyampuk tu mcm krg sopan tp katekanlan klu kita nk bg pendapat yg dirsekn btul atau ingin memperbtulkan ape yg salah maka boleh je klu nak mencelah secara sopan kot aslkn masih m'jge adab kita kpd org tua ...boleh ke...

atau mungkin kita boleh mengambil cara Hassan n Hussein utk menegur org yg lbh tua :)